Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2014.11.08. 15:26 Tévésámán

Az Igazság Ligája: A Villám-paradoxon (Justice League: The Flashpoint Paradox, 2013)

JUSTICE_LEAGUE_THE_FLASHPOINT_PARADOX.jpg

Mindig megnézem azokat a DC-animációs filmeket, amiket az HBO ad, ennél viszont abszurd helyzet állt elő: Csak olyan napon sugározták, amikor dolgoznom kellett… Pénteken végre elérkezett az idő és ráértem, most pedig áldom az Istent, amiért láthattam ezt. Lenyűgöző élmény volt, de erről majd később, először jöjjön a sztori! 

Barry Allen (Justin Chambers hangján szólal meg) gyerekként átélt egy súlyos tragédiát, az anyját meggyilkolta valaki. Az eltelt évek alatt Barry-ből a szuperhős Villám lett, de bármennyi hősies tettet hajtott végre, sosem tudott szabadulni attól a gondolattól, hogy megmenthette volna szülőjét, ha gyorsabban ér haza aznap az iskolából… Ám az élet nem áll meg és Central City védelmezőjének rögtön egy csapat szupergonosszal kell szembenéznie! A harc kis híján a bukásával ér véget, de szerencséjére a Liga többi tagja a segítségére siet. Ám még mielőtt hosszú időre hűvösre tehetnék, a jövőből érkezett főellenfél, Zoom Professzor (C. Thomas Howell) újfent emlékezteti Barry-t élete legnagyobb kudarcára. Ez pedig végzetes események láncolatát indítja be, ugyanis a fiatalember másnap egy olyan Central City-ben ébred, ami nem ismeri Villámot; elveszti a képességeit és szembesül azzal, hogy valamiféle alternatív valóságba jutott! Ezen a Földön nincs Igazság Ligája, Supermanről senki sem hallott, Batman (Kevin McKidd) pedig egy pisztollyal lövöldöző, öregedő alkoholista. A szimpla halandóvá vált Allennek viszont még ezeknél is nagyobb gonddal kell szembenéznie, hiszen a harmadik világháború zajlik éppen, amit a Wonder Woman (Vanessa Marshall) vezette amazonok vívnak Aquaman (Cary Elwes) atlantiszi népe ellen, mialatt az emberiség fokozatosan pusztul. Vajon mi történhetett itt, miért változott meg ennyire minden és hogyan tudja Villám helyrehozni a dolgokat? 

flashpoint-batman-barry.jpg

Aki anno nézte a Justice League-sorozatot a Cartoon Networkön, az láthatta azt a részt, amiben hasonló dolog történik. Flash akkor is valamilyen módon elhagyta a jelenkort, és egy másik idősíkra került, ahol a Ligából gonosz elnyomó hatalom lett nélküle. Azt a kettébontott epizódot nagyon szeretem, mert izgalmas és a „Sötét Liga” tagjai elképesztően jól néznek ki benne! Ami itt jött, arra viszont nem voltam felkészülve. Túlzás nélkül állíthatom, hogy a The Flashpoint Paradox az egyik legjobb szuperhősös film, amit valaha láttam! Az új valóságban mindenki nagyon más, vagy torz karikatúrája önmagának; talán soha nem sorakozott még fel ennyi DC-hős egyetlen alkotásban és ehhez még hozzájön a fordulatokban meg fantasztikus harcokban bővelkedő, véres, komor történet, ami odaszegezett a képernyő elé. A legtöbb szereplő rejteget valamilyen titkot, és akiről megszokhattuk, hogy a rossz oldalon áll, az az új jelenben lehet pozitív szereplő és ez fordítva is megtörténhet…

Thawne.jpg

Már a nyitó csata érdekes és Zoom Professzort sikerült úgy megcsinálni, hogy az ember elkezdjen érdeklődni utána. Ki ő, honnan jött, hogy szerezte az erejét? Kevés negatív szereplő akad, akivel ezt meg tudják csinálni. Utána meg az átmenet nélküli váltás sokkja jön, mert minden, amit Barry átél, számunkra ugyanolyan váratlan és lehengerlő. Majd felbukkan még egy elsőrangúan összehozott karakter, az alternatív Batman. Nagyon királyul néz ki, a háttértörténete, a cinikussága és a dumája óriási, egyszerűen kurvajó. A számos mellékalak közül még kifejezetten tetszett Villám Kapitány (alias Captain Marvel/Shazam, hangja Steve Blum), akit korábban sosem láttam még; és megjelenik többek közt pár régi kedvencem, pl. Gyurmaarc, Deathstroke (Ron Perlman) és Lex Luthor (szintén Steve Blum). A jófiúk szimpatikusak, a tét magas, senki se golyóálló (kivéve persze Supermant [Sam Daly], akinek nem sok szerepe van), és miközben egyre durvábban elfajulnak az események, Villám agya alkalmazkodik, ettől megjelennek benne az új idősík emlékei. Mindenre fény derül, a nézőt folyamatosan ejtik ámulatba az újabb csavarok a sztoriban és közben úgy tűnik, a vég mindenképpen elkerülhetetlen. 

Szpojler 

Talán nem lövöm le a poént, ha elmondom, hogy persze minden jóra fordul, a kérdés csak az, hogy milyen áron? Aki tudni akarja a választ, az várja meg a stáblista végét! 

Szpojler vége 

Flashpoint-Paradox-first-image-fix.jpg

Néhány mondat az alkotókról: A rendezéssel azt a Jay Olivát bízták meg, aki a szintén nagyszerű két részes A Sötét Lovag visszatért dirigálta; a történet alapját Geoff Johns (A Zöld Íjász és A Villám-tévésorozatok) és Andy Kubert 2011-es képregénye, a Flashpoint adta. A karakterek megalkotásáért Bill Finger kapta a stáblistás kiemelést, hozzá köthető például a Zöld Lámpás. Az említett hangok mellett hallhatjuk még Michael B. Jordant (Kiborg), Kevin Conroy-t (a fiatal Batman, ő a Denevérember hangja a ’90-es évek óta), Dee Bradley Bakert (Ertigan/Canterbury Tücsök), Dana Delany-t (Lois Lane hangja, már hosszú ideje), Nathan Filliont (ismét Green Lanternként) és Danny Hustont (Lane tábornok). 

Érdekességek: A képregényekben a Flash által létrehozott idő-zavar okozza a DC-univerzum újraindulását a New 52-szériával. Bár ez az animációs kontinuumban nem történik meg, mind Villám, mind Batman a New 52-beli jelmezeiket viselik az utolsó közös jelenetükben. (Utólagos megjegyzés: Mégiscsak megtörtént.) A stáblista utáni rövid szekvencia előrevetíti a közvetlen folytatás, a Justice League: War cselekményét. A Supermant megszólaltató Sam Daly a karaktert hosszú ideig szinkronizáló Tim Daly fia. Mind Justin Chambers, mind Kevin McKidd A Grace Klinika oszlopos tagjai. A Justice League: The Flashpoint Paradox 3 és félmillió dollárból lett, bevétele több mint 4 millió volt, egyből dvdre készült. Egyértelmű pozitív fogadtatásban részesült, a hozzáértők dicsérték, amiért a lehető leginkább hű maradt az alapul szolgáló képregényhez, tetszett nekik a kiforrott, felnőtteknek szóló cselekmény is; ám kritikákat kapott erőszakossága miatt. Különös módon ez a feldolgozás véresebb, mint az eredeti, többen megkérdőjelezték a besorolását, mondván a 12-es karika túl kevés neki. 

Nekem nagyon tetszett. Aki szereti/ismeri a DC szuperhőseit, rajong Villámért vagy a Liga többi tagjáért, annak ez kötelező darab! Úgy érzem, képtelen vagyok visszaadni, mennyire jó volt, tényleg ajánlom, hogy nézzétek meg, nem fogtok csalódni benne! 

Pontozás: 

imdb: 8.1 (3 év alatt 0.1-et emelkedett.)

Szerintem: 6/5 

Hírek: 

- Jay Oliva készíti a Batman v Superman: Dawn of Justice storyboardját. 

- Bill Finger karakterei a jövőben az alábbi mozikban fognak feltűnni: The Batman – kétrészes animációs film, The Justice League Part One – 2017-ben érkező élőszereplős feldolgozás, Green Lantern – a zöld szuperhős újrázása, 2020-ban mutatják be, valamint az érdekesnek tűnő Caped Crusader: The Dark Hours. Ez a kisebb költségvetésű Denevéremberes mozi arról a Bruce Wayne-ről szól, aki meg van győződve róla, hogy Gotham a védelme alatt áll, ám szembesülnie kell a letaglózó valósággal. Vajon mi lehet az?

- Geoff Johns társproducerként vesz részt Batman v Superman: Dawn of Justice-ban, valamint írja és pénzeli a 2018-ban érkező Flash-t, és szintén íróként működik közre a 2019-es Shazam!-nél.

- C. Thomas Howell rezüméjén 12 új film várakozik bemutatásra.

- Michael B. Jordan lesz az új Johnny Storm, vagyis A Fáklya az új Fantasztikus Négyesben, ami mindjárt két részesnek készül; valamint egy különös ötletből fogant sportfilmben, a Creedben játssza a címszereplőt. És hogy ki lesz benne? A Rocky-szériából ismert Apollo Creed unokája… (Előbbi végül csak egy részes lett, láttam, nagyon fura; utóbbi viszonylag sikeres lett.)

- Kevin Conroy egy egyelőre kevés konkrétummal bíró animációs sorozatban, a Relatively Superben kamatoztatja tehetségét legközelebb. Ha jól sejtem, ez a Ha/Ver és a Mystery Men vonalán haladó, éppen csak szuper hősökről szól majd…

- Ron Perlman nagy valószínűséggel visszatér a mozivászonra Pokolfajzatként a sokak által várt Hellboy 3-ban! 

Ja és még valami: Bár konkrétan nem jelenik meg, figyeljetek és megtudhatjátok, ki az alternatív Joker! Garantált borzongást okoz majd, ha rájöttök!

Szólj hozzá!

Címkék: szuperhős animációs


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr926878289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása