Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2013.12.05. 21:45 Tévésámán

A fehér zombi (White Zombie, 1932)

white_zombie_web.jpg

Manapság a nemzetközi porondon nem sok magyar filmcsillag díszeleg. Ha hirtelen meg kellene neveznem párat, akkor csak Andy Vajna, Antal Nimród és Osvárt Andrea jutnának eszembe, éppen ezért meg kell becsülni a múlt világhírű hazai mozicsillagait. Köztük a legkiemelkedőbb a virágkorát az Egyesült Államokban élő Lugosi Béla volt, akire mai napig Drakula grófként emlékezünk szerte a Földön. Béla munkássága azonban nem csak a vérszívó életre keltéséből állt, emellett még számos jobb/rosszabb horrorral örvendeztette meg saját korában élő és mai rajongóit. Éppen ezért egy hónapja, amikor megláttam a turkálóban 100 Ft-ért A fehér zombit eredeti dvdn, nem hagyhattam ott. Tegnap végre volt kedvem megnézni, úgyhogy most elmesélhetem nektek ezt a hátborzongató történetet:) 

whitezombie21.png

Egy fiatal jegyespár (Madge Bellami és John Harron) különös, ám igen kecsegtető ajánlatot kap egy gazdag úrtól (Robert Frazer). A férfi felajánlja, hogy Haitin lévő birtokán keljenek egybe, sőt, még állást is kínál az ifjú vőlegénynek, szóval a párocska kapva kap az alkalmon. Ám a helyszínen már megérkezésükkor rémisztő események történnek: a helyiek élőhalottakról, zombikról pusmognak… Az esküvő napján a tehetős vendéglátó szerelmet vall a menyasszonynak, aki azonban visszautasítja és hamarosan titokzatos körülmények közt elhalálozik. Az özvegyen maradt férj a temetés éjjelén visszamegy a sírhoz, amit üresen talál, a nyomok a szigeten élő félelmetes hatalmaknak parancsoló vudu mágushoz (Lugosi) vezetnek, aki a holt arát zombiként élesztette újjá! Szerencsére a helyi tiszteletes (Joseph Cawthorn), aki sokat tud az őslakosok mágiájáról, segítségére siet a meghasadt szívű fiatalembernek, majd együtt néznek szembe a zombi-mesterrel és élőholt szolgáival. Vajon sikerül győzedelmeskedniük a gonosz felett vagy maguk is a járkáló hullák armadáját fogják gyarapítani?

white_zombie_04.jpg

Ha röviden akarom leírni a véleményem, akkor az annyi, hogy Béla fantasztikus teljesítményt nyújt az ördögi varázslóként, a zombik egészen jól néznek ki (bár tulajdonképpen nem halottak), és a hölgy is helyes, de rajtuk kívül nincs más pozitívum. Először: tudom, hogy vétek ezt felróni, de nagyon zavart a folyamatos statikus zörej a hangsávban, plusz a túl erős környezeti zajok nem egyszer elnyomják a szereplők hangját. Nyilván az szintén a korával magyarázható, hogy sokszor látszik, egyes helyeken egy-két képkocka kimaradt, de nem a fontos részeknél, úgyhogy ez lényegtelen, csak megfigyeltem. Pozitívum viszont, hogy a képi megoldások tök jók, ezek mai szemmel nézve sem hatnak gagyinak, bár egy helyen ismét feltűnik egy kitömött madár, mint a The Unholy Three-ben meg a The Ladykillers-ben, az azért nevetséges. Egész a 20. percig nincs zene, aztán mikor lesz, akkor sokszor nem odaillő vagy fura, túl vidám. Lugosinak viszont tök jó hangja volt, nagyon tetszett, és a sminkje meg a zombik maszkjai is remekül mutatnak. 

A sztori különben nem valami bonyolult, a lényege a vudu vallásban gyökerező zombi, ami végülis nem élőhalott, hanem drogokkal tetszhalott állapotba küldött személy, akit aztán hasonló módon felélesztenek és munkára fognak. Ez még nem a klasszikus, emberhúsra éhező rémet mutatja be, hanem a mágiát és annak összeütközését a modern társadalommal. Az alapot William B. Seabrook 1929-es The Magical Island című könyve és elvileg Kenneth S. Webb Zombie névre hallgató színdarabja adta. A White Zombie-t a Halperin-testvérek csinálták, Victor volt a rendező, Edward a producer.

white_zombie_06.jpg

Szpojlerz hír 

Ez a gyufás dolog nyilván fontos lesz, a nézés közben rájöttem, de amikor a könyvtárban dumálnak és a pasas 2 percen belül kétszer is kér, az picit nevetséges. Az elején meg volt egy olyan pillanat, mikor az égő pipát simán zsebre vágta. Az akkor ott nem gyullad ki vagy ilyesmi? Na, de amin komolyan elgondolkodtam, az a végső nagy harc: Mikor a zombi-mestert leüti a doktor, akkor a szörnyek folytatják a megkezdett parancsot, ám ész nélkül, a lány meg visszatér az életbe. Nem kellene akkor a hat férfinak is visszanyernie az öntudatát és egyből rátámadnia Béla karakterére? Na és mi van akkor, mikor a mester alszik? Mert akkor sincs tudatánál, és nem képes uralni a zombikat. Ilyenkor lekötözi őket vagy mi? 

Szpojlerz áff 

Érdekességek: Webb darabját annak az évnek az elején mutatták be, amelyikben ez a film készült, a szerző ezért beperelte Halperinéket a jogokért, de végül vesztett. A fehér zombi független alkotás, néhányan ezt tekintik az első egész estés zombis mozgóképnek, bár ugyanezért a címért versenyben van a Dr. Caligarival. A forgatás jelentős része a Universalnal folyt, az ő stúdióikat és kellékeiket használták, többek közt láthatjuk a Draculából átkerült nagy csarnokot, A Notre Dame-i toronyőrből az erkélyt, és a folyosót a Frankensteinből. Béla 500 és 900 dollár közötti fizetést kapott, később megbánta, hogy ilyen olcsón elvállalta a munkát, ám állítólag utólag 5000 dollárt azért juttattak még neki. Madge Bellamy szintén 5000 dolcsit kapott. Lugosin és a komikusként jól ismert Cawthornon kívül a többi színész főleg olyan volt, akik a néma-korszak után elvesztették a hírnevüket. Bellamy szeretett együtt dolgozni hazánk legendás fiával, elmondása szerint nagyon kedves volt és minden reggel kézcsókkal köszöntötte őt; az egyik operatőr, Enzo Martinelli viszont távolságtartónak találta Bélát. A maszkmester az a Jack Pierce volt, aki a Frankenstein, A Farkasember és A Múmia sminkjeit készítette.

white-zombie2.jpg

A White Zombie-nak volt egy 74 perces változata, mára a 69 perces verziója maradt fent. Terjesztési problémák gátolták a sikerét, számos stúdión ment keresztül, mielőtt a mozikba került. Saját korában sikertelen lett, a kritikusoktól vegyes, elsősorban negatív értékeléseket kapott. Sem a történet, sem a színészi játék nem nyerte el a korabeli hozzáértők tetszését, ám független produkcióként remek bevételt produkált, bár népszerűségben alulmaradt a többi kortárs horrorral szemben. Mára javult a megítélése - a szereplőket továbbra sem tartják jónak, de a műből áradó hangulatot igen. A fehér zombi bekerült azon kevés amerikai rémisztgetős mozgókép közé, ami tetszett a náciknak, valamint Clevelandben nézőcsúcsot állított be, majdnem 17 ezer jegyet váltottak rá. Lett egy folytatása, az 1936-os Revolt of the Zombies, ami csúfosat bukott. Halperinék alkotását a ’60-as évekig eltűntnek hitték, ekkor kerültek elő belőle a ma ismert kópiái. A terjesztési jogok akkori birtokosa és a copyright-jog tulaj utódai közt pereskedés indult, mert előbbi szeretett volna egy új változatot összevágni, utóbbiak azonban nem engedték át neki a birtokukban lévő eredeti felvételeket. A jogi csatát végül az örökösök nyerték. Napjaink horrorjaiban a szereplők gyakran nézik tévében a White Zombie-t, például benne van az új Halloweenben és az Ed Woodban, mára ugyanis köztulajdonná vált, mert elévült rá a szerzői jog. Rob Zombie első zenekarát erről a filmről nevezte el. Cikkem tárgya 50 ezer dollárt emésztett fel, a pontos bevétele nem ismert. 

Nem volt nagy szám, de akik rajonganak Lugosiért, azok ne hagyják ki, érte érdemes megnézni! 

Pontozás: 

imdb: 6.4 

Szerintem: 3/5 

A dvdről: Egy nagyon egyszerű kiadás, ami valószínűleg a 2002-es Bela Lugosi-pakk egyik darabja lehetett korábban. A menünek nincs értelme, csak play gomb van, mint a Godzillánál, extrák nincsenek, plusz az elejére meg a végére odatettek egy figyelmeztetést és a terjesztő nevét is beböffentik kétszer. 100 Ft-ot megért, de önmagában nem valami érdekes, bár kérdés, hogy egy 80 éves mozihoz milyen extrákat lehet összeszedni? 

Hírek: 

- 2014-re ígérik a sztori újabb feldolgozását, meglátjuk, hogy lesz-e belőle valami.

1 komment

Címkék: horror


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr105677799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2022.04.19. 12:15:32

Érdekes, izgalmas film ma is, Lugosi nagyon jól hozza a figurát, de a többiek sem panaszkodhatnak. A kocsis annyira autentikus például amennyire csak lehet. Hiába Haiti a történet szerint, sokat nem látunk az egzotikus helyből, főleg házban játszódnak a jelenetek. Minimális ismerettel a zombikról, mégis autentikusabb, mint a mai zombifilmek. Megjelenik a varázsló aki gyűjti, készíti, uralja őket, a zombik darabosak, üres a tekintetük, lassúak. Nem csak feltámasztotta őket, de meg is bájolta és ezt el is tudják adni nekünk.
süti beállítások módosítása