Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.11.17. 20:16 Tévésámán

A majmok bolygója (Planet of the Apes, 2001)

 

Tim Burton eddigi pályafutása alatt kétszer próbálkozott a sci-fi műfajával egész estés mozgókép keretein belül, de mindkétszer belebukott. Ami nemrég Tarantinonak és Rodrigueznek összejött a Grindhouse-szal, az Burtonnek nem sikerült a Támad a Mars!-sal, pedig szerintem tök jó film. Annyira abszurd, tele csomó remek színésszel és vicces is! Pár évvel később aztán a 20th Century Fox felkérte őt rendezőnek az 1988 óta érlelődő Planet of the Apes-újra elkészítésére. Az 1968-ban nagy sikert aratott, mára legendás tudományos-fantasztikus alkotás Pierre Boulle írásán, a La planete des singes-en alapszik. A lényege egy világ, melyben a civilizációt és az evolúció csúcsát a majmok jelképezik, míg a vadállatokat az emberek - ebbe a közegbe kerül egy férfi a mi világunkból, aki aztán mindent megváltoztat. A majmok bolygója még 4 mozi- és 2 tv-filmet eredményezett. A 2001-ben materializálódott verzió pedig így meséli el ezt a történetet:

 

 

A nem olyan távoli jövőben a Föld körül kering az Oberon kutatóállomás, amelyen katonák és tudósok főemlősöket képeznek ki egyszerű, de veszélyes űrkutatási feladatok végrehajtására. Egy nap aztán a Periklész névre hallgató csimpánz egy furcsa elektromos viharban végzett missziója során eltűnik és kiképzőtisztje, Leo Davidson (Mark Wahlberg) utánamegy. Hamarosan egy idegen bolygón csapódik be, ahol szembesül az elképesztő valósággal, miszerint a nomád körülmények közt élő emberiséget a civilizált, intelligens majmok tartják rabszolgasorban, elnyomás alatt. Leo ki akar szabadulni a fogságból, harcol az elfogói ellen és ezzel felkelti az emberjogi aktivista Ari (Helena Bonham Carter) figyelmét - meg néhány veszélyes alakét is. Hősünk segít pár embernek, akik ezután követni kezdik őt, megváltást várva... Leo meg Ari emberi és majom társaikkal (köztük a szép Estella Warren [a fentebbi képen], a kevésbé szép Paul Giamatti és a fantasztikusan játszó Cary-Hiroyuki Tagawa) elindulnak a rejtélyes Calimába, ahol a menekülés reményét sejtik, nyomukban a vérszomjas Thade tábornokkal (Tim Roth) és katonáival (élükön Michael Clarke Duncan) - a végső, nagy összecsapás pedig elkerülhetetlennek látszik. Ki fogja végül uralni a Majmok Bolygóját?

 

Először is: ez a film pénzügyileg hatalmas siker, a kritikai fogadtatása azonban erősen vegyes, tehát bukásnak nem lehet nevezniAmi rögtön mellbe vágja az embert, az a hihetetlen látványvilág. A legkevesebb számítógépes trükköt alkalmazták, minden egyes majmot különleges maszkmesteri és színészi együttműködés hozott létre. Eredetileg a remek (azóta már elhunyt) Stan Winston lett volna a filmbeli lények tervezője, de aztán kreatív ellentétekre hivatkozva kilépett. Helyét a nem kevésbé nagyszerű Rick Baker vette át (aki egyébként egy rövid pillanatig látható is a filmben, elmaszkírozva).

 

 

Lássuk a színészeket! Wahlberg szokásos színvonalát nyújtja, de nem volt túl megerőltető dolga. Helena Bonhma Carter, bár főszereplő, mégsem annyira meghatározó a jelenléte a vásznon és a külseje sem annyira hiteles, mint a többi majomé. A pálmát szerintem Cary-Hiroyuki Tagawa viszi a jófiúk oldalán, aki méltóságot, erőt sugároz és tiszteletet parancsol az öreg, egykori tábornok, Krull szerepében. Az egyetlen gond vele, hogy az utolsó harca túl rövid lett (ő van a bejegyzés elején a poszteren). A rosszfiúk közül Tim Roth szintén óriási, csak úgy árad belőle a düh minden egyes pillanatban, valamint az ő viselkedése a leginkább majomszerű. Michael Clarke Duncan figurája érdekes, de csak másodhegedű lehet Roth mellett. A poénforrás ezúttal Paul Giamatti Limbo nevű orángutánja, aki mocskos biznisszel akar pénzt keresni, de aztán rossz időben van rossz helyen és bele akar köpni az emberek levesébe, de ő húzza a rövidebbet - ő is nagyon jól alakít, de szerintem csak külsejében majom, a viselkedésében nem igazán.

 

A mellékszereplők közt van a valószínűleg vademberes kinézete és jól csengő neve miatt beválogatott Kris Kristofferson; pár pillanatra megjelenik még Deep Roy (pl. az új Charlie és a csokigyár), Lisa Marie (Burton előző kedvese és múzsája, szinte minden '90-es évekbeli filmjében szerepel), Martin Klebba (pl. Karib-tenger kalózai 2.), Kevin Grievoux (az Underworld írója és fekete vérfarkasa), valamint Nils Allen Stewart (pl. A maszkban látható, hosszú copfú rosszfiú) - a legtöbben közülük majmok, így nem lehet őket felismerni. A '68-as verzióból láthatjuk egyetlen rövid pillanatig Linda Harrisont (Nova volt az eredetiben, itt egy rabszolganő) és Charlton Hestont (a főhős volt, itt Thade apja, Zaius). Vicces nevű mellékszereplő: Brett Smrz (egy majomgyereket kelt életre). A sztoriban van jó pár dolog, amibe bele lehetne kötni, de ezeket a hozzá tartozó dokumentumfilmekben, könyvekben később megmagyarázták. Nekem nem volt bajom velük, a befejezéssel sem - erről még lesz szó.

 

Néhány érdekesség: A producer az eredeti verziót engedélyező, egykori Fox-vezér Richard D. Zanuck volt. Tim Roth néhány jelenetét megváltoztatta, ötleteivel még inkább félelmetessé varázsolta karakterét. Különös helyzet alakult ki a forgatáson, mikor a fegyveres jelenet került sorra, ugyanis míg a Zaius-t alakító Charlton Heston a lőfegyveres társaság szóvivője, addig a fiát alakító Roth éppen a gyilkos eszközök elleni liga szószólója, de végülis ebből nem lett semmi gond, bár utóbbi végig viszolygott ettől a résztől. Eredetileg a cselekménynek terveztek egy folytatást, de a pénzügyi siker ellenére ez mégsem valósult meg. Burton nem akart volna egyébként se visszatérni, Wahlberg, Bonham Carter és Giamatti viszont szívesen öltötték volna fel újra jelmezeiket. A rendező és a főszereplőnő ezen a forgatáson jött össze, valamint Zanuck és Burton is itt dolgoztak először együtt.

 

A majmok bolygója 100 millió dollárból készült, 362 milliót hozott. A maszkmesteri munka rengeteg dicséretet kapott, a legtöbb kritika a furcsa, tulajdonképp megmagyarázhatatlan befejezése miatt érte a Planet of the Apes-t. Pedig ez egy igazi burtonös húzás volt, olyan sötét, különös és durva. Állítólag Boulle írásának befejezése is valami olyasmi, mint amit itt láthatunk, az imdbn olvasható pár utalás rá, hogy miért is történik mindaz, ami történik. Roth azt nyilatkozta, kétszer látta, de nem érti a csavart, Burton pedig azt mondta, nem szánt neki értelmet, hanem az esetleges befejezést vezette fel vele. Ha utánajárunk, ha nem, szerintem jó ez a befejezés, marhanagy csavar!

 

(Szerkesztés: Ja és köszönet a nagyszerű Coolnak, hogy a teljes játékidő alatt a képernyő negyedét betöltő "Rubí, az elbűvölő szörnyeteg"-felirattal rontotta a filmnézés élményét!)

 

 

Röviden összefoglalva: Nem a világ legjobb sci-fije, de élvezhető, a vége odavág, sok kitűnő színész van benne és a látványvilága is felüdítőleg hat a mai CGI-mozik között. Egyszer érdemes megnézni, de ne várjatok egy tipikus Burton-művet, mert egyáltalán nem olyan.

 

Pontozás:

 

imdb: 5.7 (6 év alatt 0.2-t emelkedett.)

 

Szerintem: 4/5 (Picit néhol unalmas.)

 

Hírek:

 

- Jövőre lesz kész a szintén az eredeti mozit feldolgozó Rise of the Apes, ami valószínűleg egy 0. epizód vagy tökéletes újragondolás lesz. (És 2016-ra ennek már 2 folytatást csináltak...)

 

- Tim Burton a producere a 2012-es beszédes című Abraham Lincoln: Vampire Hunternek, valamint rendezője az ugyanabban az évben várható Dark Shadows-nak, ami egy tévésorozat alapján készülő vámpíros-szörnyes film, ahol a fővérszívót Johnny Depp játssza majd. (Erről már olvashattok a blogon.)

 

- Mark Wahlberget két év múlva a Teddy Bear című vígjátékban láthatjuk, ami egy életre kelt játékmackóról szól:) Emellett állítólag ő lesz majd Eric Draven a 2011-es A holló-újrában:O (Utóbbi mégse készült el, előbbi már két részes.)

 

- Helena Bonham Cartert jövő héten megnézhetjük újból Bellatrix Lestrange-ként a HP VII. 1. részében. (Erről is olvashattok nálunk.)

 

- Michael Clarke Duncan a Cross című fantasy-ban szerepel majd, valamint azt rebesgetik, hogy benne lesz a The Riot című akciómoziban Ron Perlman és Armand Assante oldalán.

 

- Cary-Hiroyuki Tagawa alakítja Piccolot és Kami Samat a 2012-es új Dragonball-filmben, amiről egyelőre nem sokat lehet tudni...

 

Sok a meló mostanában, azért tart ilyen hosszú ideig egy-egy írás elkészítése. Továbbra is készül A Jedi visszatér kritikája és a Sorozatportálra is tervezek még két projektet.

Szólj hozzá!

Címkék: kaland sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr622455735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása