Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.04.25. 12:27 Tévésámán

Dicső '39 (Glorious '39, 2009)

A múlt héten a tv leadta a hazánkban látható mindkét Juno Temple-filmet (St. Trinian's + A másik Boleyn lány), ehhez kapcsolódóan pedig megnéztem még a Dirty Girlt és a St. Trinian's 2-t is újra, aztán megjött a kedvem ahhoz, hogy valami újat lássak tőle. Egy interjújából kiderült, hogy az eddig számomra nem túl érdekes Glorious '39-ban többé-kevésbé főszereplő, és ha ő az egyik, a másik meg Bill Nighy, akkor már kíváncsi lettem rá. (Szerkesztés 2016-ból: Egyébként majdnem ugyanez a felállás az Egy botrány részleteiben, ezen kívül mostanra már elég sok Juno-alkotás elért hozzánk, szerencsére, de például az említett Dirty Girlt azóta se sugározta egyetlen hazai csatorna sem...) Úgyhogy tegnap este megtekintettem és azt mondom, érdemes volt! Lássuk a történetet: 

1939-ben járunk, Angliában, azon belül is Norfolkban. A befolyásos Keyes-család tagjainak története elevenedik meg előttünk (apuka - Nighy, fiú - Eddie Redmayne, nagylány - Romola Garai, kislány - Temple), akiknek gondtalan életét egyre jobban beárnyékolja a közelgő második világháború. A három gyerek közül Anne-t (a nagylányt) örökbe fogadták, de azért mindenki vér szerinti Keyes-nek tekinti; ám egy napon valami olyanra bukkan, amire nem szabadna. Belép az apja dolgaival teli fészerbe, ahová addig sohasem ment be senki és ott talál két lemezt, amiket meg akar hallgatni, ám azokon a címke szerinti zene helyett beszélgetések vannak. A többiek is furcsállják a dolgot, az apa pedig elmondja, hogy azokat a cuccokat a kormány emberei halmozták fel ott, mert így akarták biztonságban tudni őket. Másnapra elvitet onnan mindent, de Anne megtartja a két lemezt és ezek után elindul a lavina, ami lassan maga alá temeti őt. Egyre több lesz a megmagyarázhatatlan esemény, a láthatatlan ellenség mindenütt ott lapul és hősnőnk lassan rájön, hogy talán senki sem az körülötte, akinek látszik. Közben pedig Anglia két nagy párt álláspontja között őrlődik: szálljanak be a háborúba vagy próbáljanak meg békét kötni Hitlerrel? Vajon mi lesz végül az állami vezetés döntése és hogyan érinti majd ezt az Anne-nél lévő titkos dokumentum? Egyáltalán akad majd lehetősége a lánynak beszélni vagy elhallgattatják? 

Mivel Juno az első képeken feltűnt és szinte majdnem minden jelenetbe bekerült, így már meg voltam elégedve a Dicső '39-cel, de ezen felül egy idő után magával ragadott a fordulatos, izgalmas sztori meg a remek színészek játéka. A felvezetés úgy egy fél órát tart, ezalatt megismerjük a főbb szereplőket és az alaphelyzetet, majd következik a konfliktus, megkerülnek a lemezek - innentől pedig beindul a sztori. Kirajzolódik előttünk az összeesküvés, ami nem csak hogy magas körökbe vezet, hanem egyenesen a Keyes-család legbelsejébe... Néha azért akad okunk nevetni is, vannak felemelő pillanatok, közben az angol táj szépségét ötvözik a nyugtalanító eseményekkel, és ez egészen különös hatást kelt.  

Nézzük a színészeket! Romola Garaival kezdetben nem nagyon voltam megelégedve, de ahogy haladt előre a cselekmény, úgy bontakozott ki. Az egész film leginkább az ő teljesítményére épít, és végülis szerintem jól teljesít. Juno Temple most is nagyon csinos minden alkalommal, a Cracks-hez hasonlóan rövid, barna hajat kapott és csupa színes, elegáns ruhát. Ő a kis üde színfolt a sok szürke között, de sajnos ami a végére kiderül a karakteréről, az kifejezetten ellenszenvessé tette. Bill Nighy hozza a tőle elvárt magas színvonalú színjátszást, és nagyon érdekes, hogy az ő alakja egyáltalán nem olyan antipatikus, mint Junoé vagy Eddie Redmayne-é. Utóbbi szintén remek, főleg a vége felé abban a részben, mikor Garaival kiabál. Ismertebb arc még a keretet nyújtó "Napjainkban"-rész Winstonja, a kitűnő Christopher Lee; egy epizódszerepben a remek David Tennant; a hölgyek vonalát pedig Julie Christie erősíti. Feltűnik még Toby Regbo, a Mr. Nobody-ból, aki szintén a mostanában játszódó szekvenciákban látható, ezúttal szőkén. Az író-rendező Stephen Poliakoff volt, aki elsősorban tévéfilmek munkálataiban szokott részt venni, főleg íróként. 

Érdekességek: A forgatás nagyrészt ott zajlott, ahol a történet játszódik. Juno Temple másodszor dolgozott együtt Bill Nighy-val (Egy botrány részletei), Eddie Redmayne-nel (A másik Boleyn lány), David Tennanttal (St. Trinian's 2) és Toby Regboval (Mr. Nobody); Nighy pedig mind itt, mind a másik esetben Ms. Temple apukáját alakította. Romola Garai szintén volt "Nighy-lány" az I Capture the Castle-ben (magyarul ezt Enyém a várnak fordították, 2016-ban látható volt a tévében.). Muriel Pavlow, aki az idős Anne, mindössze egy évvel öregebb csak Lee-nél, pedig a sztori szerint legalább tízzel többnek kell lennie. A Glorious '39 3 700 000 euróból készült, ám mindössze csak 300 ezret hozott vissza. Kritikai fogadtatásáról annyit, hogy a wikipedián található idézetek a The Daily Mailből és a The Guardianből eléggé elmarasztalóak vele szemben, lassúnak, rosszul megírtnak nevezik, külön rászállnak benne a rendezőre is. 

Márpedig nincs igazuk! A Dicső '39 óriási, izgalmas és felkavaró film, ami egy pillanatra sem válik unalmassá. A történetben maximum a befejezést lehet kifogásolni, ami egy picit butaság, de nagyon-nagyon hatásos! Ráadásul, ha utána átgondolod az egészet, minden részlet egészen más színezetet kap, ami elég durva. A filmdrámák és az angol mozik kedvelői biztosan értékelni fogják, nekem tetszett, pedig alapvetően nem vagyok oda ezért a műfajért. Csak ajánlani tudom, de készüljön föl a néző, mert több mint két órás! 

Pontozás: 

imdb: 6.5 (Legalább 7-est érdemelt volna.) (4 év alatt 0.1-et emelkedett.)

Szerintem: 5/5 (Újranézéssel talán még emelkedhet a pontszám.) (Szerkesztés: Másodjára már a fordulatok nem működnek...)

Hírek: 

- Juno Temple az A Girl and a Gunban lesz címszereplő, partnerei közt Christopher Walkennel, a mozi maga egy Hollywoodban játszódó romantikus thrillernek készül. Ezen kívül egy újabb drámában, a Truck Stopban fog mellékszerepelni, ez pedig egy különös barátságról szól majd. (Az első sajnos sosem készült el, a másodikból lett a Safelight, aminek végülis a női főhősévé avanzsált, erről írtam is.)

- Romola Garai az űrbe indul, ahol Liev Schreiberrel töltik majd az utolsó napokat a vörös bolygón a Last Days on Mars névre hallgató sci-fiben. 

-  Eddie Redmayne újabb történelmi tárgyú, irodalmi alapú mozgókép megvalósításában vesz részt, ez pedig a Les Misérables, Victor Hugo klasszikusának egymilliomodik feldolgozása. 

- Christopher Lee ismét fehér köpenyt ölt a A hobbit 1-2-ben, valamint Tim Burton keze alatt játszik a hamarosan bemutatásra kerülő Dark Shadows-ban és szintén ennek az úriembernek szinkronizál a Frankenweenie-hez. (Utóbbi kettőről azóta értekeztem a Filmrajongó hasábjain.)

- A színész Gilbertet életre keltő Hugh Bonneville adatlapján találtam meg az érdekesnek tűnő The Return of Captain Nemot, amiben ő bújik a címszereplő bőrébe. A történetről: "A kalandor Némó kapitány összefog Ulysses Grant elnökkel, hogy közösen szálljanak harcba egy gonosz zsenivel, aki tengeri katasztrófákat idéz elő." Plusz vonzó tényező a női főhőst alakító Hayley Atwell jelenléte:) 

Szerintem egy-két héten belül végzek a másik projektemmel és utána ismét nagyobb odaadással foglalkozom majd az oldallal. Az utóbbi időkben inkább a régebbi bejegyzések felújításán munkálkodtam, de még bőven van hátra mozi, amit meg kellene néznem. (Ezek szerint 2016-ban legalább másodszorra futottam neki a javításnak.)

Várható írások: A három testőr 3D, Avengers.

Szólj hozzá!

Címkék: thriller dráma háborús történelmi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr134472564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása