Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2013.11.04. 23:50 Tévésámán

Frankenweenie (Ebcsont beforr, 2012)

Frankenweenie 2012 poster.jpg

Manapság mindenki utálja Tim Burtont, nekem viszont még most is az egyik kedvenc rendezőm, előbb vagy utóbb mindig megnézem az új mozijait. Az eredeti Frankenweenie-t még 2007-ben vagy 2008-ban láttam a youtube-on, egy főiskolai órára ugyanis Burtont választottam témának. Mivel ez a rövid változat tetszett, ezért gondoltam, hogy Tim bácsi biztosan remek egész estés alkotást tud összehozni belőle – hogy igazam lett-e, azt majd csak a sztori ismertetése után közlöm!

frankenweenie-lightning-cast-movie-poster-TRrp5696.jpg

Victor (hangja Charlie Tahan) magának való, rendkívül okos iskolás fiú, egyetlen barátja a kiskutyája, Sparky. Az unalmas kisvárosba, ahol él, új tudomány-tanár érkezik, aki felkelti a gyerekek érdeklődését e tantárgy iránt, sőt, versenyt is rendez számukra. Ezalatt egy sajnálatos balesetből adódóan szegény Sparky elpusztul, ám a karizmatikus új tanerő óráján Victor rájön, hogy lehetséges visszahozni az életbe négylábú barátját. Megépít egy fantasztikus szerkezetet, és kihasználva a gyakori villámcsapásokat, feléleszti a holt ebet. A kutyus új életre kel, picit furcsán néz ki, de ugyanolyan, mint volt. Ám a többi gyerek megsejti, hogy hősünk valami elképesztő dolgot művelt és mivel ők akarják megnyerni a tudományos versenyt, így ellopják az ötletét. De úgy látszik, az eljárás az avatatlanok kezében igen veszélyessé válik és nem minden felélesztett állatka olyan kedves, mint Sparky. Vajon hogyan fognak megbirkózni a krízissel és mi lesz az élőholt eb sorsa?

Frankenweenie2012-02_zpsa0f17025.jpg

Ez egy horror gyerekeknek és/vagy mese a horror-szerető felnőtteknek. Minden benne van, amit Burton a műfajban kedvel és megjelenik az összes jellegzetesség, amiért ma is rajongunk a műveiért. Már az eredeti Frankenweenie-ben felfedezhető, hogy a rendező mennyire oda van a Frankensteinért: gyakorlatilag ugyanazt a történetet meséli el, ám őrült tudós helyett állatbarát gyerekkel; de a Universal klasszikusára való utalások a direktor más műveiben szintén megjelennek, elég csak Az Álmosvölgy Legendájában lévő malomra gondolni. Tim bácsi hű maradt az alapanyaghoz, ahogy a ’84-es változat, ez ugyanúgy fekete-fehér, az animációs filmet pedig a régi stop-motion módszerrel alkották meg. (Bábokat mozgatnak, minden egyes mozdulat számtalan apró képből áll össze.) Legjobban talán úgy lehetne összefoglalni, hogy A halott menyasszony szereplői találkoznak Ed Wooddal az Ollókezű Edward helyszínén. A kedvesen groteszk figurák szerethetőek, még a negatív alakokat sem lehet utálni, hiszen például Edgar egyfolytában mosolyog, a dagi Bobról meg nyilvánvaló, hogy nem gonosz, csak a társai nyomása miatt viselkedik olyan bután.

Frankenweenie-Mr-Rzykruski-portrait.jpg

Szpojlerek jönnek itt 

Ez a film főhajtás a régi idők nagy horrorjai előtt. Frankenstein: Victornak ez a családneve, maga a történet is a Frankensteinen alapszik, az egyik gyerek egy az egyben Boris Karloff, a másik a púpos Igorra hajaz, a teknőcöt Shelley-nek nevezték, Sparky jelentése Szikrácska (a villám, ami életet hoz), a szomszéd lányt Elsanak hívják – ez és a kutyája haja utalás Elsa Lanchesterre, aki a szörnyeteg aráját játszotta. Godzilla: A japán gyerek és a teknőséből átalakuló mutáns. A Farkasember: Edgar patkánya. A Múmia: Kolosszus, a hörcsög. A megszálló űrlények: a tengeri majmok. A nagy szemű kislány zombiszerű, Bajsz úr pedig talán egy vámpírt jelenít meg. Ha igen, akkor mellette még egy utalás van a Drakulára: Elsa családneve Van Helsing. Aranyos még, hogy a tanár úr egyértelműen Vincent Price külsejét kapta meg, a hangja Martin Landau, Burton kedvelt színésze, a másik nagy öreget, Christopher Lee-t meg egy archív Hammer-mozi részlete képviseli:)

Szpojlerek vége 

Különös módon az HBO felirattal adta, talán a hétfőn szokásos feliratos bemutató miatt, de ugyanakkor fél egykor kezdődött, kora délután, a feliratosok meg éjjel szoktak menni, de mindegy, ez csak nekem izgalmas. Nézzük inkább a szereplők szinkronjait: Catherine O’Hara – anyuka/zombilány, Martin Short – apuka/Mr. Burgemeister, Charlie Tahan – Victor, Winona Ryder – Elsa, Dee Bradley Baker – mellékszereplő állatok és Frank Welker – Sparky. Burton úr az ötletgazda, a rendező meg a producer; a forgatókönyvet a vele gyakran együtt munkálkodó John August (Éjsötét Árnyék, 9 – A szám hatalma) írta, a zenét Danny Elfman szerezte.

frankenweenie08.jpg

Érdekességek: Az egész estés Frankenweenie ötlete már 2005-ben megszületett, a Fura Lánynak nevezett zombiszerű gyerek pedig egészen 1997-ig eredeztethető vissza, amikor Burton egyik könyvében, a The Melancholy Death of Oyster Boy & Other Stories-ban bukkant fel mellékalakként. Sparky külsejét nagy mértékben a Family Dog című animációs sorozat címszereplőjétől kölcsönözték. Mrs. Frankensteint Barbara Bainről mintázták, aki Martin Landau exfelesége; a polgármester pedig az 1970-es rajzfilm, a Santa Claus Is Comin’ To Town polgármesterére hajaz. A neve, a Mr. Burgemeister egyébként utalás a foglalkozására. A hasonló technikával gyártott A halott menyasszony legtöbb készítője ebben is részt vett. A Nagy Hal óta ez az első Burton-mozi, amiben nem játszik Johnny Depp, és az Álmosvölgy óta az egyetlen, amiben nincs benne Helena Bonham Carter.

A Frankenweenie az első fekete-fehér, meg az első stop-motion film, amit IMAX 3D-ben mutattak be. A helyszínt a rendező saját gyerekkorának színhelyéről mintázta, ám Pennsylvaniában van egy tényleges New Holland nevű városka, amiről a Disney kijelentette, hogy a sztori ott játszódik. Ez a dolog nem véletlen, ugyanis a helyi iskola vezetősége hívta fel a figyelmüket a két helység hasonlóságára – New Hollandnek még egy tényleges fesztiválja is van, ami hasonlít a filmben látotthoz. Promóciós célból a szerencsés suliba reklámanyagokat vittek és premier előtt levetítettek a gyerekeknek több részletet a műből. Más stop-motionnel készült alkotásokhoz mérve cikkem tárgyának díszlete sokkal nagyobb volt. Kb. 200 bábút használtak az alkotók, Victort 18 különböző figura ábrázolta. Az embereknek valódi haja volt és megközelítőleg 45 helyen lehetett őket mozgatni, míg Sparky-t 300 helyen! A belső szerkezetek megalkotása sokszor olyan pici alkatrészeket és szakértelmet kívánt, hogy egyes darabokat svájci órásmesterek készítettek. A premier hónapjában egy utazó kiállítás hirdette a kész művet, amin a díszleteket meg a bábokat tárták a nagyérdemű elé. A dvd-kiadáshoz tartozik egy kétperces rövidfilm, a Captain Sparky vs. the Flying Saucers

Az Ebcsont beforr 39 millió dollárból lett és 81 milliót hozott vissza, a kritikusok pozitívan értékelték, 8 különböző díjat nyert, ezek nagy részét Legjobb Animációs Film kategóriában, de Elfman muzsikáját is elismerésben részesítették. 

Ez egy kedves horrorocska a műfajért rajongó rendezőtől a hozzá hasonlóan érdeklődő nézőknek. Vicces, szerethető és a filmrajongóknak igazi csemege, a sok utalás felfedezgetése miatt. Nekem nagyon tetszett, bár a legjobb benne nem maga a film, hanem az érzések sora, amiket kelt, meg a szándék, a nagy elődök iránti tisztelet és az alapanyagba kevert szeretet. Nagyobbacska gyerekeknek már ajánlom, főleg az állatbarátoknak, na meg a horror szerelmeseinek! 

Pontozás: 

imdb: 7.0 (4 év alatt 0.1-et emelkedett.)

Szerintem: 5/5 

Holnap lesz november 5, remélem, mindenki tudja, melyik filmet kell nézni…

Szólj hozzá!

Címkék: horror vígjáték animációs


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr775615107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása