Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.11.25. 18:13 Mozsárágyú

Harry Potter és a halál ereklyéi, 1. rész (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 ) 2010

     Potter hetedszerre is befurakszik a világ minden mozitermébe.

     A hetedik könyvet két részben viszik vászonra, azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy még több lóvét zsebeljenek be a készítők és nem azért, hogy minél hitelesebben valósítsák meg H. Potter horcrux-kutatását. Meg hát azért azt nem is lehet megcsinálni. Ebben a filmben van jó néhány változtatás a könyvhez képest, néhány tetszett, némelyik meg nem. És ha NEM akarja tudni a kedves erre tévedő olvasó, hogy mi van a filmben, akkor természetesen NE olvasson tovább.

      A sztori dióhéjban: Harry (Daniel Radcliffe), Hermione (Emma Watson) és Ron (Rupert Grint) útra kelnek, azaz útra kényszerítik őket a körülmények és nekiállnak megkeresni a maradék 4 horcruxot. Ezekbe rejtette el Voldemort Nagyúr (Ralph Fiennes) megcsonkított lelke darabjait. Ezalatt a halálfalók átveszik a hatalmat a Minisztérium felett, sokakra Imperius-átkot szórnak vagy csak simán elrabolják, meggyilkolják őket. A három, immár nagykorú barát pedig kilátástalannak tűnő harcot folytat a túlélésért, satöbbi. Dumbledore (Michael Gambon), úgy tűnik nem sok információt hagyott rájuk, és egymás idegeit is próbára teszik az összezártságban töltött hetek alatt.

      Rengeteg helyen járnak, egyre többet tudnak meg a horcruxokról és ezzel párhuzamosan egyre több alkalommal kerülnek életveszélyes helyzetekbe. Mindezek ellenére elég sok vicces jelenet is belefért a történetbe, ez jó pont. A három sztárocska közül szerintem csak Potter megformálója mutat némi fejlődést színészileg a legutóbbi rész óta. A másik kettő valahogy még mindig nagyobb százalékban erőltetett, mint jó. De legalább szépek és fiatalok. Erről ennyit. 

     A csúnya, gaz halálfalókkal kapcsolatos jelenetek nekem nagyon bejöttek, főleg az elején lévő. Egyébként maguk a kezdő percek nem valami figyelemfelkeltőek, inkább azt az érzést váltják ki, hogy ez egy folytatás. Tehát az egyszeri néző akár ki is sétálhatna, ha nem lett volna marha drága a jegye. Nekem mégse volt unalmas a film, csak kissé szétszórt. Na jó, helyenként mégis az, és azt hiszem objektíven szemlélve eléggé lassú is néhol. Mondjuk lehetetlenség sokat kihozni abból, hogy mennek ide-oda az országban és mindenütt egy sátorban pofáznak. (Persze a könyvben ez marhajó.) A lényegesebbnek mondható pillanatok egész jók lettek viszont, például a végén a sírbanézetel vagy a medál lebökése. Az én egyik kedvenc jelenetem az, amikor találkoznak "Bathildával", az még félelmetes is volt. Azt gondoltam, ezt meg kell csinálni rendesen és az elvárásaimnak megfelelően pöpec lett.

     De példának okáért az Umbridge (Imelda Staunton) elleni hadművelet a Minisztériumban, az egészen béna szerintem. Nem azért, mert teljesen átírták, hanem, mert az egy hülyeség, ami ott történt. Amikor elfogják őket a fejvadászok, az szintén nagy marhaság volt, ugyanígy a Malfoyék "viskójában" történtek sem nyerték el a tetszésemet. A Félvér Herceg esetében is azt éreztem, hogy valahogy nem áll össze az egész. Vannak nagyon jól tálalt részek és vannak kevésbé sikerültek, de egyszerűen képtelen vagyok visszaemlékezni, hogy mi a frász történt a film nagy részében. Szóval van eleje meg vége - ami mondom, nagyon jó lett -, de nem tudom rá azt mondani, hogy jó vagy sem, mert olyan fura. Fura, mert csak úgy jönnek egymás után a jelenetek, de folytonosságot mégse lehet észrevenni. Olyan, mintha mi is ott lennénk velük a sátorban, a végtelennek tűnő utazáson, ahol sok idő telik el mindenféle esemény nélkül. De különböző poénokkal megtörték számunkra ezt a monotonitást, és azok tényleg olyanok voltak, hogy mindenki röhögött.

      Csodás emberek a mellékszereplők. Bill Nighy rövid életű miniszteri megbizatása remek, sokat köszönhet a sminkeseknek is. Alan Rickman csak néhány perc erejéig "pitonkodik" hibátlanul. Jason Isaacsről eddig nem sok szó esett általam e filmek kapcsán, de most ki kell őt emelnem külön, mert baromi jó volt. A pasi már régóta rossz bőrben van, túlesett egy kis azkabani kiruccanáson is, ugyanakkor még kellőképpen eszelős és gátlástalan, kevesebb pozitív érzelemmel rendelkezik, mint a könyvbeli Lucius Malfoy, már ha van neki egyáltalán. A betűk által megörökített varázsló viselkedésén érezhető, hogy fél Voldimolditól meg félti a fiát, a filmben ez nincs előtérben. Helena Bonham Carter továbbra is pszichopataként ólálkodik a vásznon, a Cruciatus-t helyettesítő kínzómódszer az ő és Ms. Watson találmánya. Rhys Ifans alakítja Xenophilius Lovegoodot, én imádom a palit a Rockhajós szerepe óta, szóval pont. Bathilda szerepében Hazel Douglas állati jó, pedig alig csinál valamit. Kiráz a hideg a tekintetétől. John Hurt (Ollivander úr), Warwick Davis (Ampók) és sokan mások nyilván több szerepet kapnak a folytatásban. Andy Linden Mundungus Fletcherét említeném még meg, nagyon ott van a szeren. Dave Legeno a Blöffből lehet ismerős, ő meg a vérfarkas Fenrir Greyback, bár lényegesen megnyerőbb külsővel bír, mint ahogy én elképzeltem annak idején. Tévésámán kollégának nagyon szimpatikus volt Sipor, a mogorva házimanó, aki valóban jól játszik :)

      A zene jó, a sötét varázslatok megvalósítása jó, a poénok ülnek, a történetvezetés nem valami jó, az élmény összességében jó, de semmiképpen sem lélegzetelállító, vagy ilyesmi. Hülyeség két filmben megcsinálni, annak ellenére, hogy egyben nyilván lehetetlenség. Most ez az első rész csak úgy van, lebeg a semmiben és közel sem volt akkora szám, mint ahogy naivan feltételeztem, hogy az. Reménykedtem, hogy valami olyat érzek kifele jövet a teremből, hogy ez aztán nem semmi! De nem így lett. Ez egy olyan film, amit jó megnézni, de mégse maradandó élmény, egynéhány pillanattól eltekintve. A folytatást viszont le merném fogadni, hogy elcseszik. Azt már tényleg nem lehet megcsinálni. Olyan nincs.

1 komment

Címkék: fantasy


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr832473111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tévésámán · http://transfesser.blog.hu/ 2010.11.25. 18:39:10

Szerintem ez inkább azoknak készült, akik nem olvasták a könyvet.
A sztoriról a hangsúly most inkább a látványosságra helyeződött át, ami nem baj, mert muszáj valahogyan szórakoztatóan vászonra vinni a szöveget.
Tetszett Sipor, tetszett, hogy az eredeti angol varázsszavak ostoba magyar fordításaiból a lehető legkevsebb van benne, nincsenek olyan bődületes baromságok, mint az eddigi részekben és férfiszemmel nézve a melltartó nélkül flangáló máguslánykák is érdekessé teszik a filmet:D
Ami viszont nem tetszett, hogy a közepén kis felüdülésként megnézhető/meghallgatható három testvér meséjét a Hellboy 2. közepén látható mesélős módszer szinte tökéletes lekoppintásával valósították meg.
süti beállítások módosítása