Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2009.06.11. 21:40 Tévésámán

Golfőrültek (Caddyshack, 1980)

Nagy év volt 1980. Beköszöntött a '80-as évek, mindennel együtt; megszületett Christina Ricci és Jason Voorhees is ebben az évben debütált a filmvásznon. A kitűnő hálivúdi polihisztor, Harold "Szellemirtó" Ramis pedig összefogott Bill Murray tesójával, és ketten megírták egy golfklub vicces történetét, amit aztán a kor legnagyobb komikusaival, a már említett Murray-vel, Rodney Dangerfielddel és Chevy Chase-zel útjára is indítottak - egy jó hosszú, sikeres útra.

Danny (Michael O'Keefe) a valódi főhős. Ő egy kamasz srác, aki be akar kerülni valami egyetemre vagy hová, ezért nem csak melóznia kell, de be kell vágódnia a főmuftiknál. Célpontja az igazi seggfej Smails bíró (Ted Knight), valamint annak csinos unokahúga, Lacey (Cindy Morgan). Fiatal barátunk belecsöppen egy versengésbe, ahol a vérprofi, pénzes, de komolytalan Ty (Chase); a leírhatatlanul gazdag, humoros és színes Czervik (Dangerfield); a bíró úr, és egy egyházi méltóság csap össze a golfpálya zöld gyepén. Ha ez pedig nem lenne elég konfliktus, Danny-nek még barátnője bajaival és a tapló munkatársaival is fel kell vennie a harcot - valamint mindnyájuknak túl kell élnie a plasztikbombával és távcsöves puskával felszerelt Carl (Murray) és a pálya tönkretételén fáradozó hörcsög párbaját!

Angolul néztem, mivel NINCS HOZZÁ NORMÁLIS FELIRAT! A tvgettó pedig volt kedves anno hajnali 1.25-kor sugározni, így nem értettem 100%-ig minden poént. De!

Na, hát nem kell megijedni, nem ijesztgetni akarok! De vannak itt olyan viccek, amik világnyelven vannak, amin talán bárhol és bárki tud nevetni - gondolok itt a film szerintem csúcsjelenetére, a medencés bulira.

A képen megilletődött úriemberrel kezdeném az aktorok (hú de ronda szó) méltatását. Dangerfield már megjelenésével is rendkívül vicces, az ő dumái a legjobbak (lásd a végén majd a videót), egyszóval szerintem a "sztárok" közül Rodney bácsi a legkiemelkedőbb. Chevy Chase nagyon fiatal még itt, sehol a Griswald család idiotizmusa és a lassan lefelé ívelő karrier. Tetszett az alakítása, meglepő volt őt így is látni. Nem mintha nem lenne vicces, de az egész figurája sokkal komolyabb, normálisabb, mint azt tőle megszoktam. Murray ellenben nem ütött akkorát. Szerintem itt korántsem ő a leghumorosabb, bár lehet, hogy magyarul többet nevettem volna rajta. Erősen eltúlzottnak érzem Carl kultfigurává válását. Ted Knight teljesen hiteles Smails-ként, a mindenkit zsebre vágó, kapzsi főgonosz iskolapéldája.

Michael O'Keefe - itt a képen - főszereplő mivolta ellenére nem sok vizet zavar, csak visz minket magával, őt követve találkozunk a "valódi" hősökkel. Egyébként O'Keefe-et láthattuk a Dr. House egyik epizódjában, az össze-vissza beszélő újságíróként. A film nagy része improvizáció volt, ez leginkább a Carl - Ty közös jelenetnél érződik.

Ez a kép, Cindy Morganről pedig magáért beszél, férfitársaim:) Avagy még egy (illetve inkább kettő:P) ok, amiért érdemes régi filmeket nézni:D

A hihetetlen kult-státusz ellenére én nem vagyok lenyűgözve a Caddyshacktől, bár lehet, hogy egy magyar nyelvű nézés változtatna a véleményemen.

Addig viszont: 4/5 (Az imdbn 7.4)

Egy érdekesség a végére: Ramis és Murray 2012-ben visszatérnek a vászonra Szellemirtókként - ezúttal harmadszor. Az eredeti gárdából pillanatnyilag csak Rick Moranis nem biztos, a többiek ott lesznek, így azt hiszem három év múlva már biztosan számolhatunk az álomgyár nagy durranásával . Egyébiránt nem lepődnék meg, ha a Szellemirtók 3-ból valahogy mégis előtörténet kerekedne ki (lásd Star Trek, Péntek 13, stb.). [Nos, a folytatás sosem készült el. Harold Ramis időközben meghalt, a 2016-os premierdátummal bemutatásra váró Szellemirtók pedig egy új, csak nőkből álló négyes mutat be, akik mellett Aykroyd már csak apró mellékszereplőként látható, a többiek közül senki más nem vállalta, hogy benne legyen. Most még igazán azt sem lehet eldönteni, hogy ez egy újrázás, folytatás, illetve a kettő keveréke lesz-e. Mindenesetre a kiszivárgott forgatókönyv értelmében inkább a Star Wars VII-hez hasonló, a mai kor társadalmának ízléséhez igazított kopírozássá válik.)

Ma megint nem lesz semmi, sőt, azt hiszem a héten se, de nem baj, mert hogy jövő héten meg még úgyse... Éljen a nyáreleji filmkínálat kereskedelmi tévékéim... Most pedig vessétek szemeitek egy szerintem remek jelenetre, bár magát a főpoént ("Hey Whitey!") csak az érti, aki angolul látta a mozit:

A videót sajnos levették.

Szólj hozzá!

Címkék: vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr991179839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása