Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.11.03. 15:20 Mozsárágyú

Giuseppe Moscati - A szeretet gyógyít (2007)

giuseppe-moscati-a-szegenyek-orvosa-i-ii.jpg

     Giuseppe Moscati egy II. János Pál pápa által szentté avatott orvos volt. Az ő élete szolgált a film alapjául.

     Nápoly, 1903. Moscati (Beppe Fiorello) utolsó vizsgáira készül az orvosi egyetemen. Középosztálybeli család sarja, kedves és haladó gondolkodású fiatalember, és persze tehetséges. Barátja, Giorgio ezzel szemben gazdag, már apja is orvos volt, és fényes, pénzzel teli jövő vár rá. Kevésbé tehetséges. Az egyetem után sorsuk eltérően alakul. Giorgio az emberek kifosztásán ügyködik. Giuseppe életét a betegeknek és szegényeknek szenteli, új eljárásokat fejleszt ki az orvoslásban, hisz a szeretet gyógyító erejében. A világháborún, Mussolini diktatúráján, a körülötte zajló szörnyűségeken pozitív életszemlélete, a másokért való önfeláldozása segíti át. Egy dologban azért egyezik a két jóbarát élete; mindketten rátalálnak életük szerelmére, de mindketten el is veszítik őket.

     A szeretet valóban mindig segít - ez a film üzenete. Mivel egy szent élete jelenik meg szemünk előtt, ezért nem túlzó vagy hihetetlen ez a fajta életmód, melyet a doktor folytatott. A szegények gyógyszerét saját maga fizette, senkinek nem mondott nemet, ha segítségre volt szüksége. Persze naivitása bajba is sodorta néha. Fiorello remek alakítást nyújt. Helyenként azért nem hiszem, hogy teljesen történelem-hű az alkotás, és van 1-2 gagyinak mondható eseménysor is. Egyébként 2 részes tévéfimről van szó, a második nekem jobban tetszett.  

     Érdekes és lényeges kérdéseket vet fel az alkotás, például magáról az orvoslásról. Mi lett volna, ha néhány orvos nem száll szembe az addigi szabályokkal, ha nem gondol tovább egy-egy esetet, ha nem szenvedélyként tekint hivatására? Akkor ma minden bizonnyal járványok tucatjai pusztítanák az emberiséget, és mondjuk az elmebetegeket még mindig ördög által megszállt szerencsétleneknek gondolná a világ. Aztán itt van a "Doktor House-jelenség". Jobb-e az az orvos, aki csak egy betegséget lát az emberi lélek helyett? (Persze Ház doki nem létezik, de valóban jó orvos, annak ellenére, hogy egy tapló.) Nyilván objektívnak kell maradnia, ám ma már egyértelmű tény, hogy a lelket a testtel együtt ápolni kell, gyorsabb a gyógyulás, ha jól érezzük magunkat.

     Társadalmilag össze nem illő párokkal szemben még a mai napig is léteznek fenntartások egyes emberek számára, hát még 100 éve. Erről, a testvéri összetartásról, a szegénységről is esik szó a filmben. Elgondolkodtató és kedves alkotás, a hibáival együtt is.

Ez pedig a trélerr:

Szólj hozzá!

Címkék: dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr532420222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása