Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.02.12. 13:47 Tévésámán

Oscar (1991)

Azok a színészek, akik sokáig csak egyféle filmet készítenek, mindig ki akarják magukat próbálni valami más műfajban is. Ez sülhet el rosszul, lásd Jim Carrey A 23-as szám vagy Mi lenne, ha? című próbálkozásait, de lehet jó is, mint pl. Bruce Willis A kölyök névre hallgató munkája. Most egy igazi vígjátékról van szó, aminek egy vérbeli akciósztár a főszereplője, mégpedig nem más, mint Sylvester John Rambo Rocky Balboa Stallone!

"Az egész 8.30-kor kezdődött..."

A '30-as évek Amerikájában Angelo "Frankó" Provolone (Sly papa), a hírhedt gengszter, megfogadja haldokló apjának (Kirk Douglas), hogy felhagy a bűnözéssel és jó útra tér. Ehhez kapóra jön egy bank, amely a csőd szélén áll, és bevenné őt társtulajdonosnak - de ehhez ám nemcsak Provolone úrnak kell megváltoznia, hanem a "személyzetének" és a családjának is. Azonban közbeszól a szerelem, amely lecsap Angelo lányára (Marisa Tomei); a lányára, aki nem a lánya (Elizabeth Barondes); a könyvelőjére (Vincent Spano) és a beszédtechnika-tanárára is (Tim Curry). Ha ez még nem lenne elég, a helyzetet tovább bonyolítja Toomey hadnagy (Kurtwood Smith) az embereivel, akik le akarnak csapni Frankóra; Vendetti (Richard Romanus) és gorillái, akik ki akarják őt nyírni; és a Finucci-fivérek (Harry Shearer és Martin Ferrero), akik meg csak fel akarják öltöztetni. Az események pedig összetalálkoznak egy kis fekete bőrtáska mélyén, amely elképesztő kincseket rejt! A legfontosabb kérdések: ki nyeri el az igaz szerelmet és kié lesz a zsozsó? És egyáltalán KI AZ AZ OSCAR?!

"Finucci! Ül!"

John Landis rendezése egyrészt a hamisítatlan harmincas évekbeli hangulat, az ehhez passzoló zene és a korabeli vígjáték-készítési módszerek újraélesztése miatt olyan szórakoztató, másrészt pedig a kitűnő fő- és mellékszereplők miatt!

"A doktor is megmondta: te csak egy oxymoron vagy!"

Az első, akit ki kell emelni, az Chazz Palminteri, aki a lassú felfogású, de érzelmes, két lábon járó fegyverszekrény, Connie megformálója. Ez a figura annyira vicces és szerethető, hogy szinte csak miatta megéri megnézni a filmet! Stallone abszolút hihető maffiafőnök, megvan hozzá az arca:D, a gond csak az, hogy szinte minden más férfiszereplőnél alacsonyabb, így nem igazán tud ijesztő benyomást kelteni - de ez talán direkt van így.


Marisa Tomei és Ornella Muti szépek és nagyon érdekes hajkölteményeik vannak. Peter Riegert (A Maszkbeli nyomozó) játssza Aldot, aki Provolone jobbkeze, de ledegradálják inassá - vidéki akcentusa és szókimondása igazán jó poénforrássá teszik! Még a legkisebb mellékmaffiózó is hitelesen néz ki, bár mindegyik kicsit ügyefogyottnak látszik. Végül Tim Curry pedig egy nyámnyila, furcsa orvost alakít, máskor oly sátáni vigyora itt kifejezetten bárgyún hat:)

"-Dr. Poole!
 -Dr. Poole?!
 -HELLÓ!
 -Menjen a szobájába!"

Érdekes még Linda Gray, a Dallas Samanthája, aki az új cseléd, nagy titkok tudója; Eddie Bracken, alias Fecsegő Charlie, akit a Reszkessetek betörők! 2. részében láthattunk és az örök mellékszereplő Art LaFleur, aki egyike Toomey folyton evő beosztottjainak. De ha már itt tartunk, szinte az összes szereplőnek van valami kis jellemző "kísérete", pl. Aldo mindig szivarozik, a hadnagynál mindig ott vannak a galambok, Connie folyton elsírja magát, a doktornak pedig minden egyes beszédre irányuló dicséretét félreértik. Valamint olyan nagyszerű nevekkel gazdagodhat a "Soha meg nem jelenő mellékszereplők könyve", mint például "Lóvés" Lipinszki, "Kampó" Jimmy Bonomo vagy az "Enyves" Friscetti.

"Vigyázzon Connie! Kilóg a dialektusa!"

Egyébként az Oscar alapja egy 1958-as francia színmű, amiből később maguk a franciák csináltak filmet, de ez nem annak az újrájra, csak hasonlít rá. Meg kell még említeni, hogy anno sokáig vezette a jegyeladási listát, de mégis kevés pénzt termelt és 3 kategóriában is jelölték Arany Málnára...

"Böhöm Lajcsi is tanú vót, azt' hogy végezte..."

Röviden: Akik nem a wc-humorra "buknak", hanem vevők valami másra, esetleg szeretik a régi dolgokat, azoknak biztosan tetszeni fog, a többieknek viszont feltehetőleg nem. Egyébként minden évben van, szóval nagyon könnyű elcsípni!

imdb.com felhasználói szerint: 6.4/10 (6 év alatt 0.8-at emelkedett!)

Szerintem: 6/5 (Már kiskoromtól kezdve nagyon szeretem!:))

Hírek:

- Sylvester Stallone írója, rendezője és egyik főszereplője lesz a The Expendables című akciófilmnek, amiben a '80-as és '90-es évek összes régi akcióhőse szerepet kapott! Valamint ugyanezen tisztségeket tölti be a Rambo V: The Savage Huntban, bár ez még nem teljesen biztos. (Rambo V.? Biztos kell?)

- Peter Riegert hamarosan egy Rob Schneider nevével fémjelzett, feltehetően már most bukásra ítélt izében, a The Chosen One-ban fog szerepelni.

- Art LaFleurrel legközelebb a Dahmer vs. Gacy sci-fi/horrorban találkozhatunk.

Köszönet a tv2-nek, amiért most már az összes éjszakai filmjét nézhetetlen időpontban adja. Tegnap a Cukorfalatot 1 óra 40 perccel (!) később kezdték. Így mi értelme van leadni, de tényleg?

Önreklám következik, avagy a betétdal kissé átdolgozva egy saját videón:

2 komment

Címkék: vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr991752057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a katona fehérben 2010.02.12. 15:19:25

"Dehogynem tudtam! Csak nem sejtettem." :-) És a legnagyobb jelenet, amikor kb. a huszadik fordulat után az arcát kezdi verni az asztallapba. Szuper film.
süti beállítások módosítása