Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2013.01.20. 16:21 Tévésámán

Texas gyilkos földjén (Texas Killing Fields, 2011)

texas-killing-fields-poster2.jpg

A Dark Shadows megtekintése után figyeltem fel Chloë Grace Moretz-re, aki korát meghazudtoló színészi kvalitással bír és emellett igazán egyedi vonásai vannak, amitől nagyon vonzó is. (2017-es megjegyzés: Az évek során számomra egyre csúnyábbá vált, ahogy felnőtt, és sajnos valami miatt az utóbbi mondjuk 5 évben csupa szar izében vállalt szerepet...) Megnéztem a három leghíresebb filmjét, aztán csatlakoztam egy nemzetközi rajongói klubhoz és ott választottam ki a leányzó eddigi munkái közül a Texas Killing Fields-et. Ez a hét rendkívül különleges volt, hiszen hétfőn először adták magyarul az HBO-n a Cracks-et, ami a Merülések címet kapta, tegnap éjjel pedig ugyanezen a csatornán debütált a Texas gyilkos földjén. Sok képet láttam már belőle a Chloë-rajongói közösségben, de igazán nem tudtam, miről szól vagy, hogy mit várjak tőle. Ismertetem pár mondattal a sztorit, aztán kifejtem a véleményemet róla!

Helyszínünk Texas városa Texas államban, ahol a helyi rendőrség két nyomozója, a fiatal, hirtelen haragú és kemény módszereiről ismert Mike (Sam Worthington) és az idősebb, megfontoltabb, vallásos Brian (Jeffrey Dean Morgan) egy tinilány meggyilkolásának ügyében kutat. A jelek a városkában ügyködő stricik bűnösségére utalnak, ám akad még egy-két gyanús fickó és hamarosan újabb holttest kerül elő. A gondok sorát csak nehezíti, hogy Mike exfelesége, a szintén rendőr Pam (Jessica Chastain) állandóan a segítségüket kéri a körzetükön túli bűnesetekhez, Briannek pedig még külön fejfájást okoz a rémes családja miatt egész nap csavargó Anne (C.G.M.) felügyelete is. A három nyomozó együtt rájön, hogy a gyilkosságokat ugyanaz a személy követte el, aki rémtettei helyszínéül a város mellett elterülő lápot választotta ki, amit embert próbáló körülményei miatt a helyiek csak Gyilkos Földként emlegetnek. A harmadik áldozat után az egyre idegesebb és elszántabb zsaruknak kevés idejük marad a tettes előkerítésére, ugyanis hirtelen Anne szintén eltűnik. Vajon sikerül felgöngyölíteniük a szálakat, megállítani a gyilkost és megmenteni a kislányt, vagy elnyeli őket a Gyilkos Föld kérlelhetetlen mocsara?

texas-killing-fields-movie-Chloe_Moretz-6.jpg

Alapvetően egy egyszerű krimitörténettel van dolgunk: ott a gyilkos és vele szemben a rendőrök, akik nyomoznak utána; mellékszálként pedig a kislány, aki borzasztó körülmények között nőtt fel és bár otthon lenne a helye, nem akar ott lenni, aztán bárhová megy, könnyen bajba kerülhet. Érzékelhető még a Pam és Mike közötti rossz viszony, valamint nagyon felületesen az is, hogy a nő mennyire kedveli Briant. A történettel egyetlen komolyabb gondom van, ez pedig a stricik szála, akik szinte végig a rosszfiúk szerepét töltik be, aztán a sztorijuknak nincs lezárása: nem derül ki, hogy mit és miért csináltak, illetve, hogy a szőke fickóval mi lesz ezek után. A látványvilág nappal nagyon világos, éjjel piszkos képet tárnak elénk a poros kisvárosról; néha pedig furcsa, fekete átvezető snittekkel összekötött kisebb jelenetek is jönnek, elsősorban a kezdésnél meg a befejezésnél. Az események elég lassan folydogálnak, gyakorlatilag az erőszakos cselekmények nagy részét nem láthatjuk, a hangsúly inkább a szereplőkön és a köztük fennálló feszültségen van. Ezért maga a bűntény szinte marginálissá válik, ám tény, hogy engem nagyon érdekelt, ki a gyilkos. A megoldás sejthető, de az elterelések jól működnek és az "alvilág" bemutatásában felfedezhetünk egy jó adag társadalomkritikát - ezt azonban magunknak kell megtalálnunk. A történetet a valóság ihlette, a Gyilkos Mezők valóban létezik, azért hívják így, mert anno négy fiatal nő holttestét találták meg itt. Tavaly elfogtak és életfogytiglanra ítéltek egy Kevin Edison Smith nevű férfit, aki bizonyíthatóan végzett az egyik lánnyal és a hatóságok szerint köze lehet a Texas államban a '70-es és '80-as években eltűnt 30 lány halálához is. Térjünk vissza a fikcióhoz:

texas-killing-field2.jpg

A színészek közül leginkább Morgan emelkedik ki, aki teljesen hiteles ebben a kissé megfáradt, alapvetően jóindulatú szerepben. Briannek egyrészt helyt kell állnia új közösségében, hiszen nemrég érkezett (erre csak utalások vannak), másrészt családos emberként még nagyobb felelősséget érez a bűnös kézre kerítéséhez, mert akár az ő gyermekei is lehetnek a következő áldozatok- vagy a szinte saját lányaként szeretett Anne (ezt meg már én következtettem ki). Morgan karakterének vallásosságát talán jobban is ki lehetett volna aknázni, így inkább csak egy apróság, ami reálisabbá teszi a figurát. Chloë Moretz jó, de alig szerepel, viszont azalatt kitűnően hozza a világban egyedül maradt, a gyermekkor és a felnőttlét határán megrekedt, perspektíva nélküli lányt, akivel igen ritkán történik bármi jó dolog. Worthington elviselhető, ez a szerep jobban állt neki, mint a hősködés a fantasy-kben; Jessica Chastain (aki a Zero Dark Thirty miatt most mindenütt ott van) viszont egyáltalán nem tett rám nagy benyomást, totál átlagos, semmilyen, ezt bárki más is ugyanígy el tudta volna játszani. A mellékalakok közül a beteges Rhinot életre keltő Stephen Grahamet (a legutóbbi Karib-tenger kalózaiból a vicces fiú) és Sheryl Lee-t (a Vámpírokban a prosti) említeném még meg - előbbi remek, utóbbi pedig ismerhető mondjuk még a Twin Peaks-ből. A rendező Ami Canaan Mann, akinek ez a második filmje, a többi munkája tv-sorozatok epizódjainak dirigálása volt. 

oh noes2.jpg

Érdekességek: A rendezőnő a híres direktor, Michael Mann (Az embervadász, Szemtől szemben) lánya, az apuka a producerek egyike volt. Ami Canaan Mann az egyik betétdal, a Kiss Your Eyes előadója is. A szerepeikre való felkészüléshez Moretz és Lee rehabilitációs központokat kerestek fel, ahol drogfüggőkkel töltöttek együtt némi időt - elvileg Lucy, az anya drogos vagy drogos volt, Anne pedig valószínűleg egy drogos terhesség eredménye miatt olyan furcsa. A főszereplő trióban három nagy "hős" találkozik: Hit-Girl (Chloë), A Komédiás (Morgan) és Jake Sully (Worthington). A film fogadtatásáról és költségeiről nem találtam adatot, független moziként az Egyesült Államokban mindössze 45 ezer dollárnyi bevétele lett, ám részt vett a 2011-es Velencei Filmfesztiválon a versenyben. 

Átlagos mozinak mondanám a Texas Killing Fields-et: nem kiemelkedően jó, sem nem rossz, ám valószínűleg ha kevesebb képet láttam volna belőle a neten, talán a sztori is jobban ütött volna. 

Pontozás: 

imdb: 5.7 (4 év alatt 0.1-et emelkedett.)

Szerintem: 4/5 

Hírek: 

- Chloë Grace Moretz és Jeffrey Dean Morgan két filmben is játszanak együtt ebben az évben. Az egyik a The Rut című kaland/dráma: "Apja megbecsülésének elnyeréséhez egy fiatal lány rengeteg veszélynek teszi ki magát, amikor egyedül indul el élete nagy kalandjára, hogy az érintetlen vadonban szarvasra vadásszon." A másik pedig a hasonló műfajú The Devil and the Deep Blue Sea: "Egy, a felesége elvesztésén túllépni képtelen, befelé forduló építész összebarátkozik egy nagydumás fiatal lánnyal és segít neki, hogy megépítsen egy tutajt, amivel nekivághat az Atlanti-óceánnak." (Az első sosem készült el, a másodikból lett a Book of Love, amiben Chloe helyett Maisie Williams játszik.)

Mostanában nem nagyon nézek filmeket, de azért a heti egy írást még így is tudom garantálni, szóval 7-8 napon belül újból jelentkezem!

Szólj hozzá!

Címkék: thriller dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr885028955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása