Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2015.01.12. 14:23 Tévésámán

Amerika Kapitány: A Tél Katonája (Captain America: The Winter Soldier, 2014)

captain-america-the-winter-soldier.png

Anno maximális pontszámot adtam az Amerika Kapitányra, ám amikor másodszorra megnéztem, egyetlen poént találtam benne, ami miatt érdekes volt, meg Hayley Atwellt, ezen kívül viszont unalmas, hosszú és egyetlen karakterét se lehet kedvelni. Éppen ezért voltam igencsak meglepődve, mikor tavaly mindenütt a folytatásról beszéltek, hogy hűdejó, mennyivel lekörözi az elsőt, az év filmje és így tovább. Annyira nem izgatott, hogy megnézzem a moziban, letölteni se akartam, de most az HBO nézhető időpontban adta, úgyhogy leültem elé. Azzal egyetértek, hogy sokkal jobb, mint az első, de az összes többi dicséretet és hype-ot azért vitatnám. Hogy miért? Olvassatok tovább és kiderül! 

Múlnak az évek és Steve Rogers (Chris Evans) lassan kezdi úgy érezni, hogy nem találja a helyét a S.H.I.E.L.D.-nél. Fogalma sincs, kiben bízhat igazán, és találkozása az afganisztáni veterán kommandós Sammel (Anthony Mackie) rádöbbenti, hogy talán más irányba kellene mennie, mint amerre addig haladt. Azonban sorra történnek körülötte a különös események és egy napon arra ér haza, hogy lakásában ott ül a súlyosan sérült Nick Fury (Samuel L. Jackson), aki átad neki egy pendrive-ot és az üzenetet, hogy ne bízzon senkiben! Hamarosan Rogers és társa, Natasha Romanoff (Scarlett Johansson) üldözöttekké válnak, akiket ráadásul a saját cégük akar levadászni. De vajon miért? Az akciót irányító Alexander Pierce-t (Robert Redford) mi motiválhatja? És ha még nem lenne elég a rejtély meg a veszély, felbukkan az elképesztő erejű, félelmetes Tél Katonája (Sebastian Stan), aki úgy látszik, képes lekörözni Amerika Kapitányt…

902185-winter-soldier-010.jpg

Ténylegesen két dolog miatt néztem meg ezt a mozit: Hogy felkészüljek az Avengers 2-re, meg hogy lássam, miért kerítettek ekkora felhajtást köré. Az előbbire gyakorlatilag semmi szükség nem volt, mert mindössze olyan információkat kaptam, amiket az Ultron koráról már mindenütt elharsogtak; az utóbbi esetében pedig erőteljes túlzásnak érzem azt, amit 2014. elején láthattunk/hallhattunk. A The Winter Soldier egyáltalán nem rossz, de amennyi elismerést kapott, ahhoz képest elég sok barmó jelenetsor van benne. 

SZPOJLEREK INNENTŐL 

A nyitó szekvencia nem túl érdekes, az első akció viszont egészen izgalmas. Ezután jön egy olyan súlyosan idióta rész, amit leginkább egy Steven Seagal-filmben tudnék elképzelni, ez Nick Fury szuperkocsija. A félszemű vezér autója megszégyeníti K.I.T.T.-et, de még az Enterprise űrhajót vagy némelyik Transformert is. Gondolkodik, beszél, pajzsa van, fegyverek rejtőznek benne mindenütt, képes lenne repülni, 5000 golyó és 19 ütközés se árt neki túlzottan és így tovább. Azt még hozzáteszem, hogy a rosszfiúk képtelenek sorozatlövő fegyverekkel betalálni a nyitott ablakon, senkinél nincs rakétavető, de ha lenne, akkor jönne a következő menüpont: 

A teljesen súlytalan ál-haláloké. Beszélgettem külföldi ismerőseimmel, akik nézik az Amerika Kapitányból meg az Avengersből alakult A S.H.I.E.L.D. ügynökeit, és ők mondták, hogy a Bosszúállókban hősies halálával a teljes csapatot összefogó Coulson egy nevetséges, gyerekmesébe illő módon feltámad, azonban mindez semmi ahhoz képest, amit itt látunk. Ha beleszámoljuk Arnim Zolát, akkor összesen 4 karakter jön vissza a túlvilágról, akik közül a Kapitányt leszámítva valójában egyikért se lehet szorítani. A főszereplő, akiről nyilvánvaló, hogy benne van az Age of Ultronban, és kap egy újabb önálló mozit, úgyse halhat meg; Nick Fury-t egyszerűen lehetetlenség kedvelni, semmi olyasmi nincs benne, ami miatt szorítanánk érte, plusz ugye Jackson kilenc filmes szerződése még nem járt le; Bucky Barnes – most őszintén, ki emlékszik rá? Zolával sajnos ugyanez a probléma, de az ő visszahozása az egyik legjobb ötlet a sztoriban, különben úgysem tudjuk meg, mi lett vele, miután Rogers jeges álomba merült az előző moziban. 

De ezeket még mindig el lehet fogadni, hiszen Superman vagy Batman se hal meg ténylegesen soha. Viszont azt, hogy mint valami rajzfilmben, minden halálos szituációból úgy menekülnek meg, hogy valami kék izével lyukat vágnak a kocsijukba és kimásznak belőle, mindezt 3 másodperc alatt, úgy, hogy már árkon-bokron túl járnak, mikorra az ellenfél kinyitja a járgányt? Vagy amikor a Steve vs. vadászgép-rész van: hogy nem találják el egy akkora kaliberű gépágyúval? És ami utána jön, az szintén picit túlzás… A végső dolog, ami nem tetszett, az Falcon, mert igazából semmit sem tud, csak adtak neki egy ilyen szárnyas vackot és ettől máris szuperhős lesz. Plusz ugye, ő a klisé amerikai világmentő katona, aki feddhetetlen, tele az élete tragédiákkal, abszolút jó, stb. és az emberfeletti erejű főszereplőnek csakis ő tud segíteni. Az Amerika Kapitány második része elvileg arról szól, hogyan próbál Steve beilleszkedni a modern világba, de ezt én egyáltalán nem éreztem, gyakorlatilag alig utalnak arra, hogy 90 éves lenne. És ha a Tél Katonáját a nácik csinálták, hogy került a szovjetekhez? Ha állandóan ki- meg lefagyasztják, közben folyton elektrosokkolják, mi akadályozza meg, hogy súlyos agysérülés vagy egyéb testi ártalom érje? 

SZPOJLER VÉGE

captain-america-the-winter-soldier-scarlett-johansson-jacket-hd-images.jpg

Aki elolvasta az előző fejezetet, az joggal érezheti úgy, hogy most leszólom a Captain America 2-t, pedig dehogy szólom le! Mindössze az a gondom, hogy ha reálisak akarunk lenni, sztori ide vagy oda, ez sehol nincs az olyanokhoz képest, mint mondjuk A Villám-paradoxon vagy a Watchmen Rendezői Változata. De még így is szórakoztató és legfőképpen humoros volt, amit az elődjéről nem mondhatok el. Szinte az összes akciójelenet, amiben a címszereplők valamelyike harcol, nagyon látványos, a kamera stabilan áll és mindent lehet követni, az összes ütést meg rúgást, ez például marhajó. A plázás rész kifejezetten poénos és izgalmas, nem beszélve arról, hogy mi (vagy inkább ki) várja őket a régi katonai létesítményben. A hab a tortán Scarlett „Fekete Özvegy” Johansson, akit órákig tudnék figyelni, pláne úgy, hogy közben egy csomó tahónak rúgja szét a seggét. Az önálló Fekete Özvegy-mozit már csak ezért is szívesen megnézném. 

„Az igazság szubjektív dolog, folyton változik, mindenkinek mást jelent.” 

Az embereknek azért tetszett annyira ez a mű, mert igazából egy politikai thriller, ami mellesleg olyan, mintha szuperhősfilm lenne, ezt az egészet Robert Redford testesíti meg, aki a ’70-es évek óta elég sok ilyen műfajú mozit erősített. Magát Captain Americát Joe Simon és Jack Kirby alkotta meg, a főszálat Ed Brubaker képregényeinek cselekménye adta, az írással pedig a Christopher Markus-Stephen McFeely-párost (Narnia-trilógia, Thor: Sötét világ, Pain & Gain) bízták meg. A rendezői széket egy testvérpár osztotta meg, Anthony és Joe Russo (Széftörők; Én, a nő, és plusz egy fő). Markus és McFeely megjelennek a képernyőn, ők az elfogott francia kalózt vallató ügynökök, Brubaker pedig a Tél Katonáján dolgozó egyik tudós. A már másik Marvel-mozgóképekben látott alakok (Evans, Johannson, Jackson, Cobie Smoulders, Sebastian Stan, Toby Jones, Hayley Atwell, Garry Shandling és az elmaradhatatlan Stan Lee) meg a korábban említettek mellett akad még néhány ismert színész a stábban. Ők: Gary Sinise (narrátor a Smithsonianben), Thomas Kretschmann (Wolfgang von Strucker báró), Aaron Taylor-Johnson (Pietro Maximoff) és Elizabeth Olsen (Wanda Maximoff).

captain-america-the-winter-soldier.jpg

Érdekességek: A történetet híres ’70-es évekbeli kémfilmek ihlették, leginkább A keselyű három napja, aminek a szerkezetét is felhasználták (valamint mindkettőben fontos szerepet játszik Robert Redford). Ed Brubaker Winter Soldier-sztorijai, valamint a The Ultimates-képregények szolgáltatták a cselekmény fontosabb elemeit. A forgatókönyvet még az első rész bemutatása előtt elkezdték írni; az ezzel megbízott Markus és McFeely urak azt mondták, a többi Bosszúálló azért marad távol, mert az egész eseménysor három nap alatt zajlik le, és a Kapitány nem érzi úgy, hogy segítséget kéne hívni. A Russo-testvéreket a Marvel-főnök Kevin Feige a Balfékek című sorozathoz készített két epizódjuk megtekintése után kérte fel rendezőnek. 

Chris Evans a felkészüléshez kipróbálta magát parkourben, brazil jiu-jitsuban, karatézott, boxolt és gimnasztikázott is. Ő és Scarlett Johansson együtt írták a szöveget több közös jelenetükhöz. Sebastian Stant 9 filmre szerződtették, a Tél Katonájának életre keltéséhez 5 hónapon át edzett és alaposan felkészült a hidegháborúból, a KGB-ből, az agymosásból és megnézett egy csomó kémmozit. Karakterének mesteri késforgató technikájának elsajátításához minden nap gyakorolt egy műanyag késsel. Anthony Mackie hosszú ideig lobbizott a Marvelnél, hogy kaphasson egy szerepet valamelyik szuper-produkcióban, végül sikerrel járt. Azt nyilatkozta, hogy örült, amiért adhatott egy új néger szuperhőst a fekete srácoknak War Machine mellé, ám jobban szerette volna, ha Falcon a képregényekben látható ruhájában jelenhetett volna meg. Robert Redford az unokái kedvéért vállalta a szerepet, akik látni akarták nagyapjukat egy szuperhősös moziban. Nick Fury-ként Samuel L. Jackson elmeséli liftkezelő nagyapja történetét – a valóságban Jackson apja volt liftkezelő. Hayley Atwellt számítógépes grafikával öregítették meg, a végeredmény egészen lenyűgöző. A Smithsonian-múzeumban láthatjuk Joss Whedont egy Amerika Kapitányos pólóban, a Fekete Özvegyet és Steve Rogers-t vizsgáló orvos pedig Joe Russo. A kalóz Batroc-ot a mixed martial arts-bajnok Georges St-Pierre játssza, párbaja a Kapitánnyal az egyik legjobb verekedős jelenet.

captain-america-2-photos-art-winter-soldier.jpg

Falcon felszerelésén látható a Stark Industries logója. Az új repülő anyahajók motorját Tony Stark áttervezte – mondja Nick Fury, és ezzel utal a Bosszúállók jelenetére, amiben Vasembernek egyedül kell újraindítania a megbénult forgólapátos meghajtást, ami rendkívül bonyolult és veszélyes mutatvány. A Lemuria Csillaga hajó nevét egy bolygóról kapta, amit Jack Kirby talált ki és csupa emberfeletti lény népesíti be. A forgatást a Chevrolet szponzorálta, ezért jár mindenki ilyen kocsikkal a szereplő közül. A Tél Katonájának maszkja pontosan a fordítottja a Kapitányénak: a szemét meg az arcát takarja el, míg a jófiúé a feje felső részét védi és szabadon hagyja a szemet meg az arcot. A kommandós-csapatot vezető Brock (Frank Grillo) csúnyán megég, de túléli, belőle lehet a Crossbones nevű szupergonosz. Steve elvileg soha nem hazudik: amikor az inspiráló beszédet tartja a S.H.I.E.L.D.-nél, azt mondja „they had Nick Fury shot”, ami annyit tesz, hogy lelövették őt, ezt lehet úgy is érteni, hogy megölették, de a magyar szinkronban egyértelműen az utóbbi megfogalmazás szerepel, ami miatt nálunk Amerika Kapitányból mégis hazug lett:) Amikor Sam és Steve először találkoznak, utóbbinál van egy kis jegyzetfüzet, amibe leírja, hogy mi az, aminek utána kell néznie a modern korból. Az itt olvasható bejegyzések minden országban különbözőek – nekünk valószínűleg nem csináltak semmit, meg olyan kevés ideig mutatják, hogy el se lehet olvasni. A kész műnek 350 különböző változata van, amiket mind a bemutató országok mozis formátumához szabtak. A stáblista alatt két jelenet is látható, az elsőt Whedon rendezte – egyébként most, csupán fél évnyire az Avengers 2-től már egyik sem olyan izgalmas. A People's Choice Awards-on Chris Evans megkapta a Kedvenc Akciófilm-Szereplő díját; a Golden Trailer Awards-on (azt se tudtam, hogy van ilyen) pedig a Legjobb Tv-Spotnak járó elismeréssel díjazták a The Winter Soldiert. Az Amerika Kapitány második része 170 millió dollárból lett és 714 milliót hozott vissza, a kritikusoktól csupa pozitív értékelést kapott.

gg_blackwidow18statue.jpg

Határozottan jobb, mint az első rész, érdekes és izgalmas, a régi-új gonoszok nagyon jók benne és a verekedéses jelenetek meg Scarlett Johansson is tetszettek, plusz ezúttal tényleg meg lehet kedvelni Steve-et, ami szerintem az előző felvonásban nem jött össze. De mindazt a határtalan elismerést, amit kapott, szerintem korántsem szolgálta meg és ami baromság, az baromság, lásd a szpojler-részt. Az érzéseim vegyesek, ám lehetséges, hogy a következő Avengers-nél még jól jön, hogy láttam ezt – azonban a harmadik részt is maximum csak így fogom megtekinteni, ha az HBO adja… 

Pontozás: 

imdb: 7.8 

Szerintem: 4/5 

A folytatásról: Captain America – Civil War 

A Civil War a Marvel egyik leghíresebb képregény-folyama, melynek során az emberek törvénybe foglalják, hogy a szuperhősöknek fel kell fedniük a személyazonosságukat, ám sokan közülük erre nem hajlandóak, így a hősök két csapatra szakadnak: a törvény ellenzőire és a támogatókra, aztán összecsapnak. A rendezéssel ismét Anthony és Joe Russot bízták meg, az írók maradnak ugyanazok, Chris Evans mellett Sebastian Stan is visszatér, valamint állítólag újra láthatjuk Anthony Mackie-t és a Crossbones-szá avanzsáló Frank Grillot. Melléjük érkezik még Robert Downey Jr. Vasemberként és Chadwick Boseman, mint a Fekete Párduc, valamint Daniel Brühl, egy egyelőre titokban tartott alakként. A képregényekben fontos szerephez jutó Pókember több mint valószínű, hogy nem bukkanhat fel, mivel a Sony mást tartogat a karakter számára a jövőben… (Aztán bekerült, engem viszont már ez a rész hidegen hagyott...)

Hírek: 

- Jack Kirby imdbs adatlapja szerint a Bosszúállókat lezáró Infinity Wars két részben készül el… Így viszont valószínűleg nem fogom megnézni. 

- Samuel L. Jackson a legújabb Tarzanban játszik legközelebb – vajon a John Carter, a Zöld Darázs meg a legutóbbi Herkules bukása után miért hiszik azt, hogy ezek az ósdi hősök kellenek a népnek?

- Scarlett Johanssont kérték fel a legendás Ghost in the Shell anime élőszereplős verziójának főszerepére, valamint egy szintén klasszikus, de irodalmi alkotás, A dzsungel könyve 101. élőszereplős verziójában ő lesz Ká, az óriáskígyó hangja. És ugye érkezik a már emlegetett Black Widow-mozi, amiben a hölgy gondolom, majd egyszemélyes hadseregként vág rendet a rosszfiúk között. (Utóbbi sosem lesz kész, a legelső elkészült, aztán eltűnt, az anime rajongói utálták, a középsővel mittudoménmi lett...)

- Anthony Mackie állítólag ismét szárnyra kap az Ultron korában, ahol Cobie Smulders és Hayley Atwell szintén megjelenik. 

- Hayley Atwell nemrég kapott saját sorozatot, az Amerika Kapitányból meg az Agents of S.H.I.E.L.D.-ből lett Agent Cartert, amiről külföldi ismerőseim azt mondják, hogy egészen jó. A hölgy még egy szuperhősös mozit, a Hangyát erősíti ebben az évben. 

- Toby Jones csupa folytatásban érkezik majd a hazai mozikba: Az Éhezők Viadalának fináléjában meg a szerintem totál felesleges Alice Csodaországban 2-ben. (A feleslegességét mi sem mutatja jobban, mint hogy teljes érdektelenség fogadta.)

- Stan Lee rezüméjén láttam, hogy a kismillió, elsősorban harcművész hősökkel operáló mozik között jön a Farkas folytatása, a már évek óta ide-oda tologatott Deadpool, meg a nagy sikerű A Galaxis Őrzőinek animációs tv-sorozat-változata. 

A legfrissebb Cinemánia szerint Magyarországon is bemutatják a Birdmant, ám 100%-ig biztos vagyok benne, hogy Székesfehérváron nem fogják játszani. (Ebben szerencsére nem lett igazam.) Következő írásomként biztosra egyelőre csak a Különvéleményt ígérhetem, ha minden jól megy, akkor ezen a héten megnézem.

Szólj hozzá!

Címkék: szuperhős


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr787064831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása