Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2022.06.05. 00:01 Mozsárágyú

Jeges pokol (The Ice Road) 2021

ice_road_2.jpg

Kamionok és vékonyodó jég. Nekem ez inkább horror, nem is akciófilm. A magyar cím nagyon akciófilmes hangzású egyébként, ez szerintem jó pont, a "Jégút" az olyan lett volna, mint egy gagyi eurovíziós dal refrénje...

Liam Neeson a főszereplő, így egyértelmű, hogy én már vevő vagyok. És az egész annyira gyorsan indul be, hogy nem is gondolkodtam, hogy kell-e ez nekem, pedig már az első percekben olyan jelenetek jöttek, melyekről lerítt a CGI-technológia. Egy kanadai gyémántbánya berobban, sok a halott, de még több a sérült. Nem tudunk semmit, de a feladat adott; a bennrekedteket 30 órán belül föl kell hozni, mégpedig nagyon hosszú és nehéz eszközök segítségével, melyet légi úton nem lehet szállítani (és kiiktatni a metángázt, mielőtt még nagyobb károk keletkeznének). Csak kamionnal. Ám már április van, Manitoba tartományban pedig kezd tavaszodni, azaz olvadozik a jég. Mondanom sem kell, így is farkasordító a hideg, de a súlyos tonnák alatt nem elég a film bevezetőjében megemlített alig 80 cm vastag jégréteg.

Jim Goldenrod (Laurence Fishburne) feladata kellően őrült és magabiztos sofőröket találni, akik vállalják a tényleg életveszélyes szállítást. Egyiküket a böriből kell kihoznia, ő Tantoo (Amber Midthunder), egy vasággyal együtt 50 kg körüli csaj, akinek a szeme se áll jól első blikkre. Korábbi munkaadója ez a Jim, viszont jön egy új pasas a semmiből, elég sok lapból álló munkakönyvvel és egy furcsa tesóval. Mike (L. N.) és Gurty (Marcus Thomas) régóta együtt dolgoznak, utóbbi mindent megszerel és afáziás (valamilyen agyi sérülés következményeként bizonyos beszédzavar alakul ki, magyarul értelmetlennek hangzik, amit mond), ezért mindenki értelmi fogyatékosnak hiszi. Egyébként ez egy érdekes szál volt a filmben, mert a figura iraki veterán, poszttraumás stressz-szindrómával. Sok amcsi alkotásban megjelenik egy ilyen szereplő, mindig piedesztálra emelik, itt viszont mégsem ezen volt a hangsúly. Senkit nem érdekel, hogy mit csinált a seregben, viszont mindenki kigúnyolja és hülyének nézi. Az afázia miatt lehetetlenség megérteni, amit mond, az emberek elkönyvelik tehát fogyatékosnak, nyomoréknak. És ez közelebb lehet a valósághoz, sőt, mikor orvoshoz küldi őt a bátyja, azok rögtön leszedálják, merthogy az "ilyeneket" így kell kezelni. Itt én éreztem azért egy csöpp társadalomkritikát.

ice_road_3.jpg

Tehát ők ketten egy összeszokott páros, pár pillanat alatt meggyőzik Goldenrodot rátermettségükről. Nem utolsósorban pedig jó kis summa üti annak a markát, aki elsőként juttatja el a kb. 23-25 órányira lévő célba a cuccot. Tantoo, mint kiderül, a féltestvéréért megy "konvojozni", aki egyike a túlélőknek. Ők meg indián származásúak, ez elhangzik párszor, de egyáltalán nem zavaró a filmben, mert nem a ló túloldalán vagyunk. Motiváció van, még egy harmadik járgány azért elindul, ezt vezeti Goldenrod - a szervezők biztosra akarnak menni, hogy a szállítmány célhoz ér. Látszólag...

Nagyon szép képek jönnek, ahogy halad a 3 kamion a szikrázó napsütésben. Már érezhető a feszültség is, fölösleges a szereplők baljóslatú párbeszédét idéznem; félelmetes, amint egy hatalmas, mozgó jármű egy befagyott tavon közlekedik, sokszor a vezetőfülkében ül a néző is, érezni ezt a gigantikus energiát, ami a kamionokból árad. Tantoo mellé beül egy fazon, akit Goldenrod rögtön letiltana - de a mentőakció szervezői ragaszkodnak, hogy ő is (Tom - Benjamin Walker) menjen velük, mert egy kockázatelemző akárki, akinek ott kell lennie, hogy biztosan minden a terv szerint haladjon. Ő a tudatlan, akin keresztül a nézőnek is elmagyarázzák, hogy milyen apró dolgokon múlik, hogy beszakad-e a jég a bazi járgányok alatt vagy sem. Mondhatnám, hogy jeges nyugalommal elemzik, min múlik élet és halál.

Minden körülmény jónak tűnik, megbeszéli a 3 sofőr, hogyan haladnak. De a sorban éppen utolsó Goldenrod kamionja lefullad, leáll. Megállni elég veszélyes a fizika törvényei miatt, de Liam Neeson figurája az a fazon, akit már jól ismerünk; nem hagyna cserben senkit (pedig a megállapodás szerint senki nem áll meg senkiért és semmiért), akármilyen mufurc is külsőre, és nyilván neki se stimmel valami azzal, hogy csak úgy leállt a masina - én annyira értek a kocsikhoz, mint Pelikán elvtárs a habostorta sütéséhez, de ez nekem is gyanús volt. Balszerencse-sorozat következtében ez a harmadik kamion a sofőrrel együtt odavész a fagyos mélybe. Ez azért letaglózó jelenet volt, annak ellenére, hogy itt is olyan képi megoldásokat alkalmaztak, hogy olyan érzésem volt, mintha az Eiffel 65 Blue című klipjét néztem volna. Mindenesetre a sztori egyre jobban építkezett eddig, én komolyan leizzadtam többször, hogy mi jön még. Mert gyorsan változott minden, éppen feleszméltek társuk elvesztéséből, máris szlalomozni kényszerültek, nehogy maguk is beszakadjanak. Amikor feldőlt a két gép, aztán csodával határos módon megmenekültek az éppen kialakuló rianás pusztítása elől - nos itt már éreztem, hogy ez azért nem a legkiválóbb filmek egyike, de még mindig nagyon izgalmas volt, nem tűntek klisének a történések. Bejött a képbe viszont az emberi tényező, félreértések és ármánykodások miatt szembekerül egymással Mike és Tantoo - az idő meg egyre fogy, amint a rakomány és az induló létszám is.

ice_road_4.jpg

A két testvéri szál párhuzamosan kirajzolódik előttünk, a sofőröknek senkijük nincs a tesón kívül, ám míg Mike már kezd belefáradni az öccse pesztrálásába és védelmezésébe, addig az őslakos leszármazott tesók amolyan "távol, mégis közel" állapotban lehetnek egymással. Utóbbiakat együtt nem látjuk, előbbiek össze vannak nőve, és úgy tűnik, képesek a legnagyobb próbatétel idején is összeveszni.

Sok olyan esemény következik, amitől szerintem a legtöbb néző kiakad, mert nem igazán életszerűek. Ezt aláírom, de olyan sodrása van a filmnek, hogy ezeket én megbocsátottam a készítőknek. Liam Neeson pedig kiváló még akkor is, amikor csak fizikai munkával játszik a vásznon. A zene az viszont szörnyű, nagy szerepet nem is játszik a sztoriban.

No de mi is a fő kérdés? Ami gyanús volt nekem, az ugyanúgy gyanús a szereplőknek, de későn eszmélnek, amikor ez a Tom nevű seggfej már túl sok kárt okozott... A bányabaleset talán megelőzhető lett volna? Kik és miért alkalmazták ezt a bérgyilkosszerű Tomot? A konfliktus tehát adott, és míg megtörténik a happy end (?), hőseink még sok kék-zöld foltot szereznek.

Különösebb nehézséget talán senkinek nem okozott "hozni" a szerepét, igazi jó-gonosz ellentét áll fenn, és amíg a jók természetesen maguk is gyarlók és sokszor hibáznak, a rosszak nagyon-nagyon rosszak. Semmi újdonság. Akkor vajon miért ajánlom a filmet? A téma, na az, ami miatt megéri. Ez nem sima autós üldözés, hanem orosz rulett. És ezt az őrült elszántságot végig érezni a szereplőkön, ettől marad meg a feszültség, egyszer sem "ül le" a cselekmény. A vége felé viszont már fárasztó, hogy a fő ellenség mindig, mindent túlél és karcolás nélkül, mint egy gép, megy tovább. Mike-ék minden szörnyűséget megtapasztalnak útközben, de rajtuk látszik külsőleg, belsőleg egyaránt. A háttérben a szálakat mozgatni kívánó gonosz, korrupt bányairányítók szóra sem érdemesek, csak adalékok a sztorihoz. A bányában éppen túlélni próbálók meg csak azért vannak, hogy kitöltsék a játékidőt, de azon kívül, hogy köhögnek, nem sok minden történik velük. Meg számukra is kiderül, hogy valakinek vaj van a füle mögött, de utána is csak köhögnek. Kissé kiforratlan jelenetek voltak a földalattiak.

Bizonyára nem néztem volna meg, ha nem Mr. Neeson a főszereplő, de szórakozásnak nekem megfelelt. Érdekesség, ami Tévésámánt is érdekelheti és amit az IMDB-ről lestem le, mert nekem nem jutott el a tudatomig; Mike a vége felé már rakomány nélkül halad (nem a kezdőkamionnal), a járgánya egy az egyben Optimus Prime (és O.P. kamionná alakul át, ha valaki nem tudná), a gonosz pali kamionja mögötte meg Nemesis Prime-ot idézi. Ez nagy poén!

1 komment

Címkék: akció kaland


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr4217848553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2023.04.19. 11:39:22

Jéglovagok a mozikban ezúttal.
1. Mennyire kell ötletszegénynek lenni, hogy képesek filmet csinálni egy 10+ éves televíziós dokurealityből?
2. Mennyire kell ingerszegénynek lenni, hogy meg is nézzem?
Ennyit magamról e szerény poszt írójáról...
A film egy tipikus L. Neeson akciófilm, amit ő ugye nem vállal többet. Nézhető, de főleg azért, mert nyár van meleg, ez meg hóban, jégben játszódik, szóval hűt (augusztusban láttam még...).
süti beállítások módosítása