Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.11.01. 12:48 Tévésámán

Ed Wood (1994)

Tegnap előtt este Halloween-tököt akartunk faragni barátaimmal, de mivel akkor találtuk ki, ezért nem kaptunk sehol megfelelő dísztököt a városban... Ezért aztán leültünk valami horrort nézni, én ajánlottam egy párat, amivel nem lett volna munkám (hehe), de aztán szóba jött Tim Burton, és kikötöttünk ennél. Most volt a második alkalom, hogy rácsodálkoztam, hogy az Ed Wood még mindig hiányzik ezekről a hasábokról, ami azért is elképesztő, mert a múltkori alkalom után úgy emlékszem, hogy megnéztük, mivel megvan videón. Na, mindegy, a lényeg, hogy most már láttam és meg tudom örökíteni ide.

Egy valamire való filmrajongó ismeri Edward D. Wood Jr. nevét, hiszen őt választották meg anno a világ legrosszabb rendezőjének. Éppen ezért óriási kultusz alakult ki körülötte, legnagyobb művét, a 9-es terv a világűrbőlt mindenütt kultmoziként emlegetik. Sajnos nekem még nem volt szerencsém hozzá, ám mivel ebben a hónapban láttam a Korán keltem aznap, mikor meghaltamot, aminek ő írta a forgatókönyvét, van némi elképzelésem Wood úr alkotásairól. (2016-ra már megszületett az írásom a Plan 9-ról.) Plusz, ha ez a felvezetés még nem lenne elég, akkor ott van Burton, Johnny Depp, Bill Murray és Martin Landau neve, amik már külön-külön is garantálják a sikert. Nézzük, mi ez, amiben mind együtt vannak:

Az ötvenes években járunk. Címszereplőnk (Johnny Depp) híján van pénznek, tehetségnek és szerencsének, ám a kelleténél több önbizalma, lehengerlően pozitív hozzáállása és néhány barátja segítségével mégis mindig sikerül egy-egy újabb "filmremek" készítésébe belefognia. Amikor egy napon összetalálkozik a sztárságból kiöregedett Lugosi Bélával (Martin Landau), kezdetét veszi egy életre szóló barátság az idős színész és a fiatal rendező között; ráadásként Béla neve bizony még most sem hangzik olyan rosszul, így a stúdiók hajlanak a pénzelésre, legyen szó bármiről. Az egyre szélesedő extravagáns társulat (köztük Lisa Marie, Sarah Jessica Parker, Patricia Arquette és Jeffrey Jones) pedig a végsőkig kitart Wood mellett. Sajna az új filmek folyton elbuknak - de vajon a következő végre meghozza az áhított sikert?

Ez egy fekete-fehér vígjáték-dráma, aminek fantasztikus látványvilága van, a sztorit pedig kitűnő színészek tolmácsolják nekünk. Nem egy valódi életrajzi film, inkább Edward D. Wood Jr. szellemiségét idézik meg vele az alkotók, egyfajta előtte való tisztelgésként. Az események alapjául Rudolph Grey könyve, a Nightmare of Ecstasy és a legendás rendező levelei szolgáltak. A játékidő folyamán láthatjuk, hogyan készített filmet Wood, milyen különös ruhákban mutatkozott munkatársai előtt és hogy milyen extrém helyekről szerzett pénzt, kellékeket meg színészeket a mozgóképeihez. Vagy, hogy kit miért vett bele a produkcióiba és kit hogyan győzött meg.

A legfontosabb mellékszál a megöregedett, morfinista Lugosi és a mindenhez pozitívan hozzáálló Wood barátsága, meg közös munkájuk. Johnny Depp vicces, őrült figura, de szerethető - a filmet már csak azért is érdemes megtekinteni, hogy láthassuk őt női ruhában:D Martin Landau fantasztikus. Amikor kell, akkor hihetetlen erőt sugároz magából; tud félelmetes lenni és képes megmutatni az esendő öregembert is. Nem hiába kapott Oscar-díjat ezért az alakításért... A többiek közül talán Bill Murray a legjobb, aki az akkoriban nagy felbolydulást keltő, nyíltan homoszexuális Bunny Breckenridge-et személyesíti meg, nagy átéléssel:) Sarah Jessica Parker nem bír kilépni a háttérből, Depp mellett szinte észre sem lehet venni; aztán jön még Juliet Landau (Martin Landau lánya), aki már még jobban elhomályosítja Parkert; Patricia Arquette megjelenése után pedig kétlem, hogy bárki emlékezni fog rá. Arquette tüneményes jelenség ebben a filmben, olyan, mint egy angyal:) A csapat negyedik nőtagja Tim Burton '90-es évekbeli mozijainak állandó szereplője, Lisa Marie, aki itt a tévés horror-legendát, Vampirát személyesíti meg. Ismert arc még Jeffrey Jones (a jóslat-gyártó Criswell) és Mike Starr (egy stúdióigazgató). Meg kell említenem a kis mellékszerepben látható Norman Aldent, aki a színvak operatőr, ő nagyon vicces:)

A legkirályabb jelenetek Lugosi monológjai, meg a nagy premier, ezeknek fantasztikus hangulatuk van. De egyébként is sokszor úgy érezheti a néző, hogy most valami elképesztően grandiózus dolog szemtanúja lehet és ez marhajó, mert így tényleg sikerült Wood életszemléletét megeleveníteni. A fekete-fehér kép és az érdekes zene együtt furcsa hangulatot teremt, visszarepít minket az ötvenes évekbe. Ráadásul a játékidő tele van egy csomó jó dumával, amiket lehet idézgetni ("Rántsd a drótot!", "Tor testvér nem fért bele a benti kádba...", stb.) A fiktív jelleg miatt sok a történelmi tévedés, de Burton megmondta, hogy nem hiteles életrajzi filmet készít, hanem inkább elmeséli, milyen lehetett a világ Ed szemével. Tisztelettel és hatalmas szeretettel mutatja be ezeket az embereket, akiket életük során oly sokan szidtak...

Érdekességek: Burton kezdetben csak producer lett volna, ám aztán kellett egy direktor, így ezt is elvállalta. Azt mondta, hogy leginkább a Lugosi-Wood-kapcsolat bemutatása vonzotta a műhöz, hiszen fiatal korában egy már kihunyófélben lévő horror-csillaggal, Vincent Price-szal hasonlóképpen barátkozott össze. Ez a film többe került, mint a címszereplő összes alkotása együttvéve, de már a nyitó stáblista drágább lett, mint bármelyik Wood-mű. Állítólag azért döntöttek a fekete-fehér kép mellett, mert senki sem tudta eldönteni, hogy nézett volna ki Lugosi Béla színesben:) Ez volt az első alkalom, hogy Burton inkább karakter-orientált művet készített, szokásos stílus uralta mozijaival szemben. A 18 millió dolláros költségvetés alacsonynak számított, a Disney stúdió nem tekintette kockázatosnak a vállalkozást, ezért szabad kezet adtak a direktornak, aki pedig hálából ingyen végezte a munkáját. A játékidő elején látott színdarab tényleg létezett, valóban Ed pénzelte, saját katonai tapasztalatait használta fel hozzá és tényleg megbukott.

Két olyan színész is látható apró mellékszerepekben, akik valóban dolgoztak együtt az igazi címszereplővel: Conrad Brooks (ő az Orson Welles-jelenetben a csapos) és Gregory Walcott (amikor Ed Vampirát próbálja meggyőzni, akkor ő az, aki felveti: "Vampira milyen szerepet játszik?"). George "The Animal" Steele, aki Tor Johnsont alakította, három hétig tanulta a karakter svéd akcentusát és súlyokkal nehezített cipőt viselt, hogy úgy tudjon menni, ahogy az igazi Tor. Egy napon az igazi Kathy Wood meglátogatta a forgatást és találkozni szeretett volna Johnny Deppel. Amikor meglátta őt jelmezében (ekkor éppen elég rosszul kellett kinéznie), akkor mindenki nagy megkönnyebbülésére azt mondta: "Ez az én Eddie-m.". A valódi Dolores Fuller azt nyilatkozta, hogy jobban örült volna, ha a közte és Wood között lévő kapcsolatot szebben ábrázolják, mert nagyon szerették egymást, és ő is sokat segített a befektetők megtalálásában (ami szintén nem látszik), de ennek ellenére tetszését nyilvánította ki. Fuller ez év szeptemberében hunyt el, 88 évesen... A hastáncolós szekvenciánál látható indiai billentyűs neve Korla Pandit és annak idején, az '50-es években neki is saját tévéshowja volt, ahol hasonló zenét játszott, ám sosem beszélt, mosolygott vagy ilyesmi, csak nézett a kamerába. Az A Musical Evening With Korla Pandit éppen ezért óriási siker lett, a nézők nagyon érdekesnek tartották. Az itt megidézett emberek közül a valóságban Bunny Breckenridge élt a legtovább, 93 évet. Végül egy vicces név: King Cotton (Pamut Király, egy támogatót alakított).

Lugosi Béla rovat

Martin Landau maszkot és rengeteg fehér festéket viselt az arcán, hogy karakteréhez hűen lehessen rögzíteni. A valóságban Béla egészen más volt, mint itt. Egyrészt eljátszotta Frankensteint a Frankenstein Meets The Wolf Manben, másrészt a Boris Karloffal való gyűlölködésük nagyrészt csak legenda. Ezen kívül szinte sohasem káromkodott, főleg nem nők jelenlétében; a Bride of the Monsterben helyette valaki más fetrengett a posványban a polippal; és halálakor vele volt a negyedik felesége. Valamint most is élő fiát, Béla Lugosi Jr.-t teljesen eltüntették a sztoriból. Azt mondják, hogy Béla akarta, hogy a Drakula-köpenyben temessék el, ám igazából ez is az utolsó felesége és fia ötlete volt. Ifjabb Lugosi sokáig nem akarta megnézni az Ed Woodot, mert attól tartott, hogy apját inkorrekten ábrázolják benne, de aztán végül mégis kötélnek állt és úgy találta, hogy Martin Landau méltó emléket állított Bélának. Landau és Lugosi azóta összebarátkozott:) Mint már említettem, a színész Oscar-díjat kapott hazánk nagy vérszívójának megformálásáért (megosztva Rick Bakerrel, aki a maszkját készítette), ezen kívül még Golden Globe-bal és Screen Actors Guild Awards-szal is jutalmazták. Ez volt az első alkalom, mikor egy olyan színésznek ítélték az Oscart, aki egy ténylegesen létezett mozisztárt keltett életre.

Az Ed Wood 18 millió dollárból lett és bár nagyszerű kritikákat kapott, kevesebb, mint 6 milliót sikerült csak behoznia. Nekem tetszett most is, de már sokszor láttam, ez egy fantasztikus film, Burton egyik legjobbja. Vicces, drámai, érdekes, szórakoztató és még sorolhatnám. Csak ajánlani tudom!

Pontozás:

imdb: 7.9 (5 év alatt 0.1-et csökkent.)

Szerintem: 6/5

Hírek:

- Tim Burton keze alatt készül a Dark Shadows, amiben ismét együtt dolgozik Johnny Deppel; valamint a Frankenweenie, ami animációs moziként éled újjá - ebben pedig Martin Landaut hallhatjuk szinkronként. (Ez is egy tök jó kis film lett, akit érdekel, olvassa el róla a véleményemet!)

- Johnny Deppel hamarosan a Rumnaplóban találkozhatunk, két év múlva pedig a The Lone Rangerben. (Előbbiről Mozsárágyú írt.)

- Sarah Jessica Parker Brendan Fraserrel együtt adja hangját az Escape From Planet Earth-höz.

- Lisa Marie Rob Zombie következő nagy dobásában, a boszorkányokról szóló Lords of Salemben című horrorban bukkan fel.

Várható írások: Rocksztár, The Ruins, Battle Royale 2.

Szólj hozzá!

Címkék: vígjáték dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr623344674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása