Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2013.01.01. 14:49 Tévésámán

Sherlock Holmes: Árnyjáték (Sherlock Holmes: A Game of Shadows, 2011)

sherlock1.jpg

Jó Filmekben Gazdag és Boldog Újévet Kívánok minden kedves Olvasómnak! 

Szeretem Guy Ritchie filmjeit, mert a rengeteg akció és a jó dumák mellett ráadásul lehet röhögni rajtuk, ám sajnos néha neki is becsúsznak baklövések. Szerencsére a 2009-es Sherlock Holmes nem ezek közé tartozik, hiszen az évtized elején hamvaiból föltámadt főnixként visszatérő Robert Downey Jr. és a kitűnő Jude Law együtt, kiegészülve a cuki Rachel McAdams-szel és az ördögi Mark Stronggal fantasztikus négyest alkotott. Ezen kívül Ritchie jellegzetes stílusát ötvözte Arthur Conan Doyle fordulatos regényeinek világával, megteremtve egy igazán egyedi XIX. századot. Nekem nagyon tetszett a Holmes, így vártam a folytatást, amit múlt vasárnap végre meg tudtam nézni. Hogy jó volt-e? A történet ismertetése után megmondom!

sherlock 1234.jpg

Egy év telt el, mióta Sherlock Holmes (R.D. Jr.) megoldotta utolsó nagy ügyét, ám most ismét egykori társa, dr. Watson (J.L.) segítségére van szüksége, mert egyre bizonyosabb lesz abban, hogy egy látszólag baleseteknek/véletleneknek tűnő történéssor, ami jelenleg megy végbe Európában, valójában egy bűnöző lángelme zseniális tervének része. Sherlock meg van győződve róla, hogy a tökéletesen feddhetetlennek tűnő Moriarty professzor (Jared Harris) áll mindezek mögött, de senki sem hisz neki... Címszereplőnk mindent elkövet, hogy kellemetlen helyzetbe hozza társát és elrontsa a jó doktor mézesheteit újdonsült arájával; ám hamarosan nyilvánvalóvá válik, hogy mindenkit óriási veszély fenyeget, mert Moriarty valóban tervezget, ráadásul igencsak grandiózus mértékben! Szerencsére egy talpraesett cigány jósnő (Noomi Rapace) és Holmes rendkívül fura bátyja (Stephen Fry) segédkezik a gaztevő lefülelésében, viszont ez az ellenfél azon túl, hogy méltó detektívünkhöz, talán még túl is szárnyalja őt. Vajon ki nyeri az elmék csatáját, ahol a tét az egész kontinens sorsa?

sherlock-holmes-a-game-of-shadows-review-ipad-app-17.jpg

Már jó rég volt, hogy az első részt láttam és azt is csak egyszer, így a visszatérő motívumokra (kísérletezés a kutyával, a "jövőlátó" harcok) nem emlékeztem, de a lényeg az, hogy az év utolsó filmjének valami szórakoztatót akartam és a Game of Shadows megadta ezt. A küzdelmek nagyon látványosak, a poénok kitűnőek, a színészek elsőrangúak, Noomi Rapace-nak meg jól áll a hosszú göndör haj; ezekhez hozzájön még Hans Zimmer európai romák muzsikájából merítő zenéje, amit hallva a néző legszívesebben táncra perdülne. Két dolog van, ami miatt az Árnyjáték mégsem lett jobb, mint az elődje: az egyik az, hogy a fordulatok korántsem annyira meglepőek; a másik pedig a számomra túl ostoba befejezés. Ezt a lezárást azonban maga Conan Doyle találta ki és neki is meg kellett csinálnia a csavart, ami logikátlan és értelmetlen, de a rajongóknak még több Holmes-regény kellett... A mellékszereplők közt ismét feltűnik Rachel McAdams, bár nem túl sokáig van jelen; ismertebb arc még a jellegzetes külsejű Eddie Marsan, akit könnyű megjegyezni, ha már egyszer láttad valahol (pl. V mint Vérbosszú, Hancock); a producerek egyike pedig Susan Downey, Vasember úr felesége.

sherlock-holmes2-still10.jpg

Érdekességek: A sztori alapját Az utolsó eset című novella adja, de megtalálhatóak benne motívumok Az üres házból, A Négyek jeléből, A görög tolmácsból, A félelem völgyéből, A pettyes pántból, A haldokló detektívből, A Bruce-Partington-tervek elrablásából, A lopakodó professzorból és A másik foltból is. A Game of Shadows-t olyan folytatásnak szánták, ami önmagában megállja a helyét, nem szükséges, hogy a nézője ismerje hozzá az előzményt (ezt tudom igazolni). Mind a nyitó, mind a záró stáblistát érdemes megnézni, mert olyan, mintha Watson jegyzetfüzetét nézegetnénk, ahol az események rajzokként jelennek meg, amiket Az utolsó esetből származó, kézzel írt részletek illusztrálnak. Stephen Fry és Jared Harris ugyanazon a napon születtek. A tengeri résznél látható hajó valódi gőzhajó, az utolsó forgalomban lévő tengeri utazásra alkalmas gőzös, a PS Waverly, ami Írországban rendszeresen közlekedik. A már említett roma zenét Zimmer és Ritchie együtt gyűjtötték Szlovákiában, Olaszországban és Franciaországban, ahol tanulmányozták a cigányok életkörülményeit, szokásait és tizenhárom muzsikust közülük magukkal vittek, hogy segítsenek a filmben. A hivatalos kísérőzenét tartalmazó lemez bevételének egy részét a készítők a romák segítésére ajánlották fel.

Sherlock_Holmes_Game_Shadows_Arrive_Online_1322772295.jpg

SZPOJLER ITT 

Az imdbn található egyik hozzászólás szerint Holmes valóban képes lehet túlélni a zuhanást, amennyiben a vízesés "tövébe" (ahol a lezúduló víz beleömlik a tengerbe) esik - kérdés, hogy akkor vajon a professzor is túlélhette-e? 

SZPOJLER VÉGE 

A Sherlock Holmes: Árnyjáték 125 millió dollárból készült és kis híján 545 milliót hozott vissza, ezzel 2011 tizenkettedik legnagyobb bevételű mozija lett. A kritikusoktól vegyes értékelést kapott. 

Nekem tetszett, bár emlékeim szerint az előző egy kicsit jobb volt. A befejezés nem egészen illik oda, emiatt és a kitalálható fordulatok miatt egy pontot levonok. 

Pontozás: 

imdb: 7.5 

Szerintem: 4/5 

Hírek:

- A Warner Bros. bejelentette, hogy lesz Sherlock Holmes 3. (2017-ben még nincs kész.)

- Robert Downey Jr. biztosan újból felölti szuperhős-alteregóját a Vasember 3-ban és talán az Avengers 2-ben is. (Mindkettő megtörtént, a másodikat láttam, közepes volt...)

- Noomi Rapace ismét szembenéz a félelmetes idegenekkel a Prometheus 2-ben. (Amiből végül Alien: Covenant lett és ő már nincs benne...)

- Jared Harris egy tudósokból álló csapat tagját alakítja a The Quiet Ones című horrorban, ahol a fehér köpenyes urak és hölgyek egy kopogó szellemet akarnak létrehozni...

- Stephen Fry felbukkan a következő A hobbitban, valamint szinkronizál a The Canterville Ghost nevű animációs filmben, aminek társproducere is. 

- Bár nem egészen ide tartozik, de lesz/lehet Lobo-film! Az őrült, mániákus gyilkos motoros űrlény-zsoldos elképesztő, fekete humorral átszőtt kalandjai végre megelevened(het)nek egész estés mozgókép formájában! Remélem 18-as karikásan, ezt úgy kellene megcsinálni!  (Sajnos a jelenlegi képregényes Lobo csak egy béna kópiája a réginek...)

Várható írások: A Harmadik Birodalom (Fatherland)

Itt pedig megnézhetitek Noomi Rapace legutóbbi munkáját, a Rolling Stones új számának, a Doom and Gloomnak a klipjét, de CSAK 18 ÉVEN FELÜLIEKNEK!

Szólj hozzá!

Címkék: krimi vígjáték kaland


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr234990411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása