Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2015.01.02. 14:33 Tévésámán

A tizedes meg a többiek (1965)

xxiv.jpg

Boldog, sikerekben és jó filmekben gazdag 2015-öt minden kedves olvasómnak!:)

Úgy 2012 táján eldöntöttem, hogy végignézem az összes olyan filmet, ami videokazettán van meg itthon, ám aztán eléggé beleuntam a dologba. Végül maradt három cím, amit nem vállaltam: Bean – Az igazi katasztrófafilm, Eszelős szívatás, meg ez. Az említett műveket kiadtam Mozsárágyúnak, hogy nézze meg őket és írjon róluk, de ebből aztán nem lett semmi. Most viszont láttam a műsorújságban, hogy lesz A tizedes meg a többiek, amit egyébként legalább kétszer sugároztak 2014-ben, csak se kedvem, se időm nem volt rá. Most, az újév első napján viszont kitűnő szórakozást biztosított az egész családunknak, ráadásul garanciát jelent arra, hogy az első mozi, amit ebben az évben virtuálisan papírra vetek, az valami minőségi alkotás lesz – és még magyar is!

128523_galeria_a_tizedes_meg_a_tobbiek_02.jpg

A II. Világháború utolsó évében járunk. Molnár Ferenc tizedes (Sinkovits Imre) leleményességét kihasználva kijut a körbezárt Budáról, nyakában egy füzérnyi gránáttal, ami korábbi egysége zsoldját rejti. Útja egy kastélyhoz vezeti, ahonnan éppen távozik a magyar rohamparancsnokság. A hatalmas épület látszólag egyetlen lakója a korábbi tulajdonos inasa, Albert (Major Tamás), ám hamarosan kiderül, hogy ott bujkál még egy szétvert zászlóalj utolsó három harcosa (Darvas Iván, Szabó Gyula, Kozák László), majd csatlakozik hozzájuk egy munkaszolgálatra ítélt kommunista (Pálos György) és egy sebesült orosz katona (Cs. Németh Lajos) is. A kis kompánia az eszes Molnár vezetésével minden rendelkezésére álló eszközt bevet, hogy megmeneküljenek a folyamatosan érkező rossznál rosszabb kastély-foglalók elől: hol a németek, hol az oroszok, hol pedig a nyilasok előtt kell megjátszaniuk magukat. De a dolgok egyre nehezebbé válnak és mialatt a tizedes mindenkinek segít, felmerül a kérdés, hogy vajon ki fog segíteni őrajta, amikor eljön az idő?

a_tizedes_meg_a_tobbiek_filmkocka.jpg

Ez az alkotás elsődleges szempontból azért nagyszerű, mert szórakoztató. A főhős minden helyzetből megpróbálja a magyar furmányosság jegyében kivágni magát, mindig tudja, kinek mit kell mondani, segít másokon és őt is megsegítik – közben viszont ezek a helyzetek nagyon vicces szituációkat teremtenek. Elég csak a spájzban lévő oroszokra, a német főtiszt kajájában landoló csikkekre vagy az átöltözésekre gondolni. A veszélyérzet valós, ám az ellenségek a legtöbbször rendkívül ostobák, ezen kívül a régi, úri világot képviselő Albert és a nép egyszerű fiainak interakciói szintén mosolyt csalnak az arcunkra. 

Másodsorban felvonulnak benne a régi idők legnagyobb magyar színészei, hiszen a rendező Keleti Márton (Beszterce ostroma, Hattyúdal, A csodacsatár) még a legkisebb szerepekre is legendás embereket szerződtetett, konkrétan őket: Márkus László (a német főtiszt), Agárdi Gábor (leventeparancsnok), Bánhidi László (Suhajda), Szendrő József (Dunyhás testvér), Gobbi Hilda (falusi néni). Két régi, híres szinkronhangot láthatunk: Cs. Németh Lajos (pl. a Harry Potter-filmekben Lupin professzor hangja) a sérült orosz katona, Fülöp Zsigmond (Dr. Hayward a Twin Peaks-ben) pedig egy hadnagy, fényképezőgéppel a nyakában. Ezen kívül megfigyelhetünk (bár csak rövid ideig) három szereplőt a Szomszédokból, ők: Kautzky József - tábori csendőr (Veres úr), Horváth Gyula - báró Hétházy (Ócskás Gyula) és Raksányi Gellért - nyilas pártszolgálatos (Kutya úr).

49049_800x600.jpg

A harmadik vonása A tizedes meg a többieknek, ami miatt érdemes látni, az a ’60-as években megszokottól eltérően bemutatott háború és a finom utalások sora a korabeli politikai helyzetre. Az összes központi szereplő kisember, akik éppen rosszkor vannak rossz helyen. Mindenki meg akarja mondani nekik, mit és hogyan csináljanak, fel akarják őket használni, közben egyikük sem kér a háborúból, csak szeretnék túlélni az egészet. A németek, mint egy sáskahad, jönnek előre és mindent felesznek/elvisznek; ám a cselekmény szerint a nyilasok a valódi gonoszok, akik a pusztulásba akarják küldeni mindazt, ami megmaradt; az oroszok pedig még a fogolytáborban is emberségesnek, jóakaratúnak tűnnek. A sakkozós jelenet szerintem rendkívül jelentős, mert bemutatja, hogy nem vagyunk annyira különbözőek. A dalocska, amit Grísa énekel, itthon szintén ismert, csak más szöveggel; Darvas azt mondja „bezárt minket ide a végzet ebbe a szobába”, ami utalás a megszállásra és a karakterek képtelenek szót érteni egymással, pedig milyen jó lenne! Az egyszerű kiskatona mit sem ért a politikához, nem akar ő megszálló lenni, de fentről irányítják, ugyanúgy, ahogy az elfoglalt ország lakosságát. Viszont szemtől szemben a magyar meg az orosz harcosok ugyanolyan hétköznapiak, lehetnek szolidárisak, segítőkészek egymással, akár még össze is barátkozhatnak. Tehát A tizedes meg a többiek egy szórakoztató, több rétegű kordokumentum, ami amellett, hogy bemutat egy „fiktív” 1944-45-öt, reflektál a valós 1965-re.

128522_galeria_a_tizedes_meg_a_tobbiek_01.jpg

Következzék néhány érdekesség a magyar nyelvű Wikipédiáról, ezeket kimásoltam és átfogalmaztam, nem saját gondolatok: "Az eredeti terv szerint egy kemény és szinte a hihetetlenségig sematikus partizánfilm készült volna a szovjetekhez átálló magyar katonákról. Címnek a Nyílt parancsot választották, Dobozy Imre írta a forgatókönyvet. Az egyik mellékszereplő lett volna egy a zsoldot kézigránátokba rejtő katona. Herskó János javasolta, hogy a történet erről a karakterről szóljon, valamint elsőként ne dráma, hanem vígjáték készüljön a háborúról. Az új forgatókönyvet Szász Imre készítette. Sinkovics Imre említette, hogy 1944-ben, 16 éves fiatalként Molnár tizedeshez hasonló trükköket kellett bevetnie a túlélésért és szabadságért, ezért a figurával könnyen tudott azonosulni. Ez volt az első film, amelyben nem teljesen pozitív és feddhetetlen karaktert alakított, de ez népszerűségét csak tovább növelte.

Pálos György tényleg volt hadifogoly, ez az utolsó alkotása. A filmben elhangzó „Az oroszok már a spájzban vannak!”, ”Dokument jeszty!” és „Grísa, azt a jó moszkvai nénikédet” mondatok azóta szállóigévé váltak. A kastélyt mutató külső felvételek a tóalmási Andrássy-kastélynál készültek. A játékidő utolsó negyedórájában van egy jelenet, amikor a fogságba esett többiek várják a szovjet kapitánnyal tárgyaló kommunista Szíjjártót. A mindig optimista Molnár tizedes megjegyzi: - Sínen vagyunk! A moziban vetített változatban ekkor megszólal Fekete közlegény: - És mindjárt jön a vonat! A későbbi változatokban ezt a mondatot elnémították, a tévés és DVD-változaton sem hallható, de Szabó Gyula szájáról tisztán le lehet olvasni. A világháborút hősiesnek ábrázoló sok szovjet (és amerikai) „háborús hőseposz” után felüdülést jelentett egy olyan mű, ahol a főhősök csetlő-botló kisemberek („Mi még megadni sem tudjuk magunkat”), akik tudnak nevetni a háború okozta visszásságokon, és akiknek még a hősiessége is hiábavaló („Ide lőjetek” amikor a tehenekkel találkoznak). A tizedes meg a többiek bekerült a budapesti tizenkettő, az 1945 után készített tizenkét legjobbnak ítélt film közé, 2012-ben pedig a Magyar Művészeti Akadémia tagjai által kiválasztott legjobb 53 magyar alkotás közé is. Az 1966-os Magyar Filmszemlén megkapta a Szemle fődíját, Keleti Mártonnak ítélték a legjobb rendezőnek járó elismerést, Sinkovits Imrét meg a legjobb színész díjával tüntették ki. A hatalmas sikerű filmet a Szikra moziban egy évig folyamatosan vetítették. 1990 után terveztek egy el nem készült folytatást, mely 1945-től 1990-ig folytatta volna a tizedes élettörténetét.

a_tizedes_meg_a_tobbiek_az_oroszok_mar_a_spajzban_vannak.jpg

Végül egy saját gondolat: Mind Gáspár, mind Fekete honvéd két különböző nevet használ. Erről azt hittem először, hogy hiba, de úgy tűnik, hogy a keresztneveik megváltoztatásával már el tudtak bújni, tehát ez nem a készítők figyelmetlensége, hanem álca. 

Ez az egyik legjobb magyar vígjáték és bár a költségekről/bevételről nincs adat, ha egy éven keresztül játszották és ennyi díjat nyert, egyértelmű, hogy saját korában is tetszett mind a nézőknek, mind a kritikusoknak. Csak ajánlani tudom, végülis ez a magyar Kelly hősei!

Pontozás: 

A port.hu-n valamiért eltűntek a pontszámok, legalábbis bármennyire kerestem, nem találtam semmit az adatlapon, így most a FilmO-t fogom használni helyette, mert ha már hazai alkotásról van szó, akkor legyen egy hazai értékelés is, tehát: 

FilmO: 4.6/5 (2 év alatt 0.1-et csökkent.)

imdb: 8.7 

Szerintem: 6/5

Port.hu: 9.6

Ezen a héten még adnak majd néhány mozit a tévében, amit meg akarok nézni, úgyhogy hamarosan várható pár újabb cikk. A jövőbeli terveimről majd februárban számolok be a blog születésnapján, amire ismét valami különlegességgel készülök! 

Szólj hozzá!

Címkék: magyar vígjáték háborús


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr367033243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása