Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.10.12. 18:29 Tévésámán

Dragonball: Evolúció (Dragonball Evolution, 2009)

 

Általános iskolába jártam, mikor megjelentek a kereskedelmi adók és velük egy időben az anime-sorozatok. Kezdetben volt a Sailor Moon és a Dragon Ball Z, amiket minden gyerek nézett - te is nézted, ne tagadd:) Azonban egyik sem ment végig, a Dragon Ball Z-et tudtommal azért vették le a műsorról, mert egy srác - magát csillagharcosnak gondolva - kiugrott az ablakon, persze lehet, hogy ez csak egy városi legenda. A Sailor Moont nem tudom, miért hagyták abba idő előtt... Később aztán jött a Pokémon, ami még szenzációszámba ment, aztán lassan elárasztottak minket a megfilmesített ázsiai képregények, pl. Yu-Gi-Oh, Bakugan, Full Metal Alchemist, vagy a Duel Masters, amit még én is néztem. Mára már nem számít nagy dolognak az anime, annyi van belőle, mint égen a csillag, létezik erre specializálódott csatorna, sőt, az összes rajzfilm- és kereskedelmi tv-adó sugároz legalább egyet közülük. Viszont a Dragon Ball megmaradt a generációm számára egyfajta nosztalgikus élményként.

Amit még érdemes tudni a sárkánylabdás sorozatról: Akira Toriyama képregénye alapján készült és ha minden igaz, 1986-ban látott napvilágot az első animációs széria, ami Son Goku kalandjait mutatja be. Még ma is nagy rajongótábora van ennek az "ős-animének", ezt kihasználva készítették el tavaly az első hivatalos, élőszereplős filmet belőle. [Érdekesség, hogy már létezett két nem-hivatalos feldolgozása, a Xin qi long zhu (Dragon Ball: The Magic Begins, 1991) és a Doreagon Boeru (Dragon Ball, 1990).] A Fox stúdió azonban nem csak a világméretű rajongás miatt gyártatta le ezt a művet, hanem a híres forgatókönyvíró-sztrájk is közrejátszott benne. Ugyanezen okból készült a 2008-as X-akták: Hinni akarok. (Mindkettő bukás lett, de erről majd később.) Most azt gondoljátok, tudjátok, miről szól, nem kell sztorit írnom - nagyon tévedtek:)

 

Goku (Justin Chatwin) most lesz 18 éves. Nagyapjával, Gohannal (Randall Duk Kim) él együtt, tőle tanulja a harcművészetet és a belső energia, a ki használatát. A közelgő jeles évforduló alkalmából Gohan meglepi unokáját egy vörös, csillagmintás golyóbissal és elregéli a hét sárkánygömb legendáját a fiúnak, aki viszont mesének gondolja az egészet. Hamarosan azonban nem csak ez, de egy másik ősi történet is valósággá válik, mert a 2000 éve a Föld mélyébe bebörtönzött Lord Piccolo (James Marsters) kiszabadul és elindul, hogy megszerezze a gömböket - bármi áron. Fiatal hősünknek így szembe kell néznie az évezredes gonosszal - viszont akadnak segítőtársai: a digitális cuccokhoz és lőfegyverekhez mesterien értő Bulma (Emmy Rossum), a kissé őrült harcművész-mester Roshi (Chow Yun-Fat), a piti bűnöző Yamcha (Joon Park) és a helyi középiskola jócsaja, a titokban verekedő Chi-Chi (Jamie Chung), akibe Goku bele van esve. A társaságnak tehát le kell győznie Piccolót és a jóslat szerint feltámadó társát, a démon Oozarut (Ian Whyte). Aki pedig mind a hét mágikus golyót egyszerre viszi el a megfelelő helyre, kívánhat egyet Shenlon sárkánytól - vajon kinek teljesül a vágya és mi lesz az?

Bevallom, nem vártam tőle semmit, csak nosztalgia és kíváncsiság hajtott. Meglepetésemre viszont jobb volt, mint amire számítottam. Nevettem a poénokon, és a régi, ismert szereplők felbukkanása is örömöt okozott:) Mindössze két dolog volt benne, ami nem tetszett: Az elején semmit nem mutattak be abból, hogy Piccolo hogyan, miért épp most és honnan szabadul ki, a másik pedig a "nagy harc" a végén, ami egyszerűen pocsék. Az egész filmben kb. 4 verekedős jelenet van, ezzel éppen a Dragon Ball lényegét, a harcot hagyták el. Tinimozi lett belőle, de meg kell hagyni, annak nem rossz.

 

Justin Chatwin úgy néz ki, mintha Billy Boyd (Gyűrűk Ura egyik hobbitja) ikertestvére lenne. Emmy Rossum cuki, Chow Yun-Fat megcsillogtatja komikusi énjét. James Marsters-t a világ Spike-ként ismeri a Buffy és az Angel sorozatokból, itt pedig egy szerintem jól megalkotott, csak keveset szereplő és szinte lényegtelen Piccolo - vagy akkor nevezzem Ifjú Sátánnak?:D Yamcha alakítója, Joon Park valamilyen zenész, és megdöbbentett, hogy a forgatáskor 40 éves volt a pali - soha nem mondtam volna meg, 15 évet simán letagadhatna. Oozarut az AvPben a Predatorokat játszó, 216 centis Ian Whyte keltette életre Tom "Alien" Woodruff Jr. segítségével, a néhány pillanatig megjelenő, Sifu Norris nevű szerzetest pedig a Szellemirtókból ismert Ernie Hudson játssza. A rendező, James Wong nevéhez a Végső állomás első és harmadik része, valamint a Jet Li-féle Az egyetlen fűződik. Végezetül egy vicces név: a középiskola menőcsávóját alakító pofát Texas Battle-nek hívják:)  

Néhány egyéb érdekesség: Nem vetítették le kritikusoknak a kész művet. George Lucas-t rendezőnek, Ron Perlmant Piccolonak akarták - előbbi nem vállalta, utóbbi pedig inkább a Hellboy II-t választotta - és milyen jól jártak:) Az Evolution 45 millió dollárból készült, 57-et hozott vissza, ennek 80%-át az USA-n kívül szedte össze. A kritikusok és a Dragon Ball-rajongók is utálták/utálják máig. 

Aki körmeszakadtáig ragaszkodik az animében látottakhoz, annak nem fog tetszeni, aki viszont elengedi ezt az érzést és csak szórakozni akar egyet, annak talán jó lesz. Nem mondom, hogy hűdejónézzemegmindenki, de nekem tetszett. 

Pontozás: 

imdb: 2.7 (6 év alatt 0.6-ot csökkent.)

Szerintem: 4/5 (Az említett kevés harc miatt.) 

Hírek: 

- Jamie Chungot legközelebb az eddig rendkívül jónak tűnő Sucker Punch-ban láthatjuk majd. (Erről már született 3 cikk.)

- James Marsters hangját kölcsönzi Lex Luthornak és Brainiac-nek a készülő DC Universe Online nevű játékhoz. 

- Ernie Hudson szintén szinkronizálni fog, a jövőre érkező Transformers Prime animációs sorozatban, valamint természetesen benne lesz a harmadik Szellemirtókban. (Utóbbiban úgy hiszem, mégsem láthatjuk majd.)

Ezen a héten megpróbálom megnézni a kétrészes A mágia színét, meg talán egy Star Wars-ot. 

Szólj hozzá!

Címkék: akció fantasy


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr542366119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása