Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2008.02.18. 00:35 Tévésámán

Parfüm - Egy gyilkos története (Perfume: The Story of a Murderer, 2006)

Érdekes volt úgy nézni egy filmet, amiben a szaglás a "főszereplő", hogy közben nem éreztem semmit és levegőt se sokat kaptam (mivel náthás vagyok). Ugyanennek tudható be, hogy kb. 2 percről a vége felé lemaradtam, de nem a legvégéről. Csapjunk is bele!

Jean-Baptiste Grenouille (Ben Whishaw) egy érdekes szupererővel születik (képregényrajongói szemmel nézve ez bizony szupererő); hihetetlen szaglása van. Érzi például az üveg vagy a fém szagát, több ezernyi szagot érzékel ott, ahol mi egyet vagy kettőt. A világ számára így ismerhető meg, sokkal behatóbban, mint embertársainak, akik nem rendelkeznek ezzel az áldással/átokkal. Kemény gyerekkora volt: anyja meg akarta ölni születése után, majd árvaházba került, ahol a többi gyerek szintén ki akarta oltani az életét, végül egy bőrcserzőhöz sodorta a sors, akinél napi 15 órát kellett dolgoznia. Azonban végtelen türelemmel várt és eljutott Párizsba, a nagyvárosba, ahol rengeteg új illattal találkozott. Itt érezte meg a Szilvás Lány (Karoline Herfurth - a stáblistában The Plum Girlként szerepel, ez szó szerinti fordítás) illatát. Mindenhogyan meg akarta magának szerezni ezt az illatot, de igyekezete közben véletlenül megölte a lányt. Innentől feltett szándékává vált, hogy megtanulja, hogyan őrizhet meg örökre egy illatot. A véletlen folytán találkozott az öreg Baldini mesterrel (Dustin Hoffman), a kiöregedett parfümkészítővel, akinek felvirágoztatta vállalkozását a tanításáért cserébe. Baldini mesélt neki egy egyiptomi legendát, mely szerint a ma ismert 12 alap illat mellett van egy rejtélyes, senki által nem ismert 13. is, ami a mennybéli boldogság előidézője lehet. "Hősünk" lassan rádöbbent, miből is áll a 13. illat, és elindult, hogy megszerezze az alapanyagokat...

Szpojler

Az alapanyagok gyönyörű szűzlányok, az ő esszenciájuk szükségeltetik a 13. illathoz, a "végső" parfüm megalkotásához. Tehát van egy különleges képességel megáldott/megvert sorozatgyilkosunk, néhány nagyon szép áldozat, borzongató képi világ, és persze a bosszúra szomjazó "jófiúk".

Szpojler vége

Ennyi alapján megnéznétek? Én nem biztos... De kb. ugyanennyi derült ki a bemutatókból. Maximum csak azok tudták miről szól, akik olvasták Patrick Süskind Parfüm című regényét, a többieket meg a bemutatókkal és ajánlókkal kellett volna meggyőzni. Nos engem nem sikerült meggyőzni, a moziba tehát nem mentem el megnézni, de most adta egy bizonyos mozicsatorna, és ennek a csatornának az újságjában elég érdekes képek és cikk jelent meg, így mégis adtam egy lehetőséget Tom Tykwer alkotásának.

A film egy bizonyos pontig hihető. Nagyon érdekes, hogy Grenouille mindenkire halált hoz, aki ártani akar neki vagy ki akarja használni (legyen elég ennyi, nézzétek meg a filmet, nem akarok semmit lelőni) - és ehhez kapcsolódik egy esemény, ahol meglepődtem (Baldini mesterrel kapcsolatos, az utolsó jelenete). Mi volt az első csalódásom? Mikor a Szilvás Lány rögtön az elején meghalt. Ennek a 24 éves német színésznőnek valóban nagyon szép arca van, és mindenhol őt mutogatták a filmmel kapcsolatban, erre rögtön az elején meghal. A főszereplő álmaiban persze végig fel-felbukkan, de akkor is, ez kicsit kiábrándító volt. Akkor mondtam, hogy "ez innentől hülyeség", amikor Jean-Baptiste Laura szobájába akar bemenni, és kiszagolja hogy hol a kulcs... Egyébként aki látta a filmet: tudtátok, hogy aki Laurát játssza, Rachel Hurd-Wood, még csak 16 éves volt, amikor a filmet forgatták? Nekem elég meglepő, mert jóval idősebbnek tűnik. Visszatérve a kiszagoláshoz, egy jó poén van a filmben, amikor főszereplőnk Grasse-ban dolgozik, és megérkezik egy szállítmány virág, akkor azt mondja az asszony, aki hozta: "XY asszonnyal szeretnék beszélni,itt van?" - erre Jean-Baptiste kiszagolja, hogy a nő pár szobával arrébb épp kefél a férjével, és azt mondja: "Most nem ér rá.":D

Szóval a kulcsos résztől jönnek a hihetetlen események. Pl.: hová tudta eldugni a parfümös üvegcséjét, úgy, hogy ne találják meg nála a vallatói? Hogy lehet annyira erős szaglása, hogy megérzi, amint Laura 3 heggyel odébb lovagol? Stb.-stb. Az elején még hihető volt, jó, elfogadom, de a kulcsostól egyszerűen már hülyeség.

Mégis egy esélyt érdemes adni neki, már csak a benne szereplő szép színésznők miatt is:) Meg aztán felbukkan két híres színész: a már fentebb említett Dustin Hoffman, és Laura apjaként Alan Rickman (akit minálunk leginkább a Harry Potter Piton professzoraként ismernek).

Stanley Kubrick azt mondta, ez a sztori megfilmesíthetetlen. Nos íme, mégiscsak teljesült a lehetetlen. Azért az ember elgondolkozik, hogy mi lett volna, ha a számtalan érdeklődő rendező közül valaki más kapja meg a lehetőséget? Például Tim Burton, Ridley Scott vagy Martin Scorsese. Szerintem akkor is kaptunk volna egy legalább ennyire jó filmet. (Szerkesztés: sőt, sokkal jobbat.)

imdb.com felhasználói szerint: 7.5/10

Szerintem: 3/5

Akit érdekel és esetleg magyarul szeretné látni, esetleg van neki az a bizonyos 3 betűs nevű mozicsatornája, akkor jövő szerdán megnézheti 21:00-kor az ismétlést. De akik letöltik, vagy dvdn veszik ki, azok se járnak rosszul, mert angolban a narrátor a kitűnő John Hurt, úgyhogy lehet megnézem majd egyszer eredeti nyelven. (Szerkesztés: a mai napig nem néztem meg.)

Szólj hozzá!

Címkék: fantasy


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr72343605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása