Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.11.08. 10:48 Tévésámán

Penge II (Blade II, 2002)

 

Nem is olyan rég írtam Blade barátunk harmadik kalandjáról, amely eléggé elcseszett, pedig volt benne potenciál. Hogy őszinte legyek, nem emlékszem az első részre, de azt tudtam, hogy a másodikat érdemes lesz megnézni, már csak Ron Perlman miatt is. Csapjunk bele a lecsóba, lássuk, miről szól a Fényjáró (vagy Fényben Járó) második vámpírölési akciója:

 

Whistler (Kris Kristofferson) két éve eltűnt, miután vámpírharapás érte és ő is beállt a vérszívók táborába. Így Penge (Wesley Snipes) most már legfőbb céljának tartja, hogy meglelje egykori mesterét és megölje. Az egész világot bejárja, mire végül nagyszerű szomszédunknál, Romániában rátalál barátjára, de nem képes végezni vele... Véletlenségből éppen ugyanitt megjelenik egy fickó, aki első látásra drogosnak néz ki, de ha jobban megnézzük, inkább démonnak vagy élőholtnak gondolnánk. Az illető neve Nomak (Luke Goss) és egy új, minden eddiginél erősebb vámpírfaj első tagja! Nomak megjelenése és az általa létrehozott Kaszások rohamos ütemű szaporodása radikális lépésre késztetni a helyi fővámpír Damaskinos-t (Thomas Kretschmann): a speciálisan Penge megölésére létrehozott elit csapatát kénytelen éppen legnagyobb ellenfele kezébe adni. Ha ugyanis a Fényjáró és újdonsült „beosztottjai” elbuknak, akkor a várost hamarosan elözönlik a mutánsok, akik vámpírvérre szomjaznak...

 

A háromban humorosnak szánt benyögések, egy kisportolt Ryan Reynolds és még két akkoriban húzónévnek számító ember (Jessica Biel és Dominic Purcell) mellett egy tök új csapat Penge mellé állítása volt a fő attrakció; maga a sztori, az események és a főhős is ritka szar lett.  Ott van Drakula, aki királyul néz ki és királyul nyomja, de az már gagyi, hogy Penge lazán szembe bír szállni vele és hogy a vámpirizmus csak egy vírus, amit antitestekkel ki lehet irtani. Ott van Reynolds, aki nagyon izmos, de rendkívül irritáló a "hűdeviccesmenőgyerekvagyok" szerepében, meg Biel, aki valahogy nem bír kibontakozni és még valahogy ellenszenves is - ők ennél sokkal többre lettek volna képesek. Kristofferson és a csak rövid ideig színen lévő Natasha Lyonne megölése rossz húzás volt, de ami az egésznek igazán betesz, az a sótlan, unalmas és karót nyelt Penge. Nem bírom felfogni, hogy azok után, amiket itt kihozott magából Snipes, azzal szemben, hogy volt képes pár évvel később ezt a nulla alatti színvonalat nyújtani...

 

 

Cikkem tárgyát Guillermo del Toro rendezte, David S. Goyer írta, Wesley Snipes pénzelte. Snipes koreografálta a harcokat, Ron Perlman (és a már említésre került urak) mellett pedig még feltűnik Tony Curran (az Underworld 2 ősvámpírja) és Karel Roden (a Pokolfajzat Raszputyinja) is.  A Blade 2-ben fröcsög a vér, pereg az akció, ütnek a poénok, a hősök és a gonoszok odabasznak. Gusztustalan, izgalmas és szórakoztató! Pont olyan, amilyennek lennie kell! A rendezőre oly jellemző humor itt is megvan, a vámpírbanda és Penge folyton húzzák egymást (de persze ezt valójában véresen komolyan gondolják), főleg Perlman és Snipes kettőse viszi el a hátán a filmet.

 

 

Nomak kurvajó gonosz, a külseje annyira egyszerű és mégis olyan meggyőző! Érthetőek a motivációi és egy idő után egészen megkedveltem - annak ellenére, hogy nagyon rossz, amit tesz, hiszen végülis mindenkit ki akar nyírni, legyen az ember vagy élőholt. Luke Goss bárkit képes eljátszani úgy, hogy meggyőzzön engem - bár most már egyszer megnézném jófiúként is, mert eddig csak antagonistaként láttam. Vezli Snájpsznak adtak poénokat, vigyorog és faszán harcol. Ez a Penge élettel teli, szinte leugrik a képernyőről, ellentétben a Trinity-beli alteregojával...

 

 

Ron Perlman jutalomjátéka a Reinhardt nevű zsoldos-vámpír, aki annyira laza, egy tök király koma, aki még a legnagyobb túlerő és mészárlás közben sem veszti el a hidegvérét. Tényleg fantasztikusan alakít, de tőle ez alapvető:) Kristofferson hozza a formáját, Kretschmann igen meggyőző, ráadásként a maszkmesterek jó pár hátborzongató bestiát dobtak össze nekünk! A zene mindig odaillő, van itt kemény techno (sajnos nem vagyok otthon ezekben az alműfajokban, nekem ez a dübörgés techno), rap, meg minden, ami pörgős és megy az akciókhoz. A Blade II 54 millió dollárból lett, 155 milliót termelt ki, a kritikusok dicsérték, de páran szidták is.

 

Sem a sztoriba, sem a megvalósításba nem tudok belekötni, pláne akkor nem, ha összehasonlítom a folytatással. Kijelenthetem, hogy ahhoz képest egyenesen mesterműről van szó! Röviden: a Penge II egy fasza akció-horror, amit bárkinek ajánlok, aki kedveli a vérfröcsögős-lövöldözős-kardozós-szörnyes mozikat. Remélem a jó Blade bácsi hamarosan elkapja majd edvárd kállent és köcsög cimboráit is - erre szívesen befizetnék;)

 

Pontozás:

 

imdb: 6.7 (6 év alatt 0.1-et emelkedett.)

 

Szerintem: 5/5 (Most láttam másodszorra, de szívesen megnézném újra.)

 

Hírek:

 

- Guillermo del Toro igencsak sűrű évek elé néz most. Producere lesz a Don't Be Afraid of the Dark horror-thrillernek, a Csizmás Kandúrnak és a Kung-Fu Panda 2-nek. (Hogy adhatja a nevét ilyen limonádékhoz...) Íróként közreműködik A hobbit mindkét részénél, írja és rendezi a Frankenstein újrát (Doug Jones-szal a főszerepben) meg a 2013-as At the Mountains of Madness című Lovecraft-feldolgozást, amiben benne lesz Ron Perlman. 

 

- David S. Goyer rezüméjét már megírtam a Penge 3-nál, akit érdekel, olvassa el ott:)

 

- Ha jól tudom, Mr. Snipes éppen börtönben csücsül, de azért két készülő filmben is benne van...

 

- Ron Perlman az említett del Toroval közös munkája mellett a hamarosan elkészülő Conan-felújításban szerepel legközelebb.

 

- A gizdagyerek segítőtársat alakító Norman Reedus-nál találtam rá az igen érdekesnek tűnő Night of the Templarra, amelyben egy templomos lovag támad föl halottaiból, hogy véghezvigyen valami ősi küldetést - horror/misztikus/vígjáték műfajban!

 

- Thomas Kretschmann a már egyenesen videóra készülő Motel 3-ban és a High Midnight című akció-horrorban bukkan fel.

 

- Gyerekek, el sem hiszem, de tényleg lesz film Ambrus Attiláról! Luke Goss egy Kristóf nevű detektívet játszik benne, szerepel még mellette Osvárt Andrea is, a többi szereplőről egyelőre nem lehet tudni, de 2011-es dátummal meghirdették a The Whiskey Robbert - mekkora parádé! [Sosem készült el, a magyar változat forgatását viszont mostanság kezdték el.]

 

A júpíszí-netem ma csak három alkalommal kapcsolt ki, mint ahogy éppen most is, ezért nagyon hálás vagyok a szolgáltatónak. Elkezdtem nézni a Hogfathert, ami, bár nem éri el A mágia színének nagyon magasan lévő lécét, de csak alig marad alul vele szemben - és a második részt még nem is láttam!

Folyamatban van a '78-as, eredeti Supermanről szóló bejegyzés, valamint egy '86-os Drew Barrymore-mozi, a Látogatás Játékországban is nemsokára olvasható lesz Mozsárágyú jóvoltából. Sok a munka, kevés a szabadidő. Csókoltatom a pszáfot a meghirdetett hatósági vizsga miatt.

Szólj hozzá!

Címkék: szuperhős


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr102433051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása