Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2014.07.09. 23:49 Tévésámán

Batman: A Sötét Lovag visszatér I. és II. rész (Batman: The Dark Knight Returns Part I. & II., 2012, 2013)

Batman_The_Dark_Knight_Returns_film.jpg

Már lassan két hónapja kinéztem ezt magamnak az HBO programjában, de sosem tudtam megnézni, egyrészt a munkám miatt, másrészt mivel két részes és nagyon ritkán adták úgy, mint most, hogy egymás után mindkét epizódot. 

Mialatt gondolkoztam ezen a bevezetőn, rájöttem, hogy ki lehet mondani azt, hogy a DC sokkal jobb szuperhős-filmeket csinált az utóbbi években, mint a Marvel. Jó, hát az első Vasembert nehéz lekörözni, de az Amerikai Kapitány második megtekintésre unalmas és nevetséges, a Thor szintén csak elsőre ütött, a Hulk-mozik meg egyszerűen sose sikerülnek. Ezzel szemben a Warner animációs részlege évente szállít legalább két egész estés DC-filmet, amik egyre jobbak és jobbak lesznek az idők folyamán. Bár, ha belegondolunk, már a 90’-es évek elején készült Batman-rajzfilm-sorozat is óriási volt! Szóval ez az, amiért sosem hagyom ki az HBO vetítéseit ebben a témakörben, szinte soha nem okoztak még csalódást ezek az alkotások – ahogy most sem!

dark-knight-returns-featurette.jpg

Tíz év telt el, mióta Bruce Wayne (Peter Weller az eredeti szinkronhangja) felhagyott a szuperhősködéssel. Az idősödő milliárdost azonban számos gond nyomasztja, lelkiismerete nem hagyja nyugodni, pláne miután egyre jobban megszaporodnak az erőszakos bűntények Gotham City-ben. A magát Mutánsoknak nevező banda látszólag cél nélkül követi el a legvéresebb tetteket, a 70 éves Gordon főfelügyelő (David Selby) vezette rendőrség pedig egyszerűen képtelen megállítani őket. Wayne úgy érzi, hogy ismét az igazságosztás útjára kell lépnie, ezért magára ölti a fekete köpenyt és Batmanként indul az éjszakába… 

Az első részben az elmegyógyintézetből kiengedett, plasztikai műtéttel helyrehozott arcú Harvey Dent (Wade Williams) és a Mutánsok jelentik a fő ellenfeleket, ám megjelenik egy új segítőtárs a fiatal lány, Carrie (Ariel Winter) személyében, aki azután csatlakozik a Sötét Lovaghoz, hogy az megmenti őt két bandatagtól. A második részben a Gordon helyére érkező új rendőrfőnöknő boszorkányüldözési hadjárata mellett még az ősi nemezissel, Jokerrel (Michael Emerson) és az elpusztíthatatlan Supermannel (Mark Valley) is szembe kell néznie a Denevérembernek, akit az életkora egyre jobban hátráltat. Szerencsére újabb segítőtársra lel a félkarú Oliver Queen (az egykori Green Arrow - Robin Atkin Downes) személyében. Vajon túléli majd a megpróbáltatásokat és eredményes lesz-e a gyakorlatilag mindenki ellen vívott egyszemélyes háborúja?

batman_the_dark_knight_returns_part_2_2013_720p.png

Mielőtt belekezdek az elemzésbe, le kell szögeznem: ez kurvajó! Batman ábrázolása gyakorlatilag tökéletes, hatalmas, legyőzhetetlennek látszik, és körbelengi egyfajta sötét misztikum. Nagyon tetszett még a tényleg főszereplővé előlépő Gordon megjelenítése, a gonoszok közül meg kiemelkedik a fantasztikus Joker és az izomagyú Mutáns Vezér. Az ábrázolt erőszak egyszerűen lenyűgöző, patakzik a vér, van késelés, lelövés, de a végső összecsapás Joker és a Denevérember között szerintem még Tim Burtonnek is ínyére lenne. A sztori szerteágazó és izgalmas, végig fenntartja a figyelmet, a címszereplőnek sosem szorítottam még ennyire, hogy elérje a célját. Igen emlékezetes, borongós hangulatú képsorokat tárnak elénk, ismét megelevenedik egy háború, amiben Superman az USA oldalán avatkozik be, és közben fut még egy érdekes mellékszál, amiben tv-műsorokon keresztül mutatják meg, hogy Batman miként választja ketté a közvéleményt. Ez különben marhajó, mert nincs egy abszolút megítélés a város lakóinak részéről védelmezőjük felé, nem úgy, mint ahogy mondjuk Superman irányába mindig pozitívan viszonyulnak az emberek. A Mutánsok az első rész után még visszatérnek, ezúttal két részre szakadva, valamint Oliver Queenen kívül megjelenik Selina Kyle, és ott van még a jó öreg Alfred is.

Batman-1-couverture.jpg

A sztori a Frank Miller által írt és rajzolt 1986-os Batman: The Dark Knight Returns képregény-miniszérián alapszik, ami anno 4 részben jelent meg. A rendező, Jay Oliva elsősorban művészeti vezetőként/storyboard rajzolóként dolgozik, eddig többek közt olyan moziknál közreműködött, mint a Superman – Batman: Ítéletnap vagy a Superman és a Nap-expedíció, de fontos szerepe volt Az Igazság Ligája-rajzfilmnél is. A forgatókönyv Bob Goodman (A 13-as raktár, Sherlock és Watson) tollából származik. Ki kell kiemelnem a szereplők közül Michael McKeant (Dr. Wolper), mint ismert nevet. A teljesség igénye nélkül az eredeti hangsávban az alábbi híres szinkronhangokat hallhatjuk: Tara Strong (mellékszereplők), Frank Welker (polgármester/időjárás-jelentő), Dee Bradley Baker (Don) és Maurice LeMarch (doktor/bemondó). 

batman-the-dark-knight-returns-part-2.jpg

Érdekességek: Ez a 15. a DC animációs mozijainak sorában. A producer Bruce W. Timm ezúttal is hallható egy apró szerepben, most éppen Thomas Wayne-ként. A játékidő alatt kétszer láthatunk valódi képregényeket, az újságos standnál, ami előtt Superman elsuhan, meg a boltban, ahol Gordon rágót vesz. A főfelügyelő „gyermekvédelmi szempontok” miatt cserélte le jellegzetes szivarját nikotinos rágóra. [Megjegyzés: A gyilkosság, késelés, csonttörés, stb. oké, a dohányzás nem oké. Éljen az amerikai kettős mérce!] Az egyik kisebb ellenfél, egy Bruno nevű nő igen méretes, vörös horogkereszteket hord magán, tulajdonképpen ebből áll a teljes felsőruházata, ez néhány nézőt megbotránkoztatott. Batman és Superman csatája során szétvernek egy lakást, ennek egyik szobájában a falon Christopher Reeve Supermanjének bekeretezett képe lóg. Az Egyesült Államok elnökét Ronald Reaganről mintázták. A „David Endocrine Show”, amit Joker meglátogat, az a valóságban futó Late Night with David Letterman karikatúrája, a műsorvezető hangja pedig a show-t manapság vezető Conan O’Brien, a karakter külsejét róla mintázták. Frank Miller művében Sarah Gordon csak árnyékként látható, itt jelenik meg teljes valójában először (ha jól tudom). A két részből álló filmet összerakták a dvd-kiadáshoz, így lett belőle a Batman: The Dark Knight Returns - Deluxe Edition. Alfred megszólaltatóját Michael Jacksonnak hívják, de nem azonos a Popkirállyal. 

Némi extra információ az imdb fórumáról: A túlságosan hihetetlen részletek az alapot adó grafikus novellában is benne vannak, pont így. Alpha128 nevű felhasználó rávilágít, hogy Carrie szobájában számos gimnasztikai trófea látható, ezzel megmagyarázzák a karakter akrobata-képességeit; a képregényben meg benne van, hogy a számítógépes kódolást a suliban tanulja, erre utal az a részlet, amikor be akar jutni a Denevérbarlang komputerébe. És végül egy tanulságos mondat pcbjja felhasználótól, ami akár minden egyes Denevérember-film mottója lehetne: „Ha csak egy kicsit is megpróbálod racionalizálni Batmant, az egész marha gyorsan összeomlik. Szóval azt mondom, ne is próbálkozz ezzel.” 

A Sötét Lovag visszatér 3 és félmillió dollárból lett (azt nem tudom, hogy egyben, vagy részenként ennyi), a kritikusoknak tetszett. 

Nekem is, hatalmas élmény volt, Batman-rajongóknak kötelező darab! 

Pontozás: 

imdb: Első rész – 8.0, Második rész – 8.4 (A második 3 év alatt 0.1-et emelkedett.)

Szerintem: 5/5 (Gondolkodom a hatoson, de lehet, meg kéne nézni hozzá még egyszer, angolul.) 

Hírek: 

- Jay Oliva a művészeti vezető a készülő Batman v Superman: Dawn of Justice-nál. Zack Snyder ide vagy oda, nem fűzök nagy reményeket ehhez… (Megosztó alkotás lett...)

- Frank Miller az írója, rendezője és producere a Sin City: Ölni tudnál értének. Az, hogy ő a rendező sajnos kevés jót ígér, tekintve, hogy egyetlen korábbi próbálkozása, a szintén saját művén alapuló Spirit – A sikoltó város csúfosan megbukott… (Elsőre tetszett, másodszorra irtó unalmas lett, de írtam róla azóta.)

- Ariel Winter benne lesz az általam egyre jobban várt Safelightban Juno Temple és Evan Peters oldalán. (Ez lett a Jelzőfény, erről is írtam.)

- Maurice LeMarch adatlapján láttam, hogy lesz Space Jam 2 Lebron James-szel… Gyerekkorom egyik kedvenc mozija sem kerülheti el, hogy ostoba és felesleges folytatást kapjon… (2017-ig nem készült el.)

Szólj hozzá!

Címkék: szuperhős animációs


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr966495671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása