Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.10.09. 22:49 Tévésámán

Apja lánya (Jersey Girl, 2004)

Ismét valami olyan, amit sokan utálnak - de most speciel fogalmam sincs, hogy miért. A válasz nagy valószínűséggel a rendező személyében rejlik, ő pedig Kevin Smith. Mozsárágyú és én azon kevés emberek közé tartozunk, akik nem rajonganak a South Parkért, az Így jártam anyátokkalért, a Simpson családért, a Family Guy-ért és a Kevin Smith-filmekért. Azt gondolom, hogy éppen az addigi munkái okozták a Jersey Girl bukását - pedig nagyon kedves, aranyos film:

Ollie (Ben Affleck) élete fantasztikus. Olyan sztárok publicistájaként dolgozik, mint Madonna; remek fizetése van, és nagyon szereti, amit csinál; ráadásként pedig megtalálja a szerelem is, a könyvkiadó Gertie (Jennifer Lopez) személyében. Boldogságuk csak tovább nő, mikor kiderül, hogy hamarosan meglátogatja őket a gólya:) Azonban az élet sajnos nem mindig kegyes forgatókönyvíró: Gertie belehal a szülésbe és Ollie egyedül marad újszülött kislányával. Az érzelmi nyomás elhatalmasodik rajta és emiatt tesz egy rendkívül elhamarkodott kijelentést, amiért kirúgják. Ő pedig apjához (George Carlin) költözik New Jersey-be, ahol főállású apa/utcaseprő/csatornamunkás válik belőle - és az évek szép lassan telnek... Egy napon aztán rámosolyog a szerencse és kap egy lehetőséget régi önmaga visszaszerzésére, de ennek ára az, hogy otthagyjon mindenkit, aki szereti és kiszakítsa a szintén Gertie névre hallgató kislányát (Raquel Castro) megszokott környezetéből. Plusz ott van még a csinos dvd-kölcsönzős lány, Maya (Liv Tyler) is, mint visszatartó erő - de vajon elég lesz ennyi? Hősünk feláldoz mindent a lehetőségért, vagy a szívére hallgat majd?

Egyszerűen jó nézni. A valóság ihlette, a valóságban játszódik, a figurák kedvesek és hétköznapiak, megjelennek benne a mindennapok kis konfliktusai meg az élet igazán nagy dolgai. Gyereket nevelni bonyolult, ezt már sok moziban láthattuk - pláne akkor nehéz, ha az ember egyedülálló szülő. Ugyanakkor bemutatják nekünk a kisváros-nagyváros ellentétét, az egyszerű mindennapok és a metropoliszok nyüzsgése közti különbséget, meg hogy a legjobb dolgok mindig az orrunk előtt vannak, de az ember mégis másra vágyik, mert nem veszi őket észre...

Affleck szimpatikus főhős, Raquel Castro cuki, Liv Tyler gyönyörű, George Carlin pedig fantasztikusan játszik. Jennifer Lopez elég keveset szerepel, de most legalább nem egy kikent-kifent műnő, hanem egy szép, de valós asszony. Ismertebb arc még Jason Biggs (ez az egyetlen alakítása, mikor nem tenyérbemászó), Mike Starr (a Dumb & Dumber Mentálja) és Will Smith; plusz egyetlen közös jelenetre beugrik Jason Lee és Matt Damon. Kevin Smith rendezője, írója és vágója volt az Apja lányának, a producerek közt találjuk Bob és Harvey Weinsteint, a kamera mögött pedig Zsigmond Vilmos állt.

Érdekességek: Az író saját gyermeknevelési tapasztalataiból merítette az ihletet és alig a premier előtt egy évvel elhunyt édesapjának dedikálta a filmet. A direktor úr olyannyira elkötelezett volt e projekt iránt, hogy abbahagyta két képregény írását (Daredevil: The Target, Spider-Man and the Black Cat). Nem sokkal ez előtt a szintén Affleck-Lopez-páros főszereplésével készült Gigli hatalmasat bukott, így a reklámkampányban sokáig nem mondták meg, hogy az énekesnő ebben is benne van; mikor mégis kiderült, nyomatékosan leszögezték, hogy a karaktere meghal. A rendezőt gyakran kritika érte a filmjeinek látványvilágáért, ezért kezdetben nagyon izgatott volt, amiért az Oscar-díjas Zsigmond Vilmossal dolgozhat, de később azt nyilatkozta, hogy hazánk legendás operatőre "egy makacs öreg fickó, aki miatt az egész stáb rosszul érezte magát", meg hogy legközelebb inkább azokkal működik együtt, akiket ismer.

A főhős neve a DC Comics Green Arrow-jának polgári nevéből ered, ő szintén Ollie - az író utolsó képregényes munkája néhány Green Arrow-epizód volt ekkor. Az Angelotti cég, ahova a főhős be akar kerülni, a valóságban is létezik és ők Kevin Smith publicistái. A Maya által vezetett kölcsönzőben minden film és plakát a Miramaxhoz tartozó alkotás - ez a cég volt a Jersey Girl forgalmazója. Paulsboroban, ahol jó pár jelenetet felvettek, tartottak egy különleges bemutatót és a helyiek meg a direktor olyan jól kijöttek egymással, hogy előbbiek megtisztelték utóbbit azzal, hogy elneveztek róla egy utcát:) Két különös hibát találtam cikkem tárgyában: Az egyik, hogy Ollie minden alkalommal rászól Gertie-re, hogy húzza le a vécét, de az nem zavarja, hogy a kislány sose mos kezet. A másik a magyar szinkronban keresendő, mikor ugyanis az apa a lányáért megy az utcaseprő géppel, akkor a leányzó azt mondja: "Nyomjad cowboy!" (vagy valami ilyet, azt jelenti: mehetünk) és ez angolul úgy van, hogy "Punch it Chewie!" (egy utalás Smith kedvencére, a Star Wars-ra). Ben Affleck 10 milliót, Jennifer Lopez 4 milliót kapott a szereplésért. Ollie női asszisztense a sajtótájékoztatón Jennifer Schwalbach Smith, a rendező felesége. A nagypapát játszó George Carlin híres stand-up comedy-s volt, 2008-ban hunyt el, 71 évesen.

Az Apja lánya 35 millió dollárból lett, így a mai napig ez Kevin Smith legdrágább filmje. Ugyanakkor 36 milliót hozott, ami a plusz 15 millás marketing-költség mellett elég nagy bukásnak számít. Sok rosszat és csak néhány jót kapott, de több kritikus elismerte az alkotót, amiért új irányba próbált menni. Raquel Castro megnyerte a Fiatal Művészek Díját a Tíz Éves Vagy Fiatalabb Legjobb Alakítása kategóriájában. Sokan támadták az egész művet, amire Kevin Smith így reagált: "Nem kritikusoknak készült." Később pedig ezeket mondta: "Ezek az emberek csak a színészeket támadják, ahelyett, hogy a film egészét néznék. Értem én, hogy egy csomó mindenkinek nem tetszik, de öregem, két évet áldoztam az életemből arra a mozira." "Azt hiszem az Apja lánya egyike azoknak az alkotásoknak, amik rossz időben készültek, rossz ember által, semmi se jött össze benne."

Én nem értek egyet vele, csak azért, mert ebben nincs se Jay, se Néma Bob, attól még nem kell utálni. Kedves, aranyos, vicces film, amitől mindig jó kedvem támad, ha látom:) Csak ajánlani tudom!

Pontozás:

imdb: 6.2

Szerintem: 5/5

Hírek:

- Kevin Smith saját magát alakítja majd a Kevin Smith: Burn in Hell című vígjátékban, aminek producere is.

- Jason Biggs a Tini Nindzsa Teknőcök legújabb sorozatában Leonardot szólaltatja meg.

- Jason Lee következő érdekesnek tűnő munkája az M - vígjáték-dráma egy lányról, aki egy különös szigeten leli meg furcsa múltjának titkait. Főszerepben Olivia Thrilby (Juno), mellette pedig láthatjuk például Anjelica Hustont meg Woody Harrelsont. Ezen kívül lesz Alvin és a mókusok 3.... DE MIÉRT?! [Az M sajnos sose készült el..)

- Matt Damon szintén szinkronizál, a Táncoló talpak 2-ben, valamint Jodie Fosterrel és William Fichtnerrel játszik együtt a tudományos-fantasztikus Elysiumban.

- Will Smith is sci-fikkel jön jövőre, mindjárt kettővel: az első a Men In Black 3 (ez csak jó lehet:)), a második a One Thousand A.E. (Will és fia, Jaden felderítenek egy idegen bolygót, miután lezuhannak oda, emberünk pénzeli e produkciót.). (Előbbi tényleg nagyszerű, írtam róla; utóbbiból lett A Föld után, ami csúnyán megbukott.)

Várható írások: Hegylakó 2.

Szólj hozzá!

Címkék: vígjáték dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr773290668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása