Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.10.09. 22:37 Tévésámán

A falu (The Village, 2004)

falu1.jpg

A szavazás egyik győztese, a 9 voksból 2-t kapott. 

Manapság divatos utálni M. Night Shyamalant. Annak idején mindenki oda volt érte, aztán jött ez, meg a későbbi mozijai és azóta mindenütt megvetik, pedig ő semmit sem csinál másképpen, mint addig. A falu persze érdekelt, pedig sosem láttam a világhírű Hatodik érzéket, ám tetszett A sebezhetetlen és nem volt rossz a Jelek sem - A lány a vízben már más tészta, de ezt most hagyjuk. Szóval lépjünk vissza 8 évet az időben: Adott egy felkapott rendező, egy csomó neves színész és egy izgalmas történet, tele csavarokkal - megnéznétek, ugye? Sokan meg is tekintették, aztán elkezdtek hőbörögni, pedig azt gondolom, hogy erre nincs alapjuk - de erről majd később, inkább jöjjön egy kis kedvcsináló: 

falu5.jpg

A címadó település neve Cuddington Woods és az 1890-es évek végén járunk. A falu egy erdőben áll, amit állítólag szörnyek laknak, ezért az emberek különféle óvintézkedésekre kényszerülnek a bestiák elriasztása végett, például óvakodniuk kell a vörös színtől és tilos átlépniük a határvonalat. Egy napon azonban a gyerekek egy meggyilkolt és megnyúzott állattetemre bukkannak az egyik ház mellett és ez az eset csak a kezdet. A vének tanácsa próbálja megnyugtatni a lakosságot, de egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy valami történik, az erdő rémei talán támadásra készülnek... Eközben pedig kibontakozik két fiatal szerelme: a vak Ivy (Bryce Dallas Howard) és a szótlan Lucius (Joaquin Phoenix) boldogsága elé azonban váratlan akadály gördül, de a lány elhatározza, hogy bármi áron megmenti a kapcsolatot és ezzel együtt a jövendőbelijét is. A titkokkal teli falu és a veszélyeket rejtő rengeteg mögött van valami, amitől a vének még jobban félnek, mint a szörnyektől: a város, és a hősnőnek pont oda kell elmennie. Vajon mi lehet a városban, ami ennyire ijesztő? Ivy hamarosan megtudja a megdöbbentő választ - és vele együtt a néző is... 

falu6.png

Most láttam másodszor és az első alkalom elég emlékezetes maradt számomra, mert másnap mentem vérvételre, még a középsuli idejében. Anno az tetszett benne, hogy a rendező előállt egy elképesztően valóságos, fantasy-be bújtatott sztorival, sőt még akkor is sikerül egy állejtős csavart beiktatnia, amikor már tudjuk az igazságot. Azt, ami ott lapul a színfalak mögött, de annyi mellékszál szövődik össze előtte, hogy elsiklunk felette, és csak akkor tűnik fel, amikor már premier plánban mutatják nekünk. A legizgalmasabb persze a szörnyes dolog, de a szokatlan szerelmespár meséje is megragadja a nézőt, ráadásul ott van még a vezető (William Hurt) és a szintén a tanácsban helyet foglaló asszony (Sigourney Weaver) közti tiltott vágyakozás, ami szintén eltereli a figyelmünket. A film színvonalát tovább emeli az a néhány humoros kis pillanat, ami a múlt századi vidéki élethez kapcsolódik, a lezárást pedig mindenki a saját szájíze szerint értelmezheti, ami újabb jó húzás volt. 

falu4.jpg

"A szeretet mindent legyőz. A világ térdre hull előtte." 

Nézzük a színészeket! A szépséges Bryce Dallas Howard egy csodás lelkű, jó szándékú hősnőt kelt életre, akivel biztosan mindenki rokonszenvezni fog, én végig szurkoltam neki. Joaquin Phoenix oké, de azt hiszem, az általam nem igazán kedvelt Adrian Brody ezúttal ellopja előle a rivaldafényt a fogyatékos Noah képében. Weaver és Hurt mellett még az alábbi ismert arcokat fedezhetjük fel a mellékszereplők közt: Brendan Gleeson (A szörny, Erőszakik), Celia Weston (After.Life, K-PAX), Judy Greer (Hirtelen 30, Mi kell a nőnek?), Michael Pitt (Funny Games U.S., Álmodozók) és Jesse Eisenberg (Zombieland, Elátkozottak). Shyamalan író, rendező, producer, zenei producer és mellékszereplő volt - ő a végén az őr az őrházban, aki az újságot olvassa. 

falu3.jpg

Érdekességek: Az eseménysor alapját állítólag az Üvöltő szelek és a King Kong adják - vagyis egy bizonyos történelmi korban játszódó dráma keveredik egy közösség ragadozó lényektől való félelmét bemutató fantasy-vel. Különös azonban, hogy a The Village számos ponton egyezik Margaret Peterson Haddix Running Out of Time című ifjúsági regényével; a szpojlerveszély miatt csak annyit árulok el, hogy mind a vének motivációja, mind a hősnőé megegyezik a kettőben, ráadásul a helyszín és az alapfelállás majdnem teljesen ugyanaz. Shyamalan persze tagadta a plágiumvádat. Bryce Dallas Howardot meghallgatás nélkül alkalmazta a direktor, miután látta egy színházi szerepben. Lucius Hunt figuráját speciálisan Joaquin Phoenixnek írták. Sigourney Weavert állítólag a forgatókönyv elolvasásától két hétig rémálmok gyötörték. Az egész szereplőgárda részt vett egy "XIX. századi felkészítő táborozáson", ahol Phoenix saját kezűleg készített egy sétapálcát Howardnak. 

A teljes helyszínt 11 hét alatt építették fel egy mezőn a semmiből. A forgatáson óriási titkolózás uralkodott, ám a szigorú biztonsági intézkedések ellenére valaki mégis ellopott egy példány a szkriptből, így jó egy évvel a bemutató előtt felkerült az internetre a csavaros befejezés (is). Ám 2004 áprilisában visszahívták a színészeket és a publikum tudta nélkül felvettek egy új végső szekvenciát, ami teljesen más lett, mint az ellopott verzió. A James Newton Howard (nincs köze a főszereplő hölgyhöz) által ehhez a mozihoz készített muzsikát mindenütt nagyon dicsérték - mi tagadás, valóban remek atmoszférát teremtett. A befejező stáblista alatt képeket láthatunk az eseményekből. A falu több mint 71 és félmillió dollárból készült, amihez hozzájött még 44 milliónyi marketing-költség, ám kis híján 257 milliót hozott vissza. Bár a kritikák elsősorban negatív és semleges véleményeket tükröztek, akadt néhány pozitív értékelés is. 

falu2.jpg

Sem pénzügyileg, sem elismerésben nem sikerült utolérnie elődeit, ám én kitartok amellett, hogy a The Village egy remekül kitalált, izgalmas és borzongató thriller, amit a végéig beleng a fantasy atmoszférája. Az utolsó pillanatig képes fenntartani a feszültséget és másodjára is jó volt, bár nem ütött akkorát, mint az első nézésekor. Aki szereti a nagy meglepetéseket tartogató mozgóképeket, az semmiképpen ne hagyja ki! Köszönet annak a két embernek, aki erre szavazott, szereztek nekem egy kellemes estét vele:) 

Pontozás: 

imdb: 6.5 

Szerintem: 5/5 

Hírek: 

- M. Night Shyamalan rendezi és pénzeli az After Earth című sci-fit: "Egy kényszerleszállást követően az űrben utazó apa (Will Smith) és fia (Jaden Smith) felfedeznek egy bolygót, amit 1000 évvel korábban elhagytak az emberek." Nem hangzik rosszul. (Mégis nagy barmóság lett.)

- Joaquin Phoenix következő munkája a Her, egy vígjáték: "Egy magányos író különös kapcsolatba kerül újonnan vásárolt operációs rendszerével, amit arra terveztek, hogy minden igényét kielégítse." Viccesnek tűnik, ráadásul nem semmi hölgyeket sikerült összetoborozni a szereplőgárdába, egészen pontosan Olivia Wilde-ot, Amy Adams-t és Rooney Marat. (Ez viszont hatalmas sikernek bizonyult.)

- Judy Greer benne lesz az új Carrie-ben Chloe Moretz és Julianne Moore oldalán. (Láttam, írtam róla.)

- Jesse Eisenberg szinkronhangként hallható majd a Rio 2-ben. 

- William Hurt az alábbi mozikban szerepel jövőre: The Host (keressetek rá, már írtam róla), Winter's Tale. Utóbbi egy fantasy: "A XIX. századi és napjaink Manhattanében játszódó történet középpontjában egy tolvaj, egy haldokló leány és egy fehér, repülő ló van." Főszereplők: Russell Crowe és Will Smith; a rendező a híres producer Akiva Goldsman. (Mindkettő marhasággá fajult.)

Úgy döntöttem, mégsem tekintem meg a Häxant, csak az extráit, mert a kollégák a cinegore-on már mindent leírtak róla, plusz itt a szavazáson egyetlen voksot sem kapott, szóval tudom, hogy nem vagytok rá kíváncsiak. Ellenben még mindig tervezem előbb-utóbb megtekinteni Az Operaház Fantomját, ezen a héten pedig indul a Moziünnep, ezért megnézünk pár filmet a barátaimmal, de ezek közt egyelőre még nincs biztos cím.

Szólj hozzá!

Címkék: fantasy thriller


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr434829807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása