Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.08.23. 16:58 Tévésámán

Woyzeck (1994)

woyzeck_94.jpg

Ezt két dolog miatt akartam megnézni: A semmitmondó cím valahogy vonzó volt számomra, mert ránézésre akármi lehet; a főszereplő pedig Kovács Lajos, akit a Kontroll óta nagyon kedvelek, napjaink egyik legjobb magyar férfiszínészének tartom. Így aztán 100 Ft-ért megvettem dvdn a Woyzecket a Metroban, aztán két hónapig állt az asztalomon, mert a húgomat is érdekelte volna, de aztán azt mondta, nézzem meg, ha akarom. Tegnap este végül sort kerítettem rá és egy egészen különös élményben volt részem... 

Woyzeck (K.L.) váltóőr egy hatalmas pályaudvaron. Van egy aprócska bódéja, ahol hosszú órákat üldögél hóban-fagyban, miközben az Orvos (Haumann Péter) különös kísérleteiben vesz részt, vagy a hangosbeszélőkön át parancsokat osztogató Kapitány (Alexander Porohovcsikov, magyar hangja Reviczky Gábor) utasításait teljesíti. Élete egyetlen fontos dolga az élettársa, Mari (Diana Vacaru - Igó Éva), akitől van egy törvénytelen gyermeke. Az asszony sokkal fiatalabb nála és minden férfi a környéken utána vágyakozik - köztük a Rendőr (Gáspár Sándor), aki viszont nem csak bámulja Marit, hanem el is csábítja. Woyzeck sejti, hogy mi folyik körülötte és a rengeteg értelmetlen, hiábavaló dolog meg a romokban heverő kapcsolata lassan a fejére omlik. De meddig fog még tűrni, meddig viseli el mindezt szótlanul? És vajon mit tesz majd, ha végül fellázad a világ ellen? 

"Én csak nyugalmat akarok. Nyugalmat, hogy tudjak aludni." 

Már az első percben (sőt, a menüben) kiderült, hogy ez egy nehezen befogadható művészfilm lesz. Végülis művészinek művészi és elég súlyos dolgok vannak benne, de mégis könnyű megérteni. A létről való elmélkedésről szól, arról, hogy a fontos dolgok elsikkadhatnak a rengeteg felesleges marhaság között és sokszor a világ nem hiába látszik értelmetlennek, hanem az is. A fekete-fehér látványt elképesztően sötét, rendkívül erőteljes képek alkotják: mindent hó és sár borít, folyton fúj a szél, a levegőt a gőzösök füstje mérgezi. Mindenütt árnyak és árnyékok. A "nagy emberek" saját meleg, tiszta, kényelmes szobáikban ülve ugráltatják az izzadtságban fürdő, piszkos arcú munkásokat, akik mégsem mondják azt, hogy elég legyen. Woyzeck nem szól vissza, amikor a Rendőr szó szerint megtámadja őt az utcán; csöndben marad, mikor rajtakapja őt és Marit; még azt is eltűri, hogy a Kapitány megmondja neki, milyen tempóban menjen haza... A háttérben a lényeg persze most is az egyetemes, legfőbb emberi érzés, a Szerelem: ez az egyetlen dolog, aminek elrablását a "hős" végül nem tűri el. 

"A morál az, ha az ember morális." 

Érdemes figyelni az aprócska, visszatérő dolgokat: a fényképet a falon, ami hirdeti, hogy nem volt mindig minden ennyire rossz; az izzadtságot a címszereplő arcán; a Bibliát és a belőle származó idézeteket; a sötét világban szinte világítóan fehér babakocsit, meg a Fiút (Varga Sándor). Ha ez a lét a purgatórium (vagy a Pokol maga?), akkor talán ez az ifjú egy angyal, aki a bukás felé közeledő férfi lelkét próbálja megmenteni. Viszont ott van Woyzeck mantrája ("Tovább, csak tovább!"), amit mintha a Fiú adna a szájába - akkor ezek szerint talán valami alvilági lény? Sokat lehetne ezeken a dolgokon gondolkozni, ahogy azon is, hogy vajon mi zajlik le az egyes szereplők fejében?

szasz_janos_woyzeck.jpg

Kovács Lajos játéka tökéletes, legfőképpen az utolsó fél órában, ahol valami félelmetes, gyilkos tekintettel néz a többiekre, arca érzelemmentes, mégis szinte lehengerlő erővel árad belőle a harag, a gyűlölet és a fájdalom. A vele "ellentétes" oldalon álló Haumann Péter karakteréről nehéz eldönteni, hogy tényleg segíteni akar-e? És ha igen, akkor is valószínűleg már csak azután, hogy megkapta azt, amit Woyzecktől akart. Az orosz Alexander Porohovcsikov Reviczky Gábor hangjával megtámogatva már-már ijesztően nyugodt, különös alak, akiről aztán kiderül, hogy a jólét és a köztisztelet közepette az élete gyakorlatilag mégis a főhősétől függ, akit kizsákmányolhat. (A színész egyébként ebben az évben, áprilisban hunyt el, 73 évesen.) Gáspár Sándor zsaruja meglepően ellenszenves fickó, az elnyomó hatalom igazi megtestesülése, akit szerintem minden néző szeretne jól pofán vágni:) - ő is kitűnően alakít. Utoljára hagytam Diana Vacarut, aki a vágy tárgya, Mari. Szép, fiatal és annyira "elhasznált", kiégett. Gyakorlatilag nincs már öröme az életben, "párjához" hasonlóan értelmetlen dolgokkal tölti az idejét - ám míg a férfi munkája és az azzal járó pluszfeladatok tényleg őrültségek, addig a nő a valódi, fontos dolgokban nem találja meg a boldogságát. Hiába a gyerek, hiába a szerelem, hiába minden, Mari rosszul érzi magát a bőrében. Vacaru játéka hátborzongatóan hiteles, különös, hogy ezen kívül egyetlen szerepe sem volt... Az író-rendező Szász János (Ópium), a történet alapját pedig Georg Büchner 1837-ben írt, befejezetlen, azonos című drámája adja. Büchner egyébiránt mindössze 23 évet élt, tífuszban halt meg, és a legismertebb alkotása a Woyzeck, az első olyan német irodalmi mű, aminek egy munkás a főszereplője. A töredékes drámát csak az író halála után adták ki, 1925-ben opera lett belőle, 1947-ben pedig már rövidfilmes feldolgozása is készült. 

Mindössze annyi érdekességet találtam erről a moziról, hogy a Magyar Filmszemlén a Legjobb Operatőrnek (Máthé Tibor) és a Legjobb Színésznek (Kovács Lajos) járó díjakat nyerte el, valamint szerepel a 303 magyar film amit látnod kell mielőtt meghalsz című könyvben - én is onnan ismerem. 

A Woyzeck sötét, nyomasztó, mocskos és abszurd - örök érvényű kérdések sajátosan magyar feldolgozása. Nézése közben eszembe jutott egy érdekes gondolat: talán ez az ős-Kontroll? Annyi dologban hasonlítanak... A lényeg viszont az, hogy maradandó alkotás, amit nehezen felejt el a néző. Egy kisember tragédiája, akihez hasonlóan oly sokan élnek manapság is körülöttünk. Úgy, hogy észre sem vesszük őket és a sok szenvedést, amin keresztülmennek... 

Pontozás: 

port.hu: 8.4 (4 év alatt 0.3-at emelkedett.)

imdb: 7.2 (4 év alatt 0.2-t emelkedett.)

Szerintem: 5/5 

A dvdről: Papírtokos, 99 Ft-os kiadás, aminél alig van miről beszélni. Az elején jön egy irtó hangos felvezető stúdiólogó, ami után a deprimáló menü fogad minket. Két dolog van, lejátszás és jelenetválasztás - annak ellenére, hogy a borító hátulján ígértek ajánlókat is! Ezért az árért nem vártam sokkal többet, ám sajnálatos, hogy egy ilyen remekmű ennyire mélyre süllyedjen... (A porton egyetlen kép van róla és az internet egészén is alig akad belőle fotó.) Ennek ellenére ajánlom, megéri az árát! 

Hírek: 

- Reviczky Gábor jelenleg a készülő első magyar fantasy, a Liza, the Fox-Fairy szereplőgárdáját erősíti.

Ma este adják a Hanna - Gyilkos természetet, amit megpróbálok megnézni. Vagy az lesz a következő írás, vagy nem tudom mi...

2 komment

Címkék: magyar dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr564728173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Camaráné Erzsébet 2017.07.19. 10:15:01

Szia!

Érdeklődni szeretnék, hogy a Woyzeck-et hol tudnám beszerezni dvd-n? Nagyon megköszönném a segítséged, ha tudnál adni egy tippet ez ügyben.

Üdv: Erzsébet!

Tévésámán · http://transfesser.blog.hu/ 2017.07.19. 14:31:17

@Camaráné Erzsébet: Én anno az Auchanben vettem a saját példányomat, de érdemes körülnézni bárhol, ahol papírtokos, 100 Ft-os dvdket árulnak. Lehet, hogy a vaterán is van belőle.
süti beállítások módosítása