Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.05.27. 12:17 Tévésámán

Super Size Me (2004)

Nemrég összeírtam az összes videokazettán meglévő filmemet és megnéztem, mi az, amiről még nincs bejegyzés. Hát, elég sok cím összejött... Aztán hétfőn gondoltam, hogy mivel nincs semmi érdekes (leszámítva a Trónok Harcát), jöhet valami a listáról! Ezt választottam és esetemben több szempontból különleges a Super Size Me! Eddig még, ha jól emlékszem, semmilyen dokumentumfilmről nem írtam, másrészt pedig ebből a műfajból (de azok közül, amik mozinak is tekinthetőek) ez a kedvencem. Lássuk, miről van szó:

A független filmes Morgan Spurlock 8 évvel ezelőtt meghallotta a tvben, hogy két tizenéves lány beperelte a McDonald's-ot, amiért szerintük ez a gyorsétterem-lánc a felelős kóros elhízásukért. Ezen elgondolkodva eszébe jutott egy ötlet és aztán ezt meg is valósította: 2003. február 1-től március 30-ig csak és kizárólag az említett kajálda ételeit ette napi háromszor; kipróbálta az étlapon található összes étket; mindig mindent megevett és ezalatt megismerkedett az amerikai nemzet egyik újkori betegségével, a kóros elhízással. Azonban váratlan események történtek, merthogy Morgan egészsége rohamosan elkezdett romlani - és még csak a "diéta" közepénél tartott. Vajon visszafordíthatatlan károsodást szenvedett? És egyáltalán mit érhetett el ezzel a veszélyes akcióval?

Még a középiskolában adta Dávid barátom dvdn és nekem azóta tetszik ez a film. Hogy miért? Érdekes, izgalmas, vicces és felhívja a figyelmet egy problémára, ami aktuális és közvetve mindenkit érint tengeren innen-tengeren túl. Én is voltam már elég hájas régen, úgyhogy tudom milyen az, de szerencsére sikerült egész jól lefogynom; ezen kívül pedig nyilvánvaló hogy mindenki evett MekDumálszban. Nem akarok túl sok mindent elárulni a látható eseményekből, de végülis nehéz így írni róla. Mivel színészi játék nincs, mindenki önmaga és amit látunk, az a valóság, így nincs kit/mit méltatni. Spurlock ötletéből több kisebb mellék-kísérlet is indult, így a fő szálon zajló "expedíció" eredményein kívül - ha végignézzük - még sok egyébbel leszünk gazdagabbak. Egy dolgot muszáj leírnom, ez egy extra a dvdről, ami nagyon megmaradt bennem: a rohasztásos akció.

Morgan utcai árustól vesz egy hamburgert, egy adag sült krumplit, egy különleges szendvicset, ezt követően megveszi ugyanezeket a Mekiben - különleges szendvicsként asszem a McRoyalt választja vagy a BigMac-et. Mindegyiket beteszi egy-egy befőttesüvegebe és rájuk néz egy hét, két hét és így tovább múlva. Az eredmény magáért beszél: a McDonald's sültkrumplija nem bomlik le. Jól olvassátok, ez a krumplinak nevezett valami még egy hónap alatt se mutatja a rothadás jeleit - ilyenkor felmerül a kérdés, hogy vajon miből van?:D A másik csúcspont a film egyik legemlékezetesebb szekvenciája, amikor általános iskolás kisgyerekeknek emberek képeit mutatja és azt kérdezi, ki van a képen és mit tudnak róla - ott is elképesztő dolgok jönnek ki; de még számtalan ilyen példát említhetnék. Saját idevágó tapasztalatom a következő: Székesfehérváron, nyáron, a város BÁRMELY pontjának AKÁRMELYIK szemetesében találhatsz McDonald's-os szemetet.

Ami még mindenképp figyelemre méltó, az a jó zene. A kezdő képsorok alatt a Queen Fat Bottomed Girls-e szól, később pedig különböző, ehhez az elhízásos témához illő muzsikát hallhatunk (aki tud angolul, figyeljen a szövegekre); a legjobb viszont a betétdal, amihez maga a rendező írta a szöveget. Ha már róla van szó, emberünk nem csak ezt a feladatot és a szövegírást végezte, ő csinálta a legtöbb felvételt, meg saját maga pénzelte az egész vállalkozást. Láthatunk néhány vicces animációt, és a fejezetek között Ron English képzőművész nagyon különös rajzait - sajnálom, hogy ezeket nem találtam meg a neten, de például a plakátot is ő készítette.

Néhány érdekesség: Főszereplőnk hat héttel a kísérlet elkezdése előtt felhagyott az alkoholizálással, nehogy ez esetleg valami gubancot okozzon - szerintem jól tette:) 250 órányi felvételt rögzített, ennek kevesebb mint egy százaléka került a végső verzióba - a dvdn azért szép számmal akadnak extrák. A Super Size Me 65 ezer dollárból készült és 30 milliót (!) hozott. A film végén látható, hogy milyen eredményt ért el a bemutatással, ezt nem írom le. A 2004-es Sundance Fesztiválon vetítették először és elnyerte a zsűri Nagydíját. Mind a kritikusoktól, mind a nézőktől rengeteg pozitív visszajelzést kapott és ez lett minden idők 12. legtöbb bevételt hozó dokumentum-mozija.

Három válasz-mozi készült belőle: az első a Fat Head, amelyben Tom Naugthon komikus egy hasonló diétát tart, miközben válogatott módokon köt bele a Super Size Me-be, valamint kideríti, hogy az egyik nagyon népszerű táplálkozási elmélet (mely szerint a vér koleszterinszintje és a szívkoszorúér-megbetegedések közt összefüggés van) minden tudományos alapot nélkülöz - mindezt poénkodva teszi:) A következő az egyenesen a youtube-ra készült Me and Mickey D's, amit a független filmes hölgy, Soso Whaley készített: ebben ő egy ugyanilyen evő-kúrával éppen a Morgan által elért eredmény fordítottját éri el. Ugyanilyen művet készített a fitness-guru Chazz Weaver - erről viszont több adatot nem nagyon találtam. A BBC-n sugárzott The Supersizers című sorozatot is Spurlock alkotása ihlette, ebben a dokufilmesek történelmi korok ételeit eszik egy megadott ideig és aztán megvizsgálják, hogy ez hogyan hatott rájuk.

Én azt ajánlom, aki teheti, nézze meg ezt a filmet, nagyon tanulságos és szórakoztató - én azóta magamtól soha nem eszem Mekis kaját...

Pontozás:

imdb: 7.3 (5 év alatt 0.2-t csökkent.)

Szerintem: 5/5

Hírek:

- Állítólag képregény-feldolgozása készül a Super Size Me-nek (micsoda ötlet:D), a kiadó a Dark Horse lesz.

- Morgan Spurlock következő munkája a Comic-Con Episode Four: A Fan's Hope, ami hamarosan elkészül. Ebben a San Diego Comic Con rajongói bázisának életébe enged bepillantást - én szívesen megnézném, mert mint képregény- és sci-fi-rajongót, engem is érint a téma:)

Várható írások: Félelmetes folyó.

Szólj hozzá!

Címkék: dokumentum


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr232936371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása