Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.05.31. 16:22 Tévésámán

Sin City - A bűn városa (2005)

Ez egy olyan mozi, amiről sosem hittem volna, hogy a Duna Tv-n látom majd:) De vannak még meglepetések az életben. Robert Rodriguez jó kis filmeket tud összedobni, gondoljunk csak a Terrorbolygóra vagy a Matchetére - ugyanakkor ott van a három Kémkölykök című faszság, amiket szintén ő csinált. Quentin Tarantinotól kötelező hasra esni, de szerintem Rodriguez jobb nála - persze Quentin bácsinak van egy jellegzetes stílusa sok vérrel, sok pofázással és rengeteg mélységgel, akinek ez bejön, az istenként tiszteli őt, én speciel nem. És ott van még Frank Miller, akinek például a 300, Daredevil kalandjainak egy része és a Sin City is kipattant a fejéből - itt megjelölik társrendezőnek, a siker óriási, de a csak általa, szinte ugyanilyen minőségben készített Spirit meg csúfos bukás lett. Szóval hogy van ez? Amiről beszélünk, az képregényfilm, de olyan, ami előtt minden hűdenagy hozzáértő megemeli a kalapját - újabb ellentmondás. Mielőtt azonban jobban belemennék, lássuk miről szól:

Basin City, vagy ahogy lakosai emlegetik, Sin City (a magyar cím szó szerint) azoknak az otthona, akik nem félnek senkitől és semmitől, gondolkodás nélkül gyilkolnak és akiknek az élet sem számít - legyen szó sajátjukról vagy másokéról. Korrupció, aberráltság, árulás és szerelem - itt mindent megtalálhat az, aki eléggé keresi. Három férfi és a párjukul szegődő nők lesznek a "hőseink" ezen az utazáson a sötétség mélyére:

Hartigan (Bruce Willis) a város talán egyetlen becsületes zsaruja, akit sem a hatalom, sem a pénz nem riaszt vissza attól, hogy igazságot szolgáltasson - ezúttal egy kislányt kell megmentenie - de lehet hogy neki sokkal inkább szüksége lenne egy mentőangyalra, aki viszont szárnyak és glória helyett feszes bőrnadrágban és falatnyi bikiniben érkezik...

Marv (Mickey Rourke) külsőleg visszataszító, belsőleg veszélyes pszichopata - ám egy napon őt is eléri a szerelem, csakhogy a lányt még azon az éjjelen megöli valaki. A szétszabdalt képű óriás pedig saját kezébe veszi az igazságosztás fegyverét és jajj annak, aki útjába kerül - de vajon az egész eseménysor a valóságban is megtörténik, vagy mindez csak Marv újabb tévképzeteinek egyike? (Azt se felejtsük el, hogy a gyilkos olyan nyomokat hagy hátra, amik egyértelműen emberünkre terelik a gyanút.)

Dwight (Owen Wilson) új barátnője védelmére kel egy ritkanagy tapló ellenében és elhatározza, hogy lebaromolja a fickót és csapatát, mielőtt azok egy újabb nő életét keserítenék meg. De nem sejti, hogy ki is a férfi, akit üldözőbe vesz; útja pedig Óváros utcáira vezet, ahol mindent megkaphatsz vagy mindent elveszíthetsz egy pillanat alatt. Emberünk hamarosan egy igen véresnek ígérkező bandaháború kellős közepén találja magát, amiben viszont személyesen is érdekeltté válik - a fejek elkezdenek hullani és ki tudja, ki vethet véget a mészárlásnak?

Az azonos című képregény arról híres, hogy rendkívül durva, provokatív; és az alapvetően fekete-fehér rajzokat csak itt-ott töri meg egy-egy szín. Ami már első pillanatban nagyon durván mellbe vág, az a még ma is állejtést előidéző látvány. Sok képregényt olvastam, és annyira durva, mintha tényleg a rajzok mozognának: érdemes nézni a háttereket, a kameraszögeket, a beállításokat, elképesztő! És az a pár rendkívül erős szín... Emellett fröcsög a vér rendesen, baromijó nők sorakoznak fel (sokuk szinte teljesen meztelen:P), a pasasok pedig olyanok, amilyenek legbelül talán mind szeretnénk lenni.

A lehetetlenül király külső mellett óriási neveket sikerült összetrombitálni. Az említett főhősökön kívül itt van még Carla Gugino, Brittany Murphy, Jessica Alba, Alexis Bledel, Rosario Dawson, Michael Clarke Duncan, a felismerhetetlen Benicio del Toro, Josh Hartnett, Rutger Hauer, Michael Madsen és Elijah Wood. Rajtuk kívül pedig ki kell emelni a gyönyörű Jaime Kinget kettős szerepében, a szintén dupla karaktert alakító Nick Stahlt, a halálos szépségű Devon Aokit és Miller meg Rodriguez is megjelennek személyesen (előbbi a pap, akinek Marv bevallja bűneit, utóbbi egy kommandós - őt se lehet felismerni).

A sztorik folyamatosan váltakoznak, a keretet pedig a Hartnett által játszott Férfi (vagy Eladó) adja - a hozzá kapcsolódó utolsó jelenet valami óriási! (Egyébként ez az egyetlen jelenet, amit a filmhez találtak ki és nincs benne a képregényekben.) Kezdünk Hartigennel, majd jön Marv, aztán Dwight és vissza az öreg zsaruhoz. A három fő történetszál pedig mind összefut Kadie bárjában, ahol az összes főszereplő gyakorlatilag egy időben jelen van. Nekem a film lényege a Marv-vonal. Mickey Rourke itt is, mint a Vasember 2-ben, nagyon durván odabasz, ő a mű legkirályabb arca - ez a szerelemre és bosszúra éhes vadember-történet a maga elképesztő befejezésével a legjobb az egészben. Ha egy napra ő lehetnék, jó pár embernek szétrúgnám a seggét, az tuti!
A Willis-féle részek érdekesek és izgalmasak, de valahogy az egész mégsem fogott meg - a lezárása viszont szintén elég durva. A Dwight-sztori pedig csak a sok szép nő és Benicio del Toro remek játéka miatt érdekes - sem Wilson, sem a párjául kiosztott Rosario Dawson nem lopta be magát a szívembe...

A rendezést gyakorlatilag Miller és Rodriguez végig együtt csinálták, írói státuszban pedig senki nincs megjelölve, ugyanis egyenesen a képregényből dolgoztak, forgatókönyv nélkül. Tarantino egyetlen jelenetet dirigált le, amikor Jackie Boy és Dwight a kocsiban "társalognak" - mintha egy darab Kill Billt látnánk... Rodriguez vágó, zeneszerző, hangeffekt-kreátor, operatőr és a speciális effektek producere/felügyelője is volt. A fő producerek a mindenbe belepofázó Weinstein-bratyók voltak, akik viszont ezúttal visszafogták magukat - az eredmény magáért beszél, nem úgy mint a Grimm...

Érdekességek: Az alapot három Sin City-epizód adta: The Hard Goodbye (Marv), The Big Fat Kill (Dwight) és a That Yellow Bastard (Hartigan), a keret pedig a The Customer Is Always Rightból származik. (Most ellentmondok önmagamnak, de a források gyakran egymás ellen szólnak.) A főrendező szerint ez egyfajta filmnyelvre fordítása az eredeti műveknek, nem adaptáció, ezért is nem jelöltek meg írókat. Miller eredetileg magánál akarta tartani a filmjogokat, mert egy korábbi munkáját, a Robotzsaru 3-at igencsak elszúrtak a hollywoodi srácok; a képregényért rajongó Rodriguez viszont saját pénzen leforgatta a későbbi nyitójelenetet és elutaztatta Millert Austinba, hogy megmutassa neki az eredményt - ez a rövidfilm győzte meg végül a kitalálót, hogy zöld lámpát adjon az alkotásnak. Ahhoz pedig, hogy mindkettejüket elismerjék rendezőnek, Robertnek ki kellett lépnie az Amerikai Filmrendezők Szövetségéből. Frank azelőtt sosem dirigált még filmet, de itt szinte az összes jelenet előtt segített a színészeknek megérteni a lényeget meg a karaktereik motivációit.

A bűn városa egészen különleges technikákkal készült. A látványt úgy érték el, hogy nagyjából mindent zöld háttér előtt vettek fel színesben és később tették fekete-fehérré a képeket. Mindegyik sztorit külön-külön forgatták és a legtöbb esetben az együtt látható színészek sohasem találkoztak a forgatáson, így például Rourke sosem találkozott Albával, Hauerrel, sőt még Wooddal sem! (Aki látta, érti miért sőt.) A már kész részeket összemontírozták, így vannak együtt a szereplők olyan helyeken, ahol a színészek valójában nem voltak. A készítési módszer miatt ez lett a világ egyik első teljesen digitális, de mégis élőszereplős mozija - a másik kettő a rémesen szar Sky kapitány és az általam még nem látott Casshern. (Azóta láttam, nem nekem való...) Az alábbi figurák még "élethűbb" életre keltéséhez használtak maszkokat (sokszor egészen észrevehetetlen módon): Hartigan, Marv, Jackie Boy, Kevin és persze a Yellow Bastard - ezek a maszkok minden esetben olyan jók, hogy fel sem tűnnek. Az utóbb említett sárga aberráció egyébként a forgatás során kék volt, hogy beilleszkedjen a zöld háttérbe - ugyanilyen módon a legtöbb kiemelt színhez inverzeket használtak. Jessica Alba sztriptízklubokban leste el az erotikus tánc fogásait profiktól:) A forgatás egyik estéjén egy helyi klubban fellépett Bruce Willis a bandájával, a The Accelerators-szel, az előzenekar Robert Rodriguez és csapata, a Chingon voltak, a közönség pedig a Sin City és a szintén a közelben készülő Kamera által homályosan szereplőgárdájából és stábjából állt - a bevételt jótékonysági célokra fordították.

A Sin City 40 millió dollárból készült és majdnem 160 milliót hozott. Kritikailag óriási elismerésben részesült, a híres filmkritikus, Roger Ebert például négyből négy csillagot szavazott neki. Elsősorban úttörő vizuális effektjeiért dicsérték, de a színészeket is elismerték: Mickey Rourke megkapta a Tudományos-Fantasztikus, Fantasy és Horrorfilmek Akadémiájának; az Online Filmkritikusok Szövetségének; a Chicagoi Filmkritikus Társaságnak; valamint az Ír Mozi és Televíziós Díjkiosztónak kitüntetéseit Marv megformálásáért. A Sin City a 2005-ös Cannes-i Filmfesztivál Technikai Nagydíját kapta a látványvilágért.

Összesítésben egy remek élmény, viszont szerintem a Marvos részek az igazán jók benne, a többi csak az elmegy kategória - azért pontot nem vonok le emiatt.

Pontozás:

imdb: 8.1 (5 év alatt 0.2-t csökkent.)

Szerintem: 5/5

Hírek:

- Robert Rodriguez még 2005-ben bejelentette, hogy készül majd folytatás, sőt Miller összes történetét filmre akarja vinni. Aztán egy jó ideig ide-oda tologatták a papírokat, felröppent a hír, hogy az A Dame To Kill For című képregényből lesz a következő rész, a főszerepben pedig Johnny Deppet láthatjuk majd, de az elmúlt hat év alatt ez a projekt mégse valósult meg. A Sin City 2 azonban továbbra is folyamatban van és jó hír, hogy az első epizódban elhunyt karakterek a kevert idővonal miatt visszatérhetnek. Rodriguez szerint a hamarosan bemutatásra kerülő (fogalmam sincs minek/kinek készülő) Kémkölykök 4 után foglalkozik vele teljes erőbedobással. (A második epizód elkészült, megnéztem, tetszett, de egynél többször tilos megnézni!)

- Harvey és Bob Weinstein az alábbi mozikat pénzeli a jövőben: The Amityville Horror: The Lost Tapes (2012-ben jön, erről hány bőrt lehet még lehúzni?!), Halloween III (szintén jövőre, a kettőt se láttam még), Sikoly 5 (2013-ban, no comment) és Kill Bill: Vol. 3 (2014, szintén semmi értelme). [Ezek közül egyik se készült el...]

- Jessica Alba benne lesz a Kémkölykök 4-ben.

- Alexis Bledelt a Sleepaway Camp Reunion című horrorban láthatjuk, ami valami hasonlónak a folytatása; valamint az igen jónak tűnő Violet & Daisy-ben, ahol Saoirse Ronannel bérgyilkosokat alakítnak, meg Danny Trejo is felbukkan - ez csak valami jó lehet! (Sajnos mégse lett az, bár a potenciál megvolt benne...)

- Rosario Dawson formálja meg a korábbi bejegyzésekben említett The Blind Bastard Clubban a társadalom perifériájára szorult vakok egyikét.

- Josh Hartnett a rémisztgetős Dark Star Hollow-ban jelenik meg hamarosan a mozikban.

- Rutger Hauer az egymilliomodik vérszívásos Drakula 3D-ben kelti életre Abraham Van Helsing professzort jövőre.

- Michael Madsen nyomában van a rendőrség adócsalás miatt, ám ez sem akadályozhatja új filmjei premierjeit. Jön tehát: Piranhaconda (:D:D:D), Infected (horror), Magic Boys (Vinnie Jones-szal, magyar film, egyik rendező Koltay Róbert(!).

- Clive Owen szintén az ijesztgetős mozik vizeire evezik, az Intruders című szörnyes gyilkolászást jövőre láthatjuk.

- Bruce Willis-nek ötödször (!) is Drága lesz az élete...

- Elijah Wood a TRONból készülő TRON: Uprising című sorozatban szinkronizál mostanság és természetesen játszik A hobbit 1-2-ben is. (Utóbbi hír kacsának bizonyult.)

Várható írások: Miranda.

Szólj hozzá!

Címkék: akció fantasy bekategorizálhatatlan


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr972946318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása