Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.07.16. 15:49 Mozsárágyú

Börtönrock (Jailhouse Rock) 1957

     Elvis a Király. De a zenében és nem mint színész, mert az ugyebár kicsiny hazánk zseniális művésze, Latinovits, a Színészkirály. Na, ha már rögtön a bevezetőben eltértem a tárgytól, akkor szinte biztos, hogy napszúrást kaptam.

     Ki ne ismerné a címadó dalt? Már csak köré kellett építeni egy eladható sztorit. Elvis barátom Vince Everettként jelenik meg a színen, aki egyszerű életet él, hirtelen haragú, de udvarias a hölgyekkel. E két utóbbi tulajdonságának köszönhetően már a film 5. percében kialakul az alapkonfliktus; börtönbe kerül emberölésért. Odabenn megismerkedik Hunkkal (Mickey Shaugnessy), aki maga az atyaúristen a börtönhierarchia szerint. Ért a zenéhez és az üzlethez, így nem csoda, hogy apjaként tiszteli őt Vince, akinek egyetlen vágya a hatalmas hírnév, ami meg sok pénzzel jár. Még a büntetés-végrehajtási intézmény falai közt bemutatkozik, mint előadó. "You're so young and beautiful' - énekli, és az egész ország a lábai előtt hever, mert ezt egy tévés műsorban teszi. Csak hát, amikor szabadul, ezt a "heverést" nem igen látni sehol. Összehozza azonban a sors, meg saját heves természete egy szép és megfelelő kapcsolatokkal rendelkező nővel, Peggy-vel (Judy Tyler). Együtt nekivágnak a zenei piac meghódításának, ám - ahogy az lenni szokott - különböző akadályok gördülnek eléjük, meg egymásba is szeretnek. De a pénz vagy a szerelem a fontosabb?

     Mint a fentiek is mutatják, a film nem szól semmi szokatlanról, de én látom lelki szemeim előtt, ahogy 53 éve a moziban fiatalok ezrei néznek, mint a moziban (ó de béna poén), amikor Elvis táncra perdül csíkos pólóban. Akkoriban sok mindenki álmodozott olyan életről, amit ő élt. Ez a vonzó a Jailhouse Rockban. Meg persze a zene. Valójában két dal közt leginkább uncsi, de vannak jó pillanatok. Véleményem szerint azonban azért olyan jó ez mai szemmel nézve, mert Elvis lénye hatja át az egészet. Ahogy Lennon mondta, Elvis sosem volt már ugyanaz a katonai szolgálat után. Ez meg még az előtt volt, és tényleg a valódi személyisége érezhető a figurán. Igaz, hogy Vince egy balhés fazon, de legbelül ugyanolyan jóravaló gyerek és kedves, mint Elvis volt. Ő is egyike azoknak a tehetséges emberkéknek, akiket a mocskos sóbiznisz tett tönkre.

     A film tele van jó öreg sablonjelenetekkel, Elvis-nek viszont elég csak egy pillanatig néznie szép szemeivel és el is felejti az ember, hogy milyen bénák a szövegek. Partnernője szerintem egyáltalán nem illik hozzá, már úgy alkatilag. Egyébként Judy Tyler sajnos nem érte meg a prömiert, autóbalesetet szenvedett, pedig ígéretes karriert futhatott volna be. Nekem érdekes módon Lauren Bacall ugrott be róla, pedig igazából nem is hasonlítottak.

     Hunk éneklős része a film egyik legjobb jelenete, oltárian szól. Feltűnik egy-két menő kocsi, a járművek szerelmeseinek, jazz muzsika szól a műfaj kedvelőinek és van bunyó! Az a lényeg. Egy póknak is száz a térde, érdemes megnézni a filmet, mert összességében nagy élmény.

     Hangposta: Börtönrock. Küldöm H. Mikinek, H. Gyurinak, Z. Janinak és haverjaiknak!

Szólj hozzá!

Címkék: zene vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr872155793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása