Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2009.07.28. 23:29 Tévésámán

Babylon 5: A kezdetek (Babylon 5: In the Beginning, 1998)

1998-ban készült el az 5 éves sorozat lezárásaként ez az előzményeket taglaló alkotás, amely az első a Babylon 5-filmek sorában.

Jóval az ismert események után járunk, a jövőben, ahol is az öreg Londo (Peter Jurasik) két gyermeknek és egy szolgálónőnek meséli el, hogy hogyan is kezdődött minden... Megtudhatjuk, hogyan is zajlott a sokat emlegetett "Battle of the Line" (nem tudom, hogy van magyarul), hogy a főhösök nagy része már találkozott egymással a sorozat kezdete előtt, vagy azt, hogy mi köze a kentauriaknak a Földi-Minbari háborúhoz és hogy milyen szerepet játszott G'Kar az eseményekben.

Straczynskitól elvárható a tökéletes történetvezetés, amit itt is megkapunk. Minden, ami a sorozatban csak szóban vagy részletekben mutattak be, itt teljes egészében megtekinthető. Minden kapcsolódik mindennel, nagyszerű munka.

Lássuk a színészeket és karaktereiket: Íme, Londo fiatalon, amikor még csupán az emberekhez küldött diplomatacsapat tagja volt. Ő a narrátor, egyrészt láthatjuk olyan alakjában, amilyenben még soha (lásd a képet), másrészt öreg császárként is, ahogy a sorozatban csupán rövid ideig játszik. Jurasik mesterien hozza szokott karakterét, bár tulajdonképpen nem főhős, mégis Delenn mellett ő van talán a legtöbbet képernyőn.

A már emlegetett főhősnő (Mira Furlan) van a középpontban. Bár a sorozatban megismerhettük döntéseit, amelyek a háború kirobbanásához és a békekötéshez vezettek, itt betekintést nyerhetünk az Őrszemekkel való első találkozásába, vagy hogy hogyan vette át Dukhat (Reiner Schöne, aki a sorozatban is játszotta) helyét. Bár nem a szívem csücske, azért még mindig jobban szeretem, mint Franklin doktort...

G'Kar itt egészen humoros szerepben mutatkozik meg. A kezdeti bevezető szövegtől eltekintve végig jó kedélyűnek és elégedettnek tűnik. Borsot akar törni a kentauriak orra alá, fegyverekkel házal, és még a béketárgyalásokon is segédkezik, mint tolmács. Azonban megjelenésével egy apró hiba is felbukkant: Sheridan és a doki hogyhogy nem emlékszik rá később, mikor itt, ezek szerint már találkoztak? Andreas Katsulas zsenijének kevés tér jutott, de néhány perces megjelenéseivel mégis határozottan feldobja a filmet.

Láthatjuk még, miért érdemelte ki Sheridan a Starkiller gúnynevet a minbariktól, Susan Ivanova egy jelenetig rövid hajjal mutatkozik, viszontláthatjuk kedvenc fővorlonunkat, valamint minbari-szerepben az eredetileg Byront játszó Robin Atkin Downes-t és a Galaxy Quest főgonoszát,  Robin Sachs-et is. A Lennont alakító Theodore Bikel pedig az első évad egyik legszarabb részében szerepelt már, mint rabbi. (Érdekesség 2016-ból, hogy az imdb szerint a magyar címe Egy új korszak kezdete.)

Annyit mondanék, kitűnő film, a legutóbb tárgyalt folytatásánál sokkal jobb.

imdb.com felhasználói szerint: 7.7/10 (7 év alatt 0.3-at emelkedett.)

Szerintem: 5/5

Hamarosan a végére érek a sorozatnak, ezért a többi B5-mozi is sorra kerül. Valamint várható az egyszer már említett Repülők, vonatok, automobilok című vígjáték. Végezetül pedig egy A kezdetek készítésről szóló filmecske:

A videót levették.

Szólj hozzá!

Címkék: sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr611274676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása