Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.08.08. 16:21 Tévésámán

Fanboys (A rajongók háborúja, 2008)

 

Ha azt mondanám, minden érdekel, ami Star Wars, akkor hazudnék. Láttam mind a 7 részt és őszintén bevallom, hogy nekem az újabbak jobban tetszenek. Bár Darth Vader minden idők legkirályabb filmes főgonosza, de egyszerűen utálom Luke Skywalkert. Nem tudok szurkolni neki, mindig a rosszfiúkért szorítok a 4-6. részekben (az újabbakban is persze és ott az a rohadtjó, hogy végül ők nyernek!).

 

Viszont mégis Star Wars-rajongóként tekintek magamra, bár már az összes Star Trek-filmet (nem sorozatot, FILMET) láttam és volt olyan is, ami tetszett. [Személyes megjegyzés: Nagy poén, hogy a Trekkereket nem csak a Csillagok Háborúja-őrültek, de a Babylon 5-imádók is utálják. Márpedig ha már két, egymástól független tábor teszi ezt, akkor mégiscsak valami gond lehet az Enterprise háza táján...] Vagyis nem vagyok ebben a tekintetben szemellenzős fajta, de azt hiszem, ha választani kéne Lucas bácsi eposzának bármelyik új része és egy Trek-mozi között, akkor inkább az előzőek közül választanék. Na, de kanyarodjunk vissza a Fanboys-hoz. Egy film a filmrajongóknak - végülis kis hazánkban melyik "lúzer" ne szeretné a Star Wars-t? Épp ezért érdemes megnézni, mert fanatikusok készítették a többi fanatikus és a messzi-messzi galaxis történeteinek kedvelői számára.

 

 

1998: Eric (Sam Huntington - Detroit Rock City, Ottalvós buli) egy halloween-partin összeakad régi cimboráival, akikkel anno maga is a vesztesek közé tartozott. Azonban míg neki sikerült "kiemelkednie", a többieknek nem. Így aztán Linus (Chris Marquette - FvsJ), Windows (Jay Baruchel - Trópusi vihar) és Hutch (Dan Fogler - Balls of Fury) nem néznek rá jó szemmel. Főleg Linus haragszik, amiért anno a legjobb barátok voltak, de Eric egyik napról a másikra otthagyta őt... A kissé részeg srácok később azért jókedvükben előadják rég nem látott ismerősüknek, hogy szeretnének betörni a Skywalker Ranch-re, hogy vetítés előtt láthassák a Baljós Árnyakat. Amikor pedig kiderül, hogy Linus-nak végstádiumú rákja van, Eric összeszedi a kis társaságot és meggyőzi őket, hogy hajtsák végre az őrült tervet! Furcsa és veszélyes alakok, motorosok, Star Trek-rajongók, prostik és zsaruk keresztezik az útjukat, ám váratlan segítőtársaik a kellő időpontokban mindig kihúzzák őket a bajból. De még ha sikerül is bejutniuk, vajon tényleg megtalálják és megnézhetik az I. Epizódot, mielőtt a világ is láthatná? És vajon súlyos beteg barátjuk kihúzza-e addig?

 

 

Régóta meg akartam nézni ezt, mert egy kicsit (sőt, talán nagyon) rólam is szól. Mozsárágyú viszont nem tétovázott, kinézte magának, letöltötte és aztán leültünk együtt megtekinteni. Kezdjük a főszereplőkkel! Sam Huntington szerintem remek vígjátéki hős, itt viszont megmutatja, hogy ért a drámához is. Dan Fogler amilyen béna volt a Balls of Fury-ben (nem saját hibájából!), annyira jó itt - Hutch mindent visz:) A többiek közül Kristen "Veronica Mars" Bellt említeném meg, nekem tetszett a játéka. A mellékszereplők közt ott van Danny Trejo, Christopher McDonald (nagyon barna a bőre:O), Seth Rogan (3 különböző karaktert játszik), Ethan Suplee, valamint Jay és Néma Bob - azaz Jason Mewes és Kevin Smith. A Star Wars-ból felbukkan Billy Dee Williams (Lando Calrissian), Carrie Fischer (tudnotok kell - piros pont annak, aki felismeri, nekem csak utólag sikerült) és Ray Park (Darth Maul). A Trek-szériából pedig egyenesen a legnagyobbat hozták el: James T. Kirk kapitányt, azaz William Shatnert. A producerek közt pedig megtalálhatjuk Kevin Spacey-t is. Végül van még egy a magyaroknak vicces nevű színész, akiről viszont nem tudom pontosan, kit is alakít: KATT IDE

 

Talán meglepő tény, hogy e film végül megbukott. Hogy hogyan? Nos, mint anno a Grimm esetében, itt is a Weinstein-fivérek voltak a ludasok. Kyle Newman rendező ugyanis inkább dráma-irányba tartó művet akart összehozni, aminek középpontjában Linus gyógyíthatatlan kórja állt volna, ám a filmcéges urak inkább egy gusztustalan poénokkal teli vígjátékot szerettek volna. Így 2006-ban, mikor az első változat már nagyjából kész volt, fogták és kivágták belőle a rákos részeket és összeeszkábáltak valamit a helyére. Tesztvetítések során azonban kiderült, hogy a nézőknek jobban tetszett a lélekkel és valódi motiváltsággal teli eredeti ötlet... Nem elég azonban, hogy ezt megtették. Úgy tették meg ugyanis, hogy Newman helyére beültették Steven Brill forgatókönyvírót, akinek fogalma sem volt róla, hogy mit és miért tesz: csak utasításokat követett. Brill "munkássága" később az internetenes rajongói fórumokon történő mocskolódásban teljesedett ki - így mind ő, mind Weinsteinék nagy szerepet játszottak a későbbi negatív fogadtatásban.

 

Az eredeti rendező aztán mégiscsak hozzáférhetett a filmjéhez, kapott némi pluszpénzt is, hogy leforgathasson pár dolgot, amit azelőtt nem bírt. 36 órája volt, hogy rendbe szedje, amit a többi készítő elbaltázott, azonban a végeredmény még így se az lett, amit ő akart. (Terry Gilliam hasonlóképp járt a Grimm-testvérek esetében...)  A 2006-ra tervezett bemutató végül 2 évvel kitolódott, az összeeszkábált film pedig mindenütt negatív kritikát kapott. A Fanboys 8 millió dolláros büdzséjéhez képest kevesebb, mint 1 milliót hozott vissza...

 

Én azonban kijelentem, hogy a Fanboys jó film. Minden kis Csillagok Háborúja-; és Star Trek-utalás nagyon jó helyen van, a sok-sok rajongóknak szóló poén, a fanatikusok végletekig menő kifigurázása és a szerethető főszereplők miatt kellemes élmény volt megnézniAz 5 hős közül mindegyiket kedveltem, egyikük se volt irritáló, sőt, nem tudnék mondani egyetlen zavaró szereplőt se! Az izgalom és a jókedv végig kitart, a drámai részek mégse nyúlósak és nyálasak, a játékidő se túl hosszú. Plusz szeretem az ehhez hasonló road movie-kat, így nálam már jó helyről indult:)

 

Nagyon nagy Star Wars-osoknak KÖTELEZŐ darab, kockáknak is ajánlom megnézésre, meg azoknak, akik szeretnének egy jó kis vígjátékot látni:) Azt susogják Hollywoodban, hogy terveznek egy folytatást neki, szóval addig nézze ám meg mindenki, akinek ajánlottam!;) [Ez a folytatás sajnos nem készült el, ám a VII. Csillagok Háborújánál az élet ugyanazt a helyzetet idézte elő, mint amit cikkem tárgyában láthatunk.]

 

Pontozás:

 

imdb: 6.6 (6 év alatt 0.1-et csökkent.)

 

Szerintem: 5/5

 

Hírek:

 

- Kyle Newman legközelebb egy eddig cím nélküli Brigitte Bardot életrajzi filmet fog rendezni.

 

- Dan Fogler a jövőre érkező Number 13-ben alakítja majd Alfred Hitchcockot, valamint egy érdekesnek tűnő Spanky Johnson: Monster Hunter című moziban is feltűnik.

 

- Jay Baruchel a beszédes című Pigben fog játszani, valamint Seth Rogannel közösen lesz címszereplője a Jay and Seth vs. the Apocalypse-nek (hűha...). [Ebből lett az Itt a vége.]

 

- Danny Trejo állítólag benne lesz a Gyerekjáték újrájában. (Ez, és a többi feljebb említett film 2016-ig nem valósult meg.)

 

Előkészületben: Halálosztó 2. és Sziklák szeme 1-2. (Utóbbiakról máig nem született írás...) Hamarosan olvashatjátok írásainkat a sorozatportal.neobase.hu oldalon is! (Szerkesztés: Ez az oldal már nem létezik.)

1 komment

Címkék: vígjáték kaland


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr442207554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása