Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.11.09. 12:34 Tévésámán

The Longest Yard: Collector's Edition (Csontdaráló: Gyűjtői Kiadás, 2005)

dvd1.jpg

Ez az egyik kedvenc sportfilmem, ezért amikor múlt hónap elején megláttam egy százasért a turkálóban, tudtam, hogy nem hagyhatom ott! Végülis ennyit simán megér egy amerikai Collector's Edition lemez. Mivel a filmről már írtam, ezért most egy kisebb, különálló bejegyzésben elemzem ezt a külföldi korongot meg az extráit, és remélhetőleg a rajongókkal együtt én is gazdagabb leszek néhány érdekes/vicces plusz információval. Vágjunk bele! 

Az általam megszerzett változat egylemezes, ám rengeteg extrát tartalmaz. Amint a korongot behelyezzük a lejátszóba, elsőnek egy rakás ostoba trailert láthatunk, amik egyfelől videotékás/mozis hangulatot teremtenek, másfelől viszont csupa barmó izét reklámoznak velük - kivétel a '74-es eredeti Longest Yard. A menüről általánosságban elmondható, hogy majdnem teljesen statikus, a főmenüben a háttér mozog és Nelly egyik dala szól, az almenükben jó kis rockzene megy. 

A legelső érdekesség egy werkfilm, amiben a forgatás kulisszatitkaiba nyerhetünk bepillantást. Többek között megtudtam belőle, hogy a helyszín egy valódi börtön volt, de az épületet átalakították és szinte minden nap tájfun-szerű időjárás akadályozta a munkát, kétszer is villámcsapás érte a díszletet. A rendező gyakran kikérte Burt Reynolds véleményét egy-egy jelenetről, Adam Sandler sokat gyakorolt profi focistákkal a szerepére; Nelly pedig kiválóan teljesített atlétaként. Ezen kívül kiderül, hogy a pankrátorok milyen vicces pasasok:D Szerintem remek kis extra ez, mert tényleg csak az érdekes dolgok kerültek bele, nem untatnak unalmas részletekkel és már itt megalapozzák a későbbi mozgóképecskékre is jellemző poénkodós, könnyed, laza hangulatot. A második menüpont alatt azt mutatják be nekünk, hogy micsoda hihetetlen mennyiségű ételt tömnek magukba ezek az izomkolosszusok naponta. Bob Sapp például elmondja, hogy miből áll egy napi átlagos étkezése, hát elképesztő; ennél már csak a Dalip Singh által elfogyasztott kajamennyiség meglepőbb. Itt látható, hogy összehasonlítják Singh jelmezét az átlagos méretű Sandlerével és még az egyébként igencsak impozáns megjelenésű profi focisták meg a többi pankrátor is elismerően nyilatkoznak az indiai óriásról. 

A harmadik dokumentáció az amerikai foci mozis életre keltéséről szól. A meccs reálisabbá tételéhez néhány NFL-es operatőrt is felkértek, hogy tényleg olyan legyen, mint amit a tévében láthatunk; és nyilvánvalóvá teszik számunkra, hogy ezt a játékot nem lehet mímelni, így az ütések meg ütközések többé-kevésbé igaziak voltak. A negyedik menüpont alatt azt a pár szekvenciát tárják elénk, amikben CGI-animációt alkalmaztak. Érdekesség, hogy a pingpongnál a labda effekt, mert Singh nem tudott volna egy igazit ütögetni a bilincsei miatt és a meccsen a nézők szintén rajzok, mert csak 150 statiszta felvételére volt pénzük és engedélyük. Következnek a kivágott jelenetek, amikhez, ha akarjuk, meghallgathatjuk a rendező Peter Segal audiokommentárját - én enélkül tekintettem meg őket. Az orros meg a kajálós egész jó, Kevin Nash poénkodásai tetszettek, a többi viszont tényleg elég béna, nem baj, hogy kidobták őket. Az utolsó három menüpont alatt sorban jön Nelly-től az Errtime klipje (csak a vége érdekes, mikor Sandler megjelenik humorizálni), majd egy klip a filmből a P.O.D. Here Comes The Boomjára (ez baromijó), levezetésként pedig nevethetünk még egy utolsót a bakiparádén. A legvégső "extra" az elején látható gyagya trailerek lejátszására szolgál, de nem hiszem, hogy bárki kíváncsi lenne rájuk még egyszer - igazából viszont ez az egyetlen tényleg hülye plusz az egészben, ami nélkül a Collector's Edition ugyanolyan jó lenne, sőt, talán még jobb. 

Még nem volt szerencsém a Csontdaráló magyarországi kiadásához, de biztosan kevésbé részletes, mint ez. Vagyis ismét itt egy jó példa rá, hogy ha már eredeti filmeket akarunk venni, akkor érdemesebb külföldről rendelni, mert normális esetben alig drágábbak a magyar kiadásoknál, de mégis ezerszer jobbak! Hiába, ez már így lesz a jövőben is, ami igazán király, színvonalas vagy érdekes, az ide úgyse jut el... Na, de visszatérve a Gyűjtői Kiadáshoz: ez egy isteni darab, akinek hozzám hasonlóan tetszett a The Longest Yard és tud angolul, az mindenképpen szerezze be! 

Várható írások: A remény rabjai

Szólj hozzá!

Címkék: sport vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr344898790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása