Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2009.11.14. 12:59 Tévésámán

Péntek 13. (Friday the 13th, 2009)

Jó szokásomhoz híven a tegnapi péntek 13-at is Mr. Voorhees "társaságában" töltöttem. Ebben az évben  háromszor volt péntek 13., ideális időpont Jason ismételt feltámasztásához. Legutoljára 6 évvel ezelőtt találkozhattunk vele, amikor Freddy Kruegerrel, a Rémálom az Elm utcában szörnyetegével csapott össze. A nagy párbajt már a '80-as évek végén megtervezték, de csak jóval később valósult meg, a filmet rengeteg negatív kritika érte, a rajongóktól elsősorban azért, mert Kane Hodder elvesztette a hokimaszkos szerepét. Mindezek ellenére én azon kevesek egyike vagyok, akiknek tetszett a Freddy vs. Jason. Tervezték ennek a 2003-as dupla kaszabolásnak a folytatását, de ebből végül nem lett semmi, tavaly azonban a Platinum Dunes társaság (akiknek a nevéhez Bőrpofa felélesztése köthető) összehozta az eredeti gyártót (a Paramountot) és a régi-új tulajdonost (a New Line Cinemát) hogy először a Friday the 13th-filmek történetében együtt dolgozzanak, ezúttal egy remake-en. A Paramount az 1989-es VIII. rész óta nem vett részt Jason életében, ennek bukása után adta el a jogokat a New Line-nak, most viszont összefogtak és teljesen újrakreálták kedvenc hokimaszkosunkat. Térjünk is rá a 2009-es machetés kaszabolás részleteire!

Rögtön a legelején megelevenedik a legendás, 1980-as párbaj Mrs. Voorhees (ezúttal Nina Visitor) és egy, az eredeti Alice-t helyettesítő lány között, ezután egyből a közepébe vágunk: Egy kis baráti társaság, 2 lány és 3 fiú, akik marihuánát keresnek Crystal Lake környékén, betévednek oda, ahova nem kellene. Majd kezdődik a rejtélyes, fejére zsákot csavaró fickó ámokfutása, aki kísérteties hasonlóságot mutat az egyik srác rémtörténetének gonoszával, Jasonnel - merthogy ő az (Derek Mears kitűnő alakításában). A remekül megvalósított gyilkosságsor után robban a képünkbe a főcím, több, mint 20 perccel a kezdés után...

A képen látható szimpatikus társaságból kerülnek ki ezután az áldozatok és persze a hősök is. Indításnak rögtön kapunk egy plot hole nevezetű forgatókönyv-hibát: A középen lévő gazdag szépfiú, Trent (Travis Van Winkle, aki érdekes módon a Transformers-ben is egy ugyanilyen nevű figurát alakított) ugyanis meghívja a többieket a házába, holott kiderül, hogy csak a mellette jobbra álló lányt (Julianna Guill, aki mellesleg a helyi jócsaj) és a mögötte álló másikat (Danielle Panabaker, aki a Sky High aranyos hippije volt) bírja. Rejtélyes, nem? Szóval vannak kanos fiúk, szexi lányok, van vicces néger, laza ázsiai, szimpatikus csaj, irritáló srác - mindenki, aki kellhet. És közéjük keveredik Clay (Jared "Rorigilmórelsőpasija" Padalecki), aki elveszett húga után kutat - a hiányzó testvér pedig a főcím előtti csapat tagja volt... Panabakerék szimpatikus lánya összefog vele és mialatt gazdagsrác a szülei házáért aggódik és a jócsajt kúrja, szépen elkezdenek hullani az emberek, mert a terület, ahol vannak, bizony Jasoné, és ő szeretne továbbra is egyedül maradni...

A rendező az a Marcus Nispel, aki a már említett 2003-as Texasi láncfűrészes mészárlást csinálta, a forgatókönyvet pedig Damian Shannon és Mark Swift írták, akik az FvsJ-t. Vagyis ha ezek közül valamelyik tetszett, akkor a Péntek '09 is a kedvenced lesz! Ez a mozi eredetileg 97 perces, én azonban a 106 perces, hosszabb verziót láttam (sajnos azt nem tudom megmondani, hogy a kettő között mi a különbség...). Az új film rengeteg mindenben egyezik a régiekkel, de a legalapvetőbb változás Jason viselkedésében rejlik. Mielőtt erre rátérnék, néhány szót Derek Mears-ről, ő az, aki most a hokimaszk mögé bújt:

Róla van szó. Többeknek ismerős lehet, a Sziklák szeme újra második részéből, de mivel kaszkadőr, ezért a legtöbbször nem láthatjuk az arcát. Egyébként még a 2005-ös Cursedben játszott vérfarkast, valamint a MiB II.-ben a csápszakállas ürgét (ha minden igaz). Kaszkadőrként olyan mozikban vett részt, mint a Blades of Glory, az Indiana Jones 4., vagy a Karib-tenger kalózai 1. és 2. Mears 196 centi magas és egy alopecia nevű rendellenesség miatt nem nő szőre - de már az arca is elég ijesztő:) Szóval ideális volt Jason újraalkotott figurájához. A Kristály-tó réme most sokkal okosabb, gyorsabb és erőszakosabb, mint eddig; inkább hasonlít vadászhoz, mint érzelemmentes gyilkológéphez; emberibb, de mégis vadállati. Szerintem nagyon jól megcsinálták!

Sajnos azonban sok a negatívum, az első az, hogy az események nagy részét nem lehet látni, mert annyira sötét van. Ehhez még hozzájön a túl gyors, kézikamerás felvételek sokasága, ami lassan kezd unalmassá válni. Ötből három gyilkosságnál csak tippelni tudtam, hogy valójában hogy ölte meg az adott delikvenst, mert nem látszódott a halál pillanata... A második egy újabb plot hole: még az elején kiokoskodhatjuk, hogy a helyiek tudnak Jasonről, sőt, talán mások is. Az érdekes az, hogy miért nem tesz senki semmit? Miért nem mennek be az erdőbe levadászni őt? Persze ez kis dolog, de azért mégiscsak furcsa nekem. A végére két adat, ami magért beszél: Cikkem tárgya 42,2 millió dollárt hozott az első hétvégéjén, ezzel a legnagyobbat kaszálta az immár 12 részes szériából; valamint első helyre lépett a horror-újrák jegybevételi listáján is, megelőzve a 2004-es The Grudge-ot.

Összesítek: Az alapvetően B-kategóriás Friday the 13th-mozik legújabb része (SZERINTEM!) megvalósítás és bevétel terén átlépett az A kategóriába. Az újraértelmezés jót tett a figurának, akinek kult-státuszát építi is, rombolja is. Nekem tetszett. Mint szimpla, átlagos, 2000-es évekbeli (tini)horror, mégis teljesen marginális. Nem ad semmi újat, ellenben a klisék és a már említett hibák jelen vannak benne. Ha nem vesszük a gyilkos személyét és a helyszínt, akkor -1 amiért nem látható semmi, -1 a történet hibái miatt és -1 amiért Jared Padaleczki (vigyázat, szpojler:D) életben marad (vagy mégsem?). Tehát így 2/5. Hozzátéve viszont Jason nagyszerű karakterét, az alapjáraton félelmetes helyszínt és az ötletes, véres gyilkosságokat, megkapjuk azt a +3-at, amit az előzőek levonnak.

Vagyis 5/5.

Péntek 13-filmként nézve: Az eredeti mítoszt nem fogalmazták újra, az alap teljesen ugyanaz, de a karakter jó irányba fejlődött tovább, valamint sok-sok utalás van a régebbi részekre, ami megörvendeztetheti a rajongókat. És egy nagyon nagy plusz a feljebb látható, a fiatalokat ábrázoló képen bal felül lévő szőke fiatalember haláláért;)

imdb.com felhasználói szerint: 5.6/10 (7 év alatt 0.1-et csökkent.)

Összesített szkór: 5/5

Hírek:

- Shannon és Swift urak már írják a jövőre készülő Péntek 13. II.-t, amiben elvileg Padalecki is szerepel majd. (Ebből 2017-ig nem lett semmi.)

- Derek Mears természetesen szintén benne lesz a Friday II.-ben, valamint a szintén jövőre készülő Predators-ban, amit Antal Nimród rendez. Azt rebesgetik, Kane Hodder szintén részt vesz az utóbbiban... (Hodder végül nem volt benne a Ragadozókban, Mears igen.)

- Marcus Nispel a két év múlva a mozikba kerülő Conan-feldolgozáson munkálkodik nagy erőkkel. (Ez a Conan még most, 2016-ban sincs készen.) [De 2017-ben már igen, csak senkit se érdekelt.]

Ma este lesz a Krokodil Dundee 2. valamint tervezem a Resident Evil megnézését is.

Végezetül egy rövidke trailer:

Szólj hozzá!

Címkék: horror


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr991524509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása