Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.02.07. 00:23 Tévésámán

Grimm (The Brothers Grimm, 2005)

Több, mint két éve már, hogy Heath Ledger távozott az élők sorából. Akkor rögtön eszembe jutott ez a film, hogy ezzel kéne tisztelegni az emléke előtt - hát most itt van, az évfordulóra.

Amikor megnéztem még régen, semmit se tudtam róla, csak az HBO-n vetített bemutatók alapján gondoltam, hogy érdemes rá időt szánni. És tényleg az volt, most pedig a Grimm egyike az általunk vett 11 dvdnek: a harmadik a sorban (az Evan, a minden6ó és a Trópusi vihar után). Ledgert magát nem igazán tartottam nagy színésznek, a Lovagregénnyel azonosítottam, mert azt a munkáját adta leggyakrabban a tv. Láttam őt A bűn rendjében, ebben és A Sötét Lovagban. Utóbbi hozta meg neki a halhatatlanságot, de szerintem egyúttal a vesztét is okozta. Utolsó előtti alakításába (merthogy a Dr. Parnassus-ban is játszik) mindent beleadott, gyakorlatilag kisöpörve Jack Nicholson Jokerét az emberek emlékei közül. [Egyébiránt a The Dark Knight is sorra kerül majd, mégpedig dupla lemezes változatban!] Igazán még ma sem tudom megítélni őt, mivel nem láttam minden moziját, de amiket mégis, azok alapján mondhatom, hogy jó színész volt. Na, de térjünk rá végre az alternatív Grimm-testvérek életére:)

A 19. század elején a francia megszállás alatt lévő Németországban a népet nem csak az idegen katonák tartják rettegésben, hanem különböző természetfeletti lények is. Még szerencse, hogy ha a zsarnokságtól nem is, de a manóktól, óriásoktól és boszorkányoktól rövid úton meg tudnak szabadulni, ha felbérelik a Grimm fivéreket (Will - Matt Damon, Jakob - Ledger). Azonban az egyszerű emberek nem tudják, hogy a boszorkányűzők valójában szemfényvesztők: segédeikkel (az egyikük Mackenzie Crook, a Karib-tenger kalózai Ragettije) maguk hozzák létre a lényeket, hogy aztán le is győzzék és bezsebeljék a busás jutalmat. Hőseink összeakadnak Cavaldival (Peter Stormare), a franciák ügynökével, aki elfogja őket és innentől új küldetésük van: meg kell keresniük 9 eltűnt gyermeket egy apró falucskában. Új megbízójuk, a tábornok (Jonathan Pryce) azt hiszi, ott is csalók dolgoznak, azonban a Grimmek hamarosan felfedezik, hogy valami egészen más, valami teljességgel hihetetlen van a marbadeni erdőben! Ugyanis a Jakob által oly nagy alapossággal gyűjtött babonákból és népmesékből egy valóra válik...

Terry Gilliam rendezésében a sötét oldalát ismerjük meg gyerekkorunk kedvenceinek, hiszen olyan mesehősök bukkannak fel a vásznon, mint Piroska; a nagy, gonosz Farkas vagy Jancsi és Juliska, de utalnak nekünk Csipkerózsikára, Hamupipőkére és Aranyhajra is. A történet szerintem nem rossz, egészen érthető, csak kicsit vontatott. A látványvilág nagyon szép, komor és többször is egészen ijesztő.

Matt Damont nem kedvelem, itt elviselhető: ő a lányok kedvence, a kalandvágyó, a mindig a középpontban levő Grimm. Ledger Jakobja (akit angolban egyébként Jake-nek neveznek) épp az ellenkezője: kutatgatós, visszafogottabb, gyermekibb lelkületű testvérénél. A legjobb mellékszereplő Stormare, aki annyira vicces pasast játszik - már miatta érdemes megnézni! Egyébként elég nehéz őt felismerni, sokkal vékonyabbnak tűnik, mint más filmekben. Jonathan Pryce emlékezetes ebben az alapvetően gonosz szerepben - ahogy a "főellenséget" játszó Monica Bellucci is. (A hölgyet egyébként ajánlom azok figyelmébe, akiknek megön fáksz a legszebb a világon...) A pozitív női hős Lena Headey, akit később a 300-ban ismert meg a világ, szerintem szintén remek!

A vizuális effektek is ott vannak, a szörnyek kellően rondák és támogatja őket a suspense-elem (nem nagyon mutatják, inkább érzékeltetik őket). Az egészet Csehországban forgatták, itt a szomszédban, így egy picit köthető hozzánk. (Érdemes megnézegetni az ismeretlenebb mellékszereplőket, vannak köztük páran, akik magyar filmekben is játszottak!) Az egész mozi furcsaságát mégis az adja, hogy Gilliam többször összekülönbözött a producer Weinstein-testvérekkel, akik mindenbe belepofáztak. Gyakorlatilag 1 évvel később lett kész, mint tervezték, ez idő alatt Gilliam teljes egészében leforgatta Tideland című művét. Később pedig azt nyilatkozta, hogy a Grimm nem egészen olyan lett, mint amilyennek ő akarta, sem olyan, mint amilyennek Weinsteinék. A kritikusok nagy része belekötött a történetbe, mondván, hogy a látvány miatt feláldozták, de így, tudva, hogy a direktort nem hagyták normálisan dolgozni, ez a probléma egyből érthetővé válik.

Összesítésben: Egy picit hosszú és néhol unalmas, de az eleje vicces, a sok-sok utalást észrevenni igazi kihívás és a színészek mégiscsak kitesznek magukért! Szóval egy nézést megérdemel.

imdb.com felhasználói szerint: 5.9/10

Szerintem: 4/5

Hírek:

- A rendező új filmjét, a The Man Who Killed Don Quixote-t (melynek producere is), jövőre láthatjuk.

- Matt Damon a készülő 3D-s Táncoló talpak 2-ben lesz hallható.

- Mackenzie Crook hamarosan az Ironclad című lovagos-harcolós filmben, valamint a Tintin-moziban bukkan fel.

- Peter Stormare két idén megjelenő horrorban is játszik majd: a The Fallenben és a Dead of Nightban.

- Monica Belluccit a HP-másolat The Sorcerer's Apprentice-ban bámulhatjuk majd legközelebb:) [Ez meg az Ironclad biztosan elkészült, a többi szerintem nem...]

A dvd-ről: Magyar kiadású, ez rögtön látszik. Minden szöveg magyar, de több furcsaság is van. Az első az, hogy a borítót fordítva nyomták rá a tokra, így a dvd nem a jobb, hanem a bal oldalra került. Az extrák között van egy trailer, ahol érdekes módon nem a filmbeli szinkronhangok szólaltatják meg a szereplőket. A tv-spotok (így van írva) is "fantasztikusak". Gyakorlatilag mind a 4 ugyanolyan, ráadásul 2-2 tényleg teljesen ugyanaz, kivétel, hogy a végén másik premier-időpontot mondanak be. Az Így készült az egyetlen normális extra, tényleg érdemes megnézni. Az Interjúk valójában csak soundbite-ok (kiragadott részletek egy nagyobb egészből) és az Így készültben a 90%-uk benne van. Ezek mellett pedig Ajánlók vannak, mintha valami tékás kazettát nézne az ember. Szóval furcsa egy dvd, nem tudom, hogy pillanatnyilag kapható-e, de szerintem igazán nem éri meg.

Szólj hozzá!

Címkék: fantasy kaland


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr341735389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása