Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.01.12. 17:11 Tévésámán

A szállító (Le Transporteur, The Transporter, 2002)

 

Másodszorra láttam ezt, most valahogy jobban tetszett.

 

Frank (Jason Statham), az egykori vadászpilóta manapság egy francia városka lakója. Van egy szép háza, ami egykor világítótorony volt; egy gyönyörű BMW-je és katonai nyugdíja. Első ránézésre így tűnik. Valójában viszont az alvilág sofőrje, aki súlyos pénzekért vállal fuvarokat, melyeknél latba veti fantasztikus vezetési képességeit, mindezt saját szabályrendszere szerint. A szabályai egyszerűek: Ne változtass a megállapodáson! Nevek nélkül üzletelünk! Ne nyisd ki a csomagot! Ne fogadj meg semmit, amit később nem tudsz betartani! Egészen jól megy neki a bolt, profizmusával hírnévre tesz szert és tökéletes álcáján még a helyi dörzsölt rendőrnyomozó (Francois Berléand) sem lát át. Egy nap azonban kinyit egy csomagot, amiben egy lány (Shi Qi) van, és innentől elindul a lavina, a tét pedig percről-percre növekszik. Ráadásul a bosszút és az életben maradást hátráltatja, hogy Frank lassacskán beleszeret a rábízott csomag "tartalmába"... Vajon ki lesz a győztes végül, aki mindent visz?

 

Kicsit a Taxi-szériára hasonlít, csak sokkal komolyabb. Ütős verekedések, jó sok lövöldözés, pár robbanás és persze rengeteg autós üldözés vár ránk, ha megnézzük a Le Transporteurt!

 

 

Jason Stathamet bírom, bár szegényt eléggé beskatulyázták az ehhez hasonló szerepekbe. Shi Qi olyan kis cuki, Francois Berléand figurája szimpatikus, a többiek pedig már csak tölteléknek vannak. Még talán annyit, hogy Ric Youngnak, a vágott szemű főgengszternek nagyon érdekes arca van:)

Egyébiránt az író és producer Luc Besson volt, újabb hasonlóság a Taxival.

 

 

Ezt a képet magam csináltam:D Az egyetlen dolog, amit fel lehetne hozni eme film ellen, az a történet. Az elején még semmi gond nincs, de miután hősünk kijön a rendőrségről, onnantól kezdve az eseményeknek és magyarázatoknak nem sok szerepük és még kevesebb értelmük lesz - mindössze arra szolgálnak, hogy a főhőst egyik verekedéstől a másikig kísérjék. Néhányszor láthatunk fura dolgokat, de ezek még kilógnak a képtelenség-kategóriából, inkább csak furcsák. Hogy egy példát említsek: az olajos bunyónál, mikor leszedi a kerékpárról a pedálokat, azt vajon hogy csinálja? És még egy kérdés felmerült bennem: a leütött rendőröket miért kell magával vinnie? Szóval van pár esemény, amit nem értettem.

 

Érdekességek: Néhány országban a véresebb jeleneteket másképp mutatták be, így itthon is - pl. mikor az egyik gonosz kiesik a kamionból, ott eredetileg a hatalmas gépjármű átmegy rajta, itt pedig csak kiesik és elgurul. A főszereplő maga hajtotta végre a legtöbb kaszkadőr-mutatványát. A szállító durván 21 millió dollárból készült, a bevétele majdnem 44 millió lett. A kritikusok jót is, rosszat is mondtak rá.

 

Anno azért nem tetszett annyira, mert a közepétől valami elveszik belőle: addig remek a hangulata, mert nem lehet tudni, hogy miért üldözik a nőt, mit tett/tud, amiért őt és Franket meg akarják ölni. Onnantól, hogy kiderül, igazából elveszik a motiváció, már csak az akció marad - a befejezés pedig szintén kicsit semmilyen lett. Ezektől függetlenül cikkem tárgya nem rossz film, a folytatásának készült két részből eddig látott pár pillanat alapján pedig látatlanban is azt mondanám, hogy a sorozata legjobbja. (Utóbbiakról már olvashattok itt, de csak a Statham-trilógia részeiről.)

 

Pontozás:

 

imdb: 6.8 (5 év alatt 0.2-t emelkedett, talán ehhez hozzájárul a felújított film és a tévésorozat is.)

 

Szerintem: 4/5 (Az egy levonást azért, mert elsőre nem tetszett annyira, meg mert most is maradtak benne fura dolgok.)

 

Hírek:

 

- Louis Leterrier, az egyik rendező, a Wrath of the Titans című ókori kaland-fantasy-n dolgozik most, amiben majd Liam Neesont és James Francot is láthatjuk. (Erről és a folytatásáról olvashattok a Filmrajongón.)

 

- Matt Schulze, a másik főrosszfiú alakítója szerepelni fog a Halálos iramban: Ötödik sebességben - ennek a szarnak hány részét készítik még el? Ez tényleg ennyire felkapott? Mondjuk, biztos sok kopasz ül be rá a műanyag arcú/agyú nőjével és biztos jobban élvezi, mint bármelyik Hírlapos ingyenvetítést...

 

- Ric Young a The Truth About the War in Heaven: Declaration of Warban kapott szerepet: ez a film a Mennyekből induló háborúról szóló misztikus/sci-fi/dráma lesz.

 

- Jason Statham a nemrég bemutatott The Expendables folytatásában bukkan fel állítólag, valamint a Pretty, Baby, Machine című akció/thriller/misztikus moziban.

 

Készül az írás a Serenity dvdjéről, valamint felújítottam A Sötét Lovagról szóló két bejegyzést. Holnap megkapom a Watchmen Rendezői Változatát, mást egyelőre nem tudok ígérni.

Szólj hozzá!

Címkék: akció


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr342579288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása