Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.12.31. 16:40 Tévésámán

Cronos (1993)

Újabb megbízatás a cinegore-tól:) Mexikói horror, a rendezői székben Guillermo del Toro, az egyik főszereplő Ron Perlman, a cselekmény újévkor játszódik, és ahogy a cím sugallja, valami idővel kapcsolatos dologról van szó benne - ennyi elég, hogy érdekes legyen, vagy folytassam?

A középkor végén egy alkimista rájön az örök élet titkára és bezárja azt egy aprócska szerkezetbe, a Cronos-ba. 400 évvel később Mexikóban összedől egy ház és az áldozatok közt van egy félelmetes külsejű, nagyon öregnek tűnő férfi, aki után egy villa és rengeteg műkincs marad hátra. Mindent elárvereznek és így kerül két arkangyalt ábrázoló szobor az antikvárius Jesus Gris-hez (Federico Luppi), aki éppen a kisunokájával játszik, mikor észreveszik, hogy az egyik szoborból csótányok másznak elő. Kiderül, hogy az angyal talapzata üreges és egy tenyérnyi, aranyszínű tárgyat rejt. Mikor Jesus felfedezi a kis szerkezeten lévő óraművet és felhúzza azt, a tárgyból karmok bukkannak elő és szétszaggatják a tenyerét. Az idős férfi ezek után különös események részese lesz, amiknek középpontjában ez a valami áll - de sejtelme sincs, micsoda csapást jelent a Cronos a használójára nézve, ráadásul egy haldokló milliomos (Claudio Brook) és annak agresszív unokaöccse (Perlman) is a nyomába erednek, hogy megszerezzék az alkimista találmányát. De vajon tényleg működik az örök életet adó szerkezet és ha igen, akkor ki nyeri el a halhatatlanságot?

SZPOJLER ITT

A koncepció nagyon egyszerű: a Cronos belsejében van egy bogár, ami tulajdonképpen örökké él, vérszívó és akire a szerkezet rákerül, azt ez az ízeltlábú megmarja/megmérgezi és ettől vámpírrá lesz. Hogy mi ez a bogár, honnan származik, és milyen módon működteti a szerkezetet, az nem derül ki, de annyira nem is fontos.

SZPOJLER VÉGE

A férfi, az unokája, a milliomos és az unokaöcs négyese uralja a történetet. Mindenki akar valamit: Jesus az újonnan elnyert fiatalság után megrémül attól, amivé vált és meg akarja szüntetni ezt a szörnyű nem-létet; a kislány meg szeretné menteni szeretett nagypapáját; a gazdag férfi az évek óta őt szorongató betegséget akarja legyőzni; Perlman rosszindulatú meg iszákos karaktere pedig az örökségére és egy új orra vágyik:) Viszont valójában a Cronos nem erről szól, hanem az örökléttel járó fájdalomról és szenvedésről. Emiatt Az éhségre emlékeztetett és kb. ugyanott vagyok, mint annál: dunsztom sincs, mit mondjak róla.

Sajnos Perlman helyett a főszereplő Federico Luppi - nem mondom, hogy rossz lett volna, csak nekem antipatikus. Ezen kívül érthetetlen a motivációja: először örül, aztán megretten, azt mondja, ki akar szabadulni ebből a helyzetből, de amikor a milliomos megpróbálja megölni, vagyis megszabadítani őt, akkor nem hagyja magát. És különben miért kell neki még azok után is a Cronos szerkezet, hogy tudja, mit okoz? Miért nem adja oda csak simán a gazdag kriplinek? Aztán talán azt is furcsának találhatjuk, hogy a kislány hogyan viselkedik a nemrég még halott nagyapjával - erre viszont magyarázat lehet, hogy Mexikóban egészen másképpen viszonyulnak a halálhoz, mint itthon. Viszont Pokolfajzat úr rendesen odateszi magát, ő a legjobb közülük.

A gyorsan kitalálható történetért kárpótolnak az effektek, amik igen gusztustalanok, elég csak arra gondolni, ahogy Jesus letépi a saját bőrét. Remek kis adalék, hogy a hullaházas jelenetekbe sikerült becsempészni néhány poént, amiken hangosan nevettem - ebben rejlik del Toro nagysága, mert még a komoly mondanivaló és a szörnyek felvonultatása közben is tud humoros lenni, úgy, hogy az alapszínvonalat nem rontja el poénkodással. Nagyon tetszett még a szakadékba lezuhanó autó, ami nem robbant fel - elkerülték az amcsi klisét. A rendező egyébként író is volt, a költségek egy részét maga teremtette elő (banki kölcsönökkel), a maszkokat pedig saját cégével készítette el. Emellett egy pillanatig láthatjuk, a legelején a főhős háza előtt megy el a feleségével, kutyát sétáltatva. Egyébként a film nagy részében spanyolul beszélnek, így aki nem érti a nyelvet, az csak felirattal tudja megnézni - én is így voltam vele.

Érdekességek: Federico Luppi a direktor minden spanyol nyelvű filmjében szerepelt. Claudio Brook, aki a nagybeteg milliomost játszotta, a bemutató után két évvel, rákban hunyt el - különös véletlen... Ron Perlman a költségcsökkentés érdekében gázsija jelentős százalékáról lemondott. A Jesus Gris név jelentése Szürke Jézus, az Angel De La Guardia (R.P. figurája) pedig őrzőangyal. Angel a nagybátyját őrzi, Jesus-nak pedig szürke a haja és később a bőre is beszürkül. A történet szerint az alkimista neve Fulcanelli, ő pedig tényleg létezett, a XX. század elején élt, írt két könyvet és állítólag sikerült aranyat csinálnia - ám a mai napig nem tudjuk, ki volt valójában és azt sem, hogy hová tűnt el az 1960-as években. A Cronos 2 millió dollárból készült, de csak alig 600 000-et hozott be, ennek oka viszont az, hogy nagyon kevés helyen mutatták be. Viszont legalább a kritikusoknak tetszett:)

Irtó fura film ez, amit csak tovább bonyolít a kétértelmű befejezés. Azért jobb volt, mint a The Hunger, elsősorban Perlman játéka és del Toro rendezése miatt. Nem az én műfajom, de csak emiatt mégse pontozom le. Aki szereti az öröklét negatívumait taglaló műveket, az mindenképpen nézze meg!

Pontozás:

imdb: 6.7 (5 év alatt 0.1-et csökkent.)

Szerintem: 4/5

Hírek:

- Guillermo del Toro pénzeli a Mama című horrort ("Annabel és Lucas arra vállalkoznak, hogy felnevelik unokahúgaikat, akiket az anyjuk magára hagyott, ezért öt évig egyedül voltak egy erdőben. De vajon tényleg meg tudtak élni ketten a vadonban, vagy valaki/valami segített nekik?") és a Rise of the Guardians animációs filmet ("Télapó, a Húvéti Nyuszi, a Fogtündér, Zúzmara Jack és a Homokember összefognak, hogy együtt vegyék fel a harcot a Mumussal.":)). Írója és producere a Pinocchionak, ami az ismert mese sötétebb világú animációs feldolgozása; valamint ő készíti a Hobbit 1-2 forgatókönyvét. Ezeken felül még rendezője a Pacific Rimnek (akció/sci-fi - "Amikor egy idegen faj megtámadja a Földet, az emberek hatalmas robotokat építenek, amiket ők maguk vezetnek és így veszik fel a harcot a megszállókkal."). (Utóbbit megnéztem, cikket is írtam róla.)

- Ron Perlman az egyik főhőse az utóbb említett Pacific Rimnek, ezen kívül a The Gatekeeper című horrornak (aminek producere is), valamint Hóruszt alakítja majd a The Scorpion King 3: Battle for Redemptionben - ez azonban csak videóra jön ki. (A magyarul Tűzgyűrűnek nevezett robotos bunyóban végül csak egy emlékezetes mellékszereplő lett.)

Várható írások: Tigris és sárkány, 200 szál cigi.

Szólj hozzá!

Címkék: horror dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr323509807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása