Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.08.22. 12:05 Tévésámán

Magyar Vándor (2004)

Nem szeretem az augusztus 20-át. Az ünnep rendben van, csak a dátummal akad problémám - plusz most volt a második év, hogy itthon ültem és semmi se történt... [2013. óta ez a helyzet szerencsére pozitív irányba változott.] Ilyenkor pedig az embernek marad a tévéműsor, amit egyébként e jeles nap alkalmával teleraknak néznivalóval. Tavaly a nagyszerű Retúrt és utána a közepes A mágust néztem, most pedig választhattam három mű közül. Az első volt a Honfoglalás, amit hosszú évek óta nem játszottak le, mert annak idején óriásit bukott. Én csak gyerekként láttam, mindössze Gryllus Dorkára, meg Franco Nerora emlékszem és hogy kardoztak benne - egyébként kissé kellemetlen emlék is, mert a nagyszüleim temetésén e film betétdala szólt... A második lehetőség a felújítása óta már harmadszorra sugárzott Lúdas Matyi, ami egyrészt magyar filmtörténeti mérföldkő (az első színes mozink), másrészt szórakoztató, de már láttam. És harmadiknak jött ez, amit régen szerettem, a hibáival együtt. Végülis látjátok a döntésemet -  megint egy olyan alkotás kerül sorra, ami szerintem kevés embernek tetszik, így jó téma számomra. A sok lehúzó kritika mellé jön egy majdnem teljesen pozitív. (Aki szerint a másik kettő jobb lett volna, nyugodtan kommenteljen!)

Mi az a magyar vándor? Nos, ez egy mozdulatsor, amit Magyar Zoltán talált ki, a lólengés olimpiai számában - 1976-ban bajnok lett vele Montréalban. Ez a mutatvány bekerült a sportág történetébe, azóta is létezik. Jelen esetben a magyar vándor nem más, mint egy hétfős társaság. Ősapáink, a hét honfoglaló vezér: a laza Álmos (Gesztesi Károly), a különös találmányokat fabrikáló Előd (Gyuriska János), a falánk Ond (Griefenstein János), a pesszimista Kond (Seress Zoltán), a harcias Tas (Szabó Győző), az arisztokrata beütésű Huba (Szervét Tibor) és a költői vénával rendelkező Töhötöm (Hajdú "Steve" István). A vezérek az őshazában töltött utolsó éjjelen rendesen felöntenek a garatra (kivéve Ond és Kond, nekik egyéb problémájuk akad) és másnap arra ébrednek, hogy népük otthagyta őket. Hamarosan a hetesfogat útra kel, hogy megleljék magyarjaikat, közben pedig korokon át utazva népünk történelmének legnagyobb eseményei mellett haladnak el. De vajon hány korszakot és évszázadot kell végigjárniuk, mire megtalálnak minket?

(Még gyorsan hozzátennék annyit, hogy a cím harmadik aspektusa a Tas által minden egyes lóval történő utazás kezdetén, akaratlanul bemutatott akció, ami megegyezik bajnokunk találmányával, ám ezúttal a nyeregben végzik, egy vágtató paripa hátán.) A rövid bevezető után páran már felszisszenhetnek, hogy mi ez a hülyeség? A lényeg az, hogy adott ez a hét férfi, akiket legendás alakoknak tartunk (lásd: Hősök tere gigászi szobrai), ám valójában alig tudunk róluk valamit. Ugyanakkor nevüket minden magyar ismeri, mert kötelező tananyag:), és mivel ennyien vannak, ezért mindenki találhat magának köztük egy-két szimpatikus alakot - ők az ideális főhős-alapanyag. Velük pedig végigjárhatjuk dicső és kevésbé dicső történelmi pillanatainkat, miközben a cél az (lenne), hogy jól szórakozzunk.

Mi az, ami tetszik benne? Az alapötlet nagyon jó, hiszen a már bejáratott "ősember napjainkban"-formuláról van szó, de itt nem csak napjainkhoz, hanem a török hódoltság, a tatárjárás vagy éppen Mátyás király idejének szokásaihoz, embereihez is alkalmazkodniuk kell, ez pedig rengeteg poént rejt magában. Emellett vannak jól kitalált viccek nagy eleinkhez, pl. a kopogtató Anonymus képtelen válaszolni arra a kérdésre, hogy "Ki az?", Rózsa Sándor (vagy valami másik betyár?) beszéde érthetetlen, Mátyás király pedig unja a saját túlzottan jó hírét:) A film másik óriási humorforrása a múltunkra utaló szóviccek és képi poénok tömkelege, pl. az első írásos emlék megtalálása, a Batu kán arcába vágott "Nem hajt a tatár!" vagy a fegyverletételre készülő osztrák tábornok kérdése: "Ez világos, nem?":D A hab a tortán gyakorlatilag az akkoriban élt összes nagy névnek és ismert arcnak felvonultatása, legyen szó kisebb szerepről vagy csak beugrásról. Például a török korban ott ül a többiek közt az eredeti Jumurdzsák az Egri csillagokból (Bárdy György), a kurucok menedékén találkozhatunk a Tenkes kapitányával (Zenthe Ferenc), Mátyást pedig Helyey László játssza, aki már többször életre keltette legendás királyunkat, sokan azonosították is őt ezzel a szereppel. Az énekesek/trubadúrok sorában látható/hallható többek közt Korda György, Nagy Natália, Hajós András és a rapper Pain (utóbbinak semmi értelme). Plusz pont, amiért rengeteg gyönyörű nőt is felvonultatnak:)

A többi ismert szereplő: Balla Eszter (hárem-énekesnő), Bodrogi Gyula (Wienersnitzel tábornok), Bánsági Ildikó ("török" nő), Básti Juli ("török" nő), Csuja Imre (Batu kán), Csányi Sándor (tatár hírvivő), Fekete László (Toldi), Fesztbaum Béla (tatár szakács), Freinreisz Károly (viking), Für Anikó (török énekesnő), Gallusz Nikolett (hárem énekesnő), Gálvölgyi János (török pasa), Gáspár Sándor (török hoteligazgató), Haumann Péter (Anonymus hangja), Józsa Imre (recepciós), Kovács "Kokó" István (viking), Kováts Adél ("Kleopátra"), Liptai Claudia (Béla király ágyasa), Lukács Sándor (részeg milliomos vikingnek öltözve), Magyar Attila (alabárdos), Mucsi Zoltán (tatár hírnök), Növényi Norbert (viking), Oroszlán Szonja (Toldi barátnője), Pindroch Csaba (a főbetyár), Reviczky Gábor (III. Béla), Scherer Péter (tatár hírnök), Soma ("éjszakai műszak" vezetője), Tunyogi Bernadett (énekesnő), Tunyogi Orsi (hárem énekesnő), Jamie Winchester (zenész).

A történettel nincs baj, de a forgatókönyvben sok a hiba, emellett pedig a megvalósítás furcsasága rányomja bélyegét az egészre. Itt jönnek azok, amik nem tetszenek. Eldönthették volna, hogy melyik irányba megy a humor, az elején ugyanis tele van populáris kultúrára utaló, mai viccekkel (a hülye kínai árus, Anonymus átáll a sötét oldalra, Béla udvarában a gyagya szóviccek, maga Pain), később meg átvált a teljesen történelmi poénkodásba. Utóbbi jó dolog, előbbieket kihagytam volna. Aztán jön a következő dolog, a hirtelen a semmiből előkerülő musical-szerű dalbetétek. Ezek között van jó (a háremes, meg Korda úr fellépése) és van borzalmas (a rap és a vezérek énekelgetése, utóbbi esetében érthetetlen, hogyan szerethetik egyesek, annyira buta és oda nem illő); mindezt viszont ellensúlyozza az alap muzsika, amiben király számok vannak (kedvencem a Roy és Ádám-féle Az otthon itt van).

Először igencsak erőteljes a gusztustalankodó humor (hányás, "szaunni"), a török részben igen hangsúlyos a szexualitás, és vannak érthetetlen dolgok is. Például: miért mindig Tas adja ki az indulási parancsot; a kaput, amit bedöntenek, ki teszi vissza a helyére, mielőtt kimennek; vagy mi értelme volt a tatár korban a 6-os és a 9-es összecserélésének? Egyébként szinte végig ugyanaz ismétlődik: hőseink betérnek az adott kor hoteljébe, ahol kivesznek egy szobát (általában a 6-ost), majd kénytelenek részt venni a "folklórműsorban" vagy valami más kalandban, végül elalszanak és másnap új korban ébrednek. Ha nem a hotelben, akkor pedig az erdőben alszanak és ott történik mindez, ám a vége felé két alkalommal nagyon hülyén oldották meg a váltást (a betyároktól a focihoz rém gagyi, a fritzektől a ruszkikhoz szintén béna). Az se tetszik, hogy vezéreink neveit mindenhol kiröhögik. (Inkább nevezném Elődnek a fiam, mint Brendonnak vagy Dzsánkárlónak.)

(A képen sorrendben: Tas, Előd, Ond, Kond, Töhötöm, Álmos, Huba.) A hét vezérről, szerintem: Álmosról azt írják a neten, hogy kereskedő, nekem ez nem tűnik fel, azért írtam, hogy laza, mert mindig nyugodt és mindenkit aranyapámnak hív. Előd találmányai és a külseje is tetszik, nem lehet eldönteni, hogy hol végződik a szemöldöke és hol kezdődik a sapkája:D Elkészíti a C-vitamint, a Rubik-kockát és a gyufát, de a többiek sosem értik meg, mert általában valamivel elbaltázza, vagy maga se érti teljesen, amit létrehoz. Nekem ő az egyik kedvencem. Ond külsőre leginkább egy koshoz hasonlít, ráadásul folyton Kondnak nevezteti magát, ami egy pöppet idegesítő, meg értelmetlen. Benne az tetszett, hogy folyton magyaros ételeket akar enni, de olyanokat, amiket még "nem találtak fel", így a többiek sose tudják, mire gondol. Kond a másik nagy kedvencem. Egyrészt ő a legmagasabb, másrészt a szarvasagancsos sapkája miatt olyan királyi a külseje. Ő annyira magyar, a borúlátása, a depressziója - a többiek lenézik, kiröhögik, idegesítőnek találják, pedig közben ő az egyetlen józan gondolkodású és szerintem a legokosabb is közülük. Csak szegény tele van komplexusokkal, amik nagy részéért biztosan a társai felelősek. Tas egy kissé erőltetett figura, nehéz megkedvelni. Huba talán a múlt évezred magyar filmjeinek itt maradt emléke, de olyan furcsa, hogy megmondja, direkt raccsol és emiatt kissé gőgösnek tűnik. Ő van leginkább előtérben, egy igazi úriember, de mégsem túl szimpatikus. Ezen kívül érthetetlen, hogy honnan van monoklija, mikor a honfoglalás korában ilyen még nem létezett... Végül a költő Töhötöm, aki pedig mindig kudarcot vall, mert az első pár szó után sose bírja folytatni a verseit. "Megírja" a Nemzeti dalt, a Családi kört, a Falu végént, a Mamát, és valami operett-részletet is. Összefoglva: mind hülyék, de kedves fickók:) Utalnak rá vagy láthatjuk még: a vérszerződést, elhangzik "A magyarok nyilaitól ments meg uram minket!", Dózsát és seregét (ők egy B-közép-paródia?), a 6:3-at, és pár magyar termék reklámját (Pick, Boci, Kristályvíz, Soproni). A hotelekben mindig megismétlődik egy hőseinktől független jelenet: a kocsmárosnő és a vendég, amelyik megfogdossa.

A Magyar Vándor egyik legmegosztóbb vonása az, hogy nem érzékeltetik egyértelműen, hogy komoly történelmi utazásról van szó (büszkék legyünk?) vagy paródiáról (röhögjünk a múltunkon?). Éppen ezért sokan nemzetgyalázónak, lejáratónak, stb.-nek tartják. A másik gond a komplett videoklippek elhelyezése a filmen belül - ha promóciós anyagról lenne szó, akkor annak elsőrangúak lennének, de így szerintem az említett Kordás és háremes résztől eltekintve mind szar és zavaró. Az első fél órában tényleg lehetetlenség eldönteni, hogy mi történik, de Tolditól kezdve marhajó lesz az egész! Onnantól már nincs annyi baromság és egy nagyszerű alap-atmoszféra alakul ki. Szerintem a napjainkban játszódó lezáró szekvencia a legjobb. Budapest szép, augusztus 20. van, tűzijáték, és sikerült egy nagyon kellemes, boldog, fennkölt hangulatot teremteniük a készítőknek, amit egyetlen más magyar filmben sem éreztem még. Az utolsó negyed óra ott a fővárosban szerintem óriási!

A sok ellentmondás okát kereshetjük a rendező-producer Herendi Gábor személyében, aki elsősorban reklámfilm-rendező volt, mielőtt berobbant a Valami Amerikával. Gyakorlatilag onnan áthozta a fele bandát és egy másik környezetbe rakta őket; emellett a szponzorok vissza akarták kapni a pénzüket, ez magyarázza a nyilvánvaló reklámokat. A Magyar Vándor 400 millió (!) forintból készült és ha minden igaz, 305 és fél milliót hozott vissza. Sok negatív kritikát kapott, a közönség visszajelzései szintén felemásak. Én azt mondom, ha az első fél órát leszámítjuk, akkor egy remek filmről van szó, azzal együtt viszont már korántsem olyan jó... 

Pontozás:

port.hu: 6.4 (5 év alatt .03-at csökkent.)

imdb: 5.5 (5 év alatt 1 teljes pontot növekedett!)

Szerintem: 4/5 

Itt megnézhetitek a hétköznapi nézők véleményét a moziról. Egyébként ajánlom a port.hu-t, ott négy különböző ember kritikáját is elolvashatjátok e filmről.

Hírek:

- Hajdú Steve és Szabó Győző is játszik a Koltay Róbert által rendezett Magic Boys-ban, aminek főszereplői Vinnie Jones és Michael Madsen lesznek!

Tegnap a Lost in Space-t néztem, így mára marad a videózás. Nem tudom megmondani, mi lesz a következő írásom témája, de hamarosan újra jelentkezem!

2 komment

Címkék: zene magyar vígjáték történelmi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr863170762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mozsárágyú · http://transfesser.blog.hu 2011.08.22. 14:55:41

Szerintem nem azért rossz elsősorban, mert gyalázkodó vagy becsmérlő lenne a történelmünkre nézve, az önirónia még nem baj. Viszont ahogy mindezt tálalják, na az katasztrófa. Egyszerűen egy nagy halom összevisszaság az egész - bár már jó pár éve, hogy láttam, de így emlékszem. Az éneklős részektől rosszul voltam, maga a film az számomr összességében inkább unalmas, semmint borzasztóan tiszteletlen vagy hasonló. Egész egyszerűen csak rossz film. Az a baj, hogy tele vagyunk ilyen filmekkel; maguk a színészek jók, még szép, kiváló színészeink vannak, de a film nem tetszett. A kicsi poénok között azért voltak jópofák. Meg a 6:3-as meccs mindig tetszett nekem.

De mikor lesz már olyan film a mozikban, amiben nem szerepel Gesztesi Károly? Vagy Csányi Sanyi.

Gubb 2012.08.12. 19:19:06

Nem lett volna rossz film, csak a musical cuccost ki kellett volna hagyni, a dalok (igen, a háremest is beleértve, sőt azt a leginkább) nagyjából borzalmasak. Amúgy összevisszaság? A Gyaloggalopp is az. Abban még rajzfilmbetétek is vannak :D. Abból is, ebből is többet ki lehetett volna hozni. És persze van egy óriási hibája: hogy várhatóan annyit fogják játszani a tévében (minden évben kötelezően leadva augusztus 20.-án), hogy borzalmasan unalmassá fog válni.
süti beállítások módosítása