Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.01.02. 22:33 Tévésámán

Aranyoskám (Tootsie, 1982)

 

A Van, aki forrón szereti mellett a beöltözős filmek másik őse.

 

Michael (Dustin Hoffman) remek színész, csakhogy saját elképzelése van minden egyes figuráról, amit eljátszik - legyen az egy király, vagy egy paradicsom egy tv-reklámban. Ezért egy idő után nagyon rossz híre lesz, senki sem akar vele dolgozni, így kénytelen pincérként keresni a kenyerét és közben más színészeket készít fel a szerepeikre. Barátja és lakótársa (Bill Murray) ír egy színdarabot, de a bemutatóhoz egy csomó pénz kéne - Michael pedig meglátja a nagy lehetőséget a kiugrásra, de honnan szerezzen pénzt? Miután férfiszínészként nem kell senkinek, gondol egy merészet és nőnek maszkírozva jelentkezik ugyanarra a szerepre, amit a barátnője (Teri Garr) is szeretett volna. Ettől a naptól Dorothy-vá válik, sőt, megkapja a munkát: az egyik híres kórház-sorozat főápolónője lesz.

Most már van melója és pénze a bemutatóra, de nagy gondba is kerül, hiszen rögtön egy bombanővel teszik közös öltözőbe (Geena Davis) és egyik sorozatbeli partnernője, Julie (Jessica Lange) is megdobogtatja a szívét. Miközben szerepet játszik, lassan nők ezreinek példaképévé alakul, egyre inkább nőként kezdi látni a világot, egyre több gondja akad az érzéseivel, Michael és Dorothy pedig egyre több galibát okoz egymásnak. És nem csupán ő maga esik szerelembe, de a körötte lévő idős férfiak némelyike is - mégpedig vele:) Vajon mi lesz Dorothy sorsa? Megszerezheti-e Michael magának Julie-t, a nagy szerepet és megúszhatja-e a lebukást?

 

Most láttam másodszorra, de megint nagyon tetszett, többször is hangosan nevettem rajta:)

 

A Some Like It Hotban Jerry és Joe riválisok, valamint mindketten bármikor lebuktathatják véletlenségből vagy direkt a másikat. A Mrs. Doubtfire-ben Robin Williams karakterében összeütközésbe kerül az általa megjátszott nő és a valóságos férfi. Hoffman figurájának viszont nincsenek ilyen gondjai, mert gyakorlatilag tökéletesen nővé válik, mindössze a férfiakkal való érintkezést kerüli. Végül persze lassanként átüt Dorothy-n Michael, de nem olyan feltűnő és cikis módon, mint Mrs. Tűzvolténál (ezt olyan hülyén fordították) és sosem fenyegeti őt a lebukás réme, mert szinte alig lép ki a szerepéből.

 

Bill Murray egy apró, kevésbé jelentős figurát alakít, minden szövegét improvizálta. A jeles férfiak sorát gyarapítja még George Gaynes, alias Lassard parancsnok, aki ezúttal egy magát nagy nőcsábásznak gondoló, szövegtanulásra képtelen, öreg tv-színészt alakít; és Charles Durning, aki egy ízig-vérig valódi, kisvárosi embert kelt életre nagyszerűen.

 

 

Jessica Lange csodásan néz ki, remekül játszik és szerintem minden férfinéző kicsit beleszeret, amíg nézi és így biztosan szurkol a vásznon lévő pasinak, hogy megszerezhesse magának:) Geena Davis első szerepe ez, akkoriban még göndör, barna haja volt és csupán pár jelenetben látható, inkább csak "látványosságként". Teri Garr alakítása tetszett, ő szintén olyan valódinak hatott, én ezt a karaktert is kedveltem. További mellékszereplők: Tobin "Fűrész" Bell, mint pincér; a rendező-producer Sydney Pollack, mint a hős(nő) ügynöke, és egyetlen kép erejéig megjelenik maga Andy Warhol.

 

A maszkmesterek szép munkát végeztek, Hoffman is, akit egy ismert hollywoodi transzvesztita színésznő és Meryl Streep készített fel a szerepre. A történet remek, mindössze két dolog sántít: nem mutatják be az első alkalmat, mikor Michael Dorothy-vá vedlik (Williams filmjében erre nagy hangsúlyt fektettek) és a leges legvégén sem derül ki, hogy végülis mi lesz a karakterek jövője.

 

 

Érdekességek: A címet (Tootsie) Hoffman találta ki, ez volt az édesanyja kutyájának a neve. Bill Murray beleegyezett, hogy ne írják ki a kezdő stáblistában, nehogy a nézők egy újabb Golfőrülteket várjanak. A kezdeti próbás részeknél a sosem látható rendező hangja Sydney Pollack volt. Jack Lemmonhoz és Tony Curtis-hez hasonlóan Hoffman is letesztelte a mindennapokban női alteregóját: Dorothy nagynéniként elment a lánya osztályfőnöki órájára, ahol olyan meggyőzően alakított, hogy egyetlen tanár sem jött rá a turpisságra. Az Aranyoskám néhány jelenetét kivágta és felhasználta saját filmjében az indiai Kamal Hassan, a mű címe Avvai Shanmughi és a Mrs. Doubtfire-ből is loptak hozzá részleteket.

 

A főszereplő maga vetette fel, hogy a hitelesség érdekében az elsősorban nem színész Pollack játssza el az ügynökét, mert szerinte ő sokkal meggyőzőbb tudott lenni filmipari bennfentesként, mint egy színjátszó. A rendező mégsem akarta elvállalni a szerepet, de Hoffman minden nap küldött neki egy szál rózsát "Legyél az ügynököm! Csókol: Dorothy" felirattal, egészen addig, míg végül beleegyezett a dologba. Közös jeleneteikhez nem kellett megerőltetniük magukat, mert a színfalak mögött is állandóan veszekedtek, ordibáltak. Annyira megutálták egymást, hogy többé sohasem dolgoztak együtt, ennek ékes példája, hogy Pollack később Hoffman személye miatt mondott le Az esőember rendezéséről.

 

Az Aranyoskám 22 millió dollárból készült és 177 milliót hozott, Jessica Lange megkapta érte a Legjobb Mellékszereplőnek járó Oscar-díjat, az Amerikai Filmintézet pedig a "100 év legjobb vígjátékai" közül a másodiknak, "A világ legjobb filmjei" közül pedig a hatvankilencediknek választotta meg.

 

Én is csak ajánlani tudom, ebben még igazi, igényes humort meg valódi színészi játékot láthatunk, és egy kellemes másfél órában lehet részünk, ha megnézzük.

 

Pontozás:

 

imdb: 7.4

 

Szerintem: 5/5

 

Hírek:

 

- A 2008-ban elhunyt Sydney Pollack érdekes módon producere a jövőre látható Margaretnek (Anna Paquin, Jean Reno és még mások), valamint a 2013-as (!) The Silver Linings Playbooknak is - vajon hogy lehetséges ez?:)

 

Hamarosan olvashatjátok Mozsárágyú első újévi bejegyzését, az Airplane!-ről.

Szólj hozzá!

Címkék: vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr792555367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása