Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.11.15. 15:05 Mozsárágyú

Harry Potter és a Tűz Serlege (Harry Potter and the Goblet of Fire) 2005

     Negyedik könyv, negyedik film, harmadik különböző rendező. Olyan, mint a többi 5, amit eddig itthon bemutattak. Jó is, meg rossz is.

     H. Potter (Daniel Radcliffe) 14 éves, belépett az igazi kamaszkorba. Már érdekli az ellenkező nem, könnyen összeveszik bármelyik barátjával, akik ugyebár szintén tizenévesek, hasonlóan érzelem-dúsak. Harry-t viszont a szokásos tinidolgok mellett idén már megint leköti valami más is; mint mindig, megint életveszélyben van, mert vadászik rá Voldimoldi (Ralph Fiennes). Érdekes, de félelmetes tulajdonságot kezd észrevenni magán a varázslótanonc; álmaiban a Sötét Nagyúr a főszereplő, és kivétel nélkül mindig fáj villámalakú sebhelye, amikor felriad a lidércnyomásokból. Még csak sejti, hogy talán a jelen történéseit látja alvás közben...Azonban még ezekről az álmokról is eltereli figyelmét, hogy nevét valaki bedobta a Tűz Serlegébe, mely a Trimágus Tusa jelképe. Ez az esemény pedig évszázados múltra tekint vissza, idén a Roxfort a házigazda. Harry tisztában van vele, hogy Voldemort minden bizonnyal továbbra is tervezi visszatérését. És ha mindez nem volna elég, tűrnie kell még az iskola növendékeinek ellenszenvét, akik azt hiszik, hogy volt olyan nagypofájú, hogy benevezett egy halálos küzdelembe, aminek alsó korhatárát még csak nem is súrolja.

     Akárcsak a könyvek esetében, a mozik szempontjából is ez az első kifejezetten sötét hangulatú, nem igazán gyerekeknek való epizód. Én ezekben a hangulati elemekben sosem csalódok, hiszen a technika ma már csodákra képes, például tetszett a Ragyogás ihlette labirintus a végső megmérettetésnél. A merengő először itt tűnik föl, az is jó. Minden, ami abban a bizonyos temetőben történik, összességében rendben volt. De a drága gyerekszereplők még mindig nem színészek, talán Radcliffe a legmeggyőzőbb számomra. Amikor csúnyán néznek, az elvileg a düh kéne, hogy legyen, vagy az utálat, vagy esetleg a megvetés, de egyszerűen csak csúnyán néznek. Azért mindenképpen jó pont, hogy Hermione (Emma Watson) már normálisan öltözködik, viszont minden srác, így például Ron (Rupert Grint) is hosszú hajjal rendelkezik, ami nyilván a lázadó jellemüket jelenti, de inkább lányosak szegénykéim.

     De, a már elismert és az eddigi 3 részben is tökéletesen bevált idősebb színésznők meg színészek enyhítik a film minőségbeli hiányosságait. Mint már említettem másik H.P.-filmnél, nekem ez a Dumbledore (Michael Gambon) kissé túl valóságos, hülyén szólva túl naturalista viselkedés szempontjából. Kevésbé elegáns, mint a betűkkel megörökített megfelelője. De ennél nagyobb gondunk ne legyen. Új szereplő Rémszem Mordon, ő Brendan Gleesonnak köszönhetően kelt életre. Remek az eszelős auror szerepében (hohó, nem is ő az igazából, haha). Ő, és a Fleur kisasszonyt alakító Clémence Poésy egyébként szerepelt az In Bruges-ben. Meg Fiennes is.

     Ralph Fiennes végül Voldi tervezett kinézetének köszönhetően vállalta a szerepet elmondása szerint. Biztos jó lehet így felöltözni, engem is meggyőztek volna. Persze azt a hangot, amit annak idején elképzeltem a Nagyúrnak, azt sehogy se tudják megvalósítani, és ez fáj. Azért nagyon klassz kis Voldemort kerekedett ki az Angol Betegnek köszönhetően. (Most arról vitázhatnánk, hogy nem ilyennek képzeltem és hasonlók, de hát senki sem ilyennek képzelte el.)

    A fel-feltűnő szereplők nevei önmagukért beszélnek: Maggie Smith, Miranda Richardson, Alan Rickman, Gary Oldman (Syrius azért eléggé elhanyagolt a filmben), Robbie Coltraine, David Tennant (ő pl. maga Doctor Who), Timothy Spall. És a humor azért szerves részét képezi a 4. résznek. (És emberek, azt még nem is említettem, hogy korunk bálványa, Robert Pattinson jelentős szerepet vállalt benne! Nemcsak eljátszotta Cedric Diggory-t, de ő a legjóképűbb, a legcukibb, a legszebb arcbőrű, a legtehetségesebb is a vásznon. Nem olyan borzalmas az alakítása egyébiránt, de persze a tvájlájthoz semmilyen film nem hasonlítható, mert az a világ legnagyszerűbb alkotása. Fröcsögés befejezve.)

     Nem mondanám, hogy ez nem jó kis film, a színészgyerekek meg reméljük a hamarosan moziba kerülő első Halál Ereklyéiben már mutatnak valami értékelhetőt.

Ez meg itt zene. Felismertem a Pulp énekesét a filmben, szóval marha jó vagyok.

1 komment

Címkék: fantasy


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr972450219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mozsárágyú · http://transfesser.blog.hu 2010.11.29. 15:12:04

Szia! Én is nagyon szeretem a könyveket, nekem is tetszett a film, de csak úgy a 80 százaléka. Ha gondolod, olvasd el, miket írtunk a többi filmről. És köszi az infót.
süti beállítások módosítása