Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2009.11.19. 14:22 Tévésámán

Resident Evil: Apocalypse (Kaptár 2: Apokalipszis, 2004)

Az eredeti után nem sokkal készült, és inkább a videojáték rajongóit, mint a filmek szerelmeseit szólítja meg a Resident Evil-mozik második része. 

Mivel Alice-t teljesen a mozgóképesek alkották meg, ezért most egyenesen a játékból érkezett Jill Valentine (Sienna Guillory), hogy segítő kezet nyújtson az előző alkotás hősnőjének, valamint megjelenik a kommandós Carlos (Oded Fehr) és a vicces-néger klisé L.J. (Mike Epps). A sztori kb. hasonló, mint A kaptár esetében: a maroknyi túlélőnek ki kell jutnia a zombik és mutánsok által uralt helyszínről, némi külső segítséggel. Át kell élniük a társaik elvesztését, majd harcolniuk is kell velük, végül le kell győzniük egy főszörnyet - és természetesen ezzel még semminek nincs vége!

Az alaphelyzet az, hogy most már a földfelszínen folyik az élőholtak irtása, valamint a külső segítség egy ember és nem egy számítógép. A jobblétből ébredtek már gyakorlatilag nem ellenfelek és koránt sincs rajtuk akkora hangsúly, most mindössze folyamatos fenyegetésként vannak jelen, de ők csak a probléma kisebbik forrásai. A lickernek nevezett mutánsok ledegradálódtak egyjelenetes "pálya-főellenséggé", a valódi gonosz maga a Védernyő, tehát emberek: zsoldosok és az őket irányító Cain hadnagy (Thomas Kretschmann). Ez a pasi kb. megtestesíti az Umbrellát: hideg, számító, érzelemmentes. 

A fentebbi képen lévő szépség pedig nem más, mint a Resident Evil-szériák leginkább karakteres alakja, a több részben is szereplő legfőbb szörny, Nemesis. Nagy, erős, rakétavetőt hord (itt még kapott pluszban egy gépágyút) és van esze, nem pusztán ösztönök irányítják. Bár parancsot teljesít, de tud önállóan dönteni, vagyis megállja a helyét a harctéren. Emellett kurvajól néz ki és a hangja is király! Mellé még visszatérnek a zombi-kutyák, és kapunk néhány új ellenfelet, akik az elhagyatott iskolában csapnak le hőseinkre. Ja és még valami! A Biohazardban (eredetileg így hívják a játékot) sokszor kell megkeresni és megvédeni/kimenteni karaktereket, akiknek túlélése fontos szerepet játszik a befejezésben. Itt ez a motívum is megvan, mégpedig a külső segítségként szolgáló tudós lányának képében, őt kell kivinni a városból. Térjünk át a színészekre!

Milla Jovovich itt is csodás. Alice most már teljesen tudatában van képességeinek, uralja a testében lévő T-vírust és ismeri az ellenfeleket. Neki már nem lehet újat mutatni:) Sienna Guillory engem marhára irritált. A játékokból is mindig az ellenfelek tetszettek, nem pedig a hősök, mint az igazi rajongóknak. Lehet, hogy ez a Jill szinte tökéletes mása a virtuális Jillnek, de mégis szerintem tök felesleges volt. Nekem nem tetszik a csaj, a figurája pedig hiába keménykedik, mert valójában szart se ér, itt Alice viszi a pálmát, akármiről is legyen szó. Oded Fehr majd a folytatásban lesz fontosabb, de szerintem elég hiteles, mint kommandós. Nem kérdez, végrehajt, azonban szembe kell néznie azzal, hogy a Cég szemében csak egy bábú, egy gyalog a sakktáblán, aki bármikor feláldozható. A mellékszereplők közt érdekes alak az újságírónő, aki filmre veszi az eseményeket (Sandrine Holt). Ő nem harcol, de a kamerája nagyobb fegyver lehet bármelyik géppisztolynál, ha a szalag valaha napvilágot lát! Mint újságíró végzettségű emberhez, hozzám ő különösen közel áll, kb. el tudnám képzelni saját magam a helyébe minden túlzás nélkül.

Most pedig pár szót Matthew G. Taylorról, aki életre keltette Nemesis-t. Teljes felszerelésben a már egyébként is 198 centi magas Matthew 221 centisre "nőtt", a kosztümje és a hozzá tartozó két fegyver együtt körülbelül 45 kilónyi terhet jelentett neki! A több, mint 20 kilós gépágyút fél kézzel vitte! Az általa megformált über-mutáns sokkal inkább impozáns és emlékezetes karakter, mint más filmekben szereplő CGI testvérei, mert a maszkosok hozták létre és így valósághűbb bármilyen szimulációnál. Ha pedig még hozzávesszük a cselekmény végére világossá váló személyes tragédiáját is, akkor egy tényleg többsíkú, érdekes gonoszt kapunk.

Néhány szóban összefoglalom eddigi mondandómat: A néznivaló nagyszerű, bár a sztori nem túl bonyolult. A harc látványos, de a főhősök esélytelensége már a múlté, ezért korántsem annyira izgalmas. A karakteres "gonosz vezér " (Ezt én találtam ki. Azért vezér, mert ő áll mindig a seregek elején, ő az aki ténylegesen harcol a jófiúkkal, de legtöbbször csak parancsot teljesít, ami az urától, a "főgonosztól" származik.) figurája pedig ad még egy kis extra pikantériát a főzetnek:) Azonban ha nem vagy megszállottja a Capcom Biohazardjának, akkor csupán egy szimpla, természetfeletti ellenfelekkel telezsúfolt akciófilmet nézhetsz meg. Ami viszont egyáltalán nem rossz!

A saját élményemből erősen levon, hogy most néztem meg először az eredeti kazettán meglévő filmet és a szinkron valami iszonyatosan halk. Teljes hangerőre kellett többször is felhúznom a tvt, csak hogy megértsek 1-2 mondatot, ellenben az egyéb hanghatások maradtak normálon, vagyis minden egyes zombihörgés, minden géppuskaropogás kétszeres erővel szólt. Így félelmetesebb volt, persze, csak éjjel fél 12-kor a szomszédság már valószínűleg nem örült neki ennyire:)

imdb.com felhasználói szerint: 6.2/10 (7 év alatt 0.4-et emelkedett.)

Szerintem: 4.5/5 (A levonás a Jill figura miatt jár, de valójában ez nem ér egy teljes pontot. A félpontok osztását is el kell kezdeni egyszer:)) (Erre többször nem került sor.)

Hírek:

- A rendező, Alexander Witt, akinek egyébként ez az eddigi egyetlen ilyen alkotása, részt vesz segédrendezőként egy jövőre érkező egymilliomodik Robin Hood-adaptációban, valamint a 2 év múlva jövő xXx 3. részében is. (Ez mire kell? A sok autóbuzinak? Nézzetek Forma-1et:D) (Utóbbi hála Istennek, még most se készült el, de már csak idő kérdése...)

- Oded Fehr egy hamarosan a mozikba kerülő képregény-adaptációban dolgozott eddig. A valószínűleg hozzánk el nem jutó Hybrid című horror-thrillert a tengerentúlon minden valószínűség szerint még ebben az évben bemutatják. (De, itt is volt, csak nem sokakat érdekelt.)

Tegnap egyébiránt szabadnapot tartottam, mert kedden éjjel Sonata Arctica-Delain-Winterborn koncerten voltam a PeCsában. Kurvanagy buli volt, érdekes arcokkal a közönségben, és hát aki nem volt ott, az sajnálhatja:) A power metál - szimfonikus metál kedvelőinek ajánlom a Delaint, egy remek női énekessel játszó holland csapatról van szó egyébként. Ma lesz két film, de egyik se túl fontos, plusz még sehol nem vagyok a már beígért és lassan 4 napja csúszó Kontroll-írással...

Befejezésként két videót kaptok. Az első egy Nemesis tribute, a zene nekem nem tetszik, de a vágás kitűnő munka, ajánlom figyelmetekbe. Aki pedig nem szereti a zenés összeállításokat, az lesse meg a második kisfilmet, ami pedig a Resident Evil 4.-ből van, Jill és Nemesis csatáját nézhetitek meg benne. (A másodikat sajnos már levették.)

Szólj hozzá!

Címkék: horror akció


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr281536841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása