Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2008.05.29. 11:05 Tévésámán

Kampókéz (Candyman, 1992)

Nem voltam itt már jó ideje, erre aljas módon becsempésznek egy csak az adminnak látható szexésnyújork hirdetést...Hogy én mennyire rühellem ezeket, de főleg Sarah Jessica Parkert. Egyébiránt megint már hétfő óta várok, hogy megnézhessem a This is Spinal Tapet, csak a húgommal együtt akarom látni, mert ő találta meg és őt is érdekli, de mindig van valami a tvben. Ráadásul meg kéne néznem a Speed Racert meg az Indiana Jones 4-et is... Viszont tegnap jól tettem, hogy fönnmaradtam ezért, mert annak idején, mikor dvd-ről láttam, lehet hogy valami rendezői változat volt, vagy a korong hibásodott meg, de vége lett 1 óra alatt. Azt mondtam, de durva, de milyen rövid! Most megnéztem újra és másfél órás volt, jött fél óra kötelező horrorfilmes körök futása, de utána, mikor már úgy látszott, hogy ez jó nagy gagyi így, jön a csavar és ismét azt mondtam de durva! Egy kicsit bővebben kifejteném:

Clive Barker. Már ennyi is elég lenne, akinek ez a név semmit nem mond, az sürgősen nézze meg a Hellraisert! Ez a fantasztikusan beteges zseni Pinhead után még egy nagyszerű természetfeletti gyilkost kreált, ő a Kampókéz (avagy szó szerinti fordításban Cukrosbácsi).

A történet szerint Helen (Virginia Madsen) újságíró, aki városi legendák után kutat kolléga- és barátnőjével, Bernadette-el (Kasi Lemmons). Hamarosan rábukkannak a Kampókéz-legendára. Aki ötször kimondja a tükör előtt a szörny nevét, azért eljön és megöli. Helen fel akarja deríteni, mi az igazság, be akarja bizonyítani, hogy ez a lény nem létezik. A film közepéig úgy tűnik, hogy igaza is van. Kimondja a nevet ötször a tükörnél, aztán a parkolóházban, miközben autójához megy, meghall egy kísérteties, borzongatóan mély hangot, ami a nevén szólítja, és néhány pillanat múlva elájul...

"Be my victim!"

Hősünk egy fürdőszobában ébred, minden csupa vér. Kinyitja az ajtót és kiderül, hogy annál a nőnél van, aki egyike a Ruthie Jane-gyilkosság tanúinak (Ruthie Jane-nel állítólag Kampókéz végzett). A rendőrség betöri az ajtót és szörnyű látvány tárul eléjük... Helen hiába bizonygatja ártatlanságát, hamarosan Bernadette is meghal és ez az eset szintén olyan, mintha ő lenne a felelős érte. Viszont már nemcsak a saját élete a tét, hanem egy ártatlan csecsemőé is. Férje elhagyja őt egy fiatal lányért, a rendőrség körözi, senkire nem számíthat. Le tudja vajon győzni a lét és nemlét határán lévő szörnyű ellenfelét, vagy ő is kiontott belekkel végzi?

Szerintem ez egy remek film. Barker mondjuk nem ad ki szart a kezéből (a Hellraiser-sorozat egyes részeinek megkérdőjelezhető minőségű darabjai már nem tőle származnak). Itt most adott egy szép főhősnő, és egy érdekes szituáció, de mi az, ami miatt e mozi nézése közben egyre inkább nyomasztó érzés lesz úrrá rajtunk? Mi az, ami a frászt hozza ránk?

Természetesen Kampókéz az. Tony Todd ezzel a szerepével beírta magát a filmtörténetbe (nálam legalábbis mindenképpen). Amikor először meghallod a hangját, fantasztikus. Külsőre elsőre nem igazán ijesztő, de aztán előkerül a kampó, elkezdődik a mészárlás és Candyman megmutatja igazi erejét. Egyébként sokban hasonlít Freddy Kruegerre, de korántsem olyan vicces, vagy komolytalan. Todd figurája azért annyira rémes, mert hihető, mert nem animáció vagy bábu jeleníti meg, és ettől nagyon erős hatása van a vásznon. A vérengzésekből alig mutatnak valamit, de a tetthelyek kétségkívül csak úgy tocsognak az életnedűben. A gyilkos remek, a csavart a végén nagyon eltalálták, és Virginia Madsen alakítása (meg a szépsége) is magával ragadó.

Egyébként a Candymannek két folytatása készült, a harmadik már csak videóra. Ha leadnák őket a tvben, megnézném őket.

imdb.com felhasználói szerint: 6.5/10 (8 év alatt 0.1-et emelkedett.)

Szerintem: 5/5

Itt pedig jön egy nosztalgikus, videotékás kazettákat idéző filmajánló:

A trailert levették.

1 komment

Címkék: horror


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr50493155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.06.01. 18:34:16

Na ki meri kimondani a tükör előtt, hogy kampókéz?)
süti beállítások módosítása