Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2015.05.06. 19:12 Tévésámán

Az Igazság Ligája: Háború (Justice League: War, 2014)

justice_league_war_cover_art_52d5d5ec8a6987_88613395.jpg

A tavalyi évben általam látott legjobb szuperhősfilm Az Igazság Ligája: A Villám-paradoxon volt, így naná, hogy érdekelt, mi lesz a folytatásban. A War azonban egy újrázás, a képregény-szériában New 52-nek nevezett felújított univerzum nyitánya. Hogy ez most jó-e, arról majd később, először jöjjön a történet: 

Ebben a világban az emberek félnek a szuperhősöktől, sokan a létezésükben sem hisznek, ám nagyon is itt vannak, és ijesztő képességeik vagy külsejük dacára jót akarnak – csak éppen a legtöbb ellenféllel való harcban elkerülhetetlen a pusztítás, amit okoznak. Számos nagyvárosban hirtelen hatalmas, aranyszín páncélt viselő, repülő és tüzet okádó lények bukkannak fel, akik látszólag bombákat akarnak telepíteni, de a hősök megállítják őket. Közös céljuk rájönni, kik vagy mik ezek a bestiák, honnan jöttek és hogy a robbanószernek látszó tárgyak, amiket magukkal hordoznak, valójában mik? Batman (Jason O’Mara), Zöld Lámpás (Justin Kirk), Superman (Alan Tudyk), Wonder Woman (Michelle Monaghan), Villám (Christopher Gorham), Shazam (Sean Astin) és Kiborg (Shemar Moore) hamarosan rájönnek, hogy egy idegen invázióval állnak szemben, amit a félelmetes Darkseid (Steve Blum) vezet. Vajon ha összefognak, legyőzhetik őt vagy a Földnek befellegzett?

3177779-5231625946-justi.jpg

A cím alapján nem erre számítottam, de alapvetően a Háború egy eredettörténet. Megmutatja, hogyan alakul meg a New 52 Igazság Ligája, a középpontban Kiborg megszületésével. Róla azt kell tudni, hogy benne volt az előző részben is, ám eredetileg a Tini Titánokhoz tartozik, csak később áll be a JLA-be. Nekem a rajzfilm-sorozatbeli felállás jelenti a Ligát: Superman, Batman, Wonder Woman, Flash, Green Lantern, A Marsi Fejvadász és Hawkgirl; ám utóbbi kettő már a Villám-paradoxonban se volt benne. Helyükre jött a már említett félig ember, félig gép hős, aki különben tök jó képességekkel bír, de szerintem szerepeltetése összefügg azzal, hogy a széria Zöld Lámpása fekete volt, ám őt felváltotta a fehér bőrű Hal Jordan, szóval kellett egy új afro-amerikai karakter. Ezzel semmi gond nincs, teljesen érthető, és különben Kiborg remek. Az előzményben szintén megjelenő, ám itt nagyobb teret kapó Shazam pedig óriási – nem a képességei miatt, mert végülis közte meg Superman között annyi a különbség, hogy utóbbi a szeméből és nem a kezéből lövi az energia-sugarakat; hanem a mögötte lévő ötlet miatt. Shazam ugyanis egy tizenéves kisfiú, aki egy mágikus szó kimondásával átalakul ezzé a szuperemberré, aki repül, villámokat szór és baromi erős, ám a gyermeki világlátása/énje megmarad. Kár, hogy szinte semmit se tudunk meg róla ebből a filmből, mert sokkal érdekesebb karakter Kiborgnál. 

A csapatot nagyszerűen ellensúlyozza a ténylegesen legyőzhetetlen főgonosz, az isteni hatalmú Darkseid. Kurvajól néz ki, a hangja ijesztő, a képességei bámulatosak, ám a nagy csata kb. 7. percétől ő sem lesz különb a korábbi fő-rosszfiúnál. Amikor ezen elgondolkodtam, rájöttem, hogy a DC-univerzum egész estés mozijaiban szinte mindig egy ilyen hatalmas, csupa izom palit kell lenyomni. A történet sajnos túlzottan egyszerű, az erőszak sokkal kevesebb (az egyetlen nyilvánvaló gyilkosságot nem mutatják meg), szóval az eddigi simán felnőtteknek is ajánlható animációs kalandok közül visszatértünk a gyerekeknek szóló rajzfilmek talajára. De legalább a poénok tényleg jól működnek, pláne ha ismered a karaktereket; az új jelmezek tetszetősek; Kiborg megszületése meg kifejezetten óriási jelenetsor. Az animáció meg a képi világ különben teljesen rendben van, ezen a téren a DC még mindig minőséget képvisel.

3226685-darkseid_2.jpg

Érdekességek: A rendező az a Jay Oliva, aki A Villám-paradoxont és A Sötét Lovag visszatér 1-2-t is dirigálta. A karakterek megalkotásáért ismét Bill Finger kapta a megnevezést; az alapot nyújtó 2011-es 6 részes Justice League: Origin képregényt pedig Geoff Johns, Jim Lee és Scott Williams készítették. A mellékszereplőket megszólaltató hangok közt találhatunk egy korábbi „valódi” szuperhőst, Ioan Gruffuddot, aki Thomas Morrow-t, Diana szőke katona haverját szinkronizálja – Gruffudd volt a régi Fantasztikus Négyesben Mr. Fantastic. Shazam technikailag nem Hawkgirlt hanem Aquamant váltja a Liga alapítói közt. Mielőtt még Kiborggá válik, Victor Stone a Titans amerikai futballcsapatnál játszik, ez utalás a már említett Tini Titánokra. Az eredeti Darkseidot Hitlerről mintázták személyiségben, a kőképű óriás valódi isten. A stáblista elején van egy kis extra jelenet, ami előrevetíti a következő részt. A Justice League: War 3 és félmillió dollárból készült, egyből dvdre adták ki, de így is visszahozott több mint 5 milliót, a kritikusoktól pozitív értékeléseket kapott. 

Rossznak semmiképpen nem lehet nevezni, hiszen kedvenc hőseink újból látványos küzdelmet vívnak bolygónkért, miközben az ütések és lövések mellett a vicces beszólások is sorban jönnek. Ha önálló filmként nézünk rá és elfelejtjük a korábbi részeket, akkor hibátlan alkotás, de ha csak egy picit visszatekintünk a múltba, máris ott van Oliva úr két korábbi rendezése, azok mellett pedig ez kismiska. Aki szereti az Igazság Ligáját, az nézze meg, csalódni biztosan nem fog, bár a történet ezúttal aligha nevezhető lenyűgözőnek… 

Pontozás: 

imdb: 7.2 (2 év alatt 0.1-et emelkedett.)

Szerintem: 4/5 

Hírek: 

- Jay Oliva színészként vesz részt a híres horrorszéria, a Phantasm elvileg utolsó epizódjában, a Ravagerben. 

- Bill Finger imdb-adatlapján láttam, hogy jön egy új animációs Denevérember kaland, a Batman: The Puzzle Master, valamint már tény, hogy pár év múlva érkezik az élőszereplős Igazság Ligája-film, ami egyből két részes lesz (az első a The Justice League Part One), ezen felül pedig Green Lantern kap egy újabb önálló filmet a sokak által gyűlölt Ryan Reynolds-féle után. 

- Geoff Johns pénzeli a már említett JLA-mozit, a jelenleg készülő Suicide Squadot, a Batman v Superman: Dawn of Justice-t és az önálló Wonder Woman-mozgóképet; valamint producerkedés mellett írója lesz a The Flash-nek (ami valószínűleg a jelenleg futó tévésorozatból alakul ki); utóbbi kvalitásában még részt vesz a Shazam!-ben is. Utóbbiban látok némi fantáziát, a többi eddig felsorolt azonban azt hiszem, nem fog érdekelni… 

Erre a hétre még egy bejegyzést megpróbálok összerakni…

Szólj hozzá!

Címkék: szuperhős animációs


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr947435610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása