Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.02.11. 18:56 Tévésámán

Rémségek könyve (Urban Legend, 1998)

 

Annak idején láttam a Rémségek könyve 2. első 40 percét és azt gondoltam, hogy ennyire szar film nem létezhet! Annyira rossz volt, hogy már tetszett, plusz Jennifer Morrison a főhősnő, szóval elhatároztam, hogy ha legközelebb adják, akkor megnézem. Amikor pedig láttam, akkor nagyon szórakoztatónak találtam, olyan elképesztően trágya minőségű az eleje, a végén pedig jön egy kurvanagy csavar, mert nem lehetett rájönni, ki a gyilkos - igaz, hogy azért nem lehet rájönni, mert logikátlan, de akkor is:) Tegnap választhattunk, hogy A dolgot nézzük, vagy egy régi Vincent Price-os horrort, esetleg ezt, és végül egyhangúan emellett döntöttünk - szerintem jól, mert én remekül szórakoztam rajta!:)

 

A film úgy indul, hogy egy csajt megölnek a kocsijában. Ezek után egy csomó diákot láthatunk az egyetemen, ahová az áldozat járt és ezek szép lassan elkezdenek hullani. Mindenki gyanús: ott a rendkívül csúnya benzinkutas (Brad Dourif, uncredited), a halálmadár külsejű mindenes, a szenzációra éhes újságírótanonc (Jared Leto, aki 30 másodperc múlva már a Marson volt), a festett szőke hajú viccesgyerek (Joshua Jackson) és a professzor, aki ráadásul pont a városi legendákról tart előadásokat (Rober Englund, vagyis Freddy Krueger személyesen). Aztán kiválik a fiatalok közül a vörös hajú leányzó (Alicia Witt), aki lassan egyre több szörnyű halálnak lesz tanúja - a gyilkos pedig egy talpig feketébe öltözött, arcát prémes csuklyával elfedő egyén. Hősnőnknek persze senki se hisz, egyre többen halnak meg és az ügy is egyre szövevényesebbé válik - de vajon túléli-e bárki is a borzalmas mészárlást és kiderül-e valaha, ki rejtőzik a csuklya alatt?

 

 

(A képen Rebecca Gayheart - róla később.) Ennyi alapján nem lenne rossz, de már kb. a 25. percnél az ember szinte biztosan tudja, ki a gyilkos. Egy alkalommal tényleg meglepődtem a történéseken, de egyébként semmi nagyon mellbevágó nincs, az események kitalálhatóak. Amíg Jackson karaktere meg nem hal, addig egészen bizonytalan a néző, hogy vajon melyik diák/tanár a tettes, de utána egyre biztosabb lesz a sejtésünk, ami aztán beigazolódik. Két csavart még elhelyeztek a végére: egyszer van az, mikor én is meglepődtem; meg a befejezés, ami egyébként durva lenne, de itt annyira bénán hat...

 

 

Színészi játékról nem is tudom, érdemes-e beszélnünk. Az elején látható Brad Dourif nagyon jó, de azután a jelenet után eltűnik; Englund és a dékánt életre keltő John Neville (X-akták vagy Osztály, vigyázz!) szintén felüdítően hatnak, viszont elég sok irritáló arc bukkan fel. Szerencsére akad pár szép nő benne, például a Brendát játszó Rebecca Gayheart (őt a Nekem 8-ban láthattuk például), az akkor még természetesebb külsejű Tara Reid (szegény mára eléggé megcsúnyult) és a csak kevés ideig szereplő, de nekem tetsző Danielle Harris (Halloween-széria, itt ő a goth leányzó). A halálokat sosem mutatják, csak azt a pillanatot, mielőtt a gyilkosság megtörténik - a végén pedig az összes hullát egyszerre, szinte szó szerint a nyakunkba dobják, ami erős túlzás. Látszik, hogy az elkövető arca nem árnyékban van, hanem egy fekete szövetdarab takarja, ami így szintén gagyin hat; meg a külseje is túl egyszerű. Viszont megtalálható a történetben minden tipikus tinihorror elem: ivászat, buli, szex, hitetlenség, egy "ősi" legenda és hogy aki nem hisz benne, az ráfázik, stb.

 

 

(A képen Danielle Harris.) A rendező Jamie Blanks, aki egyébiránt inkább zeneszerző; neki köszönhetünk még olyan mesterműveket, mint a Véres Valentin című küntyümpüntyüm; az író pedig az a Silvio Horta, aki két "remek" sorozatot adott a világnak: egyik az Ugly Betty, másik a Jake 2.0. (Ezt amúgy nézte egyáltalán valaki?) Valamint ő írta a folytatás nem kevésbé színvonalas forgatókönyvét - érdekes módon az mégiscsak sokkal jobb ennél. Ha nagyon figyelünk, akkor Krueger professzor előadása alatt a főhős csaj mögött ülő komában felfedezhetjük Hortát és megcsodálhatjuk őt színészként is. Még két érdekesség: van egy magyar srác a filmben, ő Koós Balázs, aki a házibuliban a feltűnően nagy orrú, szemüveges emberke; az álruhás gyilkost pedig a kaszkadőr Matt Birman alakította.

 

Amik még felfedezhetőek: Robert Englund karakterének folklór-gyűjteményében látható egy Freddy-figura (nem láttam), Joshua Jackson kocsijában pedig egy pillanatra megszólal egy ismert szám a Dószon és a haverokból (mivel sosem néztem, fogalmam sem volt róla). New Englandet a magyarok okosan Új Angliának fordították, ami elképesztő állatság; Mozsárágyúnak köszönhetően pedig felfedeztük, hogy a goth csaj egy Monster Magnet számot hallgat (a Crop Cirlce-t, ami nekem nem tetszett, így egy meghallgatás után töröltem is, ezért nem jöttem rá, hogy mi az).

 

A Rémségek könyve 14 millió dollárból készült, 75 és fél milliót hozott. A kritikának nem tetszett, de azért az említett második rész mellett egy harmadik folytatása is készült - ez már egyenesen videóra.

 

Röviden: Ez egy jó kis bulifilm, amin inkább szörnyülködni lehet, mint ijedezni, röhöghetünk az ostoba hibákon és a még ostobább karaktereken. Társaságban ajánlom, egyedül inkább a másodikat nézd meg, bár, ha már mindenképpen tinihorrort akarsz látni, akkor javaslom a Jason X-et, az új Péntek 13-at vagy a Rob Zombie-féle Halloweent.

 

Pontozás:

 

imdb: 5.5 (5 év alatt 0.3-at emelkedett.)

 

Szerintem: 2/5 (A nőcik, Robert Englund meg Brad Dourif miatt.)

 

Hírek:

 

- Tara Reidet a The Fields című kísértetes horrorban nézhetjük meg legközelebb.

 

- Robert Englund Clint Howarddal, William Sadlerrel, Bill Moseley-val meg Udo Kierrel együtt szerepel majd a The Gatheringben; a készülő Green Lantern-rajzfilmsorozatban ő lesz az ördögi Sinestro hangja, valamint a a B4TM-ban is benne lesz - szintén borzongatós film, de erről semmi több nincs egyelőre.

 

- Danielle Harris a Night of the Living Dead: Origins 3D-ben és még két nem túl érdekes ijesztgetős alkotásban játszik.

 

- Brad Dourif az alábbi művekben fog szerepelni: Catch .44 (Bruce Willis-szel és Malin Akermannal, Las Vegas-i alvilági krimi), Last Kind Words (misztikus thriller, főszereplő lesz), Priest (magyarul: A pap, vámpíros/vallásos horror), Blood Shot (véres akció/komédia, szintén a főszereplők egyike, a többiek: Lance Henriksen és Martin Klebba), City of Shoulders and Noses (misztikus/dráma, Margot Kidderrel és Peter Mensah-val) Child's Play (Dourif saját egykori szerepét újrázza, ebben az évben jön) és Rob Zombie Halloween III-a (még a kettőt se láttam, de az egy nagyon tetszett!). [A Halovén 3. része és a Gyerekjáték újrája mégsem készült el.]

 

Most jön a szülinapi bejegyzés!:)

1 komment

Címkék: horror


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr992654560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mozsárágyú · http://transfesser.blog.hu 2011.02.12. 13:35:49

És Mozsárágyú, miután felismerte a dalt, elaludt a filmen.
süti beállítások módosítása