Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.06.25. 13:27 Tévésámán

Csontdaráló (The Longest Yard, 2005)

Longest-Yard-poster.jpg

Egyik legnagyobb kedvencem ez a sportvígjátékok közül, legalább tízszer láttam már, de még mindig nem unom. Két dolgot kell róla tudni, mégpedig hogy feldolgozás és Adam Sandler-film, de ezek ellenére jó. Teljesíti azt, amire a legtöbb feldolgozás képtelen: modernizálva adja elő ugyanazt a sztorit, mint az eredeti, anélkül, hogy a lényeg kiveszne belőle és ekkoriban még a főszereplő sem kurvult el teljesen, szóval szerintem minden benne van egy király, tesztoszteronnal átitatott baromkodáshoz. Lássuk, miről szól:

longestyard_display_image.jpg

Paul Crewe (A.S.) pár éve a legjobb amerikai foci játékos volt, ám megbundázott egy meccset, így örökre eltiltották a profi sporttól. Gazdag barátnője nyakán élősködik, semmittesz, csak úgy van. Aztán egy napon, amikor már mindenkinek tele van vele a hócipője, ittasan autós üldözést provokál, és végül elítélik 3 évre, amit le is kell ülnie. Azonban arra ő sem számít, hogy az Allenville Börtön igazgatója (James Cromwell), megszállott amerikai foci rajongó lévén őt kéri fel, hogy eddze az őrök csapatát. Paul kénytelen kötélnek állni, ám az ötlet, amit ad, visszaüt rá: megbízzák, hogy szervezzen egy csapatot a foglyokból és álljon ki az őrség játékosai ellen. A lehetetlennek tűnő feladatról viszont gyorsan kiderül, hogy a legjobb alkalom arra, hogy a rabok visszavágjanak kegyetlen fogva tartóiknak, így aztán a legdurvább és legelvetemültebb bűnözők mind beszállnak Crewe mellé. A verekedés és a bosszú már garantált, de vajon ki fog nyerni - bunyó lesz vagy meccs?

csondaralo3.jpg

Az eleje, egészen addig, amíg Paul be nem kerül a dutyiba, elég béna és unalmas, kivéve, ha Courtney Cox mellei érdekelnek, mert azokat premier plánban mutogatják. A rabosítástól kezdve viszont jön a haverkodás, az ellenségek szerzése és a börtönélettel járó dolgok (homokosok, pszichopaták, kemény legények, üzérkedés, stb.) bemutatása, majd lassan ráterelődik a figyelem a sportra. Az amerikai foci durvaságát csak tovább fokozzák a brutális őrök és a hétpróbás gazfickók, akiknek nagy részét hatalmas termetű pankrátorok keltik életre (Bill Goldberg, Bob Sapp, Steve Austin, Kevin Nash és Dalip Singh), de van néhány igazi/egykori sportoló is közöttük (Michael Irvin, Terry Crews, Bill Romanowski meg Brian Bosworth). Sandler nem annyira rossz itt, mint szokott, az altesti poénok mérsékeltek, inkább az ostobaság, a trágárság meg ilyesmik szolgáltatják a humoros pillanatokat. Az eredeti 1974-es The Longest Yard főhőse, Burt Reynolds, visszatér az edző Nate Scarborough-ként, valamint egy jelenetben az eredeti őrparancsnok, Ed Lauter is felbukkan, immár egy másik intézmény igazgatójaként. James Cromwell mellett ismert arc még a titkárnőt alakító Cloris "Blücher" Leachman, William Fichtner (Knauer), Chris Rock (Caretaker), a már azóta eltűnt rapper Nelly és egy apró beugró-szerepben Rob Schneider. Az Ungert játszó David Patrick Kelly-re a K-PAX-ből emlékezhetünk, az öreg Edward Bunker volt Mr. Kék a Kutyaszorítóbanban, a Brucie-t alakító Nicholas Turturro pedig John Turturro öccse. A rendező a Sandlerrel gyakran együttműködő Peter Segal, aki a Ki nevel a végén?-t dirigálta, a producerek közt pedig ott találjuk a főszereplőt is.

l_398165_541a10ca.jpg

Érdekességek: A '74-es mozit magyarul Hajrá fegyencváros!-nak hívják:D, az abban látott karakterek nagy része itt is megjelenik, csak más színész alakításában (a mindenes haver, az óriás, a patkány, stb). Ha figyelünk, elcsíphetünk egy csomó bújtatott reklámot (Bentley, Lays, Heineken, McDonald's). A felkészülés során Steve Austin térdszalagja elszakadt. A Moss mellett játszó kosarasok a D12 rapper-csapat tagjai. Burt Reynolds maga hajtotta végre azt a kaszkadőrmutatványt, aminek során Brian Bosworth-nek ki kellett őt ütnie - az idősödő színésznek elsőre sikerült megcsinálnia a feladatot, sérülések nélkül, de már csak segítséggel tudott lemenni a pályáról. Chris Rock szerepléséért megkapta a Fekete Tévés Szórakoztatóktól a Legjobb Filmes Mellékszereplőnek járó díjat. Dalip Singh 218 centi magas és 200 kilót nyom. Az alkalomhoz illő rapzenék mellett kitűnő rockzenék is elhangzanak, többek közt a Spirit in the Sky, a Boom Boom Boom, a Thunderstruck és a Mississippi Queen. Egy vicces név a mellékszereplők közül: Stink Fisher (Bűz Halász), ő az étkezdés rabok egyike. A The Longest Yard 82 millió dollárból készült és több mint 190 milliót hozott vissza, ezzel második lett a minden idők legnagyobb bevételt hozó sportfilmjei közül (az első szintén Sandler mozija, A vizesnyolcas [ami sokkal bénább ennél]). A kritikusoktól vegyes értékelést kapott.

pauls.jpg

Mint már mondtam, az egyik kedvenc sportfilmem ez. A sok karakter mind rendelkezik valami különleges képességgel (Switowski, Battle és Turley borzasztó erősek, Meggett gyors, Moss gyors és erős, stb.), a csapattá kovácsolódást remekül mutatják be, jók a poénok, kitűnőek a zenék, mindössze a szép nők hiányoznak. De helyettük van állatkodás, verekedés meg pár "drámai" pillanat. Aki szereti Adam Sandlert és/vagy az amerikai focis alkotásokat, az ne hagyja ki! 

Pontozás: 

imdb: 6.4 (4 év alatt 0.2-t emelkedett.)

Szerintem: 6/5 

Hírek: 

- Készül a Nagyfiúk 2, amiben Adam Sandler producer és főszereplő, mellette pedig Chris Rock és Steve Austin is megjelenik. Adamet ezen kívül Drakula hangjaként hallhatjuk a hamarosan bemutatásra kerülő Hotel Transylvania című animációs filmben, amihez a szinkronizálás mellett némi pénzügyi segítséget is nyújtott. (Láttam, írtam róla.)

- Terry Crews szintén egy folytatást erősít, mégpedig a The Expendables 2-t - ő azért eléggé kilóg a legnagyobb akciósztárok sorából... 

- A Big Tony-t alakító Joey Diaz szerepel majd a Dühöngő bika 2-ben, ami előzménye és egyben következő epizódja a legendás Raging Bullnak. A főhőst ezúttal William Forsythe alakítja. 

Most pedig következzék saját videóm, ami az eddigi youtube-os munkásságom legnagyobb nézettségét produkáló darabja. Ebben elmesélem a teljes Csontdaráló történetét a filmből összevágott jelenetekkel, alatta pedig Ludacris és a Sum 41 közös dala, a Get Back szól:

1 komment

Címkék: sport vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr304609962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TARTYOM 2012.06.25. 19:25:39

Valóban elég jó film
süti beállítások módosítása