Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.07.29. 19:38 Tévésámán

Gyilkos cápa vs. óriáspolip (Mega Shark versus Giant Octopus, 2009)

 

Először is, köszönetet szeretnék mondani a Half Pécs Squadnak, hogy egyáltalán megtudtam, hogy ez a remekmű létezik:) Úgy is mondhatnám, hogy a két éves kapcsolatom hirtelen megszakadása mellett ez a másik tragédia, ami júliusban ért:D

 

Mindenki látott már szörnyes filmet, amiben valami gigászi méretű, általában ijesztőnek szánt állat pusztít el mindent, ami az útjába kerül. Ha mást nem, az agyonismételt amcsi Godzillát vagy az újrázott King Kongot ti is láttátok, igazam van? [2016-ra már mindkettő kapott még egy filmet...] Maga a műfaj már több mint 50 éves, és olyan óriások képviselik, mint a fentebb említett számítógéppel rajzolt monszták elődei, valamint Mothra (óriás moly), King Gidorah (sokfejű sárkány), a Cloverfield szörnye, vagy egy jó pár B-kategóriás mozi óriáspókjai, hangyái, gyíkjai, stb. Tavaly pedig egy Jack Perez nevű pasas ezt a hullámot próbálta meglovagolni, mikor az általában nagy filmek koppintásából és a gagyiból élő The Asylum nevű stúdiónak rendezte a Mega Shark...-ot.

 

Mi lehet "jobb" egy óriásszörnynél? Hát két óriásszörny, akik egymás ellen harcolnak és közben mindent tönkretesznek - a vs.-filmek nemcsak a gigászokkal működnek, lásd AvP, FvsJ, de vannak negatív példák, mint ez meg a Boa vs. Piton... Szóval az őskorban tényleg létezett Megalodon (egyéb nevei: Carcharodon, Carcharocles megalodon) és az állítólag a mai napig élő, rejtélyes óriás tintahal (az Architeuthis-faj tagjai) párharcát mutat(ná) be ez a valami. 

 

Az első 10 percben már totál érthetetlen, unalmas és gagyi dolgok jönnek, a történet mégis annyira , hogy muszáj leírnom. Tehát, valakik (a műsorújság szerint terroristák) bevetnek a sarkvidéken egy betiltott szonárt, ami miatt szétdőlnek a jégtáblák és megvadulnak a bálnák. Az állítólagos terrorista folyamatosan egy admirális úrnak jelent, aztán a kísérlet közben tök érthetetlen okokból belerepül egy jéghegybe és felrobban. Kérdéseim: Miért egy totál néptelen, stratégiailag lófaszt se jelentő területen robbantanak, ha terroristák? Ha meg nem, akkor is, miért hal meg a pilóta, meg egyáltalán mi értelme van ennek? A bálnákat nem lehet bevetni hadi célokra, jéghegyek se nagyon vannak ott, ahol olaj van, szóval értelmetlen. Kutatónőék (Deborah Gibson, aki állítólag valami énekesnő volt) persze éppen ott filmezik a vízi óriásokat, egy elkötött apró tengeralattjáróban, és mialatt összedől az egész hóbelevanc és a bálnák ész nélkül úsznak mindenfelé, a csaj tök nyugisan egy szál botkormánnyal ellavírozgat a buli közepén. Aztán az egyik lerobbanó jégfalból csak úgy kijön egy bazinagy polip meg egy kurvanagy cápa.

 

Ezek után a cápa kettéharap egy utasszállító repülőgépet (ez egy filmtörténeti jelenet, komolyan mondanom ilyen állatságot még sose láttam), majd még két hajót is, közben a polip lecsap egy vadászrepülőt meg szétszed egy olajfúró tornyot. Kutatónő pedig talál pár bálnatetemet, amik közül az egyikben van egy fura, csontszerű izé. Elviszi öreg barátjához (Sean Lawlor, akinek egyik utolsó filmje volt ez a szenny), majd abszolút értelem nélküli kameraeffektek és szép színű löttyök lötybötölése után megmondja róla, hogy: 

 

"Hű, egy Megalodon."

"De az kihalt!"

"Nem, úgy tűnik mégse."

 

Tehát, ez a cápa akkora, hogy kettéharap egy Boeingot, simán szétszed egy baszottnagy hadihajót, de a hozzá képest aprócska bálnákba épp csak belekóstol. A foga se egészben törik le, ahogy a rendes cápáknak, hanem csak a széle - jujj az a kőkemény cethús! És miért kellenek azok a fura effektek, egy olyan részhez, ahol semmi izgalmas nem történik - valamint azt se értem, hogy miként mondják meg a fogról, hogy az mi, mikor hozzá se nyúlnak a vizsgálat alatt?! Ezalatt láthatunk még pár részletet Japánból, ahol egy szemüveges muki (Vic Chao) a polip után nyomoz.

 

Nem sokkal később a három kutató (a nő, az öreg, meg a szemüveges sárga) találkoznak Amerikában, egy videofelvétel segítségével összeteszik, amit tudnak és kiderül, hogy két szörny van. Ekkor bejön három katona és elviszik őket Trezsör Ájlendre, az amerikai haditengerészet és légierő főhadiszállására. Ezt azért tudom ilyen pontosan, mert legalább hatszor kiírják. Ugyanis az X-aktákban nagy sikerrel alkalmazott feliratozás itt is megy, de olyan ostoba és következetlen módon, hogy az valami nonszensz. A Tájfun nevű tengeralattjáró egyszer a japán főtengeralattjáró, egyszer meg csak egy a sok közül; Trezsör Ájlend (direkt írom így) előtt MINDIG ugyanaz a napszemüveges faszikám áll egy géppisztollyal; és még sorolhatnám. Nem csak a feliratok, hanem a helyszínek is folyton ismétlődnek, de úgy, hogy minden esetben az adott díszlet valami más helyet reprezentál. Pl. a műszerekkel teli szoba három különböző hajó parancsnoki hídja; a japán börtön pedig ugyanúgy néz ki, mint az a hely, ahonnan a ferde szeműek a polipot próbálják levadászni.

 

Az összes repülőgépes rész olyan, mintha egy 5 éves gyerek tervezte volna meg a koreográfiát. Volt a már említett jégfalnak csapódó helikopter, aminek semmi értelme. A sztratoszférába felugró Megalodon is szóba került már, és futólag érintettük a polip által megsemmisített vadászgépet. Na, de ezt szeretném kicsit részletesebben kitárgyalni. Szóval megy a röpcsi a tenger felett és pásztázza radarral a vizet. A képen kirajzolódik két csáp és a kutatók azon tanakodnak, hogy vajon ez most melyik szörny, hiszen mindkettő kb. ugyanakkora... Lorenzo Lamas (róla még lesz szó) azt mondja a pilótának, hogy ereszkedjen le annyira, amennyire csak tud, hogy pontos képet kapjanak. A tudósok és maga az utasított is ellenkezik a döntés ellen, mire Lamas azt mondja: "Ezredes, tegye meg, vagy lefokozom magát!" Ezredes vezeti a repülőt, tök egyedül?! És aztán a nyolckarú persze hogy végez vele, annyira nyilvánvaló...

 

 

A másik hihetetlenül kitalálható, „kötelező-hogy-ellőjék-poén": a cápa beleharap a Golden Gate-hídba. Ez a film mélypontja. Előtte ugyanis kijelentik, hogy olyan helyre csalják a dögöket, ahol azok az emberektől a lehető legtávolabb, bizonyos víz alatti barlangok közelében lesznek. És a cápát hova terelik? A san francisoi öbölbe, ahol mi is van? Golden Gate + Alcatraz... Áááá, nem lakott, egyáltalán, a madár se jár arra. A híd maga pedig össze se dől, meg se mozdul, hiába harap bele egy ilyen irtózatos súlyú és erejű teremtmény... A szekvencia végén a kb. 10-15 autó után, amit a szörny elnyel, az egyik szereplő ingerülten megjegyzi, hogy "a városban ezrek haltak meg". Mostantól előre-hátra ugrálok a sztoriban, ahogy előjönnek az abszurd részletek, szóval ez időben nem egészen így jön ám:) (Nehogy megnézzétek csak azért, hogy belém kössetek, Isten ments!)

 

Lássuk akkor Lorenzo Lamas-t! Világ életében B-kategóriás akciósztár és latin szívtipró volt, itt pedig azért ő a legjobb, mert neki van EGYETLEN poénja az egész filmben ("Esélyegyenlőségi rasszista vagyok."). Az összes többi dolog, amit humorosnak szántak, mind-mind szánalmasan gyenge, ennél már csak az erőltetett, elnagyolt szerelmi szál rosszabb. Mert hogy amikor szívdöglesztő japán dokink megjön, máris nagyon tetszik neki a szintén húdecsinos kutatónő. Később aztán hoz neki egy kávét, majd elbeszélgetnek, így valahogy:

 

- "Imádom a tengert.

- Én is.

- Sose féltem a víztől.

- Én se." 

 

Csók, aztán kimennek a szertárba dugni egyet. Ha nekem ilyen gyorsan összejönne, akkor fele ennyit se búsultam volna a volt barátnőm után... És amikor még nem dugnak - meg amikor már nem - akkor úgy kutatnak a két lény gyengesége után, hogy foszforeszkáló, rémesen élénk színű trutymókat öntöznek egyik kémcsőből a másikba, mialatt a fejüket rázzák és rásimulnak az asztalra. A csali, amivel az öbölbe hívják a lényeket, az pedig feromon. Na most, a cápákról köztudott, hogy rendkívül jól érzékelik a szagokat (állítólag 1 km-ről megérzik a vért), de ugyanezt én nem tudom a polipokról. Náluk is így van? Mindenesetre ez itt az egyetlen dolog, ami úgy-ahogy hitelesnek tűnik...


Aztán az utolsó fél órában már csak az van, hogy tengeralattjárók jobbra-balra, amiket az állítólag 500 csomóval úszó cápa NEM ér utol; egyszer csak mind megsemmisül, de úgy, hogy egy mellékszereplő bejelenti, hogy az eddig sehol a közelben nem látott polip megjelent és szétszedte őket. NINCS egy robbanás, akármi is pusztul el: se az olajtorony, se a tengeralattjárók, se a hadihajók, de még a torpedók se durrannak. Na és a vége az, hogy a japán hapsi egyedül túléli egy szábmárínban a polip fojtó szorítását; megmentik, mialatt a két szörny harcol. A Megalodon két karját is leharapja lábasfejű ellenfelének, de azok nem tűnnek el, ugyanaz a három-négy kép ismétlődik, végül kész, meghalnak. Elsüllyednek, ennyi volt. Sehol egy vérfolt, egy sérülés, semmi. Aztán a három hős kutató nagy boldogan visszamegy, hogy megkeressék a méretes tetemeket és mindenki nagyon örül. 

 

Azt meg nem is mondtam, hogy a Mega Shark...-nak van ám pozitívuma is! Mégpedig az, hogy nagyon szép naplementék és pár szintén látványos víz alatti felvétel van benne, amiket gondolom természetfilmekből lopkodtak össze. Ahogy azt az egyetlen képsort is, amit folyamatosan

ismételnek a bálnákról. De nem csak a lopott jelenetek ismétlődnek, hanem a számítógéppel rajzolt dolgok is. Mind a cápa, mind a polip nagyon béna, kb. 2000-es videojátékok szintjén álló külsőt kapott - a polipnak pedig a Heroes IV vízelementáljának a sérüléshangját adták, ami MINDIG van, ha felbukkan. A legbénábbak azonban a járművek. A hadihajók valódi, II. Világháborúból itt maradt, muzeális értékek, amikre úgy rajzolták oda a torkolattüzet; amikor viszont nem így mutatják őket, hanem interakcióban a leviatánokkal, akkor mindig csak egyszerű, 3ds testek - kb. hasábok... Mindről folyton ugyanazt a képet láthatjuk, főleg a búvárhajóról, amit már az elején említettem. BÁRMI, amit cgi keltett életre, az mind szörnyen béna. Anno '98-ban elnéztük a Babylon 5-sorozatnak, hogy többször van ugyanaz a grafika, de még azok is ezerszer szebbek voltak annál, mint amit itt mutogatnak nekünk. 

 

Lássuk akkor újra, hogy mi volt rossz: A rajzolt elemek összessége, a színészi játék, a viccek, a történet, az akció, a szerelmi szál, az akció-szál, a tudományosnak látszani akaró dolgok, a katonák, a kutatók, minden jármű, és sajnos a két szörny is. Amit még meg kell említenem, az a fantasztikus űber-tengeralattjárók irányítása. Mindegy, hogy egy atommeghajtású harci gépről, vagy egy kis merülőegységről van szó, mindkettőnek az irányításához elég egy joystick. Igen az...

 

dolgok: Egy poén, a természetfilmes lopások és az egész egyfajta "el sem hiszem, hogy ezt valaki megcsinálta"-érzése:)

 

Néhány plusz adat, hogy kedvet csináljak hozzá:D

 

- A rendező eddig olyan eget rengető filmekhez adta legtöbbször álnevét (Ace Hannah), mint az Omen-másolat 666: A gyermek. Uncredited szerepben megjelenik az egyik felügyelőként az olajtoronyban egyébként, de hogy hol és melyik ő, azt se nem tudom, se nem érdekel.

 

- A Gyilkos cápa... egyenesen videóra készült, de valahol bemutatták moziban is - a The Asylum történetének első filmje, ami elérte ezt a magasságot, pedig már '95 óta nyomják...

 

- Deborah Gibson nemcsak énekesnő, hanem zeneszerző is - állítólag. Élete első filmszerepe egy uncredited mellékes a Szellemirtókban - azért ez nem rossz:)

 

- Szerepel benne egy Conrad Lihilihi nevű muksó - ezt csak azért mondom, mert marhára vicces a neve:)

 

- Az elején a kutatónő társát játszó hájas pasas, Jonathan Nation eddigi szerepei is megmutatják a film szintjét. Az alábbi világsikerekben vett részt: Világok harca 2. (!), 2012 világvége vagy mi, Mega Piranha (ez milyen lehet...), Cataclysmo and the Time Boys (már ennyiből is rémes).

 

- A The Making of Mega Shark vs. Giant Octopus című dokumentumfilmből pedig megismerhetjük a készítés kulisszáit - ez már maga a horror!

 

- Nem is tudom miért, de gyakorlatilag csak negatív kritikát kapott - ezek a hülye kritikusok nem értenek a művészethez...

 

- FOLYTATÁSA KÉSZÜL!!! Jézus, Mária, Szent József! Perez rendező úr kijelentette, hogy a franc tudja, mi van még az óceánban, ezért aztán bármi jöhet még...

 

- Érdekesség, hogy a botrányos trélere napok alatt milliós nézettséget produkált, így egyfajta kult szerveződött köré - és ennek immár akkor én is részese vagyok:)

 

Jó szívvel senkinek nem ajánlom, de aki imádja a ZS-filmeket, az mindenképpen nézze meg! Meg az is, aki szerint az rtlklub és a tv2 által sugárzott moziknál nincs rosszabb és unalmasabb - garantáltan alulmúlja bármelyiket.

 

Pontozás:

 

imdb: 2.5 (Ez rekord itt, talán csak A bosszúálló vetekszik vele.) [6 év alatt 0.4-et csökkent.]

 

Szerintem: Mínuszba nem lehet lemenni, úgyhogy akkor legyen 1/5

 

Hírek:

 

- Deborah Gibson hamarosan újból egy hasonló kaliberű moziban csillogtatja meg óriási tehetségét (talán ez már maga a folytatás?): Mega Python vs. Gatoroid - készüljetek, jövőre eljön értetek!:) [Ilyen végülis nem lett, de van helyette Mega Shark vs. Mecha Shark és Mega Shark vs. Kolossus.]

 

Azon gondolkodom, hogy egy nő 2 évnél tovább nem tud szeretni egy férfit? És ha nem, akkor miért nem? Hogyhogy a szerelem csak úgy egyik percről a másikra elmúlhat? Olyan egyedül érzem magam....

Szólj hozzá!

Címkék: horror sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr312185618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása