Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2009.12.28. 12:42 Tévésámán

Pókember 2. (Spider-Man 2., 2004)

Az első részt már jó régen nem láttam, úgyhogy örültem, mikor a múltkor adta az AXN, ami egyébként lassan az egyik kedvenc csatornám lesz. (Ezt még azelőtt írtam, hogy ráálltak volna a Men in Black mindennapos sugárzására...) Akkor eszembe jutott, hogy de jó lenne megnézni újra a másodikat is, mert azt se tekintettem már meg jó ideje, plusz az a sorozat eddigi legjobb része. Bizony, akik anno úgy gondolták, hogy a Pókember szar film volt, azoknak ajánlom ezt. És mindenki másnak ugyanígy, mert baromijó.

Két év telt az első rész óta. Ez alatt Peter Parker (Tobey Maguire) elveszti mindkét állását, szerelmét és a lelki megterhelés miatt képességei is kezdik felmondani a szolgálatot. Iskolai projektként a híres tudósról, dr. Otto Octavius-ról (Alfred Molina) akar írni egy dolgozatot, és barátja, Harry (James Franco) révén megismerkedik a dokival. Octavius egy önmagát fenntartó fúziós reaktort akar létrehozni és mindene megvan hozzá. Pénz, tricium és 4 intelligens, mechanikus kar, amiket agyával irányít. A kísérlet azonban balul sül el, a reaktor szétrombolja a labort és megöli a doktor feleségét (Donna Murphy), Ottót magát pedig súlyos áramütés éri, aminek folyományaként a karok hozzáforrnak a központi idegrendszeréhez és átveszik az uralmat a józan gondolkodása felett... Pókembernek így már nem csak összeomló magánéletével, de az új szupergonosszal, Dr. Oktopusszal is meg kell birkóznia!

Sam Raimiék most aztán belecsaptak a lecsóba! Egyrészt kiemelték a szuperhős magánemberi gyengeségét, azt, ami olyan különlegessé, olyan emberivé teszi őt; másrészt pedig egy klasszikus ellenfelét rázták kicsit gatyába, hogy igazán emlékezetes főgonosz legyen belőle! Az eredeti képregényalak Dr. Oktopusz gagyi. Ronda feje van, ronda a ruhája, a karjai is azok, szóval nem tetszik - a régi formájára gondolok. Itt viszont vele is az történt, ami Farkassal az X-Men-filmekben: a meglévő figurát szuperkirállyá tették, áthozták a valóságba és hús-vér alakká formálták. Elsősorban Molina lenyűgöző játéka teszi olyan hitelessé Octavius-t, másrészt pedig a számítógépes animáció és az effektmesterek bábui által megelevenített mechanikus karok. Szóval én már itt elégedett vagyok a filmmel, mert egy ennyire jó antagonistával nem lehet rossz művet alkotni.

A Pók elveszti meglévő erejét és visszavedlik Peterré, ám később nem tud hátat fordítani a kötelességének - de nem jószívűségből, hanem mert élete szerelme a tét! Kirsten Dunst gyönyörű, ezúttal se marad ki a vizespólós jelenet:) és szerintem a szenvedése is hihető. James Franco háttérbe szorul, de amikor jelen van, sejteni lehet, hogy a közte és Peter között, valamint a közte és a Pókember közt lévő konfliktus (mely ebben a részben egyesül) nem itt és nem most fog megoldódni [lásd a vége felé lévő jelenetet]. Kevesebb vásznon lévő ideje mellett azonban ennek a figurának fontos előre mutató szerepe van - vele kapcsolatban még Willem Dafoe is visszatér egy pár pillanatra. J. K. Simmons újfent nagyon vicces a bulvármagazinos Jameson szerepében, Rosemary Harris May nénije pedig még az akcióban is részt vesz:)

A mellékszereplők közt látható az elmaradhatatlan Stan Lee, aki megint az egyik harcjelenetben ment meg valakit; ismét itt van nekünk Bruce Campbell; mellettük pedig Dr. Csontot (Emily Deschanel) és a Lostból ismert Daniel Dae Kimet is felfedezhetjük. Érdekesség (amit én is észrevettem), hogy Peter orosz háziurát Mr. Ditkovich-nak hívják, ami egyértelmű utalás Steve Ditko képregényrajzolóra, Stan Lee partnerére. Ezen kívül a tricium tényleg létezik, nem más, mint egy nagyon ritka radioaktív hidrogén-izotóp. A folytatás létrejöttében egyébként a legfőbb szerepet az előzmény sikere jelentette, ugyanis a  Pókember 2. forgatása már akkor elkezdődött, mikor még a forgatókönyve se volt teljesen kész, Raimi még az első rész premierje előtt elvállalta a rendezést. Ez a film Oscar-díjat is kapott, a legjobb látványért - annak ellenére, hogy a rajzolt Alfred Molina nagyon bénán néz ki:) Sajnálatos módon viszont a kitűnő zeneszerző, Danny Elfman összekülönbözött a rendező úrral a film készítése közben, és kijelentette, hogy soha többé nem dolgozik vele - kár érte.

A Spider-Man 2. tökéletes folytatás. Az első részben megismert alapfelállás itt megbomlik, a régi konfliktusok újra fellángolnak és kiegészülnek újakkal. A jó poénok, a hihetetlen látvány és a fantasztikus főgonosz pedig igazán maradandóvá teszik. Bár ne valami olyan következett volna utána, mint a Pókember 3!

imdb.com felhasználói szerint: 7.3/10 (7 év alatt 0.4-et csökkent.)

Szerintem: 5/5

Hírek:

- Alfred Molina egy erőteljesen HP-utánzatnak tűnő, elsősorban a tvájlájton felnőtt generációnak szóló The Sorcerer's Apprentice című filmben alakít majd egy Horvath nevű fickót jövőre. (Ez csúnyán megbukott.)

Ma Örömapa 2, valamint azt hiszem még este is lesz valami. Ha nem, akkor van még 2 film, amit meg kell néznem. Végül pedig egy kis könnyed poénkodás, avagy hogy kerül a polip a háztetőre:

Szerkesztés: A videót levették...

3 komment

Címkék: szuperhős


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr741628048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mozsárágyú · http://transfesser.blog.hu 2009.12.28. 14:25:01

Ez a videjó, ahogy mondani szokás: ÜT!!!!!!!!!!!

VVega · https://debugme.eu/ 2009.12.29. 21:10:43

A széria eddigi (és valószínűleg abszolút) legjobb felvonása. Ez nem csekély mértékben köszönhető Molinának :)
süti beállítások módosítása