Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.09.12. 19:44 Tévésámán

Star Trek: Nemzedékek (Star Trek: Generations, Star Trek 7., 1994)

 

Ahogy az előző bejegyzésben mondtam, Űrszekerek-hét van az HBO-n. Úgy vagyok ezzel a sorozattal, hogy sosem láttam egy részt sem belőle, de a filmekből többet is. A régi, eredeti bandából nem láttam, de azok nem is igazán érdekelnek, viszont az Új Nemzedéket bírom, úgyhogy őket megnézem filmen szívesen. [2016-ra már az összes Star Trek-mozgóképről megszületett az írás a Filmrajongón.] Tegnap gondoltam, megtekintem este az erre a napra eső 7. mozit, hátha az lesz, amire várok. Nem egészen az volt, de a közepe felé rájöttem, hogy talán már láttam régebben is.

 

A legújabb Enterprise indításakor ott van díszvendégként a fedélzeten Kirk (William Shatner), Chekov (Walter Koenig) és Scotty (James Doohan) is. A sajtó kedvéért rendezett eseményen a legendás csapat említett tagjai feszengenek, kicsit kényelmetlenül érzik magukat, azonban minden megváltozik, amikor segélyhívás fut be. Az Enterprise két teherhajó segítségére siet, akik egy furcsa energiaörvénybe kerültek. A kiszabadításuk viszont nagy feladatnak ígérkezik, mert a hajó felszereltsége korántsem teljes. Végül a küldetés sikerül, de a hajó sérülései mellett még egy óriási árat meg kell fizetniük a "győzelemért"... 80 évvel később egy újabb Enterprise nevű hajón Pickard kapitány (Patrick Stewart) hasonló megmérettetés elé néz legénységével, mikor az Auriga kutatóállomást ismeretlen eredetű támadás éri. Hamarosan pedig egy galaktikus méretű rejtélybe bonyolódnak, megjelennek a klingonok és milliók élete kerül veszélybe egyetlen személy boldogságáért...

 

Az első pár percben azt hittem, ez valami unalmas hülyeség lesz. Félreértés ne essék, bírom Shatner bácsit, Koenig bácsit szintúgy, de ebben nem úgy, mint az öreg Enterprise-banda tagjait. Hála Istennek, később aztán minden rendbe jött, a kaland is megfelelő volt, és a legutóbb látott Insurrectionhöz képest mindenképp sokkal jobb. Néhány szót a színészekről: Stewart szerintem minden Star Trek-filmben kitűnően teljesít - ahogy itt is, Shatner méltó utódja a sorozatban - a nagy hírű kapitány említett megtestesítője pedig olyan, mint akin nem fogott az idő, beleveti magát az akciókba, nem habozik, ha harcról vagy mások megmentéséről van szó! Koenig és Doohan kevés szerephez jutottak, csupán mutatóban vannak DeForest Kelly és Leonard Nimoy helyett... A mellékszereplők a már ismert Új Nemzedék tagjai: Jonathan Frakes, Brent Spiner, LeVar Burton, Michael Dorn, Marina Sirtis és Gates McFadden. Valamint itt van még Whoopi Goldberg [szigorúan uncredited módon:P] és Malcolm McDowell. Emellett a New Generations rajongói felfedezhetnek két, már ismert ellenfelet, a Duras-nővéreket (Barbara March és Gwynyth Walsh). A rendező, David Carson ezelőtt nem készített egyetlen filmet sem, viszont már ismerősként mozgott a Star Trek-univerzumban, mert két sorozatnyi történet forgatásában segédkezett.

 

Ez a világ első olyan mozija, amelyhez weboldal készült reklám célzattal. 35 millió dolláros költségével a Generations 118 milliós hasznot hozott, a kritikusok szidták is, dicsérték is. A valódi Trekie-k viszont rengeteg plot hole-t (vagyis történetbeli hiányosságot) fedeztek fel benne, ugyanis tele van olyan eseményekkel, amik a későbbi sorozatok epizódjaival ellentétesek. Én magam még két dolgot tennék hozzá; az első, hogy Data (Spiner) érzelem-chipje marhajó dolog, a film egyik legérdekesebb momentuma és nem mellékesen nagyon vicces helyzetekhez is vezet:) A második meg az, hogy mi történik a Geordi (Burton) vizorjába épített poloskával? Merthogy ezt nem távolítják el a film során, később mégse jelent problémát neki?

 

Mit is mondhatnék még erről a filmről? Jó színészek, jó sztori, Star Trek-hangulat, szóval az, amit elvárhatunk tőle.

 

Pontozás:

 

imdb: 6.6 (6 év alatt 0.1-et emelkedett.)

 

Szerintem: 4/5 (Az eleje rém unalmas.)

 

Hírek:

 

- A széria atyjának, Gene Rodenberry-nek az imdbs adatlapján láttam, hogy készül egy, a régi sorozat folytatásának szánt film, ami viszont csak 2012-ben lesz kész. (Valójában ez előzmény volt, és 2016-ban már a harmadik epizódját várjuk!)

 

- Patrick Stewart ismét együtt fog szerepelni William Shatnerrel a The Captains című moziban, amit jelenleg is forgatnak. Több, mint valószínű a Trekes témája, hiszen Shatner írta, rendezi és pénzeli is. Kirk kapitány eljátszóját ezen felül az igazi sztárparádénak ígérkező Horrorweenben is láthatjuk majd, talán már ez év végén. (Ez tutira nagyon nagy lesz, nézzetek utána:))

 

- Michael Dorn (Worf alakítója) másodszor szólaltatja meg a legendás StarCraft protoss hősét, Tassadart, a most megjelent Wings of Liberty-ben.

 

- Marina Sirtis (a tanácsadónő megszemélyesítője) egy Speed Demons című sci-fi horrorban szerepel, feltehetőleg jövőre.

 

- Malcolm McDowell több érdekes projektben is részt vesz jelenleg. Danny Trejoval közösen játszik a Perfectus nevű sci-fiben, valamint a korábbi bejegyzésekben már említett Vamps-ben és a The Spiderben is.

 

Ma megnéztem egy aranyosan gagyi '60-as évekbeli sci-fi-szerűséget, ezt olvashatjátok hamarosan, este pedig jön a legújabb Star Trek-mozifilm. Ezeken felül négy film várja, hogy megnézzem, plusz még van három dvdm, amiket nem láttam, így garantálhatom, hogy a hónap többi napján is lesz friss olvasnivaló itt;)

Szólj hozzá!

Címkék: sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr362291284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása