Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2014.01.17. 19:05 Tévésámán

Banános Joe (Banana Joe, 1982)

BananaJoe.jpg

Ez az a film, amivel az évet szerettem volna kezdeni, az [egyik] utolsó Bud Spencer-mozi, ami még hiányzott a blogról, de méltó a szereplésre. Az utóbbi fél évben legalább kétszer adták, de mindig olyankor, mikor vagy dolgoztam, vagy távol voltam a tévétől, szóval eljutottam odáig, hogy akkor inkább letöltöm. A többihez képest kijelenthető, hogy ritkábban adják, na de elég a felvezetésből, rátérek a lényegre: 

Címszereplőnk (B.S.) egyszerű ember, aki egy aprócska dél-amerikai szigeten elterülő falu lakója. Joe élete könnyű és egyszerű, a helyiek által leszüretelt finom banánt hajóján elviszi a városba, ahol cserébe megkapja azokat a dolgokat, ami kell neki. Ám a nagyhatalmú iparos, Torcillo (Gianfranco Barra) ki akarja sajátítani magának a szigetet és a banánpiacot, így rászabadítja a hatóságot emberünkre, akinek lefoglalják a hajóját meg az áruit, ameddig nem szerez engedélyt a kereskedelemre. Ám ez korántsem egyszerű, révén Joe még sosem hagyta el bárkáját, nem tud se írni, se olvasni és mindenütt a bürokrácia falaiba ütközik. Így elindul élete legnagyobb kalandjára, hogy megszerezze a papírjait és legyőzze Torcillot, de vajon sikerrel járhat-e? Természetesen igen, hiszen ahol csődöt mondanak az észérvek, ott csattannak a pofonok és a helyzet máris megoldódik:)

936.jpg

„Mindenki erről a nyavalyás Kis Pistáról beszél, biztos híres ember lehet.” 

A Banana Joe abban különbözik az átlagos Spencer-Hill-moziktól, hogy a vicces külső mögött tényleg van némi mondanivaló: az egyszerű élet dicsérete és a hatalom által túlbonyolított dolgok elítélése. Joe egyfajta népi hős, ő a legkisebb fiú, aki azonban igen nagyra nőtt és mágikus lények helyett a testi erejére hagyatkozik, ha bajba kerül. Történetében megtalálhatjuk a saját népmeséink elemeit, hiszen Torcillo a gonosz király, akit pénze meg hatalma miatt mindenki kiszolgál, Joe-tól elveszi azt, ami az övé, mert még többet akar magának és a hősnek teljesítenie kell néhány próbát, hogy elnyerje a hercegnő keze helyett a boldogsága kulcsát. A bárénekesnő (Marina Langner) a jó tündér, aki segítségért cserébe segítséget nyújt; a csaló fickó meg az ördögfióka, akinek a főszereplő megkegyelmez, megmenti és ezzel a jó cselekedettel szintén jól jár. A poénok sora és a hangulat kitűnő, mindezt ismét a De Angelis-testvérek muzsikája kíséri, ráadásul a sztori érdekes, van egy szép nő is, csak éppen az igazi nagy bunyó meg a nagy zabálás hiányzik. Mindössze a közepén van egy konkrét verekedési jelenet, a többi esetben vagy eltakarják azt, ami történik, vagy csak a rosszfiúk földre kerülését mutatják, vagyis nem igazán erőltették meg magukat a készítők ebben a tekintetben. Ami még kissé zavaró, az a pár rendkívül ostoba effekt, amiket költségkímélés szempontjából alkalmaztak, például a rajzolt repülő autó vagy a makett-kamionok, de ezeket az alacsony büdzsének meg a korszaknak el lehet nézni és a film egészének szempontjából kicsinységek csupán.

ml.jpg

Érdekességek: Az író-rendező Steno, aki korábban a Piedone-mozikat, később az Óriási nyomozó-szériát dirigálta, a történetet pedig maga Bud találta ki. Bár az olasz színész a későbbiekben is segédkezett filmjeinek írásában, ez az egyetlen alkalom, mikor ténylegesen moziba került a sztorija. Elvileg Marina Langner hangját hallhatjuk, mikor Dorianne énekel, ez a német színésznő 1974-ben elnyerte a Németország Szépe címet. Két arc a mellékszereplők közül ismerős lehet más Bud Spencer-mozikból: az egyikük Nello Pazzafini (itt Torcillo teherautó-sofőrje, a Nincs kettő négy nélkülben Tango), a másik Carlo Reali (a rendőr-őrmester, a Bulldózerben a meccs kommentátora). Ezt a mozgóképet együtt vették fel a Kincs, ami nincs-csel, Joe faluja ugyanaz a díszlet, mint ahol a kincset keresik. A forgatás egy része tényleg Dél-Amerikában játszódott, ahol a helyi lakosok statisztaként vagy háttérkép-festőként részt vehettek a munkában. 

Pár dolog még, amiket én vettem észre: Mikor távolról mutatják az énekesnőt, akkor össze-vissza tátog, csak a közelképeknél formálja a tényleges szöveget a szájával. Amikor Joe őrszolgálatban van, a másik bódéban lévő katona egy felöltöztetett bábú – ez azért rém fura, mert más jelenetekben rengeteg statisztát alkalmaztak, hihetetlen, hogy nem találtak oda egy plusz embert… A klubban Dorianne fellépése előtt De Angelis-ék muzsikája szól, az egyik szám biztosan az …és megint dühbe jövünk!-ből van. És végül jöjjön a legostobább szekvencia, Torcillo első felbukkanása, ezt egyszerűen muszáj kiemelnem: Egy pofa felhívja a főnököt. A rezidencián az egyik embere veszi fel, azt mondja a hívónak: „Oké, megnézem, Mr. Torcillo itthon van-e.” Hogyhogy nem tudja, hogy ott van-e vagy nincs? Pár szempillantással később pedig azt láthatjuk, hogy a kérdéses úr 2 méterre van tőle a lépcső alján, ahol jó hangosan utasításokat oszt. Hogy a francba lehet, hogy nem tudta, otthon van-e vagy sem?! 

bud_spencer.jpg

Ahogy az lenni szokott, kritikai fogadtatásról vagy bevételről itt sincs adat. Annyi bizonyos, hogy ez egy tök jó kis vígjáték, bár nem az a szokványos mozi, amit Spencertől elvárnánk. Kár, hogy mindig nekem alkalmatlan időpontokban adják… 

Pontozás: 

imdb: 6.3 (3 év alatt 0.2-t emelkedett.)

Szerintem: 5/5 

Ismét elkezdődött A zöld íjász-sorozat, így a péntek estéim foglaltak, valamint sikerült 800 Ft-ért vennem egy 8 dvdből álló, az ókori Egyiptomról szóló szériát, ami szintén lefoglal, ám biztosra ígérhetek még legalább 3 filmet, amiket a közeljövőben szeretnék megnézni. Ezeken felül a februári blogszületésnapra egy rendhagyó bejegyzéssel készülök, remélem tetszeni fog nektek!

Szólj hozzá!

Címkék: spencer


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr115766277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása