Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2009.09.29. 11:25 Tévésámán

Star Wars: I. rész - Baljós Árnyak (Star Wars: Episode I. - The Phantom Menace, 1999)

Még általános iskolás voltam, mikor anno '99-ben George Lucas ismét beledurrantott a nulláslisztbe (hogy egy kedvelt főiskolai oktatóm szavajárását idézzem) és megszületett a Csillagok Háborújának előzménye, amely aztán még két részt kapott. Személy szerint én mindig Lord Vadernek szurkoltam, rá voltam kíváncsi, Luke nekem eléggé irritáló, a többiek közül is csak Leia, Han és Csubi érdekesek - nameg a szörnyek! Itt viszont elkezdődik az a trilógia, amely bemutatja, hogy hogyan lett egy tatooine-i rabszolgafiúból az univerzum rettegett Sötét Nagyura.

A leginkább főszereplő Qui-Gon Jinn (Liam Neeson) Jedi-mester, aki saját útját járva szolgálja a Köztársaságot és a Tanácsot. Mindig azt tartja szem előtt, ami a leginkább helyes, a szívére hallgat, ezek miatt viszont sokszor kerül összetűzésbe feletteseivel és a ranglétrán sem halad felfelé. Őt ez persze egyáltalán nem zavarja, tanítványának Obi-Wan Kenobinak (Ewan McGregor) okítása számára éppen elegendő.

Qui-Gon legújabb feladata, hogy a rejtélyes okokból blokád alá vett Naboo bolygó érdekében tárgyaljon a megszálló Kereskedelmi Szövetség vezéreivel. Azonban a neimoidi gazemberek, élükön Nute Gunray alkirállyal (Silas Carson) egy titokzatos Darth Sidious nevű urat szolgálnak, aki rögtön parancsba adja a Jedi követek likvidálását és a békés Naboo megszállását. Hőseink izgalmas harc után a bolygón kötnek ki, ahol belecsöppennek egy elkeseredett honvédő háborúba. A megszállt planétát csak az ifjú Amidala királynő (Natalie Portman) tudja megmenteni, ezért őt el kell juttatni a messzi Coruscantra. Útközben viszont a Kereskedelmiek súlyos sérüléseket okoznak az űrhajójuknak, így le kell szállniuk a Tatooine sivatagvilágán. Itt ismerkednek meg a még gyerek Anakin Skywalkerrel (Jake Lloyd) és ekkor indul igazán a történet...

Látványos csatahajó-ostrom, fénykard-párbajok és politikai csatározások, mindez a már ismert, hihetetlen sci-fi univerzumban, úgy, ahogy azelőtt még sohasem láthattuk! Én szeretem ezt a részt, sőt, az új trilógia nekem már-már jobban tetszik a réginél. Lássuk a pozitívumokat és negatívumokat:

Szerintem mindenki emlékszik Jar-Jar Binks-re (Ahmed Best). Ő volt az, akit a legtöbbet kritizáltak anno, egész Jar-Jar ellenes szubkultúra született a star wars-osok sorai közt. Valóban ő talán a legnagyobb gyengesége a Baljós Árnyaknak, viccesnek akarták, de nem nagyon az. Szerencsétlen, de az egész karakter már a zavaró szereplők zónájában van. Ezek ellenére nekem nincs bajom vele, őt igazán a  gyerekeknek csinálták, nekik biztosan tetszett... Több rossz dolgot képtelen vagyok felidézni, úgyhogy elkezdem sorolni a jókat, hátha közben beugrik még egy pár:)

A csodás Natalie Portman:) Egyszerűen ő olyan jó, mindegy hol játszik, hogy nem lehet vele béna filmet összehozni. Itt két szerepben van, ami valójában egy, ő Amidala királynő és Padmé, a szolgálólány. Viszont Padmé és Amidala királynő ugyanaz a lány, csupán álruhát ölt, de mikor Padmé, akkor valamelyik másik szolgálólánya veszi át a királynői szerepet - jelen esetben ketten is: Keira Knigthley és Sofia Coppola. Utóbbi akkor van, mikor a Szenátus előtt Valorum kancellár (Terence Stamp) leváltását kéri, előbbi pedig nagyon-nagyon hasonlít Natalie-ra, így szinte fel sem ismerhető, hogy hol van ő és hol van az eredeti uralkodónő.

Tényleg elképesztően hasonlítanak! Szerencsére ráakadtam egy olyan képre, ahol tisztán kivehető, melyikőjük melyik:

Itt egyértelműen Keira van a királynői sminkben, míg mellette balra áll Natalie. A lényeg, hogy Portman kisasszony gyönyörű és fantasztikus színésznő, itt is nagyban emeli a film színvonalát! A következő dolog, amit kiemelnék, a remek animált és maszkmesteri munkával éltre hívott lények aspektusa!

Íme a teljesen számítógéppel rajzolt Nass főnök (Brian Blessed hangján szólal meg), a naboo-i gunganek vezetője. Ő csak egy a fantasztikus kreatúrákból, akik felbukkanak, hiszen említhetném még a groteszk Sebulbát, a lebegő Wattot, vagy a hatalmas Jabbát.

Itt pedig a neimoidi Rune Haako (Jerome Blake a teste, James Taylor a hangja), aki pedig egyike a kiváló maszkmesterek által létrehozott szörnyeknek. Blake-et egyébként külön kiemelén, mert 4 különböző karaktert is alakít: Haako mellett a Szenátusban Valorum kancellár jobbkezét, a gusztustalan kinövésekkel teli fejű Mas Ameddát; a Jedi tanács szőrös Oppo Racisis-ét és a túlsúlyos, kékbőrű twi'lek szenátort, Orn Free Taa-t. Bár mind csak alig szerepelnek, meglepően élethűek lettek! Jerome Blake egyébként mind a 3 új részben benne van, de a másodikban nem ő Amedda, Oppoként pedig a már korábban felvett jeleneteit használták, vagyis a forgatáson ott se volt:)

Ugye őt senkinek nem kell bemutatnom?:) Az alig pár mondattal rendelkező Darth Maul annyira karakteres gonosz, hogy azóta is rengeteg helyen összetalálkozhatunk piros-fekete ábrázatával. Őt a nagyszerű kaszkadőr, Ray Park keltette életre (a Sleepy Hollow Fej Nélküli Lovasának teste és az X-Menbeli Varangy). Érdekesség, hogy a hangját viszont nem Park, hanem Peter Serafinowicz adja. Mault is a sminkes banda hozta össze, vörös szemei, apró szarvacskái és kétélű fénykardja emlékezetes negatív hőssé teszik - a film másik nagyon nagy pozitívuma.

A régi szereplők közül Kenny Baker ismét R2-D2, Anthony Daniels most viszont csak a hangját adja C-3PO-nak - valamint Watto vendégei közt a fogatversenyen felfedezhetjük Warwick Davis-t is! Végül, ami borzasztóan fontos: a magyar szinkronosok itt nem baszták el a filmet azzal, hogy Darth Sidious-nak ugyanazt a hangot adták volna, ami az alteregójáé - nyilván a rajongók tudják kiről van szó, úgyhogy le sem írom.

Összesítésben egy kitűnő, bár elég hosszú mozi, néhány kisebb gyengeséggel.

imdb.com felhasználói szerint: 6.5/10 (7 év alatt 0.1-et emelkedett.)

Szerintem. 5/5 (Bármikor szívesen megnézem, anno moziban is láttam!)

Hírek:

- Lucas bácsi tervezi Indiana Jones 5. kalandját. Mivel a Star Wars-ból már normális mozifilm nem lehet, ezért másik nagy sikerű sorozatát bővíti - kérdés, milyen eredménnyel.

- Liam Neeson a Vörös Sárkánynál már említett Clash of the Titans-ben Zeus-t alakítja majd, valamint nála láttam, hogy készül a '80-as évek legendás sorozatának a Szuper csapatnak (The A-Team) moziváltozata is.

- Natalie Portman szerepelni fog a 2011-es Thorban, ami a Marvel egyik legkedveltebb figurájának történetéről szól.

- Samuel L. Jackson (aki itt a Jedi Tanács tulajdonképpeni góréja, Mace Windu) három filmben is megformálja a félszemű képregény-szuperügynököt, Nick Fury-t. Egyszer már láthattuk őt a Vasember végefőcíme után ebben a szerepben, most viszont a Vasember 2.-ben, egy önálló 2012-es Nick Fury-filmben és a szintén arra az évre tervezett The Avengers-ben is felölti a szemkötőt. (Egyébként korábban azért nem említettem meg őt külön, mert annyira nincs szerepe itt - viszont a második részben annál inkább!)

Ma újfent semmi se lesz a tvben, de mivel manapság éjjel A Bit of Fry and Laurie-t nézünk, ezért filmletöltésre nincs nagy szükségem.

Itt pedig John Williams lenyűgöző műveinek egyike, a Baljós Árnyak főcímzenéje:

4 komment

Címkék: sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr691415153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gubb 2012.08.07. 18:54:38

Nagyon örülök ennek a kritikának. Nekem ez az egyik kedvenc SW filmem (igen, ez, bár mindegyik kedvencem valamiért), és Jar Jar-t is kibírom (nem mondom, hogy hiányozna, ha kivágnák, de azért elviselhető - a kiskölyök pl. néha jobban irritál, mert nem túl jó a játéka). A magam részéről egy fogatverseny nélküli vágott változatnak kb. 9/10 pontot adnék, ha kellene pontozni. Fogatversennyel együtt 7/10.

Tévésámán · http://transfesser.blog.hu/ 2012.08.08. 10:09:14

@Gubb: Na, örülök, hogy végre valamiben egyetértünk:) De miért pont a fogatverseny a gyenge pont? Ott van Jabba!:D

Gubb 2012.08.10. 11:37:56

Alapból nem szeretem az autóversenyt. Továbbá kicsit gyerekes, nagyon sok idétlen, mesefilmbe illő vagy fantáziátlan alien van benne (csikóhal meg minden). Meg aztán a taszkenek szerepeltetése is komolytalan. Rendben van, hogy a SW egy mese, de a mese alapvetően egy komoly műfaj. Egyik népmesében sincs idétlenkedés pl. Még tudnék sorolni ilyen tüskéket, ha újranézném és összeírnám, de nem teszem.

Gubb 2012.08.10. 11:41:03

Már az sem igazáén reális, hogy egy kisgyereket, ráadásul rabszolgát, a gengszterek beengednek maguk közé versenyezi.
süti beállítások módosítása