Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.04.11. 20:02 Tévésámán

Frequency (2000)

 

Most láttam másodszor. Amikor elsőnek leültem elé, akkor a remekül hangzó címe fogott meg - itt jól tették a magyarok, hogy nem fordították le és nem adtak neki alcímeket se, mert sokszor a kevesebb több.

 

A sztori egyszerű és egyben bonyolult: Egy férfi (James Caviezel), aki nyomozóként keresi a kenyerét, rendkívül rossz napján véletlenül rábukkan harminc éve elhunyt apja CB-rádiójára és megengedi a szomszéd kissrácnak, hogy játsszon vele. A gép bekapcsolva marad és aztán este, a sarki fény ragyogása alatt valaki hívja őt - a hívóról pedig bebizonyosodik, hogy nem más, mint hősünk apja (Dennis Quaid), aki harminc év távlatából most valahogy képes lett kapcsolatot teremteni fiával a jövőben! Éppen másnap van az a nap, amikor az apa meghal egy tűzesetben (ugyanis tűzoltó) és a fiú ennek tudatában a távoli jövőből figyelmezteti őt, hogy másfelé forduljon a lángoló épületben - és láss újabb csodát, másnap este újra tudnak beszélni, de hirtelen megváltozik a múlt. Hamarosan kiderül, hogy egy ember szerencséje több másik tragédiájává válik, ezért 1969-ben Frank (az apa), 1999-ben pedig John (a fiú) veszik fel a küzdelmet egy rejtélyes idegennel, aki nem csak a jövőt, de a múltat is fenyegeti!

 

 

Nekem James Caviezel nem volt túl szimpatikus, a magyar hangja se, így vele alig tudtam azonosulni, Dennis Quaiddel annál inkább - végig neki szorítottam! Az anya szerepében Elizabeth Mitchellt, a Lost Julietjét láthatjuk, ismertebb arc még Andre Braugher (A köd), Noah Emmerich (Truman Show) és felbukkan a tízéves Michael Cera is - de tök fel lehet ismerni. Ki kell még emelnem Shawn Doyle-t, aki a rosszfiút alakítja, baromi jól:) (Csak mellékesen jegyzem meg, hogy ő meg verőlegény volt a Darkman III-ban.) A rendező és az egyik producer Gregory Hoblit, akinek például a szintén remek Törést köszönhetjük, a másik producer és az író pedig Toby Emmerich, a New Line produkciós vezetője.

 

Az alapötlet kitűnő: mi lenne, ha egy alkalommal újra beszélhetnél egy régen elhunyt rokonoddal/ismerősöddel és/vagy szólhatnál múltbeli önmagadhoz? Mit mondanál el neki, mit tanácsolnál, hogyan segítenéd őt azokkal az infókkal, amiket nem tudhat még? Ha elfogadod, hogy múlt és jövő kommunikálhat így, akkor izgalmas másfél órának nézhetsz elébe, ha viszont már az elején leragadsz annál, hogy hogyan lehetséges ez, akkor ez nem a te filmed. Nekem azért tetszett, mert tök jól megoldották az időparadoxont: ha a múltban megváltoztatsz valamit, akkor a jövő is megváltozik. Frank és John minden egyes lépésükkel elérnek valami jót, de közben mindig valami galibát okoznak - és persze ott a külvilág, akiket nem avathatnak be, és akikkel elkerülhetetlen a konfrontáció. Van egy pár remek effekt is, de a legkirályabb jelenet a közös harc, mikor az apa '69-ban, fia pedig '99-ben harcol egyszerre ugyanazzal a gonosszal, az valami fantasztikus, főleg a vége. Nem nagyon tudok mibe belekötni, még a zene is jó!

 

 

Néhány érdekesség: A New York Mets és a Cincinnati Reds baseballcsapatok 2000 áprilisában 1969-es uniformisaikat viselve játszottak egymás ellen, a Frequency promóciós kampányának keretében. Amikor John először hívja fel az édesanyját, a tévében a Zsarublues című sorozat egy epizódja megy, amit Hoblit rendezett '81-ben:) Az egyik múlt-jövő jelenetben apa és fia ugyanazt a tv-műsort nézik harminc év különbséggel: az interjút Dick Cavett készíti, az interjúpartner pedig Brian Greene mindkét időben. Greene volt a film tanácsadója az időutazásos és egyéb tudományos dolgok területén, és ezt a kis részletet egyébként olyan könnyű észrevenni (és tök vicces:)). A Frequency 31 millió dollárból készült és több mint 68 milliót hozott - a kritikától nagyrészt pozitív értékeléseket kapott, meg néhány semlegest.

 

Az elgondolkodtató mozik kedvelőinek ajánlom; ha szereted az olyan alkotásokat, amiken utána még lehet agyalni, akkor tetszeni fog, mert például egy csomó kis részlet van benne, amire csak utólag jön rá az ember. Az izgalmas filmek/krimik kedvelői se fognak csalódni benne, szóval szerintem nyugodtan nézd meg, ha még nem láttad!

 

Pontozás:

 

imdb: 7.3

 

Szerintem: 5/5 (Azért ha egyszer láttad, akkor az említett harcos részlet vége beleég az agyadba és utána már másodszor korántsem annyira élvezetes - de azért így se volt rossz.)

 

Ma éjjelre letöltök valamit és azt nézem majd, ha végre odaférek a nethez. Ezen kívül továbbra is várható A sötétség leple.

Szólj hozzá!

Címkék: akció dráma sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr1002818362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása