Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2014.03.09. 18:41 Tévésámán

Star Trek – 2 lemezes extra változat (2009)

Ahogy a Mazes & Monsters-nél említettem, a Metroban tett kirándulásom alkalmával három dvdt vettem: az volt az első, ez pedig a második. Nagyon kedvelem a kétlemezes kiadásokat, sajnálom, hogy ez a fajta kezd eltűnni az áruházak polcairól. Az új trend az, hogy van a szimpla dvd, amin rajta van a film, esetleg egy vagy két extra és ezt megkaphatod 4000-ért, vagy 7000-től fölfelé választhatod a blu-ray-t, amire általában ráteszik a dvdről kimaradt extrákat. Persze utóbbit csak akkor veheted meg, ha van megfelelő lejátszód meg hozzá illő tévéd... Szóval most egy ilyen két korongból álló változatról fogok beszélni.

startrek11teaser-765535.jpg

A filmről szóló írásomat ezen a linken találhatjátok meg.

Első lemez: 

Itt találjuk a filmet és két extrát mellé. A lemezek elegáns ezüstszínűek, fel van tüntetve rajtuk, hogy melyiken mi van, ezt azért említem meg külön, mert van úgy, hogy neked kell rájönnöd. A menü tök jó, interaktív, futurisztikus, az Enterprise mozgó tervrajza. Nézzük a plusz tartalmakat! 

- Bakiparádé: remek, vicces. 

- Kisfilm "Egy új látomás", amiből az alábbiakat tudtam meg: Abrams szerette volna megadni a lehetőséget a szériának, hogy annyi pénzt és technikát kapjon, amennyit még soha. Rengeteg valódi helyszínt használtak fel, a tempót felgyorsították a kor nézőjéhez igazodva. A szemünkbe világító, az optikán felcsillanó fények direkt vannak. A digitális animációba is belevitték az anamorfikus lencse hibáit, hogy még valóságosabb legyen a néznivaló. A kamera szintén direkt mozog, maga a rendező rázta majdnem minden felvételnél. A CGI-nál ezt az effektet beletették. Egy kimaradt jelenetnél és amikor Kirk a piros izé elől menekül, akkor gyerekeket vettek fel jelmezben, pici makettek előtt, ami viszont így arányosan nagynak tűnik. Mikor zuhannak a fúróhoz, akkor a színészek tükrökön álltak, amikben visszatükröződött a felettük lévő ég és ettől úgy látszik, mintha az mögöttük lenne. A forgatási képsorokon látszik, hogy Abrams mennyire élvezi az egészet, tapsol a kamera mögött, örül mindennek, oda van a filmjéért. Bones neve onnan származik, hogy azt mondja, "a feleségem mindet elvett a válásnál, csak a csontjaim maradtak", ez magyarban nem derül ki asszem. (Az „Egy új látomás” hossza kb. 19 perc.)

MOV_4ae0e914_b.jpg

Második lemez: 

Csak extrák vannak rajta. Itt is a hajó tervrajzában navigálhatunk, de másik szögből. A menüben lehet nyelvet választani, de csak azért, hogy ezen a nyelven olvashassuk el a figyelmeztetést... A második korongon az angoltól felfelé és a szlováktól felfelé lévő nyelvekre azonban nem lehet rákattintani. A feliratoknál szintén ez van, valamint észrevettem, hogy a kijelölő-csík is darabokra esik néha. Talán gyári hibás széria, ettől ilyen olcsó? De akkor inkább nézzük, mik vannak a kettes dvdn, ileltve hogy milyen érdekességekre bukkantam a megnézésük során!

- Külön menüpont "A Lemez Készítői", vagyis azok névsora, akik összedobták az extrákat. 

- Űrlények: A földönkívüli karakterek megalkotásáról. A vörös óriásszörnynek 250 szeme van. A romulanok/vulcanok szemöldökeit 4 órába tellett összerakni, a legtöbb maszk másfél és két óra közti idő alatt készült el. A romulanok fején rituális sebek vannak, csak nehéz észrevenni őket. A legtöbb űrlény sajnos háttérfigura, a játékidő alatt nem tudjuk őket igazán megnézni...  

- A zenéről: A klasszikus Star Trek-muzsika csak a film legvégén hallható. Spockot egy különleges hangszer, a kínai erhu (egy speciális hangzású és kialakítású hegedű) jelképezi. 

- A szereplőválogatásról: Elvileg a főszereplő színészek mindegyike szereti a régi sorozatot és/vagy tiszteli az eredeti karakterek alakítóit, a nagy elődöket. Leonard Nimoy meg volt elégedve a választott emberekkel. Kirknél direkt kerülték a hasonlóságot az eredetivel. Az első Sulu japán, a mostani viszont koreai. Walter Koenig és Nichelle Nichols ott voltak a forgatáson, William Shatner nem. Nimoy ez előtt utoljára 18 évvel játszotta el a figurát, az eltelt majdnem két évtizedben rengeteg felkérésre mondott nemet.  

- Kisfilm "To Boldly Go": Arról, hogy hogyan lett ez az egész. Abrams bevallja, hogy a kedvenc sorozata a ST helyett az Alkonyzóna. Roberto Orci a legnagyobb rajongó a produceri csapatban, ő felelt a hitelességért. A lényeg az volt, hogy annak is tetsszen, aki űber-trekker és annak is, aki sosem látott még semmit ebben a témában. Spock és Kirk barátságának/szövetségének kialakulása a legfontosabb irányvonal, minden ezt szolgálja. Shatnerrel is beszéltek a kialakulóban lévő moziról, de nem vállalt benne részt. A pofa, akit beszippant a fúró, az egy "vörösinges", a zöldbőrű lány is a régi szériából van. 

A fentebb említett kulisszatitkok bemutatásai mind olyan 10-15 percesek. 

- Kimaradt jelenetek: Ezek között van pár, amit sajnálok, hogy nem került be. Spock születése egész jó, de nem fontos, Rura Penthe - ezt elmondják a későbbiekben, hogy megtörténik, de itt látható is. A tesztnél a zöldbőrű csaj tudtán kívül csempészi be Kirk poloskáját a rendszerbe, ez a csalás, nagyon nagy kár, hogy kihagyták! Az öreg Spock elmegy az apja mögött, na az is jó, sajnálom, hogy kimaradt. A menü itt nem nagyon reagál, ameddig nem döntöd el, hogy kérsz-e feliratot, addig például el se indul a lejátszás. 

Összesítésben: A film jó, mindkét korongon vannak érdekes extrák, amiket érdemes megnézni és tényleg az látszódik bennük, hogy mindenki, aki részt vett a produkcióban, mennyire lelkes és tettre kész volt. Bár a plusz tartalmak nem csőstül jönnek, mint A Karib-tenger kalózai-trilógia esetében, de legalább nem is válnak unalmassá. Rejtély, hogy csak az én példányomon vannak-e az említett apró hibák, vagy az egész szérián, de ezek korántsem rontottak az összképen. Akinek tetszett a 11. Űrszekerek-mozi, az most csapjon le erre a pakkra, ahogy már mondtam, a Metroban csak 1000 Ft. (Mielőtt bárki kérdezné, nem, nem kapok semmilyen pénzt vagy ajándékot a reklámozásért...) 

Most, hogy ezen túl vagyunk, ideje alámerülni a Sötétségbe!

Szólj hozzá!

Címkék: kaland sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr985851614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása