Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2009.01.07. 15:33 Mozsárágyú

Vaklárma (See no evil, hear no evil, 1989)

   

 

     Gene Wilder és Richard Pryor kettőse már garancia a röhögésre. Ez esetben is így áll a helyzet.

     Nem mondható valami szokványosnak a sztori: gyilkosság történik egy épületben, és a két szemtanú közül az egyik egyáltalán nem mondható annak, mivel nem lát, a másik pedig nem hall. Wally (R.P.) hallotta a lövést, Dave (G.W.) meg látta az elkövetőt. Illetve csak a lábait. Ó és Wally még az illatát is érezte. A rendőrség betoppan a helyszínre, és csak annyit lát, hogy két ember a hulla két oldalánál helyezkedik el, egyikük kezében a gyilkos fegyver. Szóval mehetnek a dutyiba. A feladat tehát a következő: megszökni a börtönből és megtalálni az igazi tettest. Vagy tetteseket? Hűha, szövevényes.

     Két vérbeli komédiás két oltári nagy hülyét alakít, akik teljesen egymásra vannak utalva, a sors kezének köszönhetően. Nem elég, hogy egyikük nem lát, másikuk nem hall, még egymás kiállhatatlan természetével is meg kell birkózniuk. Viszont a bajban számíthatnak a másikra: Wally kitűnő hallással rendelkezik, Dave meg tud szájról olvasni, szóval feltalálják magukat.

     Hálisten nem szinkronizálták újra a tizenkettes karika miatt, tizenkettes jelzéssel is halálra káromkodják magukat a szereplők. Nagyon vicces. A mellékszereplők is okésak, feltűnik Kevin Spacey a kicsinyes bűnöző szerepében, és külön kiemelném a Braddock századost alakító Alan North-t, ő gyakorlatilag megőrül a főszereplő fazonoktól. Ők meg zseniálisak.

     Mindenképpen kihagyhatatlannak minősítem a filmet.

Tévésámán megjegyzése 2023-ból: A szinkronban van pár érdekes részlet. A régi időkben szokásunk volt a látottakhoz magyarázatot fűzni, ezért néha a szereplők magyarban beszélnek akkor is, amikor az eredeti hangsávban csöndben maradnak. Erre jó példa a nyitó jelenet, ahol mikor Wally visszaszól Dave-nek, hallhatjuk a húga reakcióját, ám a nő aztán láthatóan a metro-aluljáró legalsó lépcsőfokáról megy vissza érte, tehát amikor korábban megszólal, akkor a föld alól kellene beszélnie, amit "mi" az utcaszinten nem hallhatnánk. Később a kocsmában Dave egyszer Harvey helyett Harry Wallbangert mond, ez lehet, hogy Helyey László hibája, a másik viszont egyértelműen Richard Pryor bakija, amikor ugyanitt a Leslie nevű húgát Lisaként mutatja be, ő pedig ki is javítja a bátyja tévedését. Ezt valamiért a vágók benne hagyták a kész műben. És most, kb. 20 év után tudtam meg, hogy Wally-nak két húga van, egy Leslie (az elején szerepel, addig, ameddig kiszabadulnak a börtönből) és egy Adele (őt hívják fel, ő jön a motelhez). De a két színésznő annyira hasonlít, hogy ez eddig fel se tűnt!

1 komment

Címkék: krimi vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr45863644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tévésámán · http://transfesser.blog.hu/ 2009.01.07. 22:55:27

Azért férfiszemmel nézve Joan Severance szereplése se egy elhanyagolható ok, hogy miért nézzük meg:)
Egyébként Pryor és Wilder legjobb közös filmje ez!
süti beállítások módosítása