Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.10.29. 15:26 Tévésámán

Sárkányok háborúja (Dungeons & Dragons, 2000)

 

A Dungeons & Dragons (röviden: D&D) élő legenda a szerepjátékosok körében. Ez volt az első, amit követett később a M.A.G.U.S., majd a World of Darkness-szerepjátékok (Vampire, Werewolf, Mage), de van például Gyűrűk Urás RPG (role-playing game) is. Ezek lényege, hogy egy jó vastag szabálykönyvre alapozva kreálunk magunknak egy hőst, majd barátainkkal kalandozó partit alkotva rábízzuk magunkat a mesélő fantáziájára, aki egy adott világban, a szabályrendszer szerint elindít minket egy fantasztikus kalandra! Ezek a világok a legapróbb részletekig kidolgozottak és már nagyon régóta szórakoztatják a játékosok millióit. Számtalan regény készült már belőlük, így nem meglepő, hogy előbb-utóbb a filmesek is maguknak akarták e nagyszerű kreálmányokat. 1990-ben egy Courtney Solomon nevű pasas (női névvel) megvásárolta a D&D filmjogokat a Wizards of the Coasttól és kerek 10 évbe tellett neki, hogy a huzavonák közben összeszedjen annyi pénzt, amiből elkészíthette a Sárkányok háborúját - első filmjét. Lássuk, mi sült ki a hosszas várakozásból:

 

Izmer birodalmában, a mágia-használók élére álló Profion (Jeremy Irons) arra készül, hogy megbuktassa a nagyon fiatal Császárnőt (Thora Birch) és átvegye a hatalmat. Ehhez azonban szüksége van a mitikus sárkányok erejére, és hogy irányíthassa őket, szereznie kell egy varázspálcát - pl. az uralkodónő jogara is ilyen... Ezalatt a köznép két "becsületes" fia, Ridley (Justin Whalin) és Snails (Marlon Wayans) arra készül, hogy kirabolja a mágusok tornyát. Az eleve nehéz feladatot tovább bonyolítja, hogy tetten éri őket egy varázslótanonc-lány (Zoe McLellan) és hamarosan belekeverednek a fentebb taglalt összeesküvésbe. Véletlenül magukkal rántanak egy nem éppen társaságba illő törpét (Lee Arenberg) is, majd így elindulnak egy mesés kincs nyomába: a vörös sárkányok fölött hatalmat adó pálcáról van szó. Nyomukban ott liheg a Bíbor Gárda és félelmetes kapitányuk, Damodar (Bruce Payne) valamint a Császárnő "küldöttsége". Vajon a pálca végül megfelelő kezekbe kerül - és kié lesz a mesés gazdagság?

 

 

Szerintem minden adott volt ahhoz, hogy jó filmet csináljanak, de ez a mozi annyira elcseszett lett... Mégis szívesen megnézem, mert vannak benne igazán jó dolgok! Régen sokat láttam, de most, kicsit már "hozzáértőbb" szemmel nézve értettem, mitől rossz. Az első, ami feltűnt, hogy a főgonoszt alakító Jeremy Irons borzalmasan ripacskodó ebben a szerepében. Tőle ennél sokkal többet vártam volna, egyszerűen idegesítő. A teljes filmet Damodar, azaz Bruce Payne viszi el a hátán. Ijesztő, nagy, erős és valahogy még gusztustalannak is nevezhető, az ő karakterét el tudnám képzelni egy RPG-ben, mint legyőzendő végső ellenséget. A motivációi teljesen érthetőek, a szenvedése hihető, toronymagasan ő a legjobb.

 

Justin Whalin egy tipikus "vesztes vagyok, de a végén enyém lesz a dicsőség, a nő, meg a jutalom"-karaktert játszik, és annyira hitt az egész sikerében, hogy még társproducer is volt. Sajnos Ridley túlságosan gyorsan és egyszerűen old meg bármilyen feladatot, semmi nehézségbe nem ütközik, pedig jó lett volna nála éreztetni az eredeti D&D nagymértékű szerencse-függőségét - vagy akármelyik másik figuránál. Mivel minden akadályt elsőre vesz, ezért lehetetlenség szorítani érte, hiszen látjuk, rögtön túljut a halál-labirintuson, azonnal kinyit bármilyen zárat, stb. Marlon Wayans egyáltalán nem illik ide, a vicces-poénmondó-komolytalan négerként van jelen, unalmas kliséhalmaz, amit láthatunk tőle.

 

 

Zoe McLellan viszont aranyos és esetlenebb a többieknél, érte igazán tudtam szorítani. Az általa életre keltett Marina is Damodarhoz hasonlóan hiteles szerepjátékos-figura.

 

 

Lee Arenberg remek törpeként, de kevés helyet és időt adnak neki, ezért inkább csak komikus külseje miatt marad meg és csak néhány vicces bemondás jut neki.

 

 

Thora Birch az egyik kedvelt színésznőm, kár, hogy olyan keveset szerepel. A legjobb mellékszereplő pedig Richard O'Brien, aki a Rocky Horror Picture Show kitalálója (ő volt Riff-Raff a filmben), itt egy tolvaj-lordot alakít:) A speciális effektek tetszettek, a baj igazán az inkoherencia és a sok gagyi esemény. Nézzünk pár példát: A vásári jelenetben Snails teljesen nyugodtan és feltűnően emel el mindent, ami csak a keze ügyébe kerül, senkinek sem tűnik fel. A sárkánybarlangnál szintén senkinek se jut eszébe, hogy Ridley minden bizonnyal a mágikus elf-kard miatt tudott bemenni az erőtérbe - ha kidobná a kardot a bejáraton, akkor a többiek egyenként szépen bemehetnének. A kocsmás részben a térképbe belebújás értelmetlen, a későbbiekben pedig egy alkalommal a törpe egyszer csak megjelenik, mikor előtte sehol se volt. Damodar kardja szintúgy a nagy semmiből jön elő. A csúcs azonban a teljességgel értelmetlen befejezés, az utolsó temetői jelenetnek NINCS ÉRTELME. Ezek után nem hinném, hogy meglepődtök, ha elárulom: a D&D megbukott. 35 millió dollárból készült, 33-at hozott vissza, a szerepjáték rajongói utálták, a kritika lehúzta. Érdekes módon viszont készült egy folytatása 2005-ben, amiben Damodar visszatért - emiatt érdekel is!

 

Solomon azt állította később, hogy a finanszírozók (pl: Joel Silver) és licensz-tulajdonosok belepofázása, na meg saját filmes tapasztalatlansága okozta a bukást. Azt is mondta, hogy egy régebbi forgatókönyv felhasználására kényszerítették, annak ellenére, hogy ő maga készített egy jobbat, ami állítólag méltóbb lett volna a címhez. Akár így volt, akár nem, a Dungeons & Dragons rosszul sikerült, sok lehetőséget nem aknáztak ki, ami benne rejlett. Nem egy Dragonball-féle felújítás lett, hanem egy Spawn-szerű, nyúlós, műanyag adaptációja egy nagyszerű dolognak. Kár érte...

 

Pontozás:

 

imdb: 3.7 (6 év alatt 0.1-et emelkedett.)

 

Szerintem: 3/5 (Irons és a butaságok miatt, plusz néhol még kicsit unalmas is.)

 

Hírek:

 

- Courtney Solomon a producere a 2011-ben elkészülő Re-Kill című horrornak, melyben ismét együtt dolgozik Bruce Payne-nel, aki az egyik főhős lesz benne.

 

- Kristen Wilson, a D&D elf-nyomkeresője pedig a Gyilkos cápa vs. óriáspolip folytatásában, a Mega Python vs. Gatoroidban lesz látható, szintén jövőre.

 

Este a Cool adja a A szigetet (Scarlett Johansson-rajongóknak kötelező darab), a Viasat3 a Batman és Robint (:D), én pedig nagy valószínűséggel a Filmmúzeumon nézem majd 21.00-kor a Vérbeli hajsza című klasszikus sci-fi-vígjátékot. (Az elsőt kivéve már mindegyikről van cikk a blogon.)

Szólj hozzá!

Címkék: fantasy kaland


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr602408018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása