Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2013.06.20. 10:54 Tévésámán

Small Apartments (2012)

Small-Apartments-poster-3.png

Megint valami, amiről azt gondoltam, hogy sose fogom megnézni. Gondolom páran olvastátok az írásomat a Greenbergről, amire nagyon mérges vagyok, amiért ennyire rossz; ám most, a Small Apartments bebizonyította, hogy lehet csinálni olyan filmet, ami látszólag nem szól semmiről, miközben nagyon sok minden van benne. /Előbbinél ezz azért bukták el, mert nem csak látszólag nincs benne semmi, hanem tényleg nincs.../ 

small-apartments_510x298.jpg

A helyszínünk egy apartmanház, azon belül is három lakás. A középsőben él a furcsa külsejű, különc Franklin Franklin (Matt Lucas), aki csupa buta dologgal tölti az idejét, miközben arról álmodik, hogy Svájcban havasi kürt-zenész lesz és erre szorgalmasan gyakorol is, őrületbe kergetve szomszédait, a füvező rocker Tommy-t (Johnny Knoxville) és a mogorva, öreg Mr. Allspice-t (James Caan). Franklin otthonában viszont most még nagyobb a kupleráj, mint alapvetően, ugyanis egyetlen szobája közepén egy hulla fekszik. Vajon ki volt a halott Mr. Olivetti (Peter Stormare), hogy került oda és miért hagyta ott a fogát? Vajon hogyan fogja nem mindennapi főszereplőnk eltüntetni a holttestet és miként fog ez, valamint az ebből kiinduló eseménysor hatni rá, meg a körülötte lakó többi fura szerzetre?

500full.jpg

"Isten sokkal hitelesebb lenne, ha nem mindig őrülteket választana hírnöknek." 

Ez a mozi sorra okozta a meglepetéseket, először a stáblistával, mert csupa olyan név jelent meg, akiket ismertem valahonnan. Matt Lucas - Alice Csodaországban/Angolkák, Rosie Perez - Sorsjegyesek, Saffron Burrows - Háborgó mélység, DJ Qualls - Cool túra, David Koechner - A híres Ron Burgundy legendája, Ned Bellamy - Ed Wood, Rebel Wilson - most mindenhol ott van, és hát a többiek, akiket remélem nem kell bemutatnom: Juno Temple, Billy Crystal, Dolph Lundgren, James Marsden és a már említett Knoxville meg Caan urak. Az inspirációt Chris Millis 2001-ben napvilágot látott regénye adta, ő írta a forgatókönyvet is, a rendező Jonas Akerlunddal karöltve - aki egyébként főleg videoklipeket készít, például a Rolling Stones legutóbbi zenés kisfilmjét dirigálta.

022.jpg

Ez a film minimum 16 éven felülieknek való - mert azért akad benne pár durva dolog... 

Az első felében nagyon érdekes a Small Apartments, mert egyrészt jókat lehet röhögni a furcsa karaktereken, főleg Franklin szerencsétlenkedésén a hulla eltüntetésekor; másrészt meg ott a rejtély, hogy mi történt, miért vesztette életét Mr. Olivetti? Az újabb meglepetést Johnny Knoxville okozta, itt ugyanis ő az egyik legjobb a színészek közül, a karaktere szimpatikus, szép lassan kiderül róla, hogy sokkal több, mint aminek látszik és a játéka remek! James Caan hozza a tőle megszokott színvonalat, de érdekes volt látni gyenge öregemberként a nevéhez fűződő maffiózószerepek után. Matt Lucas egy rendkívüli pasas lehet a valóságban, elég csak ránézni, hogy lássuk; itt pedig mindenképpen elismerésre méltó a teljesítménye, már azért is, mert ennyi ideig kibírta alsógatyában és fapapucsban. Juno Temple már csak hab a tortán, szerintem baromijól néz ki, nagyon szexi és aztán a végén a figurája megmutatja az igazi arcát. Külön poén az "agymosást" reklámozó, feketére festett hajjal, professzorként feszítő Dolph Lundgren; és nem hagyhatom ki az inkább csak szinkronhangként jelen lévő, de meghatározó jelentőséggel bíró James "Küklopsz" Marsdent sem - utóbbi szerintem nagyszerű volt! Az egyetlen normális alakot a káoszban Billy Crystal kelti életre, aki nyugis, visszafogott, realista alakítást nyújt a téboly közepén. 

99027774.png

"- Tegnap este életét vesztette egy tűzeset során.

 - Istenem... És jól van?

 - Nem! Meghalt!" 

A The Brass Teapothoz hasonlóan van egy váltás a hangulatban, ami akkor következik be, mikor Franklin Olivetti kocsijától akar megszabadulni. Ettől fogva az őrült figurákról sorban lehull a lepel és kiderül, hogy nem is annyira mások, mint mi; valamint bejön egy új rejtély a képbe, nevezetesen kopasz hősünk nyomozása a bátyja (Marsden) után. A legfurább dolog az, hogy hasonlóan a bevezetésben említett Ben Stiller-mozi címszereplőjéhez, Fraklinnek sincs semmi olyan tulajdonsága, ami miatt kedvelni lehetne, de mégsem lesz idegesítő vagy taszító - pedig mindent megtesznek ezért. A kiszolgáltatottsága és a naivitása párosul a fura külsejével, ettől egyfajta kortalan alakká válik, aki szomszédaival együtt "csapdába esett" ezen a lepusztult helyen - éppen ezért egy idő után biztosan elkezd majd mindenki szorítani érte, ám én elsősorban inkább Tommy-ért izgultam. A lezárás aligha nevezhető vidámnak, de pozitív üzenetet közvetít, azt, hogy vannak, akik megérdemelnek egy második esélyt és vannak, akik nem, de talán éppen az utóbbiak teszik lehetővé az előbbiek számára a megváltást... 

072.jpg

Érdekességek: Chris Millis regényével 2000-ben megnyerte a 23. Háromnapos Regényíró-versenyt. A film felvétele mindössze 20 napig tartott. Jonas Akerlund nagyrészt a saját megszokott stábját használta és elmondása szerint minél spontánabb akart lenni, ezért nem koncentrált teljes erőbedobással a mozira, hanem reklámfilmeket és videoklipeket is rendezett közben. A Small Apartments 2 millió dollárból lett, a bevétele ismeretlen, a kritikusok Lucas-t és Crystalt dicsérték teljesítményükért.

Furcsa, de érdekes alkotás ez, ami látszólag elborult agyú emberek szemén keresztül mutatja be a valóságot, amit mindnyájan ismerünk; és a boldogság keresését. Vicces, de szomorú, felkavaró és nem mindennapi! Pozitívan csalódtam benne, úgyhogy ajánlom a különös történetek kedvelőinek! 

Pontozás: 

imdb: 6.1 (4 év alatt 0.2-t emelkedett.)

Szerintem: 5/5 

Hírek: 

- Juno Temple és Johnny Knoxville ismét együtt játszanak a Wild Side című akciófilmben. (Sajnos ez nem készült el...)

- James Caan szinkronhang lesz a Derült égből fasírt 2-ben (újabb fölösleges animációs folytatás...) és aztán láthatjuk is egy sportolóról szóló életrajzi drámában, a Sweetwaterben, ami az első profi néger kosarast mutatja be. 

- Rosie Perez kelti életre az egyik csintalan istent a Gods Behaving Badly névre hallgató romantikus fantasy/vígjátékban. (Ebből se lett semmi...)

- Még mindig nem biztos, hogy elkészül A Feláldozhatók 3, de ha mégis, akkor Dolph Lundgrennel nagy eséllyel találkozhatunk benne. (Ez viszont létrejött.)

- James Marsden ismét hercegi gúnyát ölt a Bűbáj 2 kedvéért (ezt sem értem, minek kell), valamint David Koechnerrel együtt felbukkan a Ron Burgundy következő epizódjában, az Anchorman: The Legend Continues-ban. (A második ténylegesen megvalósult, az első nem.)

- Rebel Wilson szintén egy animációs mozi új részében szólaltat meg egy szereplőt, a szóban forgó alkotás a Kung Fu Panda 3 (miért...).

Lassan sort kerítek az ígért Silent Hill 2-re, de meglehet, hogy valami más lesz a soros.

Ja és még valami: Tegnap közvetlen kontaktusba kerültem egy ismert, külföldi fiatal színésznővel az egyik közösségi oldalon, bár nem valami nagy dologról van szó, mégis elképesztő érzés volt, hogy tényleg ő az, akinek a képe itt van a falamon:)

2 komment

Címkék: vígjáték dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr465370344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

memberjoe 2019.04.22. 12:03:35

Szeretem az ilyen történeteket, Juno Temple szinésznőt pedig különösen kedvelem. ISZONYÚAN tehetséges.

Tévésámán · http://transfesser.blog.hu/ 2019.04.22. 19:13:03

@memberjoe: Ha tudsz angolul: junotemple.us. Ha nem: junotemple.blog.hu:)
süti beállítások módosítása